Cu haz

Publicat în Dilema Veche nr. 854 din 20 - 26 august 2020
Cu haz jpeg

„Unu, doi, zece, probă de microfon. Unu, doi.” – poate așa ar suna o clasică și necesară probă de sunet înaintea unei transmisiuni radio.

Sau nu neapărat.

„Dragi cetățeni americani, sînt încîntat să vă anunț că am semnat o lege care declară Rusia ilegală. În cinci minute începem bombardamentul.” – așa a sunat din glasul președintelui american Ronald Reagan proba de microfon dinaintea unei intervenții programate la radio, cîndva în vara lui 1984.

Liderul american se afla la casa lui de vacanță din California, deci avea toate motivele să fie relaxat, dar pe lîngă aceasta, așa era omul și liderul Ronald Reagan, cu o charismă aparte și un simț al umorului provenite cel mai probabil și din cariera de actor pe care a avut-o înainte de a merge pe drumul politicii la nivel înalt.

Desigur, nu toată lumea gustă toate glumele în același mod. Chiar dacă declarația de mai sus a președintelui, evident lansată în spirit umoristic, a provocat rîsetele celor din jur și era clar una off the record, cuvintele sale au rămas înregistrate și, cumva-cumva, s-au strecurat pe undeva și au ajuns publice. Astfel, nu a mai provocat doar amuzament, ci și indignare și nu este prea greu de dedus din partea cui. Pe de o parte, Uniunea Sovietică a denunțat gluma lui Reagan, iar pe de altă parte, oponenții politici din Partidul Democrat nu au ezitat să îl acuze pe președinte că agită și mai mult spiritele în relația cu sovieticii, într-un moment în care oricum tensiunea dintre cei doi poli de putere care se confruntau pe scena Războiului Rece era destul de ridicată. Alții au considerat gluma pur și simplu una de prost gust. Dreptul lor. Altfel, este cunoscută retorica dură anticomunistă a președintelui Reagan față de Uniunea Sovietică, țară pe care a numit-o „imperiul răului” într-un celebru discurs. Fără glumă.

Ronald Reagan își păstra și exersa umorul și acasă, în privat, nu numai în cadru public. În martie 1981, în timp ce se îndrepta spre limuzina prezidențială, după o întîlnire, președintele american a fost ținta unei tentative de asasinat. A fost rănit destul de serios și dus la spital. Cînd soția lui, Nancy Reagan, a ajuns la el, i-a spus acesteia: „Draga mea, am uitat să mă feresc”.

Nu știu ce i-a răspuns Nancy.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Un român care a vrut să răpească un copilaș, bătut crunt în Irlanda
Un român a fost snopit în bătaie la Dublin, pe o stradă, după ce a vrut să răpească un copil.
image
Patimile lui Jim Caviezel, actorul care l-a jucat pe Iisus: „Operație pe cord deschis și multe medicamente”
„Patimile lui Hristos”, filmul regizat de Mel Gibson, a devenit rapid unul dintre cele mai populare pelicule religioase și se vorbește despre o continuare. Prea puțin este cunoscut cum actorul principal, Jim Caviezel, a fost la un pas de moarte din cauza filmului.
image
Halle Berry, discurs în fața Capitoliului SUA: „Sunt la menopauză!“ Actrița, apel pentru adoptarea unei legi esențiale pentru femei
Actriței Halle Berry i s-a alăturat joi un grup de senatori în fața Capitoliului pentru a promova o lege prin care care să se investească 275 de milioane de dolari în cercetare și educație în ceea ce privește menopauza.

HIstoria.ro

image
Atacul japonez de la Pearl Harbor, o surpriză strategică pentru SUA
Personalului SIGINT din cadrul US Navy urmărea acțiunile și deplasările flotei japoneze prin analiza traficului radio.
image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.
image
Carol I, fotografiat în timpul Războiului de Independență
Fotografia este interesantă din mai multe puncte de vedere: este una dintre rarele apariții ale domnitorului Carol I, într-o postură mai degajată.