Cuantica, Ciucă, Cîmpeanu

Publicat în Dilema Veche nr. 966 din 13 octombrie – 19 octombrie 2022
AFumurescu prel jpg

…pentru că minunile, la fel precum nenorocirile, fac parte dintr-o categorie aparte. Ne petrecem majoritatea vieților navigînd, după puteri, printre evenimente mai bune sau mai rele, dar evenimente nu tocmai întîmplătoare. Dacă, bunăoară, dintr-un motiv sau altul, ai tras mîța de coadă și-ai picat la admiterea de la Medicină, nu e o fericire, dar nici întîmplare nu e. Ți-ai făcut-o cu mîna ta. Dacă, în schimb, autobuzul cu care te îndreptai spre admitere a făcut un accident și ai ajuns mai tîrziu la examen, faptul că l-ai picat din lipsă de timp este o întîmplare, și încă una nefericită. O ne-norocire. Un ghinion, resimțit cu atît mai abitir cu cît pare mai absurd. Ați prins ideea. Știm cu toții că nu din întîmplare, după căderea comunismului, România a rămas în urma altor țări din regiune. Și nu din întîmplare Rusia a atacat Ucraina.

Din fericire, mai există și minuni, la fel de inexplicabile și, aparent, la fel de ilogice precum ghinioanele. Să lăsăm deocamdată Ucraina deoparte, cu atitudinea ei de „iertați-ne, n-am știut că e imposibil să ții piept Rusiei”. Să luăm bunăoară demisia lui Sorin Cîmpeanu din funcția de ministru al Educației – o minune, fără doar și poate! E inexplicabilă și aparent lipsită de orice logică. Doar n-ați crezut vreo clipă că omul s-a sacrificat pentru a nu deturna atenția de la legile Educației, după cum a susținut. Această minciună sfruntată era de așteptat. Era normală în contextul politicii românești. E precum în bancul acela cu accente misogine: „Conducătoarea automobilului din fața mea a semnalizat că vira la stînga. Și, contrar așteptărilor mele, a virat la stînga!”. Într-o țară în care normalitatea plagiatului e cvasi-unanim acceptată, o demisie de felul acesta te năucește. Te ia prin surprindere. S-a scris, chiar și în această revistă, ad nauseam, atît despre plagiat în general, cît și despre Cîmpeanu în particular. S-au trimis scrisori de protest din diaspora. S-au semnat petiții. Nimic! Și-atunci de ce tocmai acum și de ce taman Sorin Cîmpeanu, care numai de înalte standarde morale sau de remușcări ale duhului lăuntric nu poate fi suspectat? Am putea bănui că decizia a fost forțată de către președintele Iohannis, dar asta n-ar fi o explicație. Ar însemna doar să mutăm minunea de la Guvern la Președinție. Mai bine o lăsăm așa cum sînt toate minunile – inexplicabile. Minunile de dar nu „se caută la dinți”.

 C.S. Lewis, un scriitor britanic mai cunoscut probabil publicului tînăr pentru Cronicile din Narnia și pentru prietenia cu J.R.R. Tolkien, autorul Stăpînului Inelelor, a scris și o carte cît se poate de serioasă intitulată chiar așa – Miracole: un studiu preliminar. Lewis susține acolo că negarea posibilității miracolelor ca „neștiințifică” este, de fapt, un argument cît se poate de neștiințific. Ca „naturaliști”, sîntem într-atît de obișnuiți să gîndim în termeni stricți de cauză-efect încît uităm că o analiză obiectivă a oricărui sistem presupune o privire din afara sistemului. Altfel spus, o privire supra-naturală. Altminteri, ca naturalist, dacă stau pe bancheta unui tren de mare viteză, îmi imaginez, „natural”, că stau pe loc deși, în realitate, mă deplasez cu o sută de kilometri la oră (recunosc, exemplul e nerealist pentru România). În plus, insistența simplificatoare pe paradigma cauză-efect elimină posibilitatea liberului-arbitru și, prin urmare, orice responsabilitate personală. Fenomenul e deja vizibil: de-acum, vinovate sînt genele, biochimia, hormonii, mediul, societatea și oricine altcineva, mai puțin noi înșine. La rîndul lor, însă, nici acești factori „exteriori” nu pot fi trași la răspundere, beneficiind și ei de aceeași nevinovăție cauzală. Ergo, ar fi irațional să crezi că miracolele nu există. Trebuie doar să știi să le vezi.

