Crănţănele pentru animăluţe

Publicat în Dilema Veche nr. 662 din 27 octombrie - 2 noiembrie 2016
„Cu bule“ jpeg

Cînd vorbesc cu animalele lor de casă şi adesea şi cînd vorbesc despre acestea, oamenii recurg la o variantă a registrului familiar în bună parte comună cu aşa-numitul baby-talk – limbajul afectiv şi diminutival folosit de adulţi în adresarea către copii. De fapt, chiar sintagmele neutre stilistic animal de casă sau animal de companie au un corespondent colocvial: am observat, cu ani în urmă, că în româna nonstandard termenul preferat de desemnare era un diminutiv, animăluţ, pe care englezismul pet nu reuşea să-l concureze din pricina omonimiei cu pet „sticlă de plastic“ (din acronimul PET). Situaţia a rămas cam aceeaşi, deşi există tentative de utilizare a termenului englezesc (de pildă, un magazin on-line are sloganul „Totul pentru pet-ul meu“).

Termenii colocviali care desemnează cîini şi pisici fără stăpîn – dar care au fost sau pot deveni oricînd animale de companie – sînt derivate glumeţe de la spaţiile prototipice de viaţă şi de căutare a hranei, create prin analogie cu denumirile de rase nobile. Adjectivul şi substantivul maidanez (cu femininul maidaneză) a fost deja înregistrat de DEX, ceea ce încă nu s-a întîmplat cu tomberonez şi tomberoneză, destul de frecvente în uz: „e un căţel tomberonez 100% pentru că momentan locuieşte alături de mama ei în ghena de gunoi“ (adoptiicaini.ro); „a mea e de rasă, frate, tomberoneză pură“ (eva.ro). Statutul animalelor fără stăpîn e indicat peiorativ de adjectivul vagabond, dar înnobilat de termenul comunitar. Între stilul oficial şi cel familiar se situează stradal – „vorbim de 30.000 cîini stradali“ (protectiaanimalelor.org); „pînă acum a avut pisici «nenumărate – pentru că le îngrijeam și pe stradale»“ (superpisi.ro). Limbajul colocvial a creat şi derivate glumeţe pentru proprietarii şi pasionaţii de pisici – pisicar şi pisicăreasă. Un anglicism care pare să se fi impus în ultimul timp – poate şi pentru că la acelaşi rezultat ar fi putut ajunge o trunchiere produsă în interiorul limbii române – e vet, pentru veterinar: „mă gîndeam să-i spun vet-ului să înceapă tratamentul“ (forum.softpedia.com); „e o pisică cu personalitate, a scuipat şi vet-ul“ (animalutze.com).

Hrana industrializată a animalelor de companie e un alt cîmp lexical în care se manifestă inventivitatea colocvială. Sintagmele „oficiale“ (sau denumirile comerciale) hrană uscată şi hrană umedă sînt simţite ca prea generale, impersonale şi greoaie, astfel că limba vorbită tinde să le înlocuiască prin denumiri mai concrete şi mai expresive. Cuvîntul crochete este preluat în stilul colocvial, dar pare să nu acopere toate formele de hrana uscată. Prin analogie, cu referire la formă, pentru multe tipuri de hrană uscată pentru animale sînt folosiţi curent termenii boabe şi bobiţe: „învaţ-o de mică cu boabe şi nu o să păţească nimic... în hrana uscată există toate vitaminele“ (eva.ro); „bobițe nu îi pot da, deși îi plac la nebunie“ (animale.maxi-pet.ro); „îi umpli castronul de bobiţe“ (eva.ro). Şi mai expresiv e substantivul format de la verbul a crănţăni, la rîndul său derivat de la interjecţia cranţ. Crănţănelele (denumire produsă prin acelaşi mecanism lingvistic ca păcănelele) nu sînt, desigur, doar un tip de aliment pentru animale; termenul apare în numeroase reţete culinare pentru biscuiţi sau pentru alte produse crocante din paste făinoase – „Crănţănele cu măsline“ (petitchef
.ro); „dacă aveţi chef de ceva de ronţăit, vă recomand aceste crănţănele cu ceapă şi mac“ (casutalaurei.ro) –, fiind preluat şi de denumirile comerciale („Crănţănele Snacks cu gust de caşcaval“). În categoria dată pot intra şi alte produse, destul de diferite: „Crănţănele: covrigei, bombonele, chipsuri, popcorn, seminţe prăjite cu sare, arahide prăjite, biscuiţi sau fursecuri“  (sanatatespirituala.eu).

În orice caz, denumirea e foarte des folosită pentru hrana uscată a animalelor: „să-i dai sau nu «crănţănele»? (clickpentrufemei.ro); „vet-ul zice să mai încerc şi alte feluri de crănţănele“ (desprecopii.ro); „îi pui apă lîngă copac şi ceva crănţănele“ (adoptiicaini.ro). Cum onomatopeea care imită ronţăitul are şi varianta cronţ, nu e de mirare că întîlnim şi forma cronţănele: „noi în afară de cronţănele mîncăm peşte cu orez, cărniţă fiartă cu diverse legume“ (hanuancutei.com); „greu a învăţat pisicuţa mea să mănînce cronţănele“ (retetecugust.com). Prin asimilare vocalică la distanţă, a apărut şi varianta cronţonele: „după ce am întrebat la un petshop, vînzătorul ne-a dat un tip de cronţonele“ (animale.ro); „cronţonele îi pun în castronel şi ronţăie ea cînd are poftă“ (eva
.ro).

Limbajul colocvial inovează în permanenţă, adaptîndu-se la realităţi noi şi diferenţiindu-se de registrul standard. Crănţănelele pentru animăluţe, absente din dicţionare, aparţin acestei zone pitoreşti şi instabile a limbii române de azi. 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cu ce se ocupă românii când stau la rând să ia Lumină. „Un părinte m-a șocat. Mi-am făcut cruce când am auzit ce spunea”
O fostă profesoară de religie din Craiova spune că a rămas cu un gust amar după ce a participat la slujba de Înviere. A ales să meargă la Catedrala Sfântu Dumitru din centrul orașului unde erau adunați mii de oameni. Discret, femeia a ascultat ce discutau creștinii în timp ce așteptau să ia Lumină.
image
Putin a scos inima unei căprioare și i-a dăruit-o lui Berlusconi: „Vladimir mi-a arătat o natură violentă pe care nu mi-am imaginat-o”
În anul 2013, președintele Rusiei și fostul prim-ministru italian au fost împreună într-o vacanță. Vladimir Putin ar fi făcut atunci un gest de neimaginat în fața lui Silvio Berlusconi, pe care un fost senator din partidul său și-l amintește și acum.
image
Cum arată satul fantomă Curpenii Silvașului, părăsit de cinci decenii. Pădurea crescută în voie l-a înghițit complet VIDEO
Doar ruinele unei biserici mai sunt vizibile în imagini aeriene din satul Curpenii Silvașului din Hunedoara, părăsit în anii ’70. Așezarea izolată a fost înghițită de pădure

HIstoria.ro

image
În 1942, Armata Română a prăznuit Paștele pe Frontul de Est
Paştele din 1942 a căzut pe 5 aprilie 1942. Armata Română se afla în plină Campanie din Est. Mai erau șapte luni pînă la Dezastrul de la Stalingrad, moment de răsturnare strategică în cel de-al doilea Război mondial.
image
Atacul japonez de la Pearl Harbor, o surpriză strategică pentru SUA
Personalului SIGINT din cadrul US Navy urmărea acțiunile și deplasările flotei japoneze prin analiza traficului radio.
image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.