Credit, creditor, încredere

Publicat în Dilema Veche nr. 596 din 16-22 iulie 2015
Salutări de la Basel jpeg

● Sondaj de opinie în Germania cu privire la deznodămîntul summit-ului de la Bruxelles. O majoritate consistentă (62%) s-a pronunţat pentru rămînerea Greciei în zona euro. Doar o treime dintre germani susţin soluţia Grexit. 52% din ei consideră e bine ca Greciei să-i fie acordat un al treilea pachet de ajutor financiar. Însă doar puţini dintre cei chestionaţi (18%) cred că guvernul de la Atena va adopta reformele cerute la ultimul summit. Sondajul a fost realizat de postul ARD lunea trecută, la scurt timp după încheierea întîlnirii de 17 ore de la Bruxelles. Datele brute sînt oarecum paradoxale: ele arată că germanii sînt de acord cu susţinerea unei ţări aflate în impas chiar cu riscul ca banii împrumutaţi să nu mai fie recuperaţi. Să fie vorba aici de încredere în ideea europeană? De convingerea că interesele comunităţii (europene) primează asupra intereselor individuale (naţionale)? Sau – dimpotrivă – ajutorul financiar e considerat o compensaţie pentru neajunsurile pricinuite de un sistem inechitabil? ARD nu a interpretat în nici un fel datele sondajului. Dar, mai mult ca sigur, parlamentarii le vor fi consultat pînă vineri dimineaţă, cînd Bundestagul e aşteptat să se pronunţe cu privire la oportunitatea unui sprijin financiar pentru Grecia. 

● Mulţi comentatori europeni consideră că acordul semnat luni de Tsipras pentru obţinerea sprijinului financiar atît de necesar conţine cerinţe mult mai stricte şi mai dezavantajoase decît condiţiile stabilite în urmă cu o săptămînă şi respinse de greci la referendumul de duminică. Printre altele, e vorba despre cedarea suveranităţii: guvernul şi parlamentul trebuie să adopte măsuri şi legi „dictate“ de creditori şi să privatizeze o bună parte a companiilor publice printr-un organism sub tutelă europeană. Multe dintre condiţiile din acord au fost cerute de cancelarul german Angela Merkel. E o chestiune de încredere – a explicat ea. Are de ce să nu aibă încredere în guvernul lui Tsipras: el e cel care cere ajutor financiar (după ce nu reuşeşte să ramburseze la timp un credit), el e cel care acceptă, formal, condiţiile, şi tot el e cel care organizează imediat după aceea un referendum la care le cere grecilor să nu accepte aceleaşi condiţii. Pentru a reveni, cîteva zile mai tîrziu, să ceară, din nou, bani. Cu ce mandat, după ce grecii refuzaseră condiţiile? 

● Apropo de referendum şi de mandatul cu care s-a prezentat Tsipras la summit-ul de la Bruxelles: cu un „OXI“ pe masă, premierul grec a acceptat ajutorul financiar în schimbul unor reforme dureroase. Le va putea vreodată impune? Mai are autoritate în partid după semnarea acestui acord? Mai are majoritate în Parlament? Federaţia sindicatelor funcţionarilor publici a anunţat că va intra în grevă generală pentru a protesta împotriva măsurilor de austeritate prevăzute de guvern. Nu sînt singurele sindicate care au anunţat proteste, dar greva funcţionarilor va încetini şi mai mult aplicarea unor decizii şi măsuri. Cei care au votat „OXI“ la referendum sînt dezamăgiţi (au şi de ce) de guvernanţi. Este posibil ca Tsipras să facă o restructurare a guvernului. Dar va putea restabili încrederea electoratului schimbînd nişte oameni care vor fi nevoiţi să întreprindă exact misiunea predecesorilor? Va cîştiga guvernul remaniat şi încrederea liderilor europeni? 

● Negocierile pentru un nou ajutor financiar acordat Greciei au fost precedate de îndelungi discuţii între liderii europeni şi între cei ai statelor din zona euro în special. Între cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez François Hollande au apărut unele neconcordanţe de opinie. În vreme ce Merkel înclina mai degrabă spre Grexit, Hollande a susţinut cu tărie că Grecia trebuie să rămînă, cu orice preţ, în zona euro. E tot o chestiune de încredere. „Ceea ce am urmărit e mai mult decît interesul Franţei. E vorba de interesul Europei şi de interesul Franţei. Căci interesul Franţei nu poate fi disociat de interesul Europei“, a spus Hollande. Franţa se numără printre creditorii Greciei. Dacă Grecia iese din zona euro, Franţa nu va putea să-şi mai recupereze datoria. Aşa că susţine sprijinul financiar în speranţa că va putea să o primească înapoi, la un moment dat. 

