„Cu bule“

Publicat în Dilema Veche nr. 642 din 9-15 iunie 2016
„Cu bule“ jpeg

Zilele trecute, o campanie ingenioasă pentru participarea la alegerile locale evoca mai multe dileme şi opţiuni cotidiene – „la munte sau la mare“, „la teatru sau la club“, „blondă sau brunetă“ –, ca argumente pentru concluzia „Alege şi de alegeri!“. Una dintre perechile de termeni complementari folosite de autorii campaniei mi s-a părut de bun augur, din punct de vedere lingvistic: pentru că opunea apa plată celei cu bule. De mai multă vreme, formula cu bule se răspîndeşte, în comunicarea colocvială, în locul specializării abuzive a lui mineral din sintagma apă minerală.

Uzul curent nu preia, în general, descrierile tehnice ale produselor, aşa cum apar ele pe etichete, preferînd, în schimb, desemnări mai scurte, mai simple şi uneori mai expresive. În cazul apei minerale, uzul a produs un abuz derutant pentru observatorul din afară: adjectivul cu acoperire generală – mineral – s-a specializat pentru apa carbogazoasă, care fusese timp de decenii (în perioada comunistă) prototipul aproape exclusiv al produsului. S-a creat astfel perechea mineral – plat – „Apă plată sau minerală?“ (csid.ro) –, opunînd unei realităţi familiare o noutate apărută după 1989 şi răspîndită din ce în ce mai mult. Evident, apa minerală este fie carbogazoasă, fie plată: formula apă minerală conţine o ambiguitate fundamentală între sensul standard (care include varianta plată) şi specializarea uzului (care o exclude).

Ambiguităţile create de o extindere semantică aflată în contradicţie cu descrierile ştiinţifice şi comerciale ale produsului sînt o sursă de instabilitate în sistemul limbii şi de nemulţumire în rîndul vorbitorilor. În presă şi în spaţiul Internetului, bloggeri şi comentatori au semnalat de mai multe ori caracterul popular şi inadecvarea formulei – „apa carbogazoasă, sau apa minerală, cum e cunoscută în limbaj popular“ (jurnalul.ro); „În general, lumea cînd spune apă minerală se gîndeşte la varianta cu bule, dar nu e corect“ (scri.ro). Am scris, în urmă cu mai mult de un deceniu („Apă plată“, în România literară, nr. 36, 2004), despre variaţiile de desemnare a apei îmbuteliate, observînd cum se manifesta la acea dată concurenţa între mai multe denumiri, în limbajul curent. Mă întrebam atunci dacă abuzul semantic (mineral cu sensul „carbogazos“) va cîştiga sau nu teren, fiind previzibilă rezistenţa lingviştilor şi a unei părţi a vorbitorilor. Bătălia nu s-a încheiat încă, dar mi se pare că sînt semne care anunţă abandonarea uzului extins al lui mineral, pe care începe să-l înlocuiască în uzul colocvial sintagma cu bule. Opoziţia dintre atributele diferenţiatoare fără bule şi cu bule exista deja la începutul anilor 2000, dar nu era foarte răspîndită. Şi azi, de altfel, autorii textelor simt adesea nevoia de a pune între ghilimele întreaga formulă sau doar termenul-cheie: „Cum se produce apa minerală «cu bule»“ (super-hrana.ro); „Sînt diferenţe între apa plată şi apa «cu bule»“ (forum.computergames.ro); „Mit: «Apa cu bule» nu hidratează la fel de bine ca apa plată“ (jurnalul.ro); „dacă vrei să slăbeşti, te poţi baza cu încredere pe apa cu «bule»“ (ele.ro).

Dincolo de formulele oficiale, uzul curent din multe limbi a ales descrieri specifice ale apei efervescente: sparkling (în engleză), frizzante (în italiană), pétillante (în franceză) etc. În română, formula tehnică – apă minerală carbogazoasă – este în mod evident prea lungă şi prea greoaie ca să se poată impune în uzul colocvial. O soluţie ar fi fost alegerea ca termen diferenţiator a adjectivului gazoasă, cu echivalente în alte limbi (fr. gazeuse, it. gassosa, gassata etc.): acesta circula şi înainte de 1989 (dar nu atît pentru apa minerală, cît pentru cea de tip „sifon“, obţinută artificial, prin adaos de dioxid de carbon). Formula apă gazoasă pare destul de răspîndită în româna vorbită în Republica Moldova, unde este atestată şi varianta apă cu gaz(e) („Uneori sucul este mai dăunător decît apa gazoasă“; „Apa cu gaze nu potoleşte setea“, ecology.md). Relativul insucces al acestor formule în româna din România – cu unele atestări, totuşi: „consumul de apă minerală (apă cu gaz, cu bule) în cantitate mare“, financiarul.ro – se leagă probabil de sensurile curente ale lui gaz („petrol lampant), intrate în expresii colocviale (doar n-am băut gaz!). Alte adjective – ca acidulat sau efervescent – evocă sensuri nedorite („uşor acrit“, „reacţie chimică“). Rămîn aşadar disponibile bulele, adecvate semantic (bulă – „bășică de aer sau de gaz aflată în masa unui lichid sau a unui solid“, DEX), dar uşor stînjenitoare, pentru unii vorbitori, din pricina omonimiilor şi a asociaţiilor sonore cu diverse cuvinte colocvial-argotice. Formula apă cu bule mi se pare însă net preferabilă ambiguităţii şi inadecvării din folosirea sintagmei apă minerală.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

