Coraj

Publicat în Dilema Veche nr. 649 din 28 iulie - 3 august 2016
„Cu bule“ jpeg

Prezenţa formei coraj în vorbirea anumitor personaje ale lui Caragiale a făcut ca mulţi cititori şi comentatori să o considere o simplă pronunţie neglijentă, o deformare populară şi chiar o dovadă de incultură. Lucrurile sînt totuşi ceva mai complicate. În secolul al XIX-lea româna a împrumutat termeni de cultură nu doar din franceză (de pildă, pe curaj, din courage), ci şi din italiană; adesea, cuvintele au fost preluate şi adaptate spontan sau în mod deliberat din mai multe limbi moderne şi din latină, aplicîndu-se diferite modele analogice. Dacă finala în -aj indică într-adevăr o sursă franceză (ca pentru garaj, metraj, şomaj etc.), începutul variantei coraj se regăseşte ca atare în italiană, în coraggio. 

În DEX, curaj apare doar ca împrumut din franceză; există însă şi explicaţii etimologice mai nuanţate, care admit între surse şi italiana. În dicţionarul latinist al lui Laurian şi Massim (volumul I, 1871), cuvîntul în discuţie era înregistrat în primul rînd în forma coragiu, cu variantele curagiu şi coragia, iar prima sursă indicată era italiana, urmată de franceză. Dicţionarele noastre mai noi au eliminat indicaţiile despre foarte probabila origine italienească a împrumutului, aşa cum nu au mai înregistrat nici variantele mai vechi şi nici nu le-au mai ilustrat prin citate. În dicţionarul academic coordonat de Sextil Puşcariu (DA, Dicţionarul limbii române, Litera C, 1940), descrierea şi explicaţia cuvîntului sînt cît se poate de complete: sînt înregistrate foarte multe variante (curagiu, curagie, coraj etc.) şi se precizează că formele cele mai vechi ale neologismului provin din italiană. De altfel, citatele dispuse cronologic dovedesc foarte bine această origine, precum şi concurenţa – în secolul al XIX-lea – dintre modelul italienesc şi cel franţuzesc: cuvîntul apare în formele curagia la Gheorghe Şincai, corajie la Dimitrie Ţichindeal, corajuri la Anton Pann, coraj la Grigore Alexandrescu, coragiu la Nicolae Bălcescu etc.

La Caragiale, forma curentă e curaj, atît în scrisul autorului, cît şi în vorbirea unora dintre personaje; cuvîntul apare, de altfel, în replici memorabile, dintre cele mai cunoscute: la Rică Venturiano – „abandonîndu-mă curajul de a mai intra într-o stradă fără lampe gazoase“ – şi la Farfuridi – „Trebuie să ai curaj ca mine! Trebuie s-o iscăleşti; o dăm anonimă!“. Forma coraj apare mai rar, în contexte nu mai puţin cunoscute: în răspunsul obidit al pîrîtului Iancu Zugravu din schiţa Justiţie – „Dar de ce vii beat la judecătorie?“ – „Dacă n‑am aminteri coraj, dom’ judecător!“ –, la Marius Chicoş Rostogan – „Pe mine să mă-nvăţaţi corajul, tu şi mumă-ta, nişte loaze!“ (Despre cometă) – precum şi în biletul de papagal pe care îl primeşte cocoana Lucsiţa (La moşi): „Ai să paţi multe după inima ta cea largă; dar să ai coraj…“ 

Dicţionarele mai vechi şi cele istorice înregistrează şi sensuri populare interesante dezvoltate de cuvînt: în DA sînt consemnate „voie bună“, „dispoziţie (veselă) a omului care a băut (cam mult, dar nu e încă beat de-a binelea“, „chef“; şi în dicţionarul din 1939 al lui Scriban apare semnificaţia „chef, bună dispozițiune: badea Ion venea cu coraj (era cam amețit)“.

