Culoarea vîntului turbat

Publicat în Dilema Veche nr. 703 din 10-16 august 2017
Culoarea vîntului turbat jpeg

Pentru a evoca o culoare nedefinită, adesea cu nuanţe amestecate, limbajul colocvial dispune de o formulă glumeaţă: culoarea vîntului turbat. Expresia pare a fi de origine mai curînd cultă decît populară, pentru că este destul de elaborată, aproape poetică prin prima sa parte (culoarea vîntului) şi prin formula ritmică, de vers cu schema fundamentală iambică. Nu poate fi nici prea veche, din moment ce chiar termenul culoare (şi cu varianta coloare) e relativ nou: un împrumut cult latino-romanic, din secolul al XIX-lea, care a preluat unele dintre sensurile pe care le avea pînă atunci cuvîntul vechi şi polisemantic faţă.

În prezent sintagma are destul de multe atestări; în literatură – „Mă uitam la cerul cu nori buboşi, de culoarea vîntului turbat“ (Dan Lungu, În iad toate becurile sînt arse, 2011) – şi mai ales în presă şi în textele informale din Internet. Intenţia cu care este folosită expresia e una de obicei peiorativă şi ironică, raportată la realităţi foarte diferite: culori incerte, amestecate, adesea cu predominanţă de gri („un pulovăr enorm de culoarea vîntului turbat“, eva.ro; „Cum să îmi fac manichiura? Mă gîndeam la ceva de genul culoarea vîntului turbat, voi ce ziceţi?“, tpu.ro). De multe ori formula e motivată de incapacitatea sau lipsa de interes a vorbitorului pentru găsirea unui nume de culoare potrivit: „mai spre movuliu-rozaliu, culoarea vîntului turbat“ (reteteculinare.ro). Expresia poate fi dezvoltată şi analizată doct, cu intenţii umoristice – „experţii apreciază că, în această iarnă, nuanţa la modă va fi culoarea vîntului turbat închis. Aşadar, accentul se pune pe individualism, această nuanţă avînd peste 3.500 de variante, de la gri discret la mov selenar“ (catavencii.ro, 12.11.2011) – sau poate deveni, prin lărgirea sensului, un simbol al discuţiilor inutile: „Comisia Parlamentară anchetează culoarea vîntului turbat“ (editorial de Ion Cristoiu, în evz.ro, 23.05.2017).

Expresia nu este cuprinsă în dicţionare, iar momentul apariţiei sale e greu de stabilit. Singura atestare ceva mai veche pe care am găsit-o în bibliotecile electronice din spaţiul online provine din revista Realitatea ilustrată din 26 iunie 1930. În rubrica „De vorbă cu cititorii“ e descrisă într-un stil ludic o actriţă a vremii: „măsoară 75 milimetri, cîntăreşte 352 kgr. şi 4 centigrame şi are părul… mătăsos, iar ochii de culoarea vîntului turbat“. Modul firesc în care expresia e folosită în text (fără ghilimele, sublinieri sau alte forme de marcare) pare să arate că aceasta circula deja în limbajul familiar al epocii interbelice.

Formula poate fi descompusă, pentru a i se urmări mai bine istoria. Prima sa parte – culoarea vîntului – e o sintagmă de-a dreptul poetică, care are ca atare (sau prin echivalentele sale din alte limbi) atestări în literatură, muzică, film. Cea mai cunoscută apariţie a sa în literatura română este în Rapsodiile de toamnă ale lui Topîrceanu, în descrierea metaforică şi metonimică a toamnei, cu „Haina ei cu trenă lungă / De culoarea vîntului“. Asocierea – surprinzătoare tocmai pentru că vîntul nu e un fenomen atmosferic căruia să i se atribuie o culoare – e de natură sinestezică, bazată pe suprapunerea dintre o percepţie tactilă şi cinetică (a vîntului) şi una prin excelenţă vizuală (culoarea).

Înainte de a fi poetică, formula a fost totuşi ludic-colocvială; de fapt, e posibil ca Topîrceanu să se fi folosit, ca în atîtea alte cazuri, tocmai de ambiguitatea dintre cele două lecturi, poetic-sentimentală şi umoristică. Culoarea vîntului apare într-unul dintre miticismele din proza lui Caragiale, replici care preiau probabil în destul de mare măsură jocuri de cuvinte şi poante din limbajul colocvial al vremii, deşi nu e deloc exclusă creaţia de autor. Sub titlul Tot Mitică (Moftul român, 1901) sînt cuprinse scurte dialoguri cu poantă, între care: „Mitică: Mi am comandat, monşer, un pardesiu nou. Amicul: Ce coloare? Mitică: Coloarea vîntului“.

