Cortina de fier

Publicat în Dilema Veche nr. 524 din 27 februarie - 5 martie 2014
Cioace jpeg

Mai ales cînd circulă, prin traducere, dintr-o cultură în alta, metaforele „îngheţate“ sau clişeizate îşi pot schimba, în grade diferite, sensul sau modul de întrebuinţare, uneori fără ca vorbitorii să-şi dea seama de diferenţe. Formula (tradusă, calchiată) cortină de fier nu şi-a modificat prea mult sensul în română, dar unele dintre noile ei utilizări ilustrează fenomenul de imperceptibilă deviere prin „acomodare“ la contextul altei limbi. Despre istoria formulei – în engleză iron curtain, în franceză rideau de fer, în italiană cortina di ferro etc. – se găsesc destule informaţii în enciclopedii: cu atestări mai vechi, dar impusă în retorica Războiului Rece, mai ales în urma folosirii ei de către Churchill, într-un celebru discurs din 1946, ţinut la Fulton. Discursul respectiv urma, de altfel, să fie identificat chiar ca „discursul cortinei de fier“ (de exemplu, într-un volum din 1999: J.W. Muller, ed., Churchill’s „Iron Curtain“ speech fifty years later). Preluată de mai multe limbi, formula a pătruns şi în dicţionarele generale. E destul de evident că nu putea fi cuprinsă în dicţionarele româneşti de dinainte de 1989, din pricina conţinutului ei ideologic şi a conotaţiilor critice. În Dicţionarul de cuvinte recente (DCR2, ediţia a doua, 1997), Florica Dimitrescu preciza că sintagma circulase totuşi în română, în perioada comunistă, în oralitate (mai ales în cea subversivă).

Se pare că formula iron curtain avea deja în engleză (ca şi corespondentele ei din alte limbi) şi sensul de „barieră extrem de rezistentă“, dobîndit nu doar prin metaforă, ci şi prin extinderea unei utilizări denotative (cu referire la cortina metalică de protecţie contra incendiilor, folosită în trecut în teatre). În română, termenul cortină, împrumutat în secolul al XIX-lea din italiană, s-a specializat pentru obiectul din sala de teatru („draperie care desparte scena de sală“), pentru că sensul mai larg al italienescului cortina (între timp, în italiană, termenul curent pentru „cortină“ este sipario, în vreme ce cortina e mai ales perdeaua casei obişnuite) era deja reprezentat de turcismul perdea, care a rezistat foarte bine. Într-o primă perioadă, perdea era termenul folosit şi pentru cortina teatrală („La ridicarea perdelii, Trahanache este la masa prezidenţială“ – Caragiale, O scrisoare pierdută), iar cortină era propus ca un înlocuitor modern al său, în orice context; în Dicţionarul limbii române al lui Laurian şi Massim (1871), cortină apare cu sensul „coperămînt de pînză (...) sau de altă materie“, exemplificat de „cortina sau cortinele unui pat, cortina cortului însuşi (...), cortina scenei, cortine de ferestre“.

În momentul de faţă, sintagma cortină de fier apare în contexte care îi conservă sensul iniţial metaforic, de barieră politică („linie care despărţea Europa în ţări comuniste şi ţări necomuniste, în timpul Războiului Rece“, DCR2): „Europa dincolo de cortina de fier“ (istoriacomunismului.blogspot.com); „filme de dincolo de cortina de fier“ (adevarul.ro). Pe de altă parte, cortină a dezvoltat reţele asociative specifice obiectului familiar – „Cortina de Fier a început să se destrame în 1989“ (realitatea.net) – şi conservate din istoria cuvîntului („acoperămînt“), probabil şi prin contaminare cu alte metafore ale ocupaţiei, închiderii, oprimării: „Documentar: Sub Cortina de Fier“ (evz.ro); „românii (...) tocmai ieşiţi de sub Cortina de Fier (ziare.com); „50 de ani sub Cortina de Fier“ (ziarulmetropolis.ro); „Vecinii noştri mai breji de sub Cortina de Fier“ (gazetaromaneasca.com). Cortina de fier românească e percepută, aşadar, nu doar ca o barieră, ci şi ca un fel de cort (cuvînt, de altfel, înrudit etimologic), ca o formă de acoperire şi apăsare.

