Crănţănele pentru animăluţe

Publicat în Dilema Veche nr. 662 din 27 octombrie - 2 noiembrie 2016
„Cu bule“ jpeg

Cînd vorbesc cu animalele lor de casă şi adesea şi cînd vorbesc despre acestea, oamenii recurg la o variantă a registrului familiar în bună parte comună cu aşa-numitul baby-talk – limbajul afectiv şi diminutival folosit de adulţi în adresarea către copii. De fapt, chiar sintagmele neutre stilistic animal de casă sau animal de companie au un corespondent colocvial: am observat, cu ani în urmă, că în româna nonstandard termenul preferat de desemnare era un diminutiv, animăluţ, pe care englezismul pet nu reuşea să-l concureze din pricina omonimiei cu pet „sticlă de plastic“ (din acronimul PET). Situaţia a rămas cam aceeaşi, deşi există tentative de utilizare a termenului englezesc (de pildă, un magazin on-line are sloganul „Totul pentru pet-ul meu“).

Termenii colocviali care desemnează cîini şi pisici fără stăpîn – dar care au fost sau pot deveni oricînd animale de companie – sînt derivate glumeţe de la spaţiile prototipice de viaţă şi de căutare a hranei, create prin analogie cu denumirile de rase nobile. Adjectivul şi substantivul maidanez (cu femininul maidaneză) a fost deja înregistrat de DEX, ceea ce încă nu s-a întîmplat cu tomberonez şi tomberoneză, destul de frecvente în uz: „e un căţel tomberonez 100% pentru că momentan locuieşte alături de mama ei în ghena de gunoi“ (adoptiicaini.ro); „a mea e de rasă, frate, tomberoneză pură“ (eva.ro). Statutul animalelor fără stăpîn e indicat peiorativ de adjectivul vagabond, dar înnobilat de termenul comunitar. Între stilul oficial şi cel familiar se situează stradal – „vorbim de 30.000 cîini stradali“ (protectiaanimalelor.org); „pînă acum a avut pisici «nenumărate – pentru că le îngrijeam și pe stradale»“ (superpisi.ro). Limbajul colocvial a creat şi derivate glumeţe pentru proprietarii şi pasionaţii de pisici – pisicar şi pisicăreasă. Un anglicism care pare să se fi impus în ultimul timp – poate şi pentru că la acelaşi rezultat ar fi putut ajunge o trunchiere produsă în interiorul limbii române – e vet, pentru veterinar: „mă gîndeam să-i spun vet-ului să înceapă tratamentul“ (forum.softpedia.com); „e o pisică cu personalitate, a scuipat şi vet-ul“ (animalutze.com).

Hrana industrializată a animalelor de companie e un alt cîmp lexical în care se manifestă inventivitatea colocvială. Sintagmele „oficiale“ (sau denumirile comerciale) hrană uscată şi hrană umedă sînt simţite ca prea generale, impersonale şi greoaie, astfel că limba vorbită tinde să le înlocuiască prin denumiri mai concrete şi mai expresive. Cuvîntul crochete este preluat în stilul colocvial, dar pare să nu acopere toate formele de hrana uscată. Prin analogie, cu referire la formă, pentru multe tipuri de hrană uscată pentru animale sînt folosiţi curent termenii boabe şi bobiţe: „învaţ-o de mică cu boabe şi nu o să păţească nimic... în hrana uscată există toate vitaminele“ (eva.ro); „bobițe nu îi pot da, deși îi plac la nebunie“ (animale.maxi-pet.ro); „îi umpli castronul de bobiţe“ (eva.ro). Şi mai expresiv e substantivul format de la verbul a crănţăni, la rîndul său derivat de la interjecţia cranţ. Crănţănelele (denumire produsă prin acelaşi mecanism lingvistic ca păcănelele) nu sînt, desigur, doar un tip de aliment pentru animale; termenul apare în numeroase reţete culinare pentru biscuiţi sau pentru alte produse crocante din paste făinoase – „Crănţănele cu măsline“ (petitchef
.ro); „dacă aveţi chef de ceva de ronţăit, vă recomand aceste crănţănele cu ceapă şi mac“ (casutalaurei.ro) –, fiind preluat şi de denumirile comerciale („Crănţănele Snacks cu gust de caşcaval“). În categoria dată pot intra şi alte produse, destul de diferite: „Crănţănele: covrigei, bombonele, chipsuri, popcorn, seminţe prăjite cu sare, arahide prăjite, biscuiţi sau fursecuri“  (sanatatespirituala.eu).

