Cleopatra și o doză din istoria berii
Chestiunea originii Cleopatrei a stîrnit (din nou) discuții și controverese cu ocazia lansării relativ recente a unui serial care o are în centru pe regina egipteană. Lăsăm această chestiune în seama egiptologilor și ne relaxăm puțin. Cu o bere, poate.
Specialiștii datează apariția berii cîndva prin anul 4000 î.e.n. Așa cum o știm astăzi, băutura a fost fabricată mult mai tîrziu, în Europa. Înainte, însă, în Mesopotamia exista un produs obținut prin fermentarea orzului (uneori se adăugau și bucăți de pîine din orz) și a unor ierburi. Consistența sa era diferită, era mai groasă și lipicioasă față de berea ce urma a fi turnată în pahare de europeni.
După ce a ajuns în Egipt, rețeta a fost îmbunătățită pentru a se obține o băutură mai plăcută. Egiptenii au strecurat puțină mătrăgună, niște ulei de măsline și curmale. Abia în epoca medievală a nimerit și hameiul în bere, pus de călugării din mănăstiri, dar asta-i altă istorie. De povestit la altă bere.
Spre deosebire de egipteni, care iubeau această băutură alcoolică, grecii și romanii nu prea o agreau, lor le plăcea vinul (poți să-i învinovățești?). Nu numai că berea nu era pe lista lor de preferințe, ci chiar era pe lista produselor considerate „barbare”. În viziunea romană, tot la categoria „barbar” intrau și popoarele germanice. Exact aceștia, germanii, au creat ulterior berea așa cum o avem în prezent. Și au făcut o treabă pe cît de „barbară”, pe atît de responsabilă și durabilă. În 1336, în orașul München existau inspectori ai berii, iar în 1516, în Bavaria, a fost introdusă o lege care reglementa strict conținutul berii bavareze: doar orz, hamei și apă. Aceasta este, de fapt, și cea mai veche reglementare cu privire la siguranța alimentară din istorie. Din 1906 a devenit lege pentru toată Germania.
Dar să ne întoarcem la Cleopatra și la altă premieră la nivel de reglementări. Spre sfîrșitul domniei, regina a introdus o taxă pe bere, prima de acest fel din istorie. Justificarea oficială era aceea că dorește să reducă consumul excesiv de bere în rîndul egiptenilor. Se pare că în spatele deciziei se afla, de fapt, nevoia de finanțare a războaielor cu romanii. Oricum ar fi fost, măsura luată de Cleopatra i-a adus un mare dezavantaj la nivel de popularitate în rîndul egiptenilor. Și oricum a pierdut și războiul cu romanii. Egiptul a devenit provincie romană, iar locurile unde se fabrica bere au fost transformate îngrînare.
Pîine și vin? Nu sună deloc rău. Luați o bere și gîndiți-vă.