Conţinut şi content

Publicat în Dilema Veche nr. 767 din 1-7 noiembrie 2018
„Cu bule“ jpeg

În jargonul actual al Internetului, cuvîntul conţinut circulă cu sensuri şi în contexte diferite de cele tradiţio­nale (validate de uzul comun şi înregistrate de dicţionarele generale). Termenul este cuprins, de pildă, în sintagmele creator de conţinut, producător de conţinut, furnizor de conţinut, consumator de conţinut, conţinut video, conţinut de calitate etc. Multe dintre formule – calchiate după cele construite în engleză pe baza termenului content – sună destul de neobişnuit în română, unde substantivul conţinut era fie precizat în raport cu „recipientul“ său real sau abstract (conţinutul cutiei, conţinutul telegramei), fie prins în perechi de termeni cu sens opus sau complementar, de tipul formă şi conţinut.

Conţinut, participiul substantivizat al verbului a conţine, este un termen abstract, imitat după franceză (contenu) şi italiană (contenuto); verbul însuşi este construit prin calc în secolul al XIX-lea, după latină (contineo, -ere), franceză (contenir) şi italiană (contenere), pornind de la verbul de bază moştenit din latină a ţine. În Dicţionarul limbii române al lui Laurian şi Massim (1871), substantivul avea definiţia „ce se conţine într-un recipient“, cu exemplele conţinutul acestui vas şi (metaforic) conţinutul unei scrisori.

În contextele actuale, cuvîntul este foarte des folosit cu accepţia specifică comunicării prin Internet, marketingului, publicităţii etc., de „material (scris, vizual, muzical) oferit de un site web“ (Merriam-Webster): „Răspunderea furnizorilor de servicii online pentru conţinutul găzduit“ (zf.ro); „cei mai mulţi producători de conţinut se plîng de diluarea veniturilor din cauza pirateriei online“ (adevarul.ro), „cît de greu este pentru creatorii de conţinut original să cîştige sume consistente“ (gandul.info); „site-uri ce promovează un conţinut pirat“ (aimr.ro), „Dorim să vă oferim cel mai recent conținut de ajutor“ (support.office.com) etc.

Sensul special al cuvîntului, grefat pe sensurile cu care acesta a intrat mai demult în uz, nu este totuşi şocant şi nemotivat. Chiar în contexte noi, cititorii pot deduce despre ce este vorba, calcul semantic fiind în acest caz o soluţie preferabilă împrumutului. De altfel, noul conţinut intră în concurenţă cu anglicismul content (avînd origine latină comună cu termenii romanici, în participiul contentus al verbului contineo). Anglicismul apare destul de frecvent în jargonul profesional şi în preluările publicistice (adaptat grafic prin alipirea articolului sau marcîndu-i-se prin cratimă caracterul de neologism): „în ultimii ani, în marketingul modern, specialiştii au atras atenţia că viitorul va sta în contentul video“ (btvideo.ro); „Vedem contentul local ca pe ceva ce ne protejează de toţi jucătorii internaţionali“ (interviu, hoinaru.ro); „Content-ul pentru telefoane mobile“ (blitztech.ro) etc. Nu de puţine ori, anglicismul (mai şocant) este plasat în titlu, textul cuprinzînd, pentru variaţie şi poate pentru lămurire, traducerea sa: „Contentul umanizează ofertele şi pachetele pe care le au operatorii“ (zf.ro, titlu de articol); „multitudinea de tipuri de conţinut, precum ştiri, sport, filme“ (zf.ro, textul articolului); „Furnizorii de Internet vor oferi aplicaţii de securizare a contentului pentru copii“ (adevarul.md, titlu); „furnizorii de servicii de acces la Internet vor oferi utilizatorilor finali posibilitatea de instalare a aplicaţiilor de filtrare a conţinutului cu impact negativ asupra copiilor“ (adevarul.md, text). Uneori cuvîntul este dezambiguizat prin echivalentul său contextual (foarte adesea conţinut chiar înseamnă informaţie): „Preferințele românilor cu privire la informația (contentul) prezentată pe site-uri“ (mediawrite.eu).

