Cuantica, Ciucă, Cîmpeanu

Publicat în Dilema Veche nr. 966 din 13 octombrie – 19 octombrie 2022
AFumurescu prel jpg

…pentru că minunile, la fel precum nenorocirile, fac parte dintr-o categorie aparte. Ne petrecem majoritatea vieților navigînd, după puteri, printre evenimente mai bune sau mai rele, dar evenimente nu tocmai întîmplătoare. Dacă, bunăoară, dintr-un motiv sau altul, ai tras mîța de coadă și-ai picat la admiterea de la Medicină, nu e o fericire, dar nici întîmplare nu e. Ți-ai făcut-o cu mîna ta. Dacă, în schimb, autobuzul cu care te îndreptai spre admitere a făcut un accident și ai ajuns mai tîrziu la examen, faptul că l-ai picat din lipsă de timp este o întîmplare, și încă una nefericită. O ne-norocire. Un ghinion, resimțit cu atît mai abitir cu cît pare mai absurd. Ați prins ideea. Știm cu toții că nu din întîmplare, după căderea comunismului, România a rămas în urma altor țări din regiune. Și nu din întîmplare Rusia a atacat Ucraina.

Din fericire, mai există și minuni, la fel de inexplicabile și, aparent, la fel de ilogice precum ghinioanele. Să lăsăm deocamdată Ucraina deoparte, cu atitudinea ei de „iertați-ne, n-am știut că e imposibil să ții piept Rusiei”. Să luăm bunăoară demisia lui Sorin Cîmpeanu din funcția de ministru al Educației – o minune, fără doar și poate! E inexplicabilă și aparent lipsită de orice logică. Doar n-ați crezut vreo clipă că omul s-a sacrificat pentru a nu deturna atenția de la legile Educației, după cum a susținut. Această minciună sfruntată era de așteptat. Era normală în contextul politicii românești. E precum în bancul acela cu accente misogine: „Conducătoarea automobilului din fața mea a semnalizat că vira la stînga. Și, contrar așteptărilor mele, a virat la stînga!”. Într-o țară în care normalitatea plagiatului e cvasi-unanim acceptată, o demisie de felul acesta te năucește. Te ia prin surprindere. S-a scris, chiar și în această revistă, ad nauseam, atît despre plagiat în general, cît și despre Cîmpeanu în particular. S-au trimis scrisori de protest din diaspora. S-au semnat petiții. Nimic! Și-atunci de ce tocmai acum și de ce taman Sorin Cîmpeanu, care numai de înalte standarde morale sau de remușcări ale duhului lăuntric nu poate fi suspectat? Am putea bănui că decizia a fost forțată de către președintele Iohannis, dar asta n-ar fi o explicație. Ar însemna doar să mutăm minunea de la Guvern la Președinție. Mai bine o lăsăm așa cum sînt toate minunile – inexplicabile. Minunile de dar nu „se caută la dinți”.

 C.S. Lewis, un scriitor britanic mai cunoscut probabil publicului tînăr pentru Cronicile din Narnia și pentru prietenia cu J.R.R. Tolkien, autorul Stăpînului Inelelor, a scris și o carte cît se poate de serioasă intitulată chiar așa – Miracole: un studiu preliminar. Lewis susține acolo că negarea posibilității miracolelor ca „neștiințifică” este, de fapt, un argument cît se poate de neștiințific. Ca „naturaliști”, sîntem într-atît de obișnuiți să gîndim în termeni stricți de cauză-efect încît uităm că o analiză obiectivă a oricărui sistem presupune o privire din afara sistemului. Altfel spus, o privire supra-naturală. Altminteri, ca naturalist, dacă stau pe bancheta unui tren de mare viteză, îmi imaginez, „natural”, că stau pe loc deși, în realitate, mă deplasez cu o sută de kilometri la oră (recunosc, exemplul e nerealist pentru România). În plus, insistența simplificatoare pe paradigma cauză-efect elimină posibilitatea liberului-arbitru și, prin urmare, orice responsabilitate personală. Fenomenul e deja vizibil: de-acum, vinovate sînt genele, biochimia, hormonii, mediul, societatea și oricine altcineva, mai puțin noi înșine. La rîndul lor, însă, nici acești factori „exteriori” nu pot fi trași la răspundere, beneficiind și ei de aceeași nevinovăție cauzală. Ergo, ar fi irațional să crezi că miracolele nu există. Trebuie doar să știi să le vezi.

Mai intempestiv din fire cum sînt, îndrăznesc să împing teoria și mai departe: dacă minunile și nenorocirile sînt la fel de impredictibile, la fel de alunecoase cînd vine vorba de a se lăsa prinse în capcana „cauză-efect”, și, „știm” prea bine, o nenorocire nu vine niciodată singură, de ce minunile ar face excepție de la această regulă? Uite, nici bine n-a apucat să se usuce cerneala pe demisia lui Cîmpeanu că a și fost anunțat premiul Nobel pentru fizică. Alain Aspect, John Clauser și Anton Zellinger au reușit să demonstreze, printr-o serie de experimente, că fenomenul de entanglement („încurcătură”), anticipat teoretic de fizica cuantică, nu doar că există, dar își poate găsi chiar aplicații practice, printre care și mult-așteptatul computer cuantic care va schimba, zice-se, istoria. Pe scurt, „încurcătura” se referă la două particule care s-au atins la un moment dat, dar ulterior au fost separate de distanțe uriașe, să zicem „marginile universului”. Și totuși, în ciuda distanței, astronomice la propriu, orice experiment realizat pe una dintre particule o influențează și pe cealaltă. Vorba cîntecului de odinioară: „Ce bine ne-nțelegem noi doi, / parc-am fi unul singur, nu doi”. Dacă asta nu intră la categoria „miracolelor”, conform logicii normale, atunci nu știu ce intră. În treacăt fie spus, fizica modernă datorează mai mult decît se știe… creștinismului. Nu doar teoria Big Bang-ului a fost „creația” unui preot catolic, Georges Lemaître, dar Denis de Rougemont, autorul cărții Dragostea și Occidentul, argumenta chiar că fizica modernă n-ar fi fost posibilă într-o altă cultură. Doar o minte pregătită să depășească logica binară și să accepte că Dumnezeu poate fi Unul în Trei, iar Iisus deopotrivă și om, și Dumnezeu, poate concepe că fotonul poate fi în același timp și numai undă, și numai corpuscul. Nu degeaba teoreticienii fizicii umplu bisericile. Dacă nu mă credeți, întrebați-l pe prietenul meu, să-i zicem Zbengu. Va confirma faptul că lumea e miraculoasă.