Probabil că formula glumeaţă de evitare a numirii unei culori anume (culoarea vîntului) a fost amplificată prin asocierea cu o altă sintagmă iniţial destul de frecventă, dar care a ieşit tot mai mult din uz (vînt turbat). Cu sensul „vînt foarte puternic“, dar şi ca denumire pentru un element de mitologie populară, sintagma vînt turbat aparţinea limbajului popular (Dicţionarul limbii române, DLR, Litera T înregistrează multe exemple din basme şi legende) şi a fost apoi conservată de literatură („Să ne-avîntăm cu ei afară / Pe coama vîntului turbat“, în Al. Philippide, Balada vechii spelunci). Credinţele populare (stabilind tipice legături între sensurile diferite ale lui turbat) au fost descrise de Tudor Pamfile, în Văzduhul (1916): „cel mai năpraznic dintre feluritele soiuri de vînturi este vîntul turbat, care bate «tocmai deasupra», foarte sus, pe sub nouri şi pe deasupra lor“; „orice zburătoare ajunge pînă la acest vînt turbează pe loc şi cade moartă şi orice lighioană mănîncă dintr-însa turbează şi ea“.

Nu trebuie să mergem atît de departe încît să căutăm vreo legătură între sensurile din mitologia populară şi expresia ironică a culorii indefinite. Limbajul colocvial îşi amplifică adesea formulele prin clişee intensificatoare; cu cît acestea sînt mai nemotivate, cu atît efectul expresiv şi umoristic va fi mai puternic. 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

legume jpg
Leguma de sezon care detoxifică organismul și te ajută să slăbești
Toamna aduce cu ea o mulțime de arome delicioase, iar dovleacul este vedeta incontestabilă a sezonului. Mai mult decât un ingredient de bază pentru supe sau deserturi, această legumă portocalie este un aliat de nădejde pentru cei care vor să-și detoxifice organismul
roxana minzat comisar european  jpg
Ce priorități are pentru România Roxana Mânzatu, vicepreședinte al Comisiei Europene: „Universități europene și fondul pentru climă”
Crearea de universități europene, o diplomă universitară recunoscută în toată Europa și sprijin pentru persoanele vulnerabile sunt proiectele cu cel mai mare impact asupra României prioritare pentru Roxana Mînzatu, primul vicepreședinte român al Comisiei Europene.
Depoul din Petroșani  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (8) JPG
Locomotivele de epocă și turnul de apă unicat, ajung în pragul ruinării într-un fost mare centru feroviar
Depoul CFR din Petroșani a mai păstrat două locomotive de epocă, aflate într-o stare avansată de degradare. Locomotivele de epocă și castelul de apă unicat atrag toate privirile celor care ajung în orașul din Valea Jiului.
1 pizza de post jpg jpeg
Pizza de post cu blat din mălai. O să te cucerească instant
Pizza de post cu blat din mălai. O să te cucerească instant.
Călin Georgescu foto FB png
Cum ar funcționa România condusă de Călin Georgescu? Cele mai sumbre scenarii: „Cine miscă, mișcă mort”
Peste 2 milioane de români au rezonat cu mesajul candidatului Călin Georgescu. Specialiștii atenționează însă că ne aflăm pe marginea prăpastiei, în cel mai negru punct din istoria post-decembristă a României.
stampila de vot alegeri romania foto inquam photos
Cum vor vota alegătorii la următoarele alegeri, strategic sau util? Analist: „E un vot prin simpatie ideologică"
Cum vor vota alegătorii: strategic sau util? Analistul politic Cristian Pîrvulescu explică influențele campaniilor asupra opțiunilor electorale, subliniind cum votul strategic reflectă viziuni pe termen lung, iar votul util este adesea determinat de simpatii ideologice și calcule pragmatice.
bursa foto pixabay
Sărbătorile, marcate de incertitudine. Ce este efectul „raliului de Crăciun”
Luna decembrie este cunoscută ca fiind o „insulă de optimism” pentru piața bursieră, pentru că statisticile anterioare au arătat câștiguri notabile, deși mai mici decât acum 10-20 de ani.
denise richards fiica gettyimages jpg
Dramele starurilor care au copii bolnavi! Denise Richards, dezamăgită de medici
Părinții celebri care se confruntă cu provocări legate de sănătatea copiilor lor își împărtășesc adesea povestea pentru a-i ajuta pe alții care se confruntă cu probleme similare.
Romania   Schengen Foto shutterstock 2345910601 jpg
Schengenul în care intră România din 2025. „Sentimentul că am fi cetățeni de mâna a doua a alimentat victoria lui Georgescu”
România va intra, după 13 ani de așteptare, într-un Schengen terestru cu controale la granițe timp de „cel puțin 6 luni” și cu nouă țări care au reluat controalele prin sondaj. Va fi boom în transporturi, dar a venit și nota de plată sub forma succesului candidatului Călin Georgescu.