Ca termen de specialitate, restrîns la comunicarea în mediul online, conţinut este un cuvînt necesar, care permite opoziţia între creatori de conţinut şi consumatori de conţinut, sau pe cea între consum de conţinut (termen generic pentru lectură, ascultare, vizionare) şi comunicare online. De exemplu, într-o statistică asupra timpului petrecut de oameni navigînd pe net, apar categoriile conţinut, comunicare, căutare, cumpărături (comanescu.ro). Termenul specializat poate marca mai simplu diferenţa dintre simpla distribuire a unor materiale şi producerea a ceva nou, dintre reproducere şi creativitate. Există poate un risc de extindere exagerată a jargonului actual asupra trecutului (erau marii clasici furnizori de conţinut de calitate? lectura pasionată e doar consum de conţinut?), dar, pînă una-alta, să ne mulţumim cu un termen transparent, preferabil împrumutului content şi – se pare – deja mai frecvent în uzul specializat decît acesta din urmă. 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Marcel Ciolacu jpg
Ciolacu, despre pensiile militare: Considerăm nefundamentate obiecțiile formulate de Avocatul Poporului
Premierul Marcel Ciolacu a avut noi consultări cu organizațiile care promovează drepturile rezerviștilor din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională, pe tema pensiilor militare de stat.
David Popovici (EPA) jpg
andrei plesu dilema veche
Andrei Pleşu cere românilor să voteze pentru un parlament puternic: „E ultima şansă pe care o putem juca”.
Andrei Pleşu nu se poate gândi la un traseu raţional pentru care cineva ar putea vota cu Călin Georgescu şi îşi doreşte „să votăm în aşa fel încât Parlamentul să fie mai normal şi mai puternic decât preşedintele”.
test  X Y jpg
Poți găsi litera diferită? Doar cei cu un IQ ridicat reușesc în 13 secunde!
Un test de perspicacitate poate fi soluția perfectă pentru a-ți stimula creierul și a-ți îmbunătăți dispoziția!
Avram gal FB jpg
Fostul consilier parlamentar Avram Gal, achitat în procesul cu DNA: „Mi-a pus la încercare viața, dar și credința”
Fostul consilier în Parlamentul României Avram Gal a fost achitat în procesul în care procurorii DNA l-au acuzat trafic de influenţă, pe motiv că ar fi promis unui om de afaceri că îl va ajuta să bată palma cu o companie de stat.
barbat retinut incalcare ordin restrictie foto ipj dolj jpeg
Un bărbat din Dolj a fost reţinut după ce şi-a agresat soția și a încălcat ordinul de protecţie provizoriu
Un bărbat de 67 de ani din judeţul Dolj a fost reţinut de polițiști după ce şi-a agresat şi şi-a ameninţat soţia.
Proces electoral într-o secție de vot în timpul turului I al alegerilor pentru funcția de președinte al României și pentru referendumul legat de Capitală, București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Când va fi reorganizat primul tur al alegerilor prezidențiale, dacă CCR anulează scrutinul de duminică, 24 noiembrie. Șeful AEP a făcut anunțul
Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a anunțat că, în cazul în care Curtea Constituțională a României (CCR) va invalida primul tur al alegerilor prezidențiale.
Premierul și candidatul la președinție Marcel Ciolacu votează în primul tur al alegerilor prezidențiale, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Marcel Ciolacu: Dacă cineva a furat voturi la primul tur, ca premier mă voi asigura că va răspunde în faţa românilor
Dacă cineva a furat voturi la primul tur al alegerilor prezidenţiale, va răspunde în faţa românilor, a declarat, vineri, prim-ministrul Marcel Ciolacu.
scadere prabusire actiuni bursa economie
Bursa deschide „pe roșu” a cincea zi la rând. Analist: Politicienii nu-și dau seama ce pericol ne paște
Indicii bursieri sunt extrem de sensibili față de tensiunile politice, ceea ce a făcut ca Bursa de Valori București să deschidă „pe roțu” pentru a cincea zi consecutivă.