Cortina de fier

Publicat în Dilema Veche nr. 524 din 27 februarie - 5 martie 2014
Cioace jpeg

Mai ales cînd circulă, prin traducere, dintr-o cultură în alta, metaforele „îngheţate“ sau clişeizate îşi pot schimba, în grade diferite, sensul sau modul de întrebuinţare, uneori fără ca vorbitorii să-şi dea seama de diferenţe. Formula (tradusă, calchiată) cortină de fier nu şi-a modificat prea mult sensul în română, dar unele dintre noile ei utilizări ilustrează fenomenul de imperceptibilă deviere prin „acomodare“ la contextul altei limbi. Despre istoria formulei – în engleză iron curtain, în franceză rideau de fer, în italiană cortina di ferro etc. – se găsesc destule informaţii în enciclopedii: cu atestări mai vechi, dar impusă în retorica Războiului Rece, mai ales în urma folosirii ei de către Churchill, într-un celebru discurs din 1946, ţinut la Fulton. Discursul respectiv urma, de altfel, să fie identificat chiar ca „discursul cortinei de fier“ (de exemplu, într-un volum din 1999: J.W. Muller, ed., Churchill’s „Iron Curtain“ speech fifty years later). Preluată de mai multe limbi, formula a pătruns şi în dicţionarele generale. E destul de evident că nu putea fi cuprinsă în dicţionarele româneşti de dinainte de 1989, din pricina conţinutului ei ideologic şi a conotaţiilor critice. În Dicţionarul de cuvinte recente (DCR2, ediţia a doua, 1997), Florica Dimitrescu preciza că sintagma circulase totuşi în română, în perioada comunistă, în oralitate (mai ales în cea subversivă).

Se pare că formula iron curtain avea deja în engleză (ca şi corespondentele ei din alte limbi) şi sensul de „barieră extrem de rezistentă“, dobîndit nu doar prin metaforă, ci şi prin extinderea unei utilizări denotative (cu referire la cortina metalică de protecţie contra incendiilor, folosită în trecut în teatre). În română, termenul cortină, împrumutat în secolul al XIX-lea din italiană, s-a specializat pentru obiectul din sala de teatru („draperie care desparte scena de sală“), pentru că sensul mai larg al italienescului cortina (între timp, în italiană, termenul curent pentru „cortină“ este sipario, în vreme ce cortina e mai ales perdeaua casei obişnuite) era deja reprezentat de turcismul perdea, care a rezistat foarte bine. Într-o primă perioadă, perdea era termenul folosit şi pentru cortina teatrală („La ridicarea perdelii, Trahanache este la masa prezidenţială“ – Caragiale, O scrisoare pierdută), iar cortină era propus ca un înlocuitor modern al său, în orice context; în Dicţionarul limbii române al lui Laurian şi Massim (1871), cortină apare cu sensul „coperămînt de pînză (...) sau de altă materie“, exemplificat de „cortina sau cortinele unui pat, cortina cortului însuşi (...), cortina scenei, cortine de ferestre“.

În momentul de faţă, sintagma cortină de fier apare în contexte care îi conservă sensul iniţial metaforic, de barieră politică („linie care despărţea Europa în ţări comuniste şi ţări necomuniste, în timpul Războiului Rece“, DCR2): „Europa dincolo de cortina de fier“ (istoriacomunismului.blogspot.com); „filme de dincolo de cortina de fier“ (adevarul.ro). Pe de altă parte, cortină a dezvoltat reţele asociative specifice obiectului familiar – „Cortina de Fier a început să se destrame în 1989“ (realitatea.net) – şi conservate din istoria cuvîntului („acoperămînt“), probabil şi prin contaminare cu alte metafore ale ocupaţiei, închiderii, oprimării: „Documentar: Sub Cortina de Fier“ (evz.ro); „românii (...) tocmai ieşiţi de sub Cortina de Fier (ziare.com); „50 de ani sub Cortina de Fier“ (ziarulmetropolis.ro); „Vecinii noştri mai breji de sub Cortina de Fier“ (gazetaromaneasca.com). Cortina de fier românească e percepută, aşadar, nu doar ca o barieră, ci şi ca un fel de cort (cuvînt, de altfel, înrudit etimologic), ca o formă de acoperire şi apăsare.

