Cu vulpea vopsită

Publicat în Dilema Veche nr. 866 din 12 - 18 noiembrie 2020
Cu vulpea vopsită jpeg

Se zice că în dragoste și în război totul este permis. O istorioară pe cît de surprinzătoare, pe atît de bizară vine să confirme că (măcar uneori) doar se zice. Cel puțin în ceea ce privește războiul.

S-a întîmplat cîndva în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și s-a numit Operațiunea Fantezia. De fapt, urma să se numească, nu a apucat (din fericire și bun-simț) decît o scurtă, dar bogată viață în teorie. Office of Strategic Services, agenția americană de informații din timpul războiului, le-a cerut specialiștilor săi să găsească modalități de a-i induce în eroare pe inamici. Ca urmare a atacului de la Pearl Harbour erau vizați în mod special japonezii.

Unul dintre angajații serviciul secret menționat, Ed Salinger, care făcuse afaceri în comerț în Tokyo înainte de război, a avut imaginația mai bogată decît alții. Evident, l-a ajutat și faptul că deja cunoștea mare parte din cultura și limba japoneză, motiv pentru care fusese recrutat, de altfel.

Planul gîndit de el (Operațiunea Fantezia) avea ca scop să demoralizeze populația japoneză prin intermediul unor animale-simbol în folclorul țării, vulpile, care adesea sînt asociate cu tot felul de puteri paranormale de japonezi. Apariția acestora din senin pe străzile nipone nu avea să fie un semn prea bun.

Și vorbim despre animale reale, nu cine știe ce invenții care să le imite; nu, animale vii, în carne și oase și... vopsea. Planul expus de domnul strateg era să prindă vulpi din China și din Australia pe care să le vopsească cu o vopsea strălucitoare, iar apoi să le elibereze prin satele japoneze. Apăreau și tot felul de probleme de implementare, de la cele logistice, cum ar fi vopseaua care ar fi trebuit folosită, pînă la cele care vizau modalitatea în care ar fi ajuns vulpile în Japonia. S-a luat în considerare ca animalele vopsite să fie aruncate în apă și să înoate pînă pe teritoriile japoneze, și chiar s-a făcut un experiment spontan în acest sens. Bietele vulpi au înotat pînă la mal, dar... coafura nu prea a rezistat, mare parte din vopsea s-a dus printre valuri, iar ce a mai rămas se scurgea grațios de pe blana animalelor la fiecare pas făcut de acestea. Concluzia: vulpile vopsite trebuiau livrate direct pe coastă, nu în larg.

Doar că...

Absurdul planului a fost sesizat la timp de șeful instituției, care a recomandat ferm ca Operațiunea Fantezia să fie abandonată.

Și așa a fost.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

Foto: wikimedia commons

image png
Reevaluarea lucrurilor de acasă
Și e de observat că țara s-a schimbat în mod fizic, mult mai mult decît atitudinea locuitorilor ei.
p 7 Sam Altman WC jpg
Capitalul cîștigă și în domeniul IA
Nu e de mirare că OpenAI nu a reușit să-și respecte misiunea.
image png
image png
Birocrații inventate, care să justifice plusul la salariu
Ne mai mirăm, apoi, de ce pleacă profesorii din învățămînt sau de ce ezită să vină.
image png
Șanticler
Rămîne să mai vorbim, desigur, despre sensurile alunecoase și imprevizibile generate de larga circulație a cuvîntului efemer.
image png
Un recrut de odinioară
Pe spatele gecii tînărului erau imprimate, în galben ţipător, cuvintele US Air Force.
image png
Mintea democratică și impunitatea poporului
Pe cînd mintea democratică nu exista, popoarele erau pedepsite.
image png
Moș Crăciun, John Fitzgerald Kennedy și bomba nucleară
A fost fix pe dos. Anul 1962 a adus cea mai gravă criză din timpul Războiului Rece, criza rachetelor nucleare din Cuba.
image png
Nevoia de umanioare
Ele sînt însoţitorul şi sprijinul ideal in dürftiger Zeit şi beneficiază de resurse încă nevalorificate în spaţiul Europei de Est.
image png
O fabulă a lui Socrate
E ceea ce am pățit și eu: după ce m-a durut piciorul din cauza legăturii, iată că a urmat și plăcerea.
image png
Spirala ghinionului și ghicitul în gri
Poate nu la fel de ostentativ, dar cei care spun lucrurile sînt, din nou, tratați ca excentrici stridenți și, pe alocuri, isterici.
image png
Cine sapă la temelia pilonului II
Este incredibilă tenacitatea cu care politicienii din zona de stînga atacă pilonul II de pensii administrate privat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.

Adevarul.ro

image
Soluția unei femei medic pentru salvarea soțului infectat cu o bacterie mortală: un tratament obscur cu virusuri
Când niciun antibiotic nu a mai funcționat în cazul soțului său infectat cu o bacterie periculoasă, o femeie medic a apelat la un tratament considerat obscur, folosind un inamic natural al bacteriilor pentru a-i salva viața.
image
Ce se întâmplă în timpul unei circumcizii. Care sunt riscurile și beneficiile procedurii
Deși considerată cea mai veche și cea mai frecventă operație din lume, circumcizia - îndepărtarea chirurgicală a prepuțului - este încă o procedură controversată, potrivit Yahoo! Life.
image
Piscină și elicopter pe cel mai mare super-iaht submarin din lume, în valoare de 2 miliarde de dolari
Compania producătoare a lansat, de asemenea, insule unice în felul lor, pe care se poate naviga sau poate acosta super-submarinul.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.