Citaţii, citate şi citări

Publicat în Dilema Veche nr. 632 din 31 martie - 6 aprilie
„Cu bule“ jpeg

Obsesia notorietăţii ştiinţifice se manifestă în vremea noastră, în tot mai multe domenii, prin identificarea şi numărarea menţionărilor cărţilor şi articolelor cuiva, ale prezenţelor numelui respectivului autor între referinţele bibliografice ale altor studii. Criteriul este în bună măsură valid, sau cel puţin util pentru a ierarhiza o producţie ştiinţifică tot mai numeroasă; condiţia sa de existenţă este regula nescrisă conform căreia nu merită să fie pomenit decît textul căruia i se datorează o idee sau o formulare nouă, o contribuţie la progresul cunoaşterii; putem cita, aşadar, şi teorii cu care nu sîntem de acord, dar cărora le recunoaştem un nivel de dialog competent, un standard care ne permite să polemizăm. Goana după citări poate lua însă şi forme supărătoare, de exces contabilicesc.

Discuţiile despre metodele scientometrice – care vizează evaluarea prin mijloace cît mai obiective a producţiei ştiinţifice; cuvîntul nu a fost cuprins în dicţionarele noastre uzuale, dar este tot mai folosit şi a fost înregistrat de Dicţionarul de cuvinte recente coordonat de Florica Dimitrescu (ediţia a III-a, 2013) – pot stîrni confuzii, atunci cînd este folosit termenul citaţie. Recent, puteam afla din presă că o clasificare a universităţilor depinde de „numărul de citaţii primite de fiecare cadru didactic“ (hotnews.ro). Nu este vorba de o confuzie izolată; exemplele sînt mai numeroase: „Pe plan ştiinţific, măsura valorii unui studiu publicat este frecvenţa citării lui în publicaţiile altora, iar numărul de citaţii este uşor de obţinut“ (viata-medicala.ro); „Prof. Tanenbaum a obținut peste 9000 de citaţii şi un h-index peste 40 în această perioadă“ (ziare.com) etc. E drept, unii dintre autorii textelor din care am citat sînt români stabiliţi de mai multă vreme în străinătate sau cercetători care îşi desfăşoară activitatea, în cea mai mare parte, în alte limbi decît româna. În această situaţie, este foarte mare presiunea termenului englez – citation –, poate şi a fr. citation sau a echivalentelor din alte limbi. Este vorba, ca în atîtea alte cazuri, de cultisme prezente în multe limbi europene, cu originea în latină: în substantivul citatio, -onem, din familia lexicală a verbului cito, citare („a stimula“, „a chema“, „a certa“ etc.). Engleza a preluat formele atît direct din latină, cît şi prin intermediul francezei vechi, cu sute de ani în urmă; româna le-a împrumutat ceva mai tîrziu, în secolul al XIX-lea.

De fapt, româna a utilizat, ca în multe alte cazuri, un tipar multiplu de formare a substantivelor legate de acţiune: din familia verbului a cita fac parte citare (infinitivul lung substantivizat), citat (omonim cu participiul şi supinul, dar explicat de dicţionarele noastre prin influenţa substantivului german Zitat) şi citaţie (cu forma mai veche citaţiune). În timp, substantivele s-au specializat; în DEX, citarea este „acțiunea de a cita și rezultatul ei“, citatul – „fragment dintr-o lucrare scrisă, reprodus întocmai și de obicei cu indicarea exactă a izvorului“, iar citaţia – „invitație oficială scrisă, prin care o persoană este chemată să se înfățișeze la o anumită dată înaintea unei instanțe judecătorești sau a unei autorități“. Şi engleza utilizează două sinonime parţiale, cu o anume specializare în terminologia redactării ştiinţifice: quotation indică în genere reproducerea unui fragment de text, iar citation reproducerea ideilor, cu menţionarea sursei acestora. În franceză, toate sensurile sînt acoperite de substantivul citation.

În româna din secolul al XIX-lea, citaţie (mai ales în varianta citaţiune) era folosit şi cu sensul preluat în prezent de substantivul citat: „o grindină de citaţiuni latine“ (Odobescu). În dicţionarul latinist al lui Laurian şi Massim, impresionează mulţimea contextelor şi a nuanţelor cuprinse în tratarea cuvîntului citaţiune (scris citatione; reproduc însă textul actualizînd ortografia, parţial şi morfologia): „a încărca un discurs de citaţiuni; citaţiuni în text, în paranteze, pre margine; citaţiuni din autori, de exemple, de fapte analoge, de articole de lege; citaţiuni textuale = citaţiuni literale, în opoziţiune cu citaţiuni făcute numai după sens, pre cînd în citaţiunile literale se reproduc cu exactitate cuvintele auctoriului sau testului originar; avuţia de citaţiuni, citaţiuni lungi şi tedioase; citaţiuni exacte, inexacte, adevărate, false; scriptele de istorie şi de erudiţiune au lipsă [=au nevoie] de citaţiuni, de cîte ori auctorii vreu să documente imparţialitatea şi buna lor credinţă“ (1871). În măsura în care mai apare şi azi, confuzia dintre citat şi citaţiune nu este, desigur, un arhaism, ci tot o influenţă a altor limbi moderne, grefată pe nesiguranţa vorbitorilor în utilizarea termenilor culturali din propria limbă: „citaţii despre femei“ (dezvaluiribiz.ro).

În concluzie, chiar dacă în limba mai veche sensurile formelor nu se specializaseră, româna actuală oferă mijloace de dezambiguizare şi nuanţare pe care ar fi păcat să le pierdem reintroducînd, prin imitarea aleatorie a unor modele străine, confuzii şi suprapuneri între citat, citare şi citaţie.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
Iphone-ul care l-a băgat la închisoare pe Cherecheș. „Ți-ai vândut sufletul diavolului... Eu sunt ăla”
Una dintre probele principale ale acuzării în cazul lui Cătălin Cherecheș a fost seria de 47 de înregistrări audio realizate cu un Iphone S 5. Instanțele au analizat expertize și contra-expertize pentru a răspunde acuzațiilor primarului conform cărora înregistrările au fost trunchiate.
image
Dezvăluiri tulburătoare în cazul doctoriței de 31 de ani ucise în Franța. Cine este principalul suspect și ce spune logodnicul ei
Apar noi detalii în cazul Doinei Jurcă, tânăra doctoriță de 31 de ani din Galați, care a fost găsită înjunghiată într-un apartament din Franța. Logodnicul Doinei spune că principalul suspect este un francez, care ar fi fost reținut
image
Scenă de coșmar la Suceava. Un om de afaceri și-a ucis mama și apoi a început să strige cu o cruce în mână
O femeie în vârstă de 78 de ani, din comuna Dumbrăveni, județul Suceava, a fost găsită moartă, cu numeroase urme de agresiune pe corp, în locuința fiului ei. Anchetatorii au descoperit o scenă de groază la fața locului

HIstoria.ro

image
Cine este și de unde vine Moş Nicolae?
În noaptea de 5 spre 6 decembrie tradiţia spune că Moş Nicolae vine la geamuri şi vede copiii care sunt cuminţi, lăsându-le în cizmuliţe dulcuri şi alte daruri. Spre deosebire de Moş Crăciun, Moş Nicolae nu se arată niciodată iar copiii care au fost cuminţi vor găsi în ghetuţe diverse cadouri.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.