Criz─â aprofundat─â

Publicat în Dilema Veche nr. 454 din 25-31 octombrie 2012
Mamaie jpeg

Din c├«nd ├«n c├«nd, ├«n ┼čtirile urm─ârite la televizor, citite pe net sau ├«n paginile ziarelor se percepe c├«te o not─â strident─â: a ap─ârut o nou─â nepotrivire sau l─ârgire de sens, care ├«i poate produce ascult─âtorului sau cititorului un anume sentiment de nesiguran┼ú─â (se spune sau nu se spune a┼ča?). Schimb─ârile semantice ridic─â, ├«n lingvistica prescriptiv─â, probleme intelectuale ┼či morale: cititorul sup─ârat ┼či cu convingeri ferme deschide dic┼úionarul (cel mai adesea, cu un click) ┼či constat─â nepotrivirea defini┼úiei cu uzul care i-a atras aten┼úia; specialistul (mai ales dac─â, din spirit critic ┼či dubiu ┼čtiin┼úific, nu are mare ├«ncredere ├«n dic┼úionare) ┼čtie ├«ns─â c─â dinamica sensurilor e mai rapid─â dec├«t cea a structurilor gramaticale ┼či dec├«t fixarea lexicografic─â ┼či se ├«ntreab─â dac─â nu cumva noua modificare semantic─â este, totu┼či, acceptabil─â.

Mi se par iritante, o spun de la ├«nceput, folosirile actuale ale verbului a aprofunda ├«n contexte ├«n care s-ar potrivi perfect a ad├«nci ÔÇô ÔÇ×Lipsa de investi┼úii aprofundeaz─â crizaÔÇť (observator.ro); ÔÇ×Criza economic─â aprofundeaz─â s─âr─âciaÔÇť (viitorul.org) ÔÇô, mai ales ├«n form─â reflexiv─â: ÔÇ×├«n UE criza se aprofundeaz─âÔÇť (publika.md). ├Än unele cazuri, nu s-ar potrivi nici m─âcar a (se) ad├«nci, pentru a descrie amplificarea unei rela┼úii fiind preferabile alte verbe, de exemplu, a (se) ├«nt─âri, a (se) extinde etc.: ÔÇ×SAS ┼či CIA aprofundeaz─â cooperareaÔÇť (traveltechnews.ro); ÔÇ×Liderul PES: referendumul va aprofunda legitimitatea democra┼úiei rom├óne┼čtiÔÇť (dcnews.ro); ÔÇ×Cooperarea ├«n domeniul energetic ├«ntre Rusia ┼či Rom├ónia va continua ┼či se va aprofundaÔÇť (ziarulfaclia.ro). Desigur, toate citatele de mai sus s├«nt perfect transparente: orice vorbitor face cu u┼čurin┼ú─â leg─âtura ├«ntre a aprofunda ┼či profund, ├«n┼úeleg├«nd despre ce e vorba ├«n text. Singura problem─â este c─â profund are ├«n rom├ón─â un sens intensificator larg (pot fi profunde crizele, prieteniile, leg─âturile, nemul┼úumirile sau admira┼úiile etc.), ├«n vreme ce a aprofunda ┼či-a fixat, ├«n uz ┼či ├«n dic┼úionare, un sens foarte restr├«ns: ÔÇ×a cerceta profund, ├«n am─ânunt o problem─âÔÇť (DEX).

Ca ├«n multe alte cazuri, ├«mprumutul unui termen din francez─â, ├«n secolul al XIX-lea, nu a ├«nsemnat preluarea tuturor sensurilor sale. Neologismul a intrat pe un teren deja ocupat de cuvinte mai vechi (├«n cazul nostru, de exemplu, de verbul a ad├«nci), atribuindu-i-se o semnifica┼úie mai restr├«ns─â ┼či mai precis─â. Limitarea s-a p─âstrat ├«n uz ┼či a fost consemnat─â de dic┼úionare. Ast─âzi, prin traducerea sensurilor unor termeni interna┼úionali (calc semantic), fostele neologisme par s─â recupereze sensuri etimologice (din limba de origine) niciodat─â preluate sau de mult abandonate.

A aprofunda a fost ├«mprumutat din francez─â pe la mijlocul secolului al XIX-lea; dic┼úionarul academic (Dic┼úionarul limbii rom├óne, DA, Tomul I, A-B, 1913) ├«l ilustreaz─â prin citate din Negruzzi, Hasdeu, Maiorescu ┼či ├«l define┼čte ca ÔÇ×a p─âtrunde afund ├«n cunoa┼čterea unui lucru, a cerceta ad├«nc, a ad├«nci (ceva) cu minteaÔÇť. ├Än francez─â, etimonul approfondir (┼či ├«n form─â reflexiv─â) are, pe l├«ng─â acest sens, ┼či alte accep┼úii ┼či utiliz─âri: de la cea concret─â (ÔÇ×a m─âri, s─âp├«nd ├«n ad├«ncimeÔÇť, la cea abstract─â ┼či foarte larg─â: ÔÇ×a deveni mai ad├«ncÔÇť (Tr├ęsor de la langue fran├žaise informatis├ę, TLFi).

