Coraj

Publicat în Dilema Veche nr. 649 din 28 iulie - 3 august 2016
„Cu bule“ jpeg

Prezenţa formei coraj în vorbirea anumitor personaje ale lui Caragiale a făcut ca mulţi cititori şi comentatori să o considere o simplă pronunţie neglijentă, o deformare populară şi chiar o dovadă de incultură. Lucrurile sînt totuşi ceva mai complicate. În secolul al XIX-lea româna a împrumutat termeni de cultură nu doar din franceză (de pildă, pe curaj, din courage), ci şi din italiană; adesea, cuvintele au fost preluate şi adaptate spontan sau în mod deliberat din mai multe limbi moderne şi din latină, aplicîndu-se diferite modele analogice. Dacă finala în -aj indică într-adevăr o sursă franceză (ca pentru garaj, metraj, şomaj etc.), începutul variantei coraj se regăseşte ca atare în italiană, în coraggio. 

În DEX, curaj apare doar ca împrumut din franceză; există însă şi explicaţii etimologice mai nuanţate, care admit între surse şi italiana. În dicţionarul latinist al lui Laurian şi Massim (volumul I, 1871), cuvîntul în discuţie era înregistrat în primul rînd în forma coragiu, cu variantele curagiu şi coragia, iar prima sursă indicată era italiana, urmată de franceză. Dicţionarele noastre mai noi au eliminat indicaţiile despre foarte probabila origine italienească a împrumutului, aşa cum nu au mai înregistrat nici variantele mai vechi şi nici nu le-au mai ilustrat prin citate. În dicţionarul academic coordonat de Sextil Puşcariu (DA, Dicţionarul limbii române, Litera C, 1940), descrierea şi explicaţia cuvîntului sînt cît se poate de complete: sînt înregistrate foarte multe variante (curagiu, curagie, coraj etc.) şi se precizează că formele cele mai vechi ale neologismului provin din italiană. De altfel, citatele dispuse cronologic dovedesc foarte bine această origine, precum şi concurenţa – în secolul al XIX-lea – dintre modelul italienesc şi cel franţuzesc: cuvîntul apare în formele curagia la Gheorghe Şincai, corajie la Dimitrie Ţichindeal, corajuri la Anton Pann, coraj la Grigore Alexandrescu, coragiu la Nicolae Bălcescu etc.

La Caragiale, forma curentă e curaj, atît în scrisul autorului, cît şi în vorbirea unora dintre personaje; cuvîntul apare, de altfel, în replici memorabile, dintre cele mai cunoscute: la Rică Venturiano – „abandonîndu-mă curajul de a mai intra într-o stradă fără lampe gazoase“ – şi la Farfuridi – „Trebuie să ai curaj ca mine! Trebuie s-o iscăleşti; o dăm anonimă!“. Forma coraj apare mai rar, în contexte nu mai puţin cunoscute: în răspunsul obidit al pîrîtului Iancu Zugravu din schiţa Justiţie – „Dar de ce vii beat la judecătorie?“ – „Dacă n‑am aminteri coraj, dom’ judecător!“ –, la Marius Chicoş Rostogan – „Pe mine să mă-nvăţaţi corajul, tu şi mumă-ta, nişte loaze!“ (Despre cometă) – precum şi în biletul de papagal pe care îl primeşte cocoana Lucsiţa (La moşi): „Ai să paţi multe după inima ta cea largă; dar să ai coraj…“ 

Dicţionarele mai vechi şi cele istorice înregistrează şi sensuri populare interesante dezvoltate de cuvînt: în DA sînt consemnate „voie bună“, „dispoziţie (veselă) a omului care a băut (cam mult, dar nu e încă beat de-a binelea“, „chef“; şi în dicţionarul din 1939 al lui Scriban apare semnificaţia „chef, bună dispozițiune: badea Ion venea cu coraj (era cam amețit)“.

