Cozonacul Mariei Antoaneta?

Publicat în Dilema Veche nr. 991 din 6 aprilie – 12 aprilie 2023
index jpeg 5 webp

Sau mai degrabă croissant-ul? Vedem.

„Quils mangent de la brioche”, în traducere aproximativă „Atunci să mănînce cozonac”, este o cunoscută frază din istorie, atribuită reginei Franței Maria Antoaneta. Pe nedrept.

Povestea care a traversat secole relatează că, atunci cînd i s-a transmis că poporul nu mai are pîine, Maria Antoaneta ar fi răspuns „Atunci să mănînce cozonac”. Se întîmpla cîndva în preajma anului 1789, înainte de Revoluția Franceză. Populația se revolta față de prețurile tot mai mari ale pîinii, în contextul recoltelor de cereale din ce în ce mai sărace. Nu există însă dovezi că soția regelui Ludovic al XVI-lea ar fi spus aceste cuvinte. Personajul feminin era cunoscut pentrucomportamentul super-extravagant, dar asta nu trebuia să implice musai și cozonac recomandat poporului care nu avea ce să mănînce, nu? Oponenții monarhiei din epocă au profitat probabil de eticheta de monarh nepăsător, cel puțin parțial legitimă, pusă reginei, pe care au tipărit și fraza în cauză. În fapt, prima sursă unde apare scrisă sintagma este autobiografia filozofului francez Jean- Jacques Rousseau, Confesiuni, publicată în 1782, dar scrisă de prin 1765-1767. Autorul îi atribuie într-adevăr fraza unei mari prințese, dar avînd în vedere că Maria Antoaneta avea la acel moment doar vreo zece ani, se poate deduce că nu ea era prințesa respectivă. Și oricum nu era regina Franței, postura din care i s-au pus vorbele cu cozonac în gură.

Dar de un croissant ce ar fi zis Maria Antoaneta?

Se pare că atunci cînd a venit din Austria în Franța, viitoarea regină a adus cu ea și obiceiurile culinare de acasă, de la Viena. Plauzibil. Printre acestea, patiseria vieneză cu al său Kipferl, adică banalul corn. Și, cumva, viitorul croissant.Legenda spune că, la dorința și poftele reginei Franței, Kipferl-ul a fost copt la curtea regală și astfel și-a făcut intrarea în bucătăria franceză. Dar nici de data aceasta legenda nu are nici o bază istorică concretă. Cert este că patiseria vieneză a ajuns la poporul francez spre jumătatea secolului al XIX-lea, cînd la Paris s-a deschis prima brutărie vieneză. Ulterior, francezii au adaptat rețeta aluatului și denumirea cornului vienez, transformîndu-l în croissant-ul pe care îl știm cu toții.

Acum, să ne întoarcem liniștiți la cozonacii noștri.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cu ce vom înlocui centralele pe gaze care vor fi interzise în UE. Patru din zece români susţin că preţurile pompelor de căldură sunt prea mari
Patru din zece români sunt de părere că preţul prea mare al pompelor de căldură este principalul impediment în achiziţie. Așa arată un nou studiu făcut în contextul în care centralele de apartament pe gaze vor fi interzise.
image
Istoric înfiorat de traiul primitiv al românilor din Ținutul Pădurenilor: „Credința lor, amintiri ale păgânismului de altădată”
Primele cercetări ample ale comunităților din Ținutul Pădurenilor au avut loc în secolul al XIX-lea. Omul de știință Teglaș Gabor a călătorit în satele izolate din Munții Poiana Ruscă și a rămas uimit traiul localnicilor și de obiceiurile bizare păstrate cu sfințenie de aceștia.
image
A fost votat orașul ideal - lider mondial la calitatea vieții în 2024. București, salt spectaculos în clasament
Pentru al treilea an consecutiv, o capitală europeană a fost desemnată drept „orașul ideal al lumii” dintre cele 173 nominalizate în „Indicele Global al Calității Vieții”. Capitala României se află de asemenea în acest clasament mondial.

HIstoria.ro

image
Rafinăria Petrobrazi: o istorie care se scrie încă
90 de ani de istorie – și ce istorie! Fondată în 1934, Rafinăria Petrobrazi – pe care oamenii au cunoscut-o și sub denumirile Rafinăria Creditul Minier, Rafinăria nr. 7 sau Rafinăria Brazi – a fost și a rămas un reper al comunei Brazi.
image
Ghinionul lui Tiberiu, „împăratul care nu iubea Roma”
Antonio Spinosa, în eseul Tiberiu – Împăratul care nu iubea Roma, abordează o temă des invocată de mine pînă acum: Rolul imens pe care-l îndeplinește scrierea unui istoric în imaginea transmisă posterității de prezentul în care a trăit și activat o personalitate.
image
Ziua în care veteranii de o vârstă cu secolul s-au întors pe plajele Normandiei
Acum 80 de ani, soldații care au debarcat pe plajele Normandiei, în dimineața de 6 iunie, au pășit în infern, întâmpinați de obstacole diabolice, mine, sârmă ghimpată, cazemate și bunkere, mitraliere secerându-i încă din apă și un inamic fortificat hotărât să îi arunce înapoi.