L─ârgirea de sens ┼či de construc┼úie a verbului a aprofunda ar putea avea mai multe explica┼úii: nu e imposibil, mai ├«nt├«i, ca leg─âtura lexical─â cu profund s─â fi condus, prin evolu┼úie intern─â, la o modificare semantic─â. Mai probabil e, totu┼či, ca schimbarea s─â fi provenit din traduceri gr─âbite din francez─â, ├«n care echivalarea approfondir ÔÇô aprofunda s─â se fi impus aproape automat, f─âr─â mult─â reflec┼úie; ├«n fine, nu e exclus─â nici echivalarea verbului deepen din englez─â (limba din care se traduce masiv azi) cu a aprofunda: din comoditate, dar poate ┼či cu un pic de pre┼úiozitate lingvistic─â (├«mping├«nd la alegerea termenului modern, mai ÔÇ×elegantÔÇť). S├«nt destule argumente ├«n favoarea explica┼úiei prin influen┼ú─â francez─â; g─âsim, de pild─â, pe Internet, ┼čtirile traduse al─âturi de versiunea originar─â: titlul ÔÇ×Bing ┼či Facebook aprofundeaz─â un parteneriatÔÇť poate fi astfel confruntat cu ÔÇ×Bing et Facebook veulent approfondir leur partenariatÔÇť (iseom.com). Documentele europene ofer─â ┼či mai multe posibilit─â┼úi de verificare: titlul ÔÇ×UE ├«┼či aprofundeaz─â leg─âturile cu ┼ú─ârile vecine ┼či sus┼úine reformele acestoraÔÇť (europa.eu) are drept corespondent ├«n francez─â ÔÇ×LÔÇÖUnion europ├ęenne approfondit ses relations avec ses voisins et soutient leurs r├ęformesÔÇť, iar ├«n englez─â ÔÇô ÔÇ×EU deepens ties with its neighbours and supports their reformsÔÇť. Interesant e c─â op┼úiunile altor limbi au fost diferite (├«n italian─â: intensifica; ├«n spaniol─â estrecha), ceea ce ne poate conduce c─âtre o alt─â discu┼úie interesant─â, asupra metaforelor cognitive ├«n diferite limbi ┼či culturi. ├Än rom├ón─â, rela┼úiile se str├«ng, se extind sau se ├«nt─âresc (printr-o metafor─â, s─â zicem, a sforii), ├«n vreme ce s─âpatul ├«n ad├«ncime produce gropi ┼či ┼čan┼úuri desp─âr┼úitoare (se ad├«ncesc mai ales rupturile, diferen┼úele, divergen┼úele).

A┼č reveni la dubiul ini┼úial, p─âstr├«nd sentimentul de iritare: n-ar fi deloc imposibil (┼či nici n-ar fi o dram─â) ca verbul a (se) aprofunda s─â capete mai multe sensuri ┼či posibilit─â┼úi de combinare. Numai c─â, deocamdat─â, ├«n ciuda exemplelor de mai sus (mult mai pu┼úine dec├«t uzurile ÔÇ×tradi┼úionaleÔÇť), ├«mi place s─â cred c─â nu le-a c─âp─âtat. 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea Bucure┼čti. A publicat, ├«ntre altele, volumele Limbaj ┼či politic─â (Editura Universit─â┼úii Bucure┼čti, 2007) ┼či 101 cuvinte argotice (Editura Humanitas, colec┼úia ÔÇ×Via┼úa cuvintelorÔÇť, 2010). 