Mai intempestiv din fire cum sînt, îndrăznesc să împing teoria și mai departe: dacă minunile și nenorocirile sînt la fel de impredictibile, la fel de alunecoase cînd vine vorba de a se lăsa prinse în capcana „cauză-efect”, și, „știm” prea bine, o nenorocire nu vine niciodată singură, de ce minunile ar face excepție de la această regulă? Uite, nici bine n-a apucat să se usuce cerneala pe demisia lui Cîmpeanu că a și fost anunțat premiul Nobel pentru fizică. Alain Aspect, John Clauser și Anton Zellinger au reușit să demonstreze, printr-o serie de experimente, că fenomenul de entanglement („încurcătură”), anticipat teoretic de fizica cuantică, nu doar că există, dar își poate găsi chiar aplicații practice, printre care și mult-așteptatul computer cuantic care va schimba, zice-se, istoria. Pe scurt, „încurcătura” se referă la două particule care s-au atins la un moment dat, dar ulterior au fost separate de distanțe uriașe, să zicem „marginile universului”. Și totuși, în ciuda distanței, astronomice la propriu, orice experiment realizat pe una dintre particule o influențează și pe cealaltă. Vorba cîntecului de odinioară: „Ce bine ne-nțelegem noi doi, / parc-am fi unul singur, nu doi”. Dacă asta nu intră la categoria „miracolelor”, conform logicii normale, atunci nu știu ce intră. În treacăt fie spus, fizica modernă datorează mai mult decît se știe… creștinismului. Nu doar teoria Big Bang-ului a fost „creația” unui preot catolic, Georges Lemaître, dar Denis de Rougemont, autorul cărții Dragostea și Occidentul, argumenta chiar că fizica modernă n-ar fi fost posibilă într-o altă cultură. Doar o minte pregătită să depășească logica binară și să accepte că Dumnezeu poate fi Unul în Trei, iar Iisus deopotrivă și om, și Dumnezeu, poate concepe că fotonul poate fi în același timp și numai undă, și numai corpuscul. Nu degeaba teoreticienii fizicii umplu bisericile. Dacă nu mă credeți, întrebați-l pe prietenul meu, să-i zicem Zbengu. Va confirma faptul că lumea e miraculoasă.

Iaca de ce îmi îngădui să visez și să nădăjduiesc că fenomenul de entanglement poate funcționa și-n cazul politicii românești, și că demisia lui Cîmpeanu, oricît de îndepărtată de cea a lui Ciucă, îl poate determina și pe prim-ministru să recurgă la același gest. Deja cele două particule politice s-au „pupat” în materie de doctorate plagiate, așa că nu mai contează că s-au despărțit. Încurcătura îi va ține pe vecie aproape.

Vom fi fiind noi, românii, mai speciali, dar nu s-o opri fizica cuantică la Vama Borș.

Alin Fumurescu este associate professor la Departamentul de Științe Politice al Universității din Houston, autor al cărții Compromisul. O istorie politică și filozofică (Humanitas, 2019).