Iaca de ce îmi îngădui să visez și să nădăjduiesc că fenomenul de entanglement poate funcționa și-n cazul politicii românești, și că demisia lui Cîmpeanu, oricît de îndepărtată de cea a lui Ciucă, îl poate determina și pe prim-ministru să recurgă la același gest. Deja cele două particule politice s-au „pupat” în materie de doctorate plagiate, așa că nu mai contează că s-au despărțit. Încurcătura îi va ține pe vecie aproape.

Vom fi fiind noi, românii, mai speciali, dar nu s-o opri fizica cuantică la Vama Borș.

Alin Fumurescu este associate professor la Departamentul de Științe Politice al Universității din Houston, autor al cărții Compromisul. O istorie politică și filozofică (Humanitas, 2019).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

stefan radu oprea foto facebook
Sindicaliștii, primiți la Guvern după protestul din Piața Victoriei
Şeful Cancelariei prim-ministrului, Ştefan Radu Oprea, a avut, vineri, consultări cu sindicaliştii din mai multe domenii.
Screenshot 2025 01 24 200145 png
Noi imagini arată fortificații ale armatei ruse pe plajele din Crimeea
Forțele ruse din Crimeea întăresc apărarea și sapă tranșee de-a lungul plajelor pentru contracara un posibil asalt aerian ucrainean, a informat mișcarea partizană Ateș pe Telegram joi, publicând imagini cu fortificațiile, relatează Kyiv Post.
GiDn1r3XcAAjXlJ jpg
Zborurile de deportare au început în SUA. Imagini cu migranți încolonați au fost publicate, în timp ce Trump este de neclintit
Secretarul de presă al Casei Albe, Karoline Leavitt, a anunțat vineri, 23 ianuarie, că „zborurile de deportare au început”, difuzând fotografii cu persoane îmbarcate în avioane militare.
Dan Negru webp
Porecla pe care Dan Negru a primit-o de la un mare actor român. Cum a fost numit prezentatorul TV și cât de mult l-a ajutat în viața personală: „Mă bucură faima asta”
Despre cariera și viața personală ale lui Dan Negru se cunosc o mulțime de detalii, însă există un lucru pe care puțini îl știu despre celebrul prezentator TV. „Regele Revelioanelor”, așa cum a fost supranumit de-a lungul timpului are o poreclă pe care i-a dat-o un mare actor.
Alexandru Ioan Cuza, portret de Carol Popp de Szathmary (© Wikimedia Commons)
Felurile de mâncare de pe vremea lui Alexandru Ioan Cuza. Cum se prepară bobul macedonean, budinca de orez sau ciupercile umplute
Pe vremea lui Alexandru Ioan Cuza s-a tipărit o singură carte de bucate. A fost și prima care a folosit sintagma de "bucătărie română", într-o perioadă în care intelectualii promovau termenii de România, români, românism.
Serghei Lavrov FOTO Profimedia jpg
Lavrov avetizează Chișinăul că ,,va asigura protecția cetățenilor ruși aflați în Transnistria”, regiune lăsată fără gaze de Moscova
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a avertizat vineri Chișinăul că Moscova va proteja cetățenii ruși din regiunea separatistă, dacă se va opta pentru soluționarea „forțată” a conflictului transnistrean.
Lagărul de concentrare și de exterminare Auschwitz-Birkenau (foto: Pixabay)
Ziua Comemorării Holocaustului: 80 de ani de la eliberarea lagărului Auschwitz
Parlamentul European va marca pe 29 ianuarie Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului (27 ianuarie) cu un discurs special al lui Corrie Hermann în cadrul unei sesiuni plenare la Bruxelles.
horoscop webp
Horoscop săptămâna 25 ianuarie - 1 februarie. Berbecii traversează o perioadă bună, transformări imprevizibile pentru Tauri, un nou început pentru Pești
Horoscop săptămâna 25 ianuarie - 1 februarie. Această săptămână aduce energii intense și oportunități neașteptate pentru toate zodiile.
9vdmtJzjXcJNBM38R8qGKj 650 80 jpg webp
„Unde ciripitoare” sau explozii de energie, detectate de sateliții NASA. De ce sunt oamenii de știință îngrijorați
„Undele ciripitoare”, numite astfel din cauza asemănării lor cu cântecul păsărilor, atunci când sunt convertite în semnale audio, sunt perturbații ale câmpului electromagnetic al Pământului capabile să accelereze particulele la viteze potențial mortale pentru navele spațiale și astronauți.