În orice caz, denumirea e foarte des folosită pentru hrana uscată a animalelor: „să-i dai sau nu «crănţănele»? (clickpentrufemei.ro); „vet-ul zice să mai încerc şi alte feluri de crănţănele“ (desprecopii.ro); „îi pui apă lîngă copac şi ceva crănţănele“ (adoptiicaini.ro). Cum onomatopeea care imită ronţăitul are şi varianta cronţ, nu e de mirare că întîlnim şi forma cronţănele: „noi în afară de cronţănele mîncăm peşte cu orez, cărniţă fiartă cu diverse legume“ (hanuancutei.com); „greu a învăţat pisicuţa mea să mănînce cronţănele“ (retetecugust.com). Prin asimilare vocalică la distanţă, a apărut şi varianta cronţonele: „după ce am întrebat la un petshop, vînzătorul ne-a dat un tip de cronţonele“ (animale.ro); „cronţonele îi pun în castronel şi ronţăie ea cînd are poftă“ (eva
.ro).

Limbajul colocvial inovează în permanenţă, adaptîndu-se la realităţi noi şi diferenţiindu-se de registrul standard. Crănţănelele pentru animăluţe, absente din dicţionare, aparţin acestei zone pitoreşti şi instabile a limbii române de azi. 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

O mare invenție – contractul social jpeg
O iluzie a lui Benjamin Constant
Partitura globalizării, interpretată cu patos în multe universități și în diferite cercuri de activiști din lume, are ca laitmotiv potențialul tehnologiei de a uni oamenii și de a înlătura diferențele de mentalitate, dincolo de granițele politice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Trenul de Luhansk
Dar ce te faci cînd conducerea țării tale decide că statistica poate fi contrazisă? Ajungi în trenul din Luhansk. Împrăștiat pe marginile unei gropi de obuz, ești contradicție inutilă. Atomi restituiți creației pentru reasamblare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Limitele parodiei
Dinaintea unui spectacol mai curînd grotesc, ca acela imaginat de Kremlin în noaptea dinspre 2011, avem dreptul să spunem, ca regina Victoria: „We are not amused!”.
Frica lui Putin jpeg
Unde este Rusia?
Și, în timp ce Putin pretinde în mod fals că Rusia luptă pentru ființa sa națională, Occidentul, uneori fără să-și dea seama prea bine, luptă (prin susținerea Ucrainei) cu adevărat pentru ființa sa morală.
AFumurescu prel jpg
Închiși în societatea deschisă
Noi, ăștia, muritorii de rînd, ne confruntăm, de o bună bucată de vreme, cu o problemă mai degrabă inversă: cum se face că ne simțim închiși într-o societate altminteri declarat deschisă?
Ronald Reagan   NARA   558523 jpg
Regina și președintele
Ploaia s-a oprit. Regina Elisabeta a II-a și prințul Philip s-au întors pe iahtul regal, unde i-au găzduit pe președintele Ronald Reagan și pe Prima Doamnă Nancy Reagan. Au sărbătorit împreună aniversarea nunții cuplului prezidențial american.
Iconofobie jpeg
Bucuriile prostului solemn
Prostul solemn este numai individul prezentului. Pe simplitatea sa fermecătoare, gospodărească, emanată dintr-o „filozofie a clipei”, se sprijină, ultimativ, întreaga istorie...
„Cu bule“ jpeg
Bîtă
Cînd ești bîtă, cu un punct din oficiu ai șanse să iei un 5 și cu note mai mari la alte materii poți chiar să treci. Dar ăsta nu e bîtă, e lemn.
HCorches prel jpg
Ce putem face pentru elevii ucraineni
Mă rog, e ceva mai complicat, dar în mare cam acestea sînt condițiile.
p 7 Cicero WC jpg
Capitalismul și regina
Monarhia poate fi criticată din multe puncte de vedere. Dar faptul că Elisabeta a II-a s-a privit pe sine într-o lumină smithiană și s-a străduit să fie un exemplu de simț al datoriei și de abnegație, pentru a domoli patimile populare, nu poate fi negat.
Un sport la Răsărit jpeg
Meciurile de tipul celui dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf pot deveni mai interesante decît cele de fotbal?
Nu, stimabililor, toată ţara e un banc prost. Începeţi de la vîrful ei şi apoi să vă mai văd că strîmbaţi din nas la chivuţele astea!
Comunismul se aplică din nou jpeg
Canalele subterane peste care s-au creat universitățile
La Bologna se suprapun mai multe rînduri de civilizații, etruscă, celtă, romană, și apoi medievală, renascentistă și modernă.
Washington Gas service pnp hec 14600 14697v 02 jpg
Cine ajută pe cine
Pe subiectul energiei, România nici dacă ar vrea nu ar putea să ajute statele membre. De ce?
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Vladimir Putin se micșorează
Cere respect și primește dispreț. Sau, în cel mai bun caz, indiferență. Evenimentul istoric la care asistăm cu toții azi este micșorarea lui Vladimir Putin.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Lăsînd ironia la o parte, inițiativa rezerviștilor SRI de a „sărbători” lupta bărbătească a Securității printr-un monument instalat chiar în curtea „ghilotinei” construite de ei apare bunului-simț drept halucinantă.
Frica lui Putin jpeg
Secolul XX continuă
Lumea noastră este deci foarte departe de „sfîrșitul istoriei”, adică de o lume non-conflictuală.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ungaria – afară din UE și NATO!
Atitudinea politică a Ungariei nu e lașitate, prostie sau egoism. E calcul asumat, e politică adevărată și articulată. E vremea să culeagă consecințele asumării.
lossy page1 640px Winston Churchill LCCN2006687122 tif jpg
Regina și prim-ministrul
Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.
Iconofobie jpeg
Pledoarie à contrecœur
Exact așa s-a întîmplat! Ipocriții m-au scos complet din viața lor care, prin iradierea stării de ipocrizie la scară mare, se dovedea a fi, pînă la urmă, viața întregii comunității.
„Cu bule“ jpeg
„Umpic”
Dacă româna nu ar fi o limbă standardizată, cu registre cultivate, ci doar una de circulație orală, cu multe instabilități și variații, umpic ar putea deveni relativ repede un nou cuvînt. Nu e cazul, desigur.
HCorches prel jpg
În pași de dans
Și chiar dacă sînt conștient că nu în toate liceele funcționează în acest fel, acolo unde lucrurile se întîmplă astfel pașii de dans ai unui eveniment de divertisment pot deveni, iată, cîțiva pași pe drumul vieții, într-o manieră formativă.
p 7 WC jpg
Recviem pentru un imperiu
Întrebarea care rămîne este în ce măsură durabilitatea Comunității Națiunilor a depins strictamente de longevitatea regretatului monarh și în ce măsură va putea fi ea menținută de succesorul reginei.
Un sport la Răsărit jpeg
După Serena, acum și Roger? Se încheie o eră?
Federer, în sine, era un sport. Sînt oameni care locuiesc într-un sport şi alţii care invită, ba nu, ordonă unui sport să locuiască în ei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cînd ajungi să crezi în propria cacealma
De ce au făcut conducătorii ruși o asemenea greșeală? De ce s-au grăbit cu un război? Una din explicații ar putea fi că „specialiștii” în false povești (narative, cum s-ar zice astăzi) au început ei înșiși să creadă în ele.