Sintagma produce – nu numai în română – şi alte ambiguităţi, în legătură cu acţiunile la care este supusă, de ridicare sau lăsare. Căderea cortinei de fier se poate referi atît la momentul de după război (în alternanţă cu lăsarea cortinei: Cînd se lăsa „Cortina de fier“: acum 50 de ani, S. Ghinea, 1995), cît şi la cel din 1989 (în asociere cu căderea zidului): „Căderea cortinei de fier: (...) Decembrie Roşu ’89“ (tvrplus.ro); un volum din 2013 poartă în titlu ideea de cădere a cortinei – ca distrugere a acesteia: P.I. Barta, ed., The fall of the iron curtain and the culture of Europe. Churchill folosea în 1946 metafora coborîrii, a lăsării cortinei („an iron curtain has descended across the continent“), în vreme ce pentru alţii, astăzi, actul iniţial de constituire a unei bariere e descris ca ridicare a cortinei: „paranteza deschisă după al doilea război mondial prin ocupaţia sovietică a estului Europei şi ridicarea cortinei de fier“ (business24.ro). Ridicarea poate fi însă şi o metaforă a dispariţiei obstacolului: „cortina de fier a fost ridicată de către estici, nu însă de către vestici“ (I. Bădescu, Tratat de geopolitică); „2009 – Mai mulţi şefi de stat şi de Guvern au sărbătorit, la Budapesta, 20 de ani de la ridicarea Cortinei de Fier“ (protv.md).  

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea Bucureşti.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

1 vinete pane jpg jpeg
Secretul celor mai bune vinete pane. Regula de aur de care trebuie să ții cont pentru a ieși crocante la exterior și moi la interior
Cui nu îi plac vinetele? Mai ales când le găsești proaspete și bine coapte, nu ai cum să nu vrei să pregătești o porție de vinete pane delicioasă. Ei bine, daca vrei să iasă ca la mama acasă, această rețetă de vinete pane este o rețetă simplă, dar, care are un mic secret. Iată cum să îți aduci bucur
image png
Președintele regiunii separatiste proruse Abhazia și-a dat demisia pe fondul protestelor față de acordul cu Moscova
Preşedintele Abhaziei, regiune separatistă prorusă a Georgiei, şi-a prezentat marţi dimineaţa demisia, după mai multe zile de proteste ale opoziţiei, care critică un acord economic încheiat între liderii regiunii şi Moscova.
baterii stocare energie  Foto Darcom  jpg
Nouă schemă de ajutor de stat pentru baterii de stocare a energiei
Ministerul Energiei a lansat marţi un nou apel de proiecte pentru sprijinirea investițiilor în dezvoltarea capacităților de stocare a energiei electrice (baterii) cu finanțare din Fondul pentru modernizare.
bancomat jpeg
Care este suma maximă pe care un român o poate scoate de la bancă, la finalul anului 2024
La finalul anului 2024, suma maximă pe care un român o poate retrage de la bancă depinde de politica fiecărei instituții financiare, precum și de tipul de cont sau card deținut. Băncile din România stabilesc limite zilnice de retragere de numerar, care pot varia între 3.000 și 5.000 de lei
banner Roxana Blagu png
Dezvoltatorul imobiliar Nordis a intrat în insolvență foto: Facebook
Protecția Consumatorilor amenință grupul Nordis cu sancțiuni pentru că nu au transmis „nicio informaţie şi niciun document din cele solicitate"
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) amenință grupul imobiliar Nordis cu amenzi pentru refuzul de a furniza documentele necesare într-un control tematic.
John Lennon şi Yoko Ono au petrecut, în martie 1969, şapte zile în pat în apartamentul prezidenţial de la Hotelul Amsterdam Hilton, protestând împotriva ”războiului şi a violenţei din lume” (© Eric Koch / Anefo / Wikimedia Commons)
Yoko Ono primește ceasul lui John Lennon, furat după moartea artistului
Un ceas rar care a fost dăruit lui John Lennon de soția sa, Yoko Ono, și care a fost furat după moartea muzicianului nu aparține unui italian care l-a achiziționat de la o casă de licitații mulți ani mai târziu, a hotărât un tribunal din Elveția.
Gheorghe Gheorghiu-Dej și Nicolae Ceaușescu, vizită la Cluj (© „Fototeca online a comunismului românesc”, cota: 4/1960)
Un moment istoric uitat: Incidentele de la Cluj din mai 1946
Pe măsură ce ne apropiem de Conferința de Pace de la Paris menită a dezbate și chestiunea Ardealului de Nord, lucrurile se complică și mai mult în plan intern și extern.
niacinamida1 png
Niacinamida în rutina zilnică de îngrijire a pielii
În ultimii ani, industria de îngrijire a pielii a cunoscut o creștere semnificativă a interesului pentru ingredientele active, datorită capacității acestora de a oferi rezultate vizibile și tangibile.