1031545422 jpg
Reformiști și antireformiști
Prima reforma semnificativă a fost în perioada 1996-2000, atunci cînd companiile de stat înregistrau pierderi și datorii foarte mari, care riscau să blocheze economia.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
„Nu merge bine”
În fapt, Brexit-ul a fost o lecție și un avertisment.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Cîinii și românii
Ascult şi aud, în întuneric, mesajul, totodată imemorial şi eschatologic, al destinului naţional.
Frica lui Putin jpeg
Dumnezeu ca bun de consum
În tot cazul, omul tradițional știa cărui dumnezeu să se închine și cum s-o facă. N-avea de ales decît în ce fel să urmeze tabla valorilor prescrise.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Prizonieri în rang secund?
După ce ne-am enervat și am jurat boicoturi, ne-am potolit repede. N-am boicotat nimic.
m simina jpg
Gara din New York
Dar Grand Central Terminal a avut noroc.
Iconofobie jpeg
Capitale…
În condiţiile unei dinamici culturale fireşti, şi Iaşiul, implică autorul, ar putea avea un destin similar, eliberîndu-se – o dată pentru totdeauna – de complexul „trădării” de la 1859...
„Cu bule“ jpeg
Cuvinte de mimă
Una e să mimezi cuvîntul pinguin, alta e să înlesnești ghicirea unor cuvinte ca destoinic sau adică, de fapt sau păi.
HCorches prel jpg
A construi nu înseamnă neapărat a desființa mai întîi
Se știe cît de puțin stagiu pedagogic se face la orice facultate, pentru a se obține calificarea de profesare în învățămînt.
p 7 Departamentul de Justitie WC jpg
Patrioți doar cu vorba
Cine sînt patrioții și cine sînt tiranii? Efortul de a răspunde la această întrebare va decide dacă America rămîne unită într-un stat de drept sau capitulează în fața violenței devastatoare.
radu naum PNG
Arbitrii români au orbul găinilor?
O veche zicală a meseriei pretinde că un deţinător de fluier trebuie să aibă auzul selectiv (la boscorodelile jucătorilor).
Comunismul se aplică din nou jpeg
Geografia dintotdeauna
Tim Marshall spune că „geografia nu dictează cursul tuturor evenimentelor” și încearcă să nu cadă în capcana unui determinism geografic (care ar putea fi asemănător, nu-i așa, cu determinismul economic marxist).
O mare invenție – contractul social jpeg
Moartea lui Tudor Vladimirescu: asasinat sau executarea unei pedepse?
Codul penal militar intern al Eteriei nu avea nici o valoare juridică.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
„Rusia trebuie să piardă”
Orice alt deznodămînt va duce la destrămarea ordinii internaționale așa cum o știm acum, cu consecințe ce nu pot fi estimate.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Punct și de la capăt
Dar, în general, reacția unora dintre politicienii și gazetarii autohtoni după eșecul Schengen n-a reușit să depășească mimica unei bosumflări provinciale.
Frica lui Putin jpeg
Antimaniheism
Dar se poate întreba cineva: dacă răul nu se activează fără o anumită, fie și mică, proporție de bine, de ce binele însuși nu e mai puternic și mai activ?
m simina jpg
Pisicile de la Palatul de Iarnă
În altă ordine de idei, aș merge pe mîna Ecaterinei cea Mare: Albastru de Rusia și Angora albă.
AFumurescu prel jpg
Federaliștii și antifederaliștii români
A te trezi cu un picior în fiecare tabără, ca să nu zic luntre, e o binecuvîntare și un blestem.
Iconofobie jpeg
Poeți (și critici?)
Dar şi cei croiţi astfel sînt, la urma urmelor, să admitem, nişte poeţi.
„Cu bule“ jpeg
Mim și mimă
În franceză, după unele oscilații de încadrare într-un gen, mime s-a fixat ca substantiv masculin, iar pantomime ca feminin.
HCorches prel jpg
Oldies but goldies
De la Simona Popescu la Emil Brumaru, de la Mircea Dinescu la Mircea Cărtărescu, autorii contemporani nu lipsesc.
radu naum PNG
Există un stadion nou de fotbal în Ghencea. Pentru ce echipă?
Da, există, dar numai pentru unii. Pentru alţii, nu există. E ca şi cum n-ar fi, ca şi cum în mijlocul acelui cîmp din Ghencea ar fi doar un lan de grîu, sau o groapă ca a lui Ouatu, sau vidul cosmic.
p 7 WC jpg
Revenirea „delictului de gîndire”
O persoană, spunea Atkin, nu poate fi reținută sau privată de bunurile proprii în mod arbitrar, nici chiar în vreme de război.
index jpeg 6 webp
Afacerea Tate și modelul românesc
Era, într-un fel, un amestec de sisteme de vînzare de tip MLM (multi-level marketing) cu principiile funcționării unei secte.

Adevarul.ro

image
Misterioasa moarte de la Sanremo. Iubitul cântăreței Dalida, găsit împușcat în cap, în camera de hotel VIDEO
Cazul a șocat Italia în anii ʼ60, dar a fost clasat ca sinucidere. Peste 40 de ani, poliția a reluat investigația, dar misterul încă persistă.
image
Fumatul interzis minorilor în spații publice. Proiectul, adoptat de Senat
Inițiativa legislativă a fost adoptată tacit de Senat, luni, iar aceasta prevede că minorii nu mai pot fuma în parcuri, pe drumurile publice sau alte zone publice, fiind pasibili de amenzi până la 500 de lei.
image
Primul moment al cutremurului din Turcia, surprins de camera unei mașini VIDEO
Primul moment al celui de-al doilea seism din Turcia a fost întregistrat de camera de bord a unei mașini. Imaginile sunt de-a dreptul cutremurătoare. Șoferul a văzut cum, în jurul său, oamenii aleargă disperați în stradă, iar clădirile încep să se prăbușească.

HIstoria.ro

image
Aventurile Reginei Maria, o traumă pentru tânărul prinț Carol
Nașterea lui Carol, primul copil al cuplului princiar Ferdinand-Maria, pe 15 octombrie 1893, a fost un prilej de mare bucurie pentru țară, familia regală și Regele Carol I, dar mai puțin pentru tânăra mamă.
image
Consecințele bătăliei de la Stalingrad
După capitularea Corpului XI Armată, timp de câteva zile, avioane de recunoaștere germane au continuat să efectueze zboruri deasupra Stalingradului pentru a descoperi eventualele grupuri de militari germani care încercau să scape și de a le parașuta provizii.
image
Joseph Pulitzer, jurnalistul născut pe malul Mureşului, care a făcut istorie în Statele Unite
Premiile Pulitzer, cele mai prestigioase distincții ale jurnalismului american, au fost acordate pentru prima dată în 1917, la inițiativa jurnalistului de origine maghiară Joseph Pulitzer.