Cleopatra și o doză din istoria berii

Publicat în Dilema Veche nr. 1000 din 8 iunie – 14 iunie 2023
index jpeg 5 webp

Chestiunea originii Cleopatrei a stîrnit (din nou) discuții și controverese cu ocazia lansării relativ recente a unui serial care o are în centru pe regina egipteană. Lăsăm această chestiune în seama egiptologilor și ne relaxăm puțin. Cu o bere, poate.

Specialiștii datează apariția berii cîndva prin anul 4000 î.e.n. Așa cum o știm astăzi, băutura a fost fabricată mult mai tîrziu, în Europa. Înainte, însă, în Mesopotamia exista un produs obținut prin fermentarea orzului (uneori se adăugau și bucăți de pîine din orz) și a unor ierburi. Consistența sa era diferită, era mai groasă și lipicioasă față de berea ce urma a fi turnată în pahare de europeni.

După ce a ajuns în Egipt, rețeta a fost îmbunătățită pentru a se obține o băutură mai plăcută. Egiptenii au strecurat puțină mătrăgună, niște ulei de măsline și curmale. Abia în epoca medievală a nimerit și hameiul în bere, pus de călugării din mănăstiri, dar asta-i altă istorie. De povestit la altă bere.

Spre deosebire de egipteni, care iubeau această băutură alcoolică, grecii și romanii nu prea o agreau, lor le plăcea vinul (poți să-i învinovățești?). Nu numai că berea nu era pe lista lor de preferințe, ci chiar era pe lista produselor considerate „barbare”. În viziunea romană, tot la categoria „barbar” intrau și popoarele germanice. Exact aceștia, germanii, au creat ulterior berea așa cum o avem în prezent. Și au făcut o treabă pe cît de „barbară”, pe atît de responsabilă și durabilă. În 1336, în orașul München existau inspectori ai berii, iar în 1516, în Bavaria, a fost introdusă o lege care reglementa strict conținutul berii bavareze: doar orz, hamei și apă. Aceasta este, de fapt, și cea mai veche reglementare cu privire la siguranța alimentară din istorie. Din 1906 a devenit lege pentru toată Germania.

Dar să ne întoarcem la Cleopatra și la altă premieră la nivel de reglementări. Spre sfîrșitul domniei, regina a introdus o taxă pe bere, prima de acest fel din istorie. Justificarea oficială era aceea că dorește să reducă consumul excesiv de bere în rîndul egiptenilor. Se pare că în spatele deciziei se afla, de fapt, nevoia de finanțare a războaielor cu romanii. Oricum ar fi fost, măsura luată de Cleopatra i-a adus un mare dezavantaj la nivel de popularitate în rîndul egiptenilor. Și oricum a pierdut și războiul cu romanii. Egiptul a devenit provincie romană, iar locurile unde se fabrica bere au fost transformate îngrînare.

Pîine și vin? Nu sună deloc rău. Luați o bere și gîndiți-vă.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și oameni VIDEO
Cinci cai ai Household Cavalry au rămas liberi în centrul Londrei după ce și-au aruncat călăreții militari în timpul exercițiului de miercuri dimineață, potrivit Daily Mail Online.
image
8 obiceiuri care te fac să îmbătrânești mai repede. Ai putea trăi cu 20 de ani mai mult
Experții în longevitate avertizează asupra comportamentelor care provoacă „daune celulare”. Chiar dacă nu putem încetini timpul, îi putem încetini efectele asupra noastră, potrivit experților. Cheia este să facem alegeri mai sănătoase și să ne dezicem de câteva obiceiuri.
image
Amănuntul care l-a scăpat de nouă ani de puşcărie pe un şofer fără permis, care a ucis trei femei
Un şofer iresponsabil, care a comis un grav accident rutier în apropiere de oraşul Târgu Neamţ, a fost aspru condamnat în primă instanţă, dar magistraţii de la instanţa superioară au decis altceva.

HIstoria.ro

image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.