Cum să-ţi faci reclamă, ca unitate şcolară

Publicat în Dilema Veche nr. 812 din 12-18 septembrie 2019
Cum să ţi faci reclamă, ca unitate şcolară jpeg

Am participat recent la o activitate, în calitate de invitat, care avea ca scop promovarea tehnicilor de lectură, în fond a lecturii în sine, în rîndurile profesorilor şi ale elevilor, organizată de o şcoală privată din Sibiu, Şcoala Finlandeză. Nu-mi propun aici să explic filosofia care stă la baza învăţămîntului finlandez, în mod surprinzător nu atît de diferit de un învăţămînt clasic, ci mai degrabă deschis real către interacţiune şi către libertatea de exprimare. Mă voi referi însă în mod special la acest concept, de conferinţă care deschide anul şcolar, un fel de zi a porţilor deschise, dar organizată pe principiul eficienţei, nu al festivismului.

Concret, oamenii aceştia, cu resursele de care dispun, din cîte mi-am dat seama nu neapărat fabuloase, ci mai degrabă decente şi bine gestionate, aleg să preceadă începerea anului şcolar printr-un eveniment formativ, care le serveşte şi ca formă de marketing, şi ca formă de asimilare de noi experienţe.

Aşadar, înainte de începutul anului şcolar, propun unor persoane care au legătură cu mediul educaţional sau chiar fac parte din acesta să susţină ateliere, pe de o parte, respectiv cîte o alocuţiune, pe de altă parte, în faţa unui public alcătuit atît din personalul şcolii, cît şi din părinţi sau alţi profesori, din alte unităţi şcolare, care sînt interesaţi şi se înscriu la eveniment.

Tema din acest an a fost Scriitorii şi cititorii lor, iar printre invitaţi s-au aflat atît scriitori de beletristică, în speţă pentru copii, dar şi didacticieni, autori de studii educaţionale sau de alte materiale cu impact educativ.

Am fost plăcut impresionat din primul moment de atmosfera deschisă pe care am simţit-o în spaţiul şcolii, situată la ultimul etaj al unei clădiri în care funcţionează şi o altă unitate şcolară, de stat. Pentru că tot eram acolo ca să vorbesc despre Istoria lui Răzvan, m-am bucurat să descopăr pe pereţii care străjuiau scările desene ale Pisicii Pătrate, pseudonim artistic al lui Alexandru Ciubotariu, care a realizat şi ilustraţia romanului meu.

Atelierele s-au desfăşurat dimineaţa, în paralel cîte două, apoi după prînz o nouă serie, iar de la ora 17 conferinţa, cu discursurile invitaţilor. Mi-a plăcut mult atelierul la care am intrat după-amiaza, al colegului din Tîrgu Mureş, Bogdan Raţiu, profesor şi el de limba şi literatura română, al cărui obiectiv era o pledoarie pentru lectura de profunzime, pornind de la lectura de identificare şi de comprehensiune, şi nu voi uita replica unei participante, probabil părinte sau profesoară de altă specialitate, care îşi manifesta nedumerirea privitor la complexitatea abordării didactice şi ştiinţifice pe care o presupune specialitatea noastră.

Am cunoscut-o – şi mă bucur – pe doamna Anca Nedelcu, conf. univ. la Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei din Bucureşti, care a scris o carte admirabilă împreună cu fiica ei, Elena Diana Nedelcu, care are doar 13 ani. Genialii este un proiect pornit ca o joacă, finalizat ca o carte despre cîte un an din viaţa unor mari personalităţi ale culturii române, Antipa, Hasdeu, Vuia, Brâncuşi şi Enescu. Anul ales de autoare este 1886, iar poveştile scrise se bazează pe o documentare serioasă, în care cuplul mamă-fiică s-a avîntat cu devotament şi curaj, rezultînd o carte care poate fi atît material didactic, cît şi lectură de plăcere.

Foarte interesantă în sine, cu activităţi şi discursuri diverse, atractive şi instructive, ziua petrecută la Şcoala Finlandeză din Sibiu mi-a ridicat totuşi mingea la fileu pentru a mă referi şi la un aspect pe care personal îl consider nefericit, dacă nu chiar periculos. Mă feresc să dau nume şi să fac precizări explicite despre contextul în care s-a rostit replica la care mă voi referi în îndoielile mele, tocmai pentru că ansamblul evenimentului nu merită totuşi întinat de o analiză negativă, subiectivă în cele din urmă, pe care mi-o asum ca atare. Unul dintre invitaţi, cunoscută prezenţă pe scena motivaţionalului în România, a afirmat că lectura nu e atît de importantă, că i-ar da, aşa, cam nota 3 în raport cu alte lucruri importante în viaţă, dintre care 10 ar lua mai ales experienţialul. M-a mîhnit. Experienţele, sînt de acord, ne fac să ne îmbogăţim. Dar ele, oricum am lua-o, sînt limitate. Niciodată nu vom putea experimenta toate universurile pe care cărţile ni le facilitează, şi pe care, interiorizîndu-le, implicit le transformăm în experienţe.

