Clepsidra cu praf de stele

Publicat în Dilema Veche nr. 903 din 29 iulie – 4 august 2021
Clepsidra cu praf de stele jpeg

Întoarcem clepsidra.

Nu întîmplător cînd am tastat cuvîntul clepsidra, acesta s-a transformat automat în clepsydra și nici expresia timpul se scurge nu este chiar accidentală.

Specialiștii susțin că cea mai veche clepsidră ar fi de prin 1400-1500 î.e.n., din Egipt. Obiectul, însă, s-a remarcat la greci, care i-au dat și denumirea în cauză, clepsydra, cuvînt ce în limba greacă înseamnă hoț de apă. Clepsidrele erau alcătuite dintr-un vas, cilindric de regulă, găurit și mai îngust în partea de jos, prin care se scurgea apă într-un alt vas mai mare, rotund. Recipientul din urmă era marcat pe interior cu semne care reprezentau cîte o oră, astfel încît atunci cînd apa ajungea în dreptul unui semn se consemna: s-a mai scurs o oră din timp.

Și astfel curgeau apa și timpul în timp ce Aristotel sau Demostene mai susțineau cîte un discurs. Clepsidra ajuta îndeosebi la astfel de activități, la măsurarea discursurilor pentru a evita ca acestea să fie prea lungi. Situația era similară și la romani. Pompei a dat un decret prin care cerea folosirea acestor dispozitive de măsurare a timpului pentru a limita intervențiile oratorilor romani, iar Cezar a demonstrat cu ajutorul unei clepsidre că nopțile britanice sînt mai scurte decît nopțile romane.

Oricum, era loc (și timp) de îmbunătățire a hoțului de apă. Fluxul apei care se scurgea nu putea fi mereu constant, depinzînd de cantitatea de lichid folosită. În plus, dacă foloseai o clespidră pe vapor, timpul începea să se cam legene după ritmul valurilor.

Așa că, pare-se că prin ingeniozitatea unui călugăr francez din secolul al VIII-lea, a apărut clepsidra cu nisip, cea pe care o cunoaștem în prezent, mai simplă ca formă și mai eficientă ca dispozitiv.  În secolul al XIV-lea deja devenise un obiect comun în zona Italiei, apoi în tot vestul Europei. Medicii foloseau mici clepsidre ca să ia pulsul pacienților (îmi place imaginea, clipele din clepsidră + bătăile din inimă).

Îmi place și asta: un model foarte ingenios, care se pare că a aparținut unei biserici, ce reunește într-o ramă patru clepsidre de aceeași dimensiune, dar cu timpuri diferite: un sfert de oră, o jumătate de oră, trei sferturi de oră și, în fine, o oră.

Praf de marmură, nisip de rîu sau pulbere de sticlă, acestea-s printre cele mai bune pentru acuratețea trecerii secundelor dintr-un loc în altul al clepsidrei.

Pentru cei mai visători, cred, merge și cu praf de stele. Mai ales în august, cînd timpul poate sta și pe loc.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

sausage 4363850 1280 jpg
Ce să pui în tigaie atunci când prăjești cârnați, ca să nu mai sară ulei pe aragaz? Trucurile știute doar de marii bucătari
Când prăjești cârnați, una dintre cele mai frecvente probleme este stropirea uleiului pe aragaz, lucru care face mizerie și poate provoca arsuri. Iată câteva trucuri folosite de marii bucătari pentru a evita acest lucru.
cosula botosani jfif
Dezamăgirea electoratului suveranist de la capătul României. Ce spun oamenii dintr-o comunǎ unde Simion a câștigat cu peste 70% REPPORTAJ
Botoșaniul este județul din Moldova în care Nicușor Dan a obținut cele mai puține voturi, în raport cu cele ale lui George Simion. Cei mai fideli votanți ai candidatului AUR au fost oamenii de la țară, dar și cei din orașele mici. Aceștia se declară total dezamăgiți de rezultatul alegerilor.
Armata Rusia FOTO EPA-EFE
Rusia va transmite Ucrainei un document în care îşi prezintă condiţiile pentru a pune capăt războiului
După încheierea schimbului-record de prizonieri cu Kievul, Rusia anunță că urmează să transmită duminică, 25 mai, Ucrainei un document în care îşi prezintă condiţiile pentru a pune capăt războiului.
Leonard Zăicescu Foto Ambasada Israelului în Romania jpg
A murit Leonard Zăicescu, ultimul supraviețuitor din România al Pogromului de la Iași
Leonard Zăicescu, ultimul supraviețuitor din România al Pogromului de la Iași și al Trenurilor Morții din 1941, a încetat din viață vineri, 23 mai, la vârsta de 98 de ani.
Banner Delia Antonia
Cu lupa pe vedete! Hairstylistul Adi Constantin dă verdictul: „Delia poate a fost prea mult pentru România, sunt prejudecăți”. Care soliste au nevoie de ajutor?
Cu lupa pe vedete! Hairstylistul Adi Constantin dă verdictul: „Delia poate a fost prea mult pentru România, sunt multe prejudecăți”
Mausoleul lui Lenin din Piața Roșie, în 1941 (© Anatoliy Garanin / Анатолий Гаранин / Commons:RIA Novosti)
Cum a fost mutată mumia lui Lenin de teama nemților
Serialul rusesc „Bătălia pentru Moscova” conține secvența în care Stalin decide în Biroul Politic mutarea mumiei lui Lenin. Aventura punerii la adăpost îmi amintește de cea a capului lui Mihai Viteazul în Primul Război Mondial:
ambulanță implicată într un accident în județul Cluj Foto Știri de Cluj jpg
Ambulanță implicată într-un accident în Cluj. O pacientă și trei membri ai echipajului au fost transportați la spital
O ambulanță a fost implicată într-un accident vineri seara în județul Cluj. Trei membri ai echipajului și o pacientă, care era transporată în vehicul, au fost duși la spital pentru îngrijiri suplimentare.
Evenimentul „Bune practici pentru mediu avansate de societatea civilă“, organizat cu ocazia Zilei Mondiale a ONG-urilor, la Palatul Cotroceni din București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Moștenirea lui Iohannis și Ciolacu. Ferestrele de oportunitate cu care nu ne mai întâlnim. Expert: „Așa s-au irosit ocazii de neratat”
Moștenirea lăsată de fostul președinte Klaus Iohannis și de fostul premier Marcel Ciolacu va apăsa greu pe umerii noului președinte și a viitorului premier, avertizează experții chestionați de „Adevărul”. România se află într-o situație grea economică.
barbat laptop maine munca online cumparaturi telemunca jpg
Frustrarea unui IT-ist român: Mărire simbolică de salariu într-o companie cu profituri uriașe
Un angajat român din domeniul IT, care lucrează remote pentru o multinațională cu peste 1.000 de angajați, a povestit în mediul online cum a primit o mărire salarială de 1% la salariul brut anual.