E interesant cum un cuvînt împrumutat destul de tîrziu (cu prime atestări la sfîrşitul secolului al XVIII-lea) a ajuns să fie atît de bine fixat în limbă, cu o circulaţie larg populară şi cu sensuri noi, cu o folosire interjecţională (Curaj!), cu utilizare în expresii (a prinde curaj), proverbe şi zicale (Curaj, găină, că te tai!; a avea curaj de curcă beată). Forma coraj nu pare să mai circule (cel puţin în spaţiul Internetului, în care apare doar în citate mai vechi sau în formulări parodice), ceea ce ar indica încă o dată că nu era atît o pronunţie populară neglijentă, cît un rest etimologic, un efect de durată al împrumutului din italiană. Sensurile populare din sfera „chefului“ sînt greu de verificat (pentru că asocierea băuturii cu curajul e una destul de firească); oricum, nu par să se fi stabilizat ca atare în uzul comun de astăzi. 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Reevaluarea lucrurilor de acasă
Și e de observat că țara s-a schimbat în mod fizic, mult mai mult decît atitudinea locuitorilor ei.
p 7 Sam Altman WC jpg
Capitalul cîștigă și în domeniul IA
Nu e de mirare că OpenAI nu a reușit să-și respecte misiunea.
image png
image png
Birocrații inventate, care să justifice plusul la salariu
Ne mai mirăm, apoi, de ce pleacă profesorii din învățămînt sau de ce ezită să vină.
image png
Șanticler
Rămîne să mai vorbim, desigur, despre sensurile alunecoase și imprevizibile generate de larga circulație a cuvîntului efemer.
image png
Un recrut de odinioară
Pe spatele gecii tînărului erau imprimate, în galben ţipător, cuvintele US Air Force.
image png
Mintea democratică și impunitatea poporului
Pe cînd mintea democratică nu exista, popoarele erau pedepsite.
image png
Moș Crăciun, John Fitzgerald Kennedy și bomba nucleară
A fost fix pe dos. Anul 1962 a adus cea mai gravă criză din timpul Războiului Rece, criza rachetelor nucleare din Cuba.
image png
Nevoia de umanioare
Ele sînt însoţitorul şi sprijinul ideal in dürftiger Zeit şi beneficiază de resurse încă nevalorificate în spaţiul Europei de Est.
image png
O fabulă a lui Socrate
E ceea ce am pățit și eu: după ce m-a durut piciorul din cauza legăturii, iată că a urmat și plăcerea.
image png
Spirala ghinionului și ghicitul în gri
Poate nu la fel de ostentativ, dar cei care spun lucrurile sînt, din nou, tratați ca excentrici stridenți și, pe alocuri, isterici.
image png
Cine sapă la temelia pilonului II
Este incredibilă tenacitatea cu care politicienii din zona de stînga atacă pilonul II de pensii administrate privat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.

Adevarul.ro

image
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au adus celebritatea VIDEO
Actriță și fost model, Kim Basinger a devenit celebră datorită rolurilor în filme precum Batman, L.A. Confidential și 9 1/2 Weeks. Vedeta premiată cu Oscar a avut o carieră excepțională, precum și o viață personală fascinantă. Astăzi, vedeta de la Hollywood împlinește 70 de ani.
image
Moartea misterioasă a uneia dintre cele mai mari vedete rock. Ultimele clipe din viața lui Jim Morrison, solistul trupei The Doors
Solistul trupei americane The Doors a fost unul dintre cele mai mari staruri rock din toate timpurile. La 52 de ani de la dispariția sa prematură, moartea sa este încă învăluită în mister, iar mulţi cred că Jim trăieşte şi azi.
image
Cartofii la cuptor, un deliciu. Cum faci cea mai ușoară mâncare de post, condimentele care îi fac irezistibili
Este un preparat simplu, dar deosebit de gustos. În post, cartofii la cuptor sunt o masă sățioasă și ușor de pregătit. Pot fi serviți cu murături, salată de legume ori cu sos de usturoi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.