Adevarul.ro

Soldati ucraineni se adapostesc in timpul unui bombardament in Lyman- razboi Ucraina FOTO Profimedia
LIVE TEXT | Război în Ucraina. Armata ucraineană continuă să elibereze localități: Rușii atacă cu rachete S-300
Armata ucraineană continuă să elibereze localități de pe frontul de est în pofida anexărilor efectuate de Moscova. În Zaporojie, armata rusă atacă cu rachete sol-aer S-300 cu rază lungă de acțiune.
Soldati ucraineni elibereaza orasul Liman FOTO Twitter jpg
Reportaj CNN din orașul ucrainean Lîman: „Rușii s-au urcat pe tancuri şi au plecat” VIDEO
Pustietatea fantomatică a străzilor oraşului ucrainean Lîman eliberat de trupele ucrainene după ce fusese ocupat de cele ruse contrastează cu importanţa sa strategică.
meteo  frig foto pixabay
Vremea se schimbă radical. Frig pătrunzător după temperaturile tropicale, unde se anunță lapoviță și ninsoare
După căldura tropicală, vremea se schimbă radical. Temperaturile încep să scadă, iar ploile se vor extinde în mare parte din ţară. La munte va fi foarte frig și vor cădea precipitații mixte.

HIstoria.ro

image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.
image
Bălcescu, iacobinul român despre care nimeni nu mai vorbește
Prima jumătate a veacului al XIX-lea a reprezentat pentru Ţările Române un timp al recuperării. Al recuperării parţiale – ideologice şi naţionale, cel puţin – a decalajului ce le despărţea de Occidentul european. Europa însăşi este într-o profundă efervescenţă după Revoluţia de la 1789, după epopeea napoleoniană, Restauraţie, revoluţiile din Grecia (1821), din Belgia şi Polonia anului 1830, mişcarea carbonarilor din Italia, toată acea fierbere socială şi naţională, rod al procesului de industria
image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia