Cu vorbele la el

Publicat în Dilema Veche nr. 656 din 15-21 septembrie 2016
„Cu bule“ jpeg

De cele mai multe ori, clişeele lingvistice sînt formule care au avut un prim moment de noutate şi expresivitate, calităţi anulate în timp prin uz şi abuz. Dacă nu ar fi produs o imagine nouă, o surpriză lexicală, dacă nu ar fi conţinut o figură de stil, probabil că formulele respective nici nu ar fi atras atenţia: succesul iniţial le provoacă însă, inevitabil, degradarea, prin imitare şi banalizare. Relua­te la început de dragul originalităţii, reproduse apoi din simplă comoditate, inovaţiile lexicale fie se „decolorează“ total, ajungînd expresii neutre, cărora vorbitorii nici nu le mai percep originea figurată, fie ajung să fie etichetate drept clişee, criticate şi evitate din raţiuni stilistice.

S-a răspîndit destul de mult, în ultimii ani, expresia laudativă a avea vorbele la el (adaptabilă gramatical, desigur, în funcţie de obiectul aprecierii, dar folosită mai ales la persoana a treia): „este extrem de activ, are vorbele la el și este o sursă infinită de glume și voie bună“ (click.ro); „mereu are vorbele la el, ştie ce să îmi spună să mă facă să zîmbesc instant“ (cancan.ro); „are vorbele la el şi replici potrivite pentru oricine“ (ziarullumina.ro). Exemplele de mai sus atestă nu doar prezenţa în presă a expresiei, ci şi larga sa disponibilitate stilistică: deşi colocvială la origine, e deja acceptată şi de registre mai formale. Frecvenţa mare şi neutralitatea stilistică a elementelor componente (nemarcate popular) o împing în această direcţie, permiţîndu i să se combine cu clişee deloc colocviale: „îndrăgita artistă are vorbele la ea și știe cum să ne facă să ne vibreze sufletul“ (muzicapopulara.info).

Expresia are sensul „ştie să vorbească“, „ştie ce să spună“, calificare transmisă prin intermediul unei asocieri amuzante, care concretizează, prin metaforă şi metonimie, talentul oratoric. Capacitatea cuiva de a găsi vorba potrivită la momentul potrivit este transpusă într-un simplu act de posesie materială, a unui bagaj de cuvinte. Iar „vorbele“ devenite un fel de avuţie personală sînt partea care ţine locul întregului: pentru că implică vorbirea, capacitatea cuiva de a le lega într-o exprimare convingătoare. La persoana a treia, expresia se referă în genere la o calitate stabilă, permanentă (de bun vorbitor); folosită la persoana întîi, are mai adesea rolul de a caracteriza o stare sau o capacitate de moment – de a-şi găsi cuvintele potrivite într-o situaţie dată („am crezut că am vorbele la mine şi nu are ce să mi se întîmple“, libertatea.ro).

Formula e relativ nouă, dar tiparul este cu siguranţă mai vechi. A transpune o calitate în suportul ei mai mult sau mai puţin material, în instrumentul prin care se obţine sau se manifestă reprezintă un model metonimic cu efecte umoristice, des folosit de vorbirea populară şi colocvială. Corporalitatea calităţilor, a comportamentelor şi a acţiunilor a devenit în unele cazuri (a-şi băga minţile în cap, a-şi lua inima în dinţi, a lua vorba din gură) atît de banală, încît nici nu mai percepem figura de stil iniţială. O formulă asemănătoare cu are vorbele la el este are ochii la el, cu sensul „e în stare să vadă“, „e atent“; expresia apare (în forma ai ochii la tine) într-un fragment de roman al lui Ion Iovescu, publicat în 1938 (în Revista Fundaţiilor Regale, nr. 10) şi plin de formulări populare şi colocviale; este încă folosită, dar destul de rar: „uşor de evitat dacă ai ochii la tine“ (4x4adventure.ro); „în măsura în care ai ochii la tine, cred că te poţi păzi“ (simonatache.ro).