Sintagma produce – nu numai în română – şi alte ambiguităţi, în legătură cu acţiunile la care este supusă, de ridicare sau lăsare. Căderea cortinei de fier se poate referi atît la momentul de după război (în alternanţă cu lăsarea cortinei: Cînd se lăsa „Cortina de fier“: acum 50 de ani, S. Ghinea, 1995), cît şi la cel din 1989 (în asociere cu căderea zidului): „Căderea cortinei de fier: (...) Decembrie Roşu ’89“ (tvrplus.ro); un volum din 2013 poartă în titlu ideea de cădere a cortinei – ca distrugere a acesteia: P.I. Barta, ed., The fall of the iron curtain and the culture of Europe. Churchill folosea în 1946 metafora coborîrii, a lăsării cortinei („an iron curtain has descended across the continent“), în vreme ce pentru alţii, astăzi, actul iniţial de constituire a unei bariere e descris ca ridicare a cortinei: „paranteza deschisă după al doilea război mondial prin ocupaţia sovietică a estului Europei şi ridicarea cortinei de fier“ (business24.ro). Ridicarea poate fi însă şi o metaforă a dispariţiei obstacolului: „cortina de fier a fost ridicată de către estici, nu însă de către vestici“ (I. Bădescu, Tratat de geopolitică); „2009 – Mai mulţi şefi de stat şi de Guvern au sărbătorit, la Budapesta, 20 de ani de la ridicarea Cortinei de Fier“ (protv.md).  

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea Bucureşti.

image png
Reevaluarea lucrurilor de acasă
Și e de observat că țara s-a schimbat în mod fizic, mult mai mult decît atitudinea locuitorilor ei.
p 7 Sam Altman WC jpg
Capitalul cîștigă și în domeniul IA
Nu e de mirare că OpenAI nu a reușit să-și respecte misiunea.
image png
image png
Birocrații inventate, care să justifice plusul la salariu
Ne mai mirăm, apoi, de ce pleacă profesorii din învățămînt sau de ce ezită să vină.
image png
Șanticler
Rămîne să mai vorbim, desigur, despre sensurile alunecoase și imprevizibile generate de larga circulație a cuvîntului efemer.
image png
Un recrut de odinioară
Pe spatele gecii tînărului erau imprimate, în galben ţipător, cuvintele US Air Force.
image png
Mintea democratică și impunitatea poporului
Pe cînd mintea democratică nu exista, popoarele erau pedepsite.
image png
Moș Crăciun, John Fitzgerald Kennedy și bomba nucleară
A fost fix pe dos. Anul 1962 a adus cea mai gravă criză din timpul Războiului Rece, criza rachetelor nucleare din Cuba.
image png
Nevoia de umanioare
Ele sînt însoţitorul şi sprijinul ideal in dürftiger Zeit şi beneficiază de resurse încă nevalorificate în spaţiul Europei de Est.
image png
O fabulă a lui Socrate
E ceea ce am pățit și eu: după ce m-a durut piciorul din cauza legăturii, iată că a urmat și plăcerea.
image png
Spirala ghinionului și ghicitul în gri
Poate nu la fel de ostentativ, dar cei care spun lucrurile sînt, din nou, tratați ca excentrici stridenți și, pe alocuri, isterici.
image png
Cine sapă la temelia pilonului II
Este incredibilă tenacitatea cu care politicienii din zona de stînga atacă pilonul II de pensii administrate privat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.

Adevarul.ro

image
Răzbunarea unui patron disperat că îl abandonează angajații. „Sunt sigur că o să-mi săriți în cap cu treaba asta”
Tot mai mulți antreprenori se plâng nu doar de faptul că își găsesc cu greu angajați, dar și că mulți dintre ei pleacă după doar câteva săptămâni și îi lasă baltă, fără preaviz și fără să suporte niciun fel de consecințe. Un patron crede că a găsit soluția la această problemă
image
Mircea Badea: „De ce să stea Simona Halep în România?! O viață ai, cu toată dragostea pentru țară”
Prezentatorul de la Antena 3 comentează decizia sportivei de se muta la Dubai.
image
Româncă gravidă în nouă luni, înjunghiată în Țara Galilor. Motivul pentru care agresorul, tot român, o urmărea de o lună
Andreea Pintili, o româncă de 29 de ani care locuiește în Țara Galilor, a fost înjunghiată de mai multe ori de un conațional care o urmărea și posta pe TikTok clipuri cu ea și cu copiii săi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.