Cu simţ de răspundere…

Publicat în Dilema Veche nr. 812 din 12-18 septembrie 2019
„Cu bule“ jpeg

Celor care au trăit în deceniile dictaturii comuniste sintagma cu simţ de răspundere le aminteşte, foarte probabil, de discursul oficial al vremii, ceea ce îi poate împiedica să o folosească altfel decît cu o anume distanţă ironică. Asocierea sintagmei simţ de răspundere cu alte cuvinte şi formule ale aşa-numitei limbi de lemn se poate vedea chiar din definiţia sa în DEX, păstrată din ediţii mai vechi ale dicţionarului: „a avea simț de răspundere sau simțul răspunderii = a fi conștient de însemnătatea sarcinilor asumate sau primite, a lucra cu rîvnă și seriozitate pentru executarea lor“. În diversele programe şi cuvîntări ale vremii, formula era foarte frecvent folosită: „eforturile depuse de ambele părţi pentru îndeplinirea cu simţ de răspundere a obligaţiilor ce le revin“ (Probleme actuale ale politicii Partidului Comunist Român, 1966); „analiza serioasă, constructivă, cu simţ de răspundere, a lipsurilor şi erorilor comise exprimă esenţa muncii şi a conducerii colective a unui partid revoluţionar“ (Congresul al X-lea al P.C.R., 1969) etc.

Formula simţ de răspundere circula în română de mai multă vreme, din perioada de modernizare a limbii de cultură; atunci, împrumutul latino-romanic sens şi vechiul simţ (derivat regresiv din verbul a simţi, moştenit din latină) intraseră în concurenţă în transpunerea prin calc a anumitor concepte, simţ fixîndu-se în sintagme ca simţ moral, bun-simţ, simţul ridicolului, simţul umorului etc. Sintagma simţ de răspundere apare, de exemplu, în presa de la începutul secolului al XX-lea: „poporul din cutare ţinut e aşa de norocos să aibă cîte un conducător cu simţ de răspundere morală“ (Gazeta Transilvaniei, 13 iunie 1907); „problema aceasta (…) apasă (…) asupra tuturor celor cu simţ de răspundere în împrejurările excepţional de grele prin cari se strecoară acum viaţa poporului nostru“ (Biserica şi şcoala, 30 noiembrie 1914).

Pentru mulţi vorbitori de azi, formula pare să-şi fi pierdut conotaţiile oficiale şi asocierile cu discursul totalitar. Dovada e faptul că apare surprinzător de frecvent în spaţiul Internetului, în anunţuri publicitare, în care descrie seriozitatea şi profesionalismul producătorilor de bere, huse, unelte, case etc. sau ale meşterilor de tot soiul: „Meseriaşi serioşi şi cu simţ de răspundere executăm: zugrăveli, tapeturi, rigips, laminat“ (publi24.ro).

Cea mai interesantă rămîne însă folosirea ironică a formulei, destul de bine fixată în uzul colocvial (reflectat în literatură şi în textele jurnalistice). Efectul comic se bazează pe contrastul dintre acţiunile mărunte sau chiar nocive descrise şi atitudinea de seriozitate şi responsabilitate prin care acestea sînt caracterizate. Formula poate acoperi grade diferite ale distanţei, de la o ironie amicală, empatică – „Dacă «se băga» ceva carne şi «prindeai» (chiar dacă erau mai mult oase), ea era pusă cu simţ de răspundere la congelator“ (razvanorasanu.ro); „Aşa e tata. Cînd încuie o uşă, o face cu simţ de răspundere“ (Florin Lazărescu, în Suplimentul de cultură, nr. 248) – la purul sarcasm: „somnul aleşilor nu se compară cu cel al muritorilor de rînd. Dumnealor dorm cu simţ de răspundere!“ (telegrafonline.ro).

În cazul violenţelor fizice, contrastul dintre acţiune şi modalitatea caracterizării e şi mai mare: „Un tînăr a fost bătut cu simţ de răspundere pentru că a îndrăznit să-i spună proprietarului unei locuinţe pe care intenţiona să o închirieze că preţul este prea piperat“ (ziare.com); „De la soţ bătut cu ceaunul în cap de soţie, pînă la bîte şi pumni împărţiţi cu simţ de răspundere, medicii urgentişti au fost nevoiţi să îi trateze pe toţi“ (monitorulbt.ro); „Agresor bătut cu simţ de răspundere de tînărul pe care l-a înjunghiat“ (ziare.com); „în sfîrşit am văzut şi eu o bătaie cu simţ de răspundere, adevărată. Pumni, picioare, sticle sparte“ (facebook.com).

Simţul de răspundere e un intensificator comic şi paradoxal nu numai în cazul bătăii, ci şi în descrierea ajungerii – cu rîvnă şi seriozitate, vorba dicţionarului – la starea de beţie: „Un biciclist şi-a testat echilibrul după ce a băut cu simţ de răspundere“ (magazinsalajean.ro); „a tras la măsea cu simţ de răspundere (0,80 mg/l alcool pur în aer expirat)“ (desteptarea.ro). 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.
index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.

Adevarul.ro

image
Destinul trist al Prinţesei Aiko a Japoniei, numită „Cea mai singură prinţesă din lume"
Fiica Împăratului Naruhito trăieşte izolată şi, deşi unii cred că are o existenţă privilegiată, viitorul nu sună bine, în niciuna dintre variantele acceptate de Palat.
image
Un șofer care a sărit la bătaie cu bâta, pus la respect de victimă VIDEO
În baza datelor strânse de polițiști, șoferul a fost reţinut, urmând a fi prezentat magistraţilor cu propunere legală.
image
Cele mai bune trei alimente pe care să le consumi dimineața. Sunt sățioase și nutritive
Micul dejun nu este o masă obligatorie, nu este necesară tuturor. De fapt, e chiar mai indicat să sari peste micul dejun decât să consumi ceva nesănătos. Ideal este să începi ziua cu ceva ușor, nutritiv și sățios.

HIstoria.ro

image
Apogeul și căderea lui Ernest Urdăreanu, favoritul regelui Carol al II-lea
Odată cu sfârșitul domniei Regelui Carol al II-lea, și-au pierdut pozițiile de la Curte și marii săi demnitari. Urdăreanu însă a fost singurul dintre aceștia ales de fostul suveran pentru a-l însoți într-un exil care s-a dovedit definitiv.
image
Prosecco și Macarons, două produse care au cucerit întreaga lume și altele din bucătarie
Radio România Cultural și Revista Historia, prin vocea Danielei Ivanov, vă aduc un proiect cultural inediat „Povești parfumate”.
image
Mândria națională – arma Ucrainei în război
Războiul declanșat de Vladimir Putin a arătat și o componentă importantă a relațiilor internaționale în secolul al XXI-lea, una a cărei vizibilitate a fost, până acum, scăzută, deoarece nimeni nu se mai aștepta la existența vreunui conflict armat pe teritoriul european.