Contele de Sandwich

Publicat în Dilema Veche nr. 960 din 1 septembrie – 7 septembrie 2022
image

Anglia. Prin 1762. Mai mulți nobili englezi la o masă rotundă. Joacă un joc de cărți. Bine, nu doar un joc, ci mai multe, avînd în vedere că între timp li se face foame. Cel puțin unuia dintre ei, lui John Montagu, al patrulea Conte de Sandwich. Sandwich era pe atunci un oraș-port important din comitatul Kent.

Contele nostru, împătimit al jocurilor de cărți, de altfel, nu se mai ridicase de la masa de joc de vreo 24 de ore. Stomacul îl atenționa, dar parcă nici nu dorea să își întrerupă jocul. Așa că, simplu, a cerut servitorului ceva de mîncare: două felii de pîine cu o bucată de carne de vită între ele. În acest mod putea să mănînce liniștit cu o mînă, în timp ce continua și jocul. Mutare inteligentă. Lucru confirmat curînd și de prietenii contelui, care au început să ceară și ei de mîncare același lucru ca Sandwich pe la sesiunile de jocuri de cărți. Practic, tocmai se născuse banalul nostru sandviș.

Nu este exclus ca diferite alimente să mai fi fost mîncate în forme asemănătoare și înainte de momentul Sandwich, dar cu siguranță denumirea produsului pe care îl știm și mîncăm astăzi (și mîine, că doar istoria continuă) provine de la nobilul englez.

Unele relatări spun că bucătarul a fost cel care a gîndit cum să compună sandvișul astfel încît să poată fi mîncat cît mai ușor, contele doar cerîndu-i ceva de mîncare, sau că solicitarea lui John Montagu a venit în timp ce era la biroul de lucru, nu la masa de jucat cărți. Indiferent de variantă, cert este că sandvișul este sandviș pentru că a fost mîncat de al patrulea Conte de Sandwich. 

Avem și surse sigure, direct din jurnalul istoricului Edward Gibbon, care tot în 1762 nota următoarea descriere: Douăzeci sau treizeci, poate, dintre cei mai importanți oameni din regat cinînd la mese mici, avînd în față niște bucăți de carne sau un Sandwich și cîte un pahar de punci.

Nu a trecut mult și sandvișul a ajuns și în cărți. În 1772, un scriitor francez, călător prin Anglia, scria astfel despre felul de mîncare botezat involuntar de Contele de Sandwich: Acest nou fel de mîncare, devenit foarte la modă în timpul șederii mele în Londra, a fost denumit după ministrul care l-a inventat.

În altă ordine de idei istorice, și nobilii mănîncă sandvișuri. Cîteodată le și inventează.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Studiile privind o mutație a virusului H5N1 pot fi publicate
Vaccin nazal împotriva gripei aviare H5N1, dezvoltat în Hong Kong: protecție dintr-o singură doză
Cercetătorii din Hong Kong au anunțat lansarea unui vaccin intranazal inovator împotriva virusului gripei aviare H5N1.
Mihail Kalașnikov, foto Pinterest jpg
Inventatori care își regretă creațiile. Mihail Kalașnikov: „Aș fi preferat să fi inventat o mașină de tuns iarba”
Oamenii inteligenți au schimbat, de-a lungul vremurilor, cursul istoriei prin invențiile lor remarcabile, însă unii dintre ei au ajuns ulterior să își regrete creațiile. Mihail Kalașnikov este unul dintre ei!
a4a6793f0fe427ce702af116a94c73ed jpg
Două animale rare au fost surprinse în timp ce se plimbau pe străzile din Cluj. Ce vedetă din România a deținut această specie sălbatică
Să vezi și să nu crezi! După ce românii s-au obișnuit să vadă tot felul de animale sălbatice umblând singure pe stradă, acum imaginația multora este complet depășită. Două lame au fost surprinse în timp ce se plimbau pe străzile din Cluj, iar trecătorii s-au amuzat teribil.
Protest Hands Off anti Trump FOTO Profimedia
Proteste de amploare în SUA. Americanii se revoltă față de politica autoritară a lui Trump
În total, sunt programate peste 1.000 de proteste în SUA, inclusiv în capitalele de stat.
volan masina sofer1 jpg
Țara în care șoferilor le este complet interzis să bea apă la volan. Se aplică amenzi usturătoare
Știm deja faptul că regulile de circulație diferă de la o țară la alta, iar unele pot fi greu de crezut, mai ales pentru șoferii care călătoresc peste hotare. Există anumite reguli atât de stricte în anumite țări, încât multora li se par doar povești.
Serghei Beseda FOTO osfsb.ru via The Moscow Times
De la temuta închisoare Lefortovo la masa negocierilor de pace din Arabia Saudită. Cum a revenit spionul Beseda în grațiile lui Putin
Sergei Beseda, cunoscut drept „Baronul” din Rusia, a fost readus în prim-planul politicii de către Vladimir Putin, deși trecutul său întunecat și înfrângerile din războiul cu Ucraina l-au trimis pentru o perioadă într-o închisoare utilizată în epoca stalinistă pentru execuții în masă.
AFP  20250106  36T46FM  v1  HighRes  82ndGoldenGlobeAwardsCeremonyArrivals jpeg
INTERVIU Martina Scrinzi, protagonista din „Vermiglio“: „Povestea a oglindit experiențele bunicilor mei, din anii ’44-’45“
Una dintre cele mai speciale experiențe pentru un actor este atunci când descoperă mici conexiuni între personaj și propriul trecut, astfel înțelegându-și mai bine identitatea personală.
balul bobocilor baia mare captura vid YT
Balul Bobocilor, oprit de polițiști la Baia Mare. Minorii erau serviți cu alcool într-un club arhiplin
Balul Bobocilor organizat de Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Baia Mare s-a încheiat brusc, după ce polițiștii au intervenit în forță.
72121976 1004 webp
De ce Trump scutește Rusia și Belarus de noile tarife, dar nu și Ucraina
Președintele american Donald Trump impune tarife vamale extinse care afectează companii din 185 de țări din întreaga lume. Remarcabil însă: tocmai Rusia și Belarus sunt exceptate de la aceste taxe protecţioniste. De ce?