Contele de Sandwich
Anglia. Prin 1762. Mai mulți nobili englezi la o masă rotundă. Joacă un joc de cărți. Bine, nu doar un joc, ci mai multe, avînd în vedere că între timp li se face foame. Cel puțin unuia dintre ei, lui John Montagu, al patrulea Conte de Sandwich. Sandwich era pe atunci un oraș-port important din comitatul Kent.
Contele nostru, împătimit al jocurilor de cărți, de altfel, nu se mai ridicase de la masa de joc de vreo 24 de ore. Stomacul îl atenționa, dar parcă nici nu dorea să își întrerupă jocul. Așa că, simplu, a cerut servitorului ceva de mîncare: două felii de pîine cu o bucată de carne de vită între ele. În acest mod putea să mănînce liniștit cu o mînă, în timp ce continua și jocul. Mutare inteligentă. Lucru confirmat curînd și de prietenii contelui, care au început să ceară și ei de mîncare același lucru ca Sandwich pe la sesiunile de jocuri de cărți. Practic, tocmai se născuse banalul nostru sandviș.
Nu este exclus ca diferite alimente să mai fi fost mîncate în forme asemănătoare și înainte de momentul Sandwich, dar cu siguranță denumirea produsului pe care îl știm și mîncăm astăzi (și mîine, că doar istoria continuă) provine de la nobilul englez.
Unele relatări spun că bucătarul a fost cel care a gîndit cum să compună sandvișul astfel încît să poată fi mîncat cît mai ușor, contele doar cerîndu-i ceva de mîncare, sau că solicitarea lui John Montagu a venit în timp ce era la biroul de lucru, nu la masa de jucat cărți. Indiferent de variantă, cert este că sandvișul este sandviș pentru că a fost mîncat de al patrulea Conte de Sandwich.
Avem și surse sigure, direct din jurnalul istoricului Edward Gibbon, care tot în 1762 nota următoarea descriere: Douăzeci sau treizeci, poate, dintre cei mai importanți oameni din regat cinînd la mese mici, avînd în față niște bucăți de carne sau un Sandwich și cîte un pahar de punci.
Nu a trecut mult și sandvișul a ajuns și în cărți. În 1772, un scriitor francez, călător prin Anglia, scria astfel despre felul de mîncare botezat involuntar de Contele de Sandwich: Acest nou fel de mîncare, devenit foarte la modă în timpul șederii mele în Londra, a fost denumit după ministrul care l-a inventat.
În altă ordine de idei istorice, și nobilii mănîncă sandvișuri. Cîteodată le și inventează.
Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.
Foto: wikimedia commons