Cui i-e frică de balcanizarea Europei?

Publicat în Dilema Veche nr. 612 din 5-11 noiembrie 2015
Salutări de la Basel jpeg

Se pune, tot mai adesea, problema „balcanizării“ Europei. Valurile de imigranți, cele de acum, dar și cele precedente, redeschid polemica despre ce înseamnă, de fapt, să fii european. Ca orice discuție despre identitate, și aceasta provoacă temeri și resentimente. Cîți imigranți mai poate primi Vestul fără să‑și piardă identitatea, fără ca „ceilalți“ să contamineze cultura majoritară? Sînt întrebări care se pun, sub o formă sau alta, în spațiul public german. Nu e întîmplător că tocmai în Germania s-au lansat aceste reflecții: într-o „cultură a ospitalității“ apar și (euro)scepticii. O contribuție pertinentă la această polemică a apărut recent în Die Zeit, într-un articol semnat de Adnan Softic („Mehr Balkan wagen“). Adnan Softic este artist vizual, regizor și scriitor, un intelectual angajat. S-a născut la Sarajevo, a crescut în Bosnia, iar astăzi trăiește și lucrează în Germania. În lucrările sale conceptualizează, uneori radical, teme legate de trecutul recent. 

Parafrazîndu-l pe Slavoj Zizek, Softic amintește cum croații se străduiesc să demonstreze că zona Balcanilor începe de-abia cu statele vecine, cu Serbia și Bosnia. Slovenii, la rîndul lor, se văd niște apărători ai Occidentului – Balcanii ar începe, după ei, la granițele lor estică și sudică. Austriecii sînt convinși că slovenii, care odinioară aparținuseră federației iugoslave, sînt balcanici. Iar germanii îi privesc pe austrieci cu superioritate și suspiciune, că doar Imperiul Austro-ungar s-a orientat în direcția sud-est. Chestia asta poate să meargă tot așa pînă în Marea Britanie – dar cît de europeană e, pînă la urmă, Marea Britanie? De fapt, Europa tinde să se definească, tot mai adesea, pornind de la un clivaj al mentalităților: e european cine nu e balcanic, atrage atenția Adnan Softic. 

„Balcanii ar fi exotici, orientali, fascinanți și în egală măsură amenințători. Istoriografia regiunii, precum și analizele politice s-au specializat pe descrierea sciziunilor. Așa au ajuns Balcanii – oriunde s-ar afla – în (sub)conștientul continentului. Neliniștea pe care Balcanii o generează în Vest nu-și are originea doar în războaiele sîngeroase din anii ’90, ci mult mai adînc. Neliniștitoare sînt și recursul la istorie, prezentul tumultuos și viitorul incert.“ Dar oare Europa, atunci cînd se uită spre Balcani, nu-și vede în oglindă propria imagine negativă? Nu cumva e mai balcanică decît crede? Nu cumva o fi venit timpul să acceptăm balcanicul? – se întreabă Softic.

De fapt, Balcanii au fost, pentru multă vreme, un „cămin“ pentru diversitatea culturală. Multiculturalismul a apărut în Balcani încă înainte ca vesticii să teoretizeze conceptul și să-i dea un nume. Europa occidentală ar avea ce învăța de la balcanici. Europenii – de fapt, occidentalii – se tem că ar putea eșua din cauza diversității, arătînd cu degetul spre Balcani. Dar în Balcani conflictele n-au început din cauza diversității, ci din cauza naționalismelor de tot felul – adică din cauza respingerii diversității. Exemplele (istorice) sînt numeroase. „Balcanizarea Europei nu e o distopie. În context democratic, e singurul drum“, spune Adnan Softic. Viitorul sună (aproape) bine, dacă e să ne luăm după spusele lui Softic. Mai rămîne doar să începem să ne înțelegem. Pînă una-alta, există, în Balcani, destui oameni care, deși vorbesc aceeași limbă, spun că nu pricep o iotă din ce zice celălalt. Și iarăși ajungem la chestiunea identității…   

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

profimedia 0683847339 jpg
Ucraina a arestat trei comandanți, pe care îi acuză de neglijență pe frontul din Harkov
Serviciul de securitate al Ucrainei a arestat trei comandanți care sunt acuzați de neglijență în legătură cu organizarea necorespunzătoare a apărării în regiunea Harkov, unde rușii au lansat o ofensivă în mai 2024, relatează presa ucraineană.
uitare_shutterstock 364310372 jpg
Ce cauze duc la uitare?
Problemele cu memoria pot fi frustrante, dar nu toate ar trebui să te îngrijoreze. Uneori, ele pot fi un semnal al unor probleme de sănătate care pot fi tratate. Iată ce condiții ar putea contribui la uitare și ce poți face pentru a-ți îmbunătăți memoria.
femeie haine dulap shutter jpg
Ingredientul din bucătărie pe care trebuie să-l pui în dulap. Păstrează mirosul frumos al hainelor și ține moliile la distanță
Bicarbonatul de sodiu, un ingredient bine-cunoscut pentru utilizările sale multiple în bucătărie și curățenie, poate deveni și aliatul tău de încredere în îngrijirea hainelor.
Nicusor Dan la Congresul USR FOTO Inquam Photos Octav Ganea jpg
Nicușor Dan, după revenirea lui Trump la Casa Albă: „România trebuie să își alinieze întreaga politică externă”
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, subliniază necesitatea unei strategii externe unitare pentru România, afirmând că țara noastră trebuie să rămână alături de NATO și Uniunea Europeană, în ciuda schimbărilor provocate de revenirea lui Donald Trump la Casa Albă.
1 paracetamol jpg jpeg
Iei paracetamol pentru durere? Nu ești ferit de riscuri!
Dacă obișnuiești să iei paracetamol pentru durerile cronice sau pentru a-ți calma disconfortul ocazional, trebuie să știi că acest medicament aparent inofensiv poate fi riscant pentru sănătatea ta, mai ales dacă ești în vârstă.
Péter Szijjártó facebook png
Ungaria ar putea miza pe gazul din România. Anunțul făcut de ministrul ungar de Externe la București
Ministrul ungar de Externe, Péter Szijjártó, a declarat la București că Ungaria nu renunță la gazul rusesc, considerat cea mai bună opțiune, dar privește cu speranță către producția din zăcământul Neptun Deep din România.
image png
Cine este românul din echipa lui Donald Trump care ar putea intra în cursa pentru președinția României: „Dacă poporul român vrea, de ce nu?"
Dragoș Sprânceană, un român cu o puternică legătură cu politica și afacerile din Statele Unite, este un nume tot mai des menționat ca posibil candidat la alegerile prezidențiale din România, programate pentru luna mai.
ustensile bucătărie  foto   Shutterstock jpg
Ustensilele din bucătărie ne îmbolnăvesc de cancer? Pericolul la care ne expunem zilnic
Bucătăria este sufletul casei pentru fiecare dintre noi, însă a devenit și cel mai periculos loc pentru membrii familiei?
istock masini parcate parcare jpg
Cel mai bun model de mașină sub 3000 de euro. Ce sfaturi a primit un român pe internet: „În 5 ani n-am avut nicio problemă”
Achiziționarea unei mașini este o decizie importantă, iar atunci când bugetul este limitat, alegerea devine și mai dificilă. Un român, cu un buget de 3.000 de euro, a căutat sfaturi pe internet pentru a-și găsi un autoturism care să fie fiabil, economic și ușor de întreținut.