Cu vulpea vopsită
Se zice că în dragoste și în război totul este permis. O istorioară pe cît de surprinzătoare, pe atît de bizară vine să confirme că (măcar uneori) doar se zice. Cel puțin în ceea ce privește războiul.
S-a întîmplat cîndva în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și s-a numit Operațiunea Fantezia. De fapt, urma să se numească, nu a apucat (din fericire și bun-simț) decît o scurtă, dar bogată viață în teorie. Office of Strategic Services, agenția americană de informații din timpul războiului, le-a cerut specialiștilor săi să găsească modalități de a-i induce în eroare pe inamici. Ca urmare a atacului de la Pearl Harbour erau vizați în mod special japonezii.
Unul dintre angajații serviciul secret menționat, Ed Salinger, care făcuse afaceri în comerț în Tokyo înainte de război, a avut imaginația mai bogată decît alții. Evident, l-a ajutat și faptul că deja cunoștea mare parte din cultura și limba japoneză, motiv pentru care fusese recrutat, de altfel.
Planul gîndit de el (Operațiunea Fantezia) avea ca scop să demoralizeze populația japoneză prin intermediul unor animale-simbol în folclorul țării, vulpile, care adesea sînt asociate cu tot felul de puteri paranormale de japonezi. Apariția acestora din senin pe străzile nipone nu avea să fie un semn prea bun.
Și vorbim despre animale reale, nu cine știe ce invenții care să le imite; nu, animale vii, în carne și oase și... vopsea. Planul expus de domnul strateg era să prindă vulpi din China și din Australia pe care să le vopsească cu o vopsea strălucitoare, iar apoi să le elibereze prin satele japoneze. Apăreau și tot felul de probleme de implementare, de la cele logistice, cum ar fi vopseaua care ar fi trebuit folosită, pînă la cele care vizau modalitatea în care ar fi ajuns vulpile în Japonia. S-a luat în considerare ca animalele vopsite să fie aruncate în apă și să înoate pînă pe teritoriile japoneze, și chiar s-a făcut un experiment spontan în acest sens. Bietele vulpi au înotat pînă la mal, dar... coafura nu prea a rezistat, mare parte din vopsea s-a dus printre valuri, iar ce a mai rămas se scurgea grațios de pe blana animalelor la fiecare pas făcut de acestea. Concluzia: vulpile vopsite trebuiau livrate direct pe coastă, nu în larg.
Doar că...
Absurdul planului a fost sesizat la timp de șeful instituției, care a recomandat ferm ca Operațiunea Fantezia să fie abandonată.
Și așa a fost.
Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.
Foto: wikimedia commons