E interesant cum un cuvînt împrumutat destul de tîrziu (cu prime atestări la sfîrşitul secolului al XVIII-lea) a ajuns să fie atît de bine fixat în limbă, cu o circulaţie larg populară şi cu sensuri noi, cu o folosire interjecţională (Curaj!), cu utilizare în expresii (a prinde curaj), proverbe şi zicale (Curaj, găină, că te tai!; a avea curaj de curcă beată). Forma coraj nu pare să mai circule (cel puţin în spaţiul Internetului, în care apare doar în citate mai vechi sau în formulări parodice), ceea ce ar indica încă o dată că nu era atît o pronunţie populară neglijentă, cît un rest etimologic, un efect de durată al împrumutului din italiană. Sensurile populare din sfera „chefului“ sînt greu de verificat (pentru că asocierea băuturii cu curajul e una destul de firească); oricum, nu par să se fi stabilizat ca atare în uzul comun de astăzi. 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

leonardo da vinci jpeg
Leonardo da Vinci are şase potenţiali urmași în viață. Ce au dezvăluit testele ADN
Leonardo da Vinci are cel puțin șase descendenți în viață, potrivit celor mai recente cercetări genetice ce vizează reconstituirea arborelui său genealogic.
image png
Cum arată femeia care i-a schimbat viața lui Iustin, după despărțirea de Marilu. El și iubita lui au împlinit 1 an de relație
Iustin Petrescu, fostul iubit al lui Marilu Dobrescu, celebrează un an de relație alături de femeia care i-a schimbat radical viața. Acesta a postat pe rețelele de socializare un mesaj emoționant în care îi mulțumește iubitei sale pentru ajutorul pe care i l-a oferit în tot acest timp.
Atac cibernetic rusesc din Rusia FOTO Shutterstock jpg
Rusia pregătește un atac cibernetic la scară largă, avertizează serviciile de informații occidntale. Care vor fi țintele?
Serviciile de informații occidentale avertizează că Federația Rusă pregătește o nouă campanie de atacuri cibernetice cu potențial disruptiv major, vizând infrastructura logistică ce asigură sprijin militar Ucrainei, relatează Reuters.
Secție de vot - alegeri - stampila FOTO Reuters
MAI averizează asupra mesajelor false de pe internet privind fraudarea alegerilor. „Încurajăm publicul să raporteze astfel de conținuturi”
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) atrage atenția asupra apariției, în mediul online, a unor mesaje și materiale cu caracter manipulator, menite să inducă în eroare opinia publică în legătură cu desfășurarea procesului electoral.
George Simion FOTO Reuters
George Simion nu își acceptă înfrângerea. Liderul AUR a contestat alegerile prezidențiale și cere anularea turului 2
George Simion a depus o sesizare prin care contestă rezultatele turului doi al alegerilor prezidenţiale. Aceasta a fost înregistrată miercuri, 21 mai, la Curtea Constituțională a României, așa cum confirmă oficiali ai CCR, potrivit Agerpres, urmând să fie stabilit un termen pentru soluționarea cerer
cash versus card - shutterstock
Specialiștii îndeamnă oamenii să țină bani cash în casă, în caz de urgență. Suma recomandată
Familiile ar trebui să aibă bani lichizi puși deoparte, suficienți pentru a rezista trei zile în caz de urgență, a avertizat Banca Centrală a Olandei.
accident 2 motociclete galati 21 mai foto ipj gl
Doi motocicliști fără permis de conducere au provocat un accident cu patru victime. Elicopterul SMURD a intervenit la fața locului
Patru persoane au fost rănite, printre care două adolescente, în urma coliziunii dintre două motociclete. Cei doi motocicliști nu aveau permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.
image jpeg
Scrisoare deschisă noului Președinte: Speranța pentru Reforma Sistemului de Sănătate
"E bine, dar nu e cazul să devii optimistă dintr-atâta lucru, noi tot în România trăim și mâine." Îmi scria Mihai, medic în România, ca răspuns la euforia mea vis-a-vis de rezultatul alegerilor.
gris jpg
Ce trebuie să pui în grișul cu lapte ca să iasă pufos ca la restaurant. Secretul știut doar de bucătarii experimentați
Grișul cu lapte este un desert clasic, cu un gust care evocă imediat amintiri din copilărie. Deși pare simplu de preparat, mulți se întreabă de ce nu le iese niciodată la fel de pufos, fin și gustos ca cel servit în restaurante sau cofetării.