Sînt un iubitor de experienţe, dar sînt şi un iubitor de cărţi. Cred, sînt convins că nici o experienţă din viaţa reală nu este mai rafinată decît cea pe care o poţi şi negocia livresc, prin prisma experienţei de lectură. Şi mai cred, de asemenea, că efortul educatorilor trebuie să fie constant îndreptat înspre stimularea acestui raport dintre lectură şi viaţă, înspre descoperirea căilor prin care să le arate elevilor cum se transformă experienţa de viaţă în contact cu experienţa lecturii, cum capătă sens şi cum se îmbogăţeşte, ramificîndu-şi mesajul.

Dar ca să revin la punctul de plecare. Conchid afirmînd încă o dată că astfel de exemple, cum sînt conferinţele Şcolii Finlandeze din Sibiu de la început de an şcolar, ar putea fi preluate şi de alte şcoli, chiar şi din sistemul de stat. O zi în care să-ţi deschizi porţile aducînd oameni relevanţi, care să îşi împărtăşească experienţa, e o formulă excelentă de a-ţi face vizibilă şcoala şi de a-ţi manifesta deschiderea. 

Horia Corcheș este scriitor și profesor de limba și literatura română.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

image png
Igor Cuciuc a primit un semn din „lumea de dincolo”. Crede că vine din partea fiicei sale decedate, Andreea
Igor Cuciuc nu-și poate reveni în urma morții fiicei sale, Andreea. Tânăra în vârstă de 17 ani s-a stins vulgerător din viață în timp ce se afla la petrecerea de la Balul Bobocilor. Părinții ei încă nu pot accepta moartea sa și zilnic postează diverse mesaje pe rețelele de socializare.
Fly Project  photo credit Ramona Murgu(1) jpg
INTERVIU Tudor Ionescu – Fly Project: „Al doilea album l-am înregistrat într-o garsonieră plină de mucegai“ FOTO
Muzica nu a lipsit niciodată din viața lui Tudor Ionescu, însă, când era mic, fiecare membru al familiei îi vedea un alt viitor decât cel de artist.
irinel columbeanu jpg
Orgiile pe care le organiza Irinel Columbeanu la vila de la Izvorani, povestite de o vedetă TV: „Era Hugh Hefner de România!”
Acesta a vorbit de perioada de glorie a lui Irinel, când acesta o avea iubită pe Anna Lesko.
erotica 4512433 1280 jpg
Planul elaborat pe care un bărbat l-a pus la cale pentru a fugi cu amanta. Și-a înscenat moartea, dar a avut parte de o surpriză
Un bărbat din Statele Unite a pus la cale un plan care ar putea părea demn de un scenariu de film: și-a înscenat moartea pentru a fugi cu amanta, lăsând în urma sa o operațiune de căutare masivă și o întreagă familie îngrijorată.
FOTO IPJ Alba
Jandarmii au intervenit pentru deblocarea unei mașini din nămeți. În vehicul se afla și un copil
Jandarmii din Alba au deblocat din nămeţi, duminică seara, o maşină în care se aflau doi adulţi şi un copil în vârstă de doi ani. Ei au povestit jandarmilor că se întorceau de la ski şi s-au rătăcit, iar apoi au rămas blocaţi în stratul gros de zăpadă din zonă.
Schengen shutterstock 8 jpg
Cu cât ar putea să crească PIB-ul României după aderarea la spațiul Schengen. Principalii beneficiari în următorul deceniu
Aderarea României la spaţiul Schengen poate genera o creştere cu până la 2% a PIB-ului României anul viitor, cu beneficii ce se vor resimti pe parcursul următorilor 10 ani, arată un comunciat al asociaţiei patronale RESTO Constanţa.
ianis hagi rangers profimedia jpg
cat jpg
Miracol chiar înainte de sărbători: Un motan a fost găsit și s-a reunit cu stăpânul său după 11 ani. VIDEO
Aceste sărbători vor rămâne pentru totdeauna în memoria lui Dave Dexter, un tânăr din Statele Unite, care și-a regăsit motanul pierdut în urmă cu mai bine de un deceniu.
Cel puţin 40 de persoane au fost ucise într un atac israelian în nordul Fâşiei Gaza Foto   X jpg
Peste 40 de persoane au fost ucise într-un atac israelian în nordul Fâşiei Gaza. Și un jurnalist de la Al Jazeera a fost omorât
Peste 40 de persoane au fost ucise într-un atac israelian în nordul Fâşiei Gaza, a anunţat duminică organizaţia de apărare civilă din teritoriu, condusă de Hamas.