Cum ajunsei italian

Publicat în Dilema Veche nr. 651 din 11-17 august 2016
Oxford, premierul şi Isaura jpeg

Stau la o fiţă de hotel la 1900 de metri altitudine, în Dolomiţi. Se poate urca pînă pe la peste 3000 de metri, unde este şi un gheţar. Neam de neamul lui Ignat şi al lui Ciolan nu au ajuns pînă la înălţimea asta, în ciuda tuturor stereotipurilor propagate de compatrioţi binevoitori, mari admiratori de ciori şi, implicit, ai grupului etnic al mamei. Sînt la o conferinţă unde totul e frumos, bine organizat, şi ascult un nene rabi pe care l-a lovit inspiraţia şi vorbeşte de parcă vrea să cîştige campionatul mondial de emfază despre relaţia noastră cu divinitatea. Mă gîndesc, plin de pietate, ce mişto ar prinde acilea o paranghelie frumoasă cu grătar, pe muzica lui văru’ Guţă sau a domnului Salam. Eventual, făcută pe ghețarul care se vede de la fereastră, ca să intrăm şi în Cartea Recordurilor pentru grătarul la cea mai mare înălţime. În mod sigur, participanţii la conferinţă ar fi un pic mai entuziaşti; acuşica, par toţi loviţi de lipsa de oxigen cauzată de altitudine.

Nea rabi al Florenţei îşi continuă discursul cu un entuziasm vrednic de o competiţie strînsă de curling. Pot să jur că cele două muşte energice pe care le-am văzut cînd am venit şi care acum sînt dispărute şi-au tăiat deja venele pe lungime. E frumos rău pe aici, aşa că decid să o şterg să văd minunăţiile din jur. Sînt la două ore de condus de la aeroportul din Milano, în Passo del Tonale. Mi se face foame. Restaurantul în care mănînc e făcut parcă de maică-mea, sfătuită de Lili şi cu banii lui Becali. Pe peretele din faţă e pictat un lac care corespunde aproximativ lacului glaciar de pe lîngă noi. Pe lîngă lac se învîrt nişte urşi. Trei. Tot pe mal este şi un castor. Singura problemă e că dimensiunile castorului sînt aceleaşi cu ale urşilor. Şi că ar putea să fie orice, de la şobolan la vidră. Nu am avut nicicînd pic de talent la desen şi mă gîndesc cu mîndrie că aş fi putut picta lejer ceva asemănător.

Peisajul este întregit de munţi şi de pădure şi te aştepţi în orice moment să apară calul din carpeta aia cu „Răpirea din Serai“ la care se închina maică-mea în timpul lui Ceaşcă, pe cînd încă nu aveam cele 68 de icoane şi 43 de Cine de Taină în casă, cu care ne-am procopsit imediat după Revoluţie. Norocul a fost că mama s-a pocăit după cîţiva ani şi aşa am scăpat de toate. Numai taică-meu şi damigenele lui au rămas, în ciuda dorinţelor şi, respectiv, a rugăciunilor.

Mesele sînt şi ele decorate elegant cu trei rînduri de feţe de masă, una peste alta, de dimensiuni diferite, într-o întrupare fericită a maximului de kitsch posibil, încît să mă simt ca acasă. Scaunele, florile artificiale, tavanul decorat parţial cu lemn, veiozele elegante atîrnate de tavan, dantela şi șervetele de pe masă mă fac să mă gîndesc că o să iasă maică-mea din bucătărie. Chiar vine o tanti mică şi brunetă bine – ca mama – să îmi ia comanda. Comand un minestrone şi o pizza. Minestronele e sărat rău, aşa că senzaţia că sînt acasă se accentuează. Mă gîndesc să protestez un pic, dar la cum ţipa la bărbatu-său care face pizza, mi-e frică să nu-mi pună castronul în cap. Procedez la fel cum procedez şi cu mama şi beau un kil de apă în timp ce mănînc supa. Dacă nu ar fi fost atît de sărată, ar fi fost senzaţională.

Îmi trînteşte şi pizza pe masă, cu entuziasmul cu care m-a întîmpinat ofiţerul de la vamă cînd m-a văzut şi un pic mai negru, şi nebărbierit, şi venit cu Wizzair-ul din România. La plecare m-am gîndit să îl salut elegant cu un Allah’u Akhbar, dar m-am temut că nici paşaportul diplomatic cu care am venit nu m-ar fi putut salva de un control de prostată. Pizza e fabuloasă. Mă ling pe deşte, ca un gentleman ce sînt. Între timp, doamna îi toacă discret creierii lui bărbatu-său cu o voce şi o cadenţă care denotă ani de experienţă. Nu îndrăznesc să cer desert, că e clar tensiune în casa oamenilor. Plec repede şi mă închin discret cu limba că am scăpat neotrăvit şi nebătut.