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Made in Taiwan
Felul ├«n care Statele Unite se raporteaz─â la Taiwan e adesea descris ca fiind ÔÇ×ambiguitate strategic─âÔÇŁ.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Viktor, prietenul lui Vladimir
Vehemen╚Ťa cu care Viktor Orb├ín respinge ultimul set de sanc╚Ťiuni ├«mpotriva Rusiei precum ╚Öi alte m─âsuri de sprijin pentru Ucraina arat─â distan╚Ťa care se casc─â ├«ntre Ungaria ╚Öi Europa.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Inclasabila, impracticabila Rusie
Rusofobia convie╚Ťuie╚Öte constant cu rusofilia, admira╚Ťia cu panica, tentativa colabor─ârii cordiale cu derapajul credul, contraproductiv.
Frica lui Putin jpeg
Eroul pe care ni l-am dori
Relativa mizerie moral─â a lumii europene se oglinde╚Öte ╚Öi ├«n insuficien╚Ťa modelelor pe care ea le-a ales.
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Cîntecul de sirenă al morcovului
Dac─â izb├«nda Ucrainei ├«n fa╚Ťa Rusiei mi-ar umple inima de bucurie, succesul de la Eurovision mi-a umplut-o de o triste╚Ťe melancolic─â.
The Lady and the Unicorn Sight det4 jpg
Unicorni
Existen╚Ťa ÔÇ×m─âgarului cu un singur corn ├«n frunteÔÇŁ a fost confirmat─â ╚Öi de Aristotel.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Vlad Constantinesco ╚Öi St├ęphane Pierr├ę-Caps: o pledoarie pentru libertate
Ofer─â o imagine complex─â ╚Öi coerent─â a raporturilor dintre Constitu╚Ťie, stat, societate ╚Öi individ.
Iconofobie jpeg
Bifurca╚Ťiile g├«ndirii etice
Din p─âcate, ÔÇ×a╚ÖezareaÔÇť (etic─â) pe toate nivelurile de g├«ndire r─âm├«ne inaccesibil─â multora dintre noi.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Noroc chior
Dic╚Ťionarele noastre mai ├«nregistreaz─â ├«ns─â c├«teva caracteriz─âri similare, norocul put├«nd fi apreciat superlativ ca ÔÇ×orbÔÇŁ, ÔÇ×porcescÔÇŁ, ÔÇ×cu carulÔÇŁ.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Activit─â╚Ťi de week-end
├Än via╚Ť─â trebuie s─â ╚Ötii trei lucruri: ce vrei ÔÇô adic─â s─â ai un scop, ├«n ce crezi ÔÇô adic─â s─â respec╚Ťi ni╚Öte valori ╚Öi ce trebuie s─â faci ÔÇô adic─â ce ac╚Ťiuni ├«ntreprinzi.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Wimbledon versus ATP & WTA?
WTA ┼či ATP au spus c─â a interzice sportivi (chestie care nu implic─â ┼ú─ârile lor, deja puse pe tu┼č─â de toat─â lumea) ├«ncalc─â principiul nediscrimin─ârii pe baz─â de na┼úionalitate.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Efectele pandemiei?
Acum, că pare să fi trecut, unii cercetează în ce măsură pandemia de COVID-19 a afectat serviciile publice dintr-o serie de domenii și din diverse regiuni.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dac─â e oferit─â unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
F─âr─â solemnit─â╚Ťi (memorialistic─â)
Episoadele ÔÇ×omene╚ÖtiÔÇŁ de care am avut parte ├«n nea╚Öteptatele mele experien╚Ťe ministeriale au, totu╚Öi, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistent─â nostalgie ╚Öi pe care le povestesc cu pl─âcere c├«nd se ive╚Öte ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea ╚Öi amploarea capacit─â╚Ťilor noastre de a min╚Ťi, de a ne min╚Ťi, de a-i min╚Ťi pe ceilal╚Ťi, de a spune falsul, inten╚Ťionat sau nu, s├«nt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
├Än legisla╚Ťia fiscal─â s├«nt multe exemple de tratamente preferen╚Ťiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune a╚Öadar numai la╚Öit─â╚Ťii. Aceasta din urm─â reprezint─â forma absolut─â de e╚Öec al lui, de abdicare a individului de la conduita b─ârb─âteasc─â.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dic╚Ťionarele noastre nu au ├«nregistrat ├«nc─â sensurile figurate al adjectivului ÔÇ×toxicÔÇŁ, de╚Öi acestea s-au r─âsp├«ndit foarte mult ├«n ultima vreme ├«n mass-media ╚Öi ├«n comunicarea curent─â, fiind bine reprezentate ├«n spa╚Ťiul online.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Experien╚Ťe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desf─â╚Öoar─â ├«n spa╚Ťii deschise, care comunic─â direct cu holurile largi, ├«n edificii cu ferestre imense sau cu pere╚Ťi practic de sticl─â, cre├«nd o senza╚Ťie de deschidere ╚Öi de libertate,
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La ┼čah nu po┼úi s─â urli, s─â ├«njuri, s─â acuzi arbitrul ┼či s─â pretinzi c─â pe Levon Aronian, de exemplu, nu ├«l cheam─â a┼ča, c─â a folosit ├«n mod fraudulos numele, culorile de pe cravat─â ┼či blazonul familiei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Podul de piatr─â
Nep─âsarea fa╚Ť─â de reguli, cutume, tradi╚Ťii sau istorie pare s─â fie ea ├«ns─â╚Öi un adev─ârat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, c─âp─â╚Ť├«ni
Empatia func╚Ťioneaz─â doar cu viii. Cu mor╚Ťii, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei mor╚Ťi demult, chiar deloc!
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratat─â diferit, ├«ns─â tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenin╚Ť─â s─â dea foc la butelie.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude ╚Öi spectaculoase metode de execu╚Ťie
C─âlcarea sau strivirea de c─âtre un elefant este o metod─â de execu╚Ťie sau de tortur─â mai pu╚Ťin cunoscut─â de-a lungul istoriei, de╚Öi a fost practicat─â p├ón─â ├«n secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: art─â sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?