O variantă a formulei în discuţie poate implica un alt clişeu ironic – la purtător –, provenit din limbajul juridic şi folosit pentru a exprima colocvial posesia sau starea („cu nervii întinși la maximum și cu ura la purtător“, ­sperantatv.ro; „cu entuziasmul la purtător“, semnebune.ro); se spune deci despre cineva nu doar că are vorbele la el, ci şi că este cu vorbele la purtător („e frumoasă, cu vorbele la purtător şi cu un zîmbet care te atrage ca un magnet“, apropotv.ro). 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (I)
În limba engleză, termenul subject a rămas fidel sensului etimologic de supus.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Conferințele noastre, viitorul nostru
Cînd generația liceenilor de azi va ajunge la butoanele țării, sînt convins că ne va fi mai bine decît ne este acum!
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Presa acum 85 de ani și azi
Nu mai e vorba de o slujbă publică, destinată să lămurească în vreun fel pe privitor.
Frica lui Putin jpeg
Condiția de înger
abandonînd umanitatea pentru un scurt răstimp, a împrumuta aripile de la îngeri.
AFumurescu prel jpg
Interesul și fesul
Dacă nu mă credeți, întrebați-vă prietenii de pe Facebook, Instagram, Twitter, TikTok și ce alte rețele „sociale” vor mai fi fiind. În lumea virtuală.
m simina jpg
Abraham Lincoln de Ziua Recunoștinței
Abraham Lincoln este primul președinte american care a salvat un curcan de la sacrificare, dar nu cu ocazia Zilei Recunoștinței, ci de Crăciun.
Iconofobie jpeg
Întîmplări întîmplătoare
„Întîmplările” sînt piesele unui puzzle imens ce creionează o imagine aflată dincolo de puterea noastră de cuprindere.
„Cu bule“ jpeg
Vechea gașcă
Originea cuvîntului nu a fost lămurită, deocamdată.
HCorches prel jpg
Nu-i cazul să renunți
Din fericire, chiar și în cadrul acestor formări pe care le mai susținem, constatăm că numărul acestor profesori este în scădere.
p 7 WC jpg
Libertate de expresie pentru cine?
Expresia lui Musk „într-o manieră sănătoasă” permite o gamă largă de interpretări, unele dintre ele foarte restrictive pentru libertatea de expresie.
radu naum PNG
Comunismul se aplică din nou jpeg
Bucureștiul văzut cu alți ochi
Bucureștiul acela, bombardat de americani și apoi și de germani, era încă frumos și bogat.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Opt miliarde
Însă, potrivit acelorași statistici ale ONU, Occidentul îmbătrînește în ritm accelerat.
640px Olietanks in de Amsterdamse haven op de voorgrond een binnenvaartschip, Bestanddeelnr 926 7985 jpg
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un film antipatic…
Greșeala s-ar putea repara, poate, la o difuzare ulterioară.
Frica lui Putin jpeg
Întîrziere
Unii se încruntă și se supără zilele astea cînd văd că sîntem mereu amînați de la „intrarea în Schengen”.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Uniunea și europenii
Identitatea europeană nu se acordă și nici nu se recunoaște cu ucaz de la Bruxelles.
m simina jpg
Șaluri de cașmir de la Napoleon
Între timp, după divorț, Joséphine se mutase în Castelul Malmaison, de lîngă Paris. Cu tot cu șalurile de cașmir.
Iconofobie jpeg
Chestiunea securității personale
Din instinct, vor răspunde biologii și, strict somatic judecînd faptele, ei au, fără îndoială, dreptate.
„Cu bule“ jpeg
Atitudine și inițiativă
Expresia a lua atitudine a fost una extrem de frecventă în limba de lemn din perioada comunistă
HCorches prel jpg
Cu toții am trecut prin Transporturi
Cine nu a trecut prin astfel de experiențe poate să creadă orice.
radu naum PNG
p 7 Londra WC jpg
Prea săraci pentru război
O posibilă soluție ar fi încheierea unui acord prin care sancțiunile economice să fie reduse, în schimbul reluării furnizării de gaze.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Martorii americani la ocuparea României
Urmează apoi speranța românilor că se vor înțelege cumva cu rușii, că puterile occidentale îi vor salva, ceea ce nu s-a întîmplat.

Adevarul.ro

Marcel Ciolacu FOTO Inquam Photos  Ilona Andrei jpg
Sondaj. PSD conduce detașat, PNL, dublu față de AUR. Ce diferențe sunt față de ultimul studiu sociologic
Ultimul sondaj al CURS, realizat zilele trecute, arată că PSD se bucură de o intenție de vot de 34%, în timp ce PNL este cu zece procente în spatele social-democraților
Evgheni Prigojin FOTO Profimedia
Evgheni Prigojin, ținut în frâu cu alt interlop
Oficialii ruși vor să mai stăvilească influența șefului grupului paramilitar rus Wagner, Evgheni Prigojin, finanțatorul așa-numitei armate private a lui Vladimir Putin.
barbat reflux gastric shutterstock 2039879552 jpg
Remedii la domiciliu pentru arsuri la stomac: 10 moduri de a scăpa de refluxul gastric
Arsurile la stomac se resimt în zona pieptului și apar atunci când acidul gastric se întoarce în esofag. Ele pot dura doar câteva minute sau pot provoca neplăceri și pe durate mai mari.

HIstoria.ro

image
Trezirea naționalismului în Balcani
Vreme de secole, populațiile din Balcani au trăit în cadrul unor state multietnice, dinastice. Acest lucru nu a determinat însă o omogenizare, fiecare populație fiind conștientă, însă, de faptul că vecinii ei vorbeau o limbă diferită, practicau altă religie și aveau un stil de viață diferit.
image
Rusia, pământul sfânt al Iluminismului francez
Emergența rapidă a Rusiei ca mare putere europeană s-a petrecut într-o perioadă în care gânditorii Iluminismului european chestionau teme fundamentale, legate de natura societății și a guvernului: care este cea mai bună formă de guvernare, autocrația sau guvernul reprezentativ
image
Planul în 10 puncte de comunizare a României din martie 1945
În timp ce Armata Română participa, alături de cea sovietică, la luptele din Ungaria și Cehoslovacia, partidul comunist, încurajat de Moscova, dădea asaltul final pentru acapararea puterii.