O mare invenție – contractul social jpeg
Se poate trăi și sub dictatură?
Fără această probă, argumentele celor care apără Justiția și judecătorii își pierd credibilitatea.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Resemnare
Turcia e doar încă un teren de luptă dintr-un război care se poartă intens de-a lungul și de-a latul lumii.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un „dezavantaj” avantajos
Pe scurt: nu sîntem de acord ca, dacă 25 de parteneri ne vor în Schengen și doi nu, dreptatea să fie de partea celor doi.
Frica lui Putin jpeg
Non scholae...
Cîți nu scriu cu duiumul postări agramate și totuși se fac înțeleși, dovadă că primesc like-uri și au și urmăritori din belșug.
index jpeg 5 webp
James Bond și fabrica de ciocolată a lui Charlie
Oricum, ce altceva este un spion la scara istoriei, dacă nu un copil mare care știe cum să (se) joace, nu-i așa?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Pierdut respect. Găsitorului, recompensă!
Ce a produs această schimbare din ce în ce mai accelerată în ultimii zece, douăzeci de ani?
„Cu bule“ jpeg
Curriculum vitae
În perioada comunistă, formula latinească s-a folosit mai puțin.
HCorches prel jpg
Undercover agent
Redați-le profesorilor demnitatea.
p 7 WC jpg
Alunecînd treptat spre distopie
Legea IA europeană, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, interzice explicit utilizarea datelor generate de utilizatori în scopul „clasificării sociale”.
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Mai sînt destui care cred că americanii nu au fost pe Lună, că totul ar fi fost o mare păcăleală, o făcătură de Hollywood.
index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Despre vorbitul în public
O cauză frecventă a derapajului oratoric este confuzia, mai mult sau mai puţin conştientă, a genurilor.
Frica lui Putin jpeg
Oglinda
El privi în oglindă și, firește, se văzu pe sine însuși.
index jpeg 5 webp
Republica Turcia de o sută de ani
În rîndul turcilor s-a conturat o nouă filozofie, chiar ideologie: kemalismul. Mustafa Kemal Atatürk a schimbat mentalități.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Cu bule“ jpeg
Fotbal și futbol
Să fi fost mai curînd (cum s-a mai presupus) o manifestare de pudibonderie comparabilă cu cele produse de alte obsesii românești mai vechi și mai noi, precum teama de cacofonii?
HCorches prel jpg
Este multă tristețe în sufletul lor
Și totuși, cînd intră la ore, încearcă să aibă zîmbet pe buze. Și totuși, cînd ies de la ore, adesea au zîmbet pe buze.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
O lume a reluărilor nedorite
Inteligența Artificială e, în cele din urmă, un instrument, care poate fi folosit în scopuri bune
Comunismul se aplică din nou jpeg
Crimă și pedeapsă
După eliberare, Bogdan Stașinski a fost preluat probabil de serviciile secrete occidentale și nu se mai știe nimic clar despre el.
O mare invenție – contractul social jpeg
Ce fel de magistrați?
Rostul profund al întregului sistem judiciar constă în realizarea și menținerea armoniei sociale.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Discuția despre extremism
Nu, interzicerea unui partid nu e soluția. Pentru incidente specifice există Codul Penal. Pentru tot restul e vorba de bun-simț.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știu și ce pot economiștii (O întrebare pe care mi-am pus-o prin 2008 și la care încă aștept răspuns...)
Ne lăsăm sau nu ne lăsăm pe mîna „experţilor”? N-avem de ales. Ne lăsăm. Dar pe mîna căruia dintre ei?

Adevarul.ro

image
Cum afli când te poți pensiona: ce documente trebuie depuse. CALCULATOR pensie anticipată
Creșterea vârstei de pensionare este luată în calcul în toate statele lumii în care natalitatea a scăzut, iar îmbătrânirea populației accelerează, punând în dificultate sistemele publice de pensii.
image
Povestea dramatică a celei mai de succes dresoare de lei și tigri din România. Final tragic de carieră
Cea mai renumită dresoare de lei și tigri din România a fost brașoveanca Lidia Jiga. Ea a murit în arenă, sfâșiată de tigrul pe care-l plimba cu decapotabila prin București în anii 1960
image
Misterul morții spionilor înecați în Lacul Maggiore din Alpii Elvețieni: „A venit apocalipsa peste noi“ VIDEO
Patru persoane au murit după ce o navă care transporta 21 de pasageri, toți în legătură cu serviciile secrete italiene și israeliene, s-a răsturnat, iar speculațiile privind natura călătoriei sunt din ce în ce mai multe.

HIstoria.ro

image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.
image
Ultimele zile din viața lui Adolf Hitler
Rar s-a mai întâmplat în istoria omenirii ca moartea unui om care a influențat decisiv nu doar secolul al XX-lea, dar și felul în care a evoluat omenirea până în ziua de azi să dea naștere la atât de multe minciuni, legende și adevăruri spuse pe jumătate. Autoritățile sovietice, singurele în măsură să afle adevărul, au făcut tot posibilul să încurce și mai mult lucrurile. Pentru Stalin, care gândea în termenii Războiului Rece încă din 1945, un Hitler probabil viu și nevătămat era mult mai folosi
image
George Gershwin și visul american
George Gershwin (1898-1937) a marcat scena americană la începutul secolului XX.