● Pînă una-alta, băncile din Grecia rămîn închise. Euro e în uşoară scădere, dar e stabil. Deocamdată. Şi valoarea monedei unice europene e tot o chestiune de încredere. 

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

semnare contract casa pixabay jpg
Controversele vânzărilor de terenuri cu chitanța de mână din anii 1990 și impactul asupra moștenitorilor
Mii de procese se află în fiecare an pe rolul instanțelor pentru că moștenitorii revendică imobile, clădiri sau terenuri, vândute în anii 1990 pe baza unor chitanțe de mână. Avocații specializați în astfel de litigii au explicat care este procedura de legalizare a acestor documente.
Costești. Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (62)(1) jpg
Satul unde Ceaușescu l-a reinventat pe Burebista. Este înconjurat de cele mai faimoase cetăți dacice
Satul Costești din Hunedoara a fost în anii '80 un loc dedicat omagierii regelui dac Burebista. Cu timpul, așezarea de la poalele a două mari cetăți dacice a devenit un reper turistic al României.
probe aptitudini la liceul pedagogic slatina   foto alina mitran (9) jpeg
Liceele vocaționale, tot mai populare. Cerere în creștere la specializările pedagogice și sportive
Elevii claselor a VIII-a care au optat pentru admiterea la un liceu vocațional susțin în această perioadă probele aptitudinale. Învățământul pedagogic revine în preferințe, iar concurență este și în rândul sportivilor. Alegerile lor au la bază motive multiple.
Momentul emoționant al revenirii în țară a celor trei jurnaliști răpiți în Irak  Președintele Traian Băsescu s a bucurat de o imensă popularitate jpeg
22 mai: Ziua în care, în 2005, au fost eliberați cei trei jurnaliști români răpiți în Irak
Pe 22 mai, în anul 337, a murit împăratul Constantin cel Mare. De-a lungul istoriei, la aceeași dată s-au născut Sir Arthur Conan Doyle, creatorul detectivului Sherlock Holmes, dar și tenismenul Novak Djokovic. În aceeași zi, însă în 2005 au fost eliberați cei trei jurnaliști români răpiți în Irak
tottenham jpg
Tottenham a câștigat Liga Europa. Radu Drăgușin va evolua sezonul viitor în Liga Campionilor
Fără Radu Drăgușin, accidentat, Tottenham a câștigat Liga Europa la fotbal, după 1-0 cu Manchester United.
TeleMessage jpg
Oficiali americani expuși după o breșă în aplicația TeleMessage. Cine trage sforile?
Un incident cibernetic puțin mediatizat până acum ridică semne de întrebare serioase despre infrastructura digitală a administrației Trump și despre protecția comunicărilor oficiale în SUA.
andreea raicu colaj instagram jpg
Andreea Raicu, adevărul despre relația cu tatăl ei. Vedeta provine dintr-o familie credincioasă: „Mi-aș fi dorit să știu că este mândru de mine”
Considerată una dintre cele mai de succes vedete din showbiz-ul românesc, drumul până în acest punct nu a fost unul ușor pentru Andreea Raicu. A crescut într-o familie în care credința a jucat un rol important, iar anumite credințe și valori insuflate nu i-au permis să rupă cu ușurință anumite barie
image png
Mihai Mărgineanu se pregătește să predea cursuri de aviație: „Îmi doresc altceva”
Mihai Mărgineanu, cunoscutul actor din „Las Fierbinți”, are o pasiune în care vrea să investească. Pe lângă muzică și actorie, vedeta își dorește să devină profesor de aviație.
Tineri lângă urne într o secție de votare   INQUAM Photos George Calin jpg
Sute de voturi date lui Nicușor Dan au fost trecute la George Simion într-o secție din Alba Iulia, susține primarul orașului
Primarul din Alba Iulia, Gabriel Pleșa, susține că la o secție din oraș voturile au fost inversate, iar 690 primite de Nicușor Dan au fost trecute la George Simion, care a avut de fapt doar 338.