A doua zi mănînc la hotel. Tot ca acasă, numai că pare că a gătit tata. Spre seară, cu maţele chiorăind, îmi iau inima în dinţi şi mă duc iară la restaurantul cel bun. Patroana e la intrare. În restaurant e un motociclist duşmănos cu nevastă-sa şi un alt italian care pare să fi fugit de acasă cu toţi cei trei copii. Zgripţuroaica îmi zîmbeşte – m-a recunoscut. Mă gîndesc pentru o clipă să îmi încerc norocul şi să îi zic că aş vrea un minestrone. Numai că de data asta l-aş vrea fără surplusul din minunata mirodenie numita sare, deşi ieri am primit-o cu multă recunoştinţă. Însă seamănă prea mult cu maică mea cînd era tînără ca să îndrăznesc, iar bărbatu-său e cam zdrahon şi pare a fi total telecomandat de ea. Se mişcă la fel de rapid ca mama, îl bagă în priză şi pe blondul care se ocupă de cuptor şi în 20 de minute toţi mîncăm. Pizza e mai mare de data asta. Parcă și mai bună, deşi nu am crezut că se poate mai bună. Plec ghiftuit.

Il Giro – turul Italiei – trece în fiecare an pe aici. De fapt, unde sînt este chiar punctul terminus al unei etape. Se lasă seara peste Dolomiţi şi priveliştea e năucitoare. Stau şi îmi belesc ochii ca prostul la munţi. O maşină trece pe lîngă mine, mă claxonează şi aud un glas dulce care îmi urează gingaş, în româna de Bucureşti:

– Bă, boule, eşti în mijlocul străzii! Du-te-n gura mă-tii de broscar!

Sînt recunoscător că nu a dat peste mine, decid să mă fac brusc italian şi răspund galant:

– Grazie mille!

valeriu2 JPG jpeg

Foto: V. Nicolae

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

ceo siemens spania accident aviatic sua FOTO Mase Don / Facebook
Cum s-a produs tragedia din New York în care au murit șeful Siemens Spania și familia sa. „Elicopterul cădea în bucăți. Totul s-a întâmplat în câteva secunde”
Pilotul elicopterului care s-a prăbușit joi, 10 aprilie, în râul Hudson din New York, ar fi trimis cu câteva momente înainte de tragedie un mesaj radio în care spunea că a rămas fără combustibil și că se întoarce la heliport.
ploaie freepik jpg
Vremea se încălzește ușor. Sunt anunțate precipitații mixte
Până duminică 13, aprilie, ora 10:00, este valabilă o atenționare meteorologică de precipitații mixte, polei, ninsori la munte, intensificări ale vântului, brumă și îngheț la sol.
Incendiu Teatru Masca, foto Facebook jpg
Incendiu la Teatrul „Masca” din Capitală
Clădirea Teatrului "Masca" din Bucureşti a fost cuprinsă de flăcări în această dimineaţă.
Sebastien Chabal foto fb jpg
manichiura braziliana png
Ce este manichiura braziliană şi de ce este populară
Fiecare țară cu propriul trend sau mai bine zis... cu propria manichiură. Și fiecare are propria sa particularitate. În cazul manichiurii braziliene, modul în care se aplică oja este punctul culminant al întregului proces, precum și motivul pentru care a devenit viral pe TikTok.
Trăsăturile enervante ale zodiilor, foto Shutterstock jpg
Trăsăturile enervante ale zodiilor. Leii pot fi obositori, iar Vărsătorii stau prost cu răbdarea
Fiecare zodie se remarcă prin calități incontestabile, însă și prin trăsături care pot fi enervante pentru cei din jur. Ești Leu, Fecioară sau Vărsător? Vezi cum îi scoți din minți pe ceilalți!
Cuplu in bucatarie  Sursa freepik com jpg
Sfaturile românilor pentru o mamă care se plânge că soțul nu o ajută: „Treburile casnice nu dispar odată cu apusul soarelui”
Împărțirea treburilor casnice provoacă frecvent tensiuni în cupluri. Plângerea unei românce că soțul nu o sprijină după serviciu a stârnit sute de reacții online, semn că problema este frecventă în cazul multor familii.
Andreea Ana Beatrice Facebook jpg
Medalie după medalie pentru România la Europenele de lupte. Tricolorii, interzis la aur
Sportivii noștri, printre protagoniștii competiției de la Bratislava.
Miodrag Belodedici frf jpg
Miodrag Belodedici, mâhnit de postura în care a ajuns: „Nu mai am treabă cu fotbalul”
La 60 de ani, fostul mare sportiv se ocupă de evenimente de PR pentru FRF.