Cozonacul Mariei Antoaneta?
Sau mai degrabă croissant-ul? Vedem.
„Qu’ils mangent de la brioche”, în traducere aproximativă „Atunci să mănînce cozonac”, este o cunoscută frază din istorie, atribuită reginei Franței Maria Antoaneta. Pe nedrept.
Povestea care a traversat secole relatează că, atunci cînd i s-a transmis că poporul nu mai are pîine, Maria Antoaneta ar fi răspuns „Atunci să mănînce cozonac”. Se întîmpla cîndva în preajma anului 1789, înainte de Revoluția Franceză. Populația se revolta față de prețurile tot mai mari ale pîinii, în contextul recoltelor de cereale din ce în ce mai sărace. Nu există însă dovezi că soția regelui Ludovic al XVI-lea ar fi spus aceste cuvinte. Personajul feminin era cunoscut pentrucomportamentul super-extravagant, dar asta nu trebuia să implice musai și cozonac recomandat poporului care nu avea ce să mănînce, nu? Oponenții monarhiei din epocă au profitat probabil de eticheta de monarh nepăsător, cel puțin parțial legitimă, pusă reginei, pe care au tipărit și fraza în cauză. În fapt, prima sursă unde apare scrisă sintagma este autobiografia filozofului francez Jean- Jacques Rousseau, Confesiuni, publicată în 1782, dar scrisă de prin 1765-1767. Autorul îi atribuie într-adevăr fraza unei mari prințese, dar avînd în vedere că Maria Antoaneta avea la acel moment doar vreo zece ani, se poate deduce că nu ea era prințesa respectivă. Și oricum nu era regina Franței, postura din care i s-au pus vorbele cu cozonac în gură.
Dar de un croissant ce ar fi zis Maria Antoaneta?
Se pare că atunci cînd a venit din Austria în Franța, viitoarea regină a adus cu ea și obiceiurile culinare de acasă, de la Viena. Plauzibil. Printre acestea, patiseria vieneză cu al său Kipferl, adică banalul corn. Și, cumva, viitorul croissant.Legenda spune că, la dorința și poftele reginei Franței, Kipferl-ul a fost copt la curtea regală și astfel și-a făcut intrarea în bucătăria franceză. Dar nici de data aceasta legenda nu are nici o bază istorică concretă. Cert este că patiseria vieneză a ajuns la poporul francez spre jumătatea secolului al XIX-lea, cînd la Paris s-a deschis prima brutărie vieneză. Ulterior, francezii au adaptat rețeta aluatului și denumirea cornului vienez, transformîndu-l în croissant-ul pe care îl știm cu toții.
Acum, să ne întoarcem liniștiți la cozonacii noștri.
Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.