Cît de normală e dragostea ce se naşte din biţi?

Cristi Șchiopu
Publicat în Dilema Veche nr. 317 din 11-17 martie 2010
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Cînd am început să înţeleg cît de cît diferenţa între fetiţe şi băieţei, bunică-mea îmi zicea despre cît de bine şi înţelept era pe vremuri, cînd părinţii aranjau căsătoriile copiilor lor. Ei îţi puteau cerceta trecutul, familia, ereditatea bolilor şi toate elementele pe care în mod normal nu le iei în calcul cînd te gîdilă a fluturaşi în burtă. Şi eu mă gîndeam că e o abordare foarte brutală a dragostei. E oare preferabil să îţi alegi jumătatea (treimea, sfertul) dintr-o aliniere favorabilă de elemente bifate dintr-o listă… hmm, într-un profil pe net, să zicem?

Intri, îţi completezi profilul, îţi pui o poză (nu cea mai bună, ca să nu fie dezamăgită fata cînd te vede) şi apoi începi să cauţi. E ca la un job. Îţi completezi CV-ul şi îţi alegi cu grijă cuvintele din scrisoarea de intenţie. E oare relaţia începută pe Internet demnă de milă sau e următorul pas în relaţiile interumane? Ce face Internetul, de fapt, cînd vine vorba de „lucrul ăsta nebun numit dragoste“?

E normal şi moral ca Internetul să aibă un cuvînt de spus în cea mai importantă alegere a omului? Sîntem în 13 februarie 2010 şi aflu de pe TV că în perioada odioasei sărbători americane a iubirii, site-urile de matrimoniale îşi dublează numărul de vizitatori. Şi dînd la o parte cei 50% care intră pentru „agăţat“ şi ăilalţi 15% căsătoriţi care calcă strîmb, există pare-se oameni care

caută ceva serios pe site-urile astea. Voi vorbi despre ăştia, serioşii, care au curajul ori naivitatea să vadă în Internet o şansă.

De ce arătăm cu degetul asemenea oameni? Acum cînd totul transpiră pe un Facebook şi primul lucru pe care îl facem la serviciu e să ne conectăm la messenger, e natural ca www-ul să alunece şi înspre partea dreaptă a creierului, cea cu dormitorul. Culmea site-urilor de socializare este că au părut multă vreme o probă clară de antisocializare. Cînd totul este atît de conectat în reţea, nu e oare normal să credem că avem mai multe şanse de a o întîlni pe ea pe net, decît pe stradă? Este într-adevăr o mînă de ajutor numai pentru cei timizi şi antisociali?

Netul, cînd vorbim de a pune oamenii în legătură, amestecă sfere, unite de puncte comune, care în mod normal nu s-ar întîlni. Un el din Timişoara şi o ea din Piatra Neamţ, amatori de tenis, Muse şi haiku… Sau un el din Braşov şi o ea din Bucureşti, carierişti, pasionaţi de bucătăria vegetariană, aparate foto şi hamsteri… E simplu să te înscrii pe grupul oamenilor „de carieră, pasionaţi de gătit, fotografie alb-negru şi iubitori de animale“, ca să nu mai conteze că el e la 2 sau la 200 de kilometri de perna ei. Pînă la urmă, ea oricum a vrut să plece din Bucureşti, că o sugruma toată aglomeraţia aia. Şi gata. Noroc cu www-ul, îl chemăm la nuntă.

Corect, că n-o să poţi zice: „La prima întîlnire m-a fascinat parfumul ei şi felul cum îşi rodea o şuviţă…“, dar prietenii, familia, colegii de serviciu nu au fost în stare să îţi prezinte o Lori26 aşa de fascinantă şi cu status-uri atît de seducătoare. Este oare adevărat că Internetul nu are gust, miros, temperatură? Ba mai mult, nu este oare o tatonare, un preludiu de calitate, înainte să ratezi şansa de a cunoaşte un om pentru că nu a ştiut ce ambalaj îţi place la prima întîlnire?

Internetul este deci o reţea militară, la bază, capabilă să facă oamenii să se iubească. Şi deşi rata celibatului urban e într-o creştere comparabilă cu economia emergentă a Chinei, cred că oamenii conectaţi au mai multe şanse acum să se întîlnească, de cînd Internetul a devenit, în faţa curentului electric şi a apei, una dintre facturile pe care le plătim cu plăcere.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

cum va arata romania png
Ce se va întâmpla în România cu Nicușor Dan președinte. Carmen Harra: „Va fi un progres” De ce a pierdut George Simion?
Carmen Harra (70 de ani) știe că România va intra pe un făgaș bun după aceste alegeri prezidențiale 2025.
Lectii la scoala  Profesor si elevi  Foto Freepik com jpg
Ce spune şi ce nu spune raportul QX al ministrului David. Teoria ca teoria, dar practica ne omoară...
A apărut Raportul QX al ministrului David, privind analiza şi propuneri de îmbunătăţire a sistemului nostru de învăţământ.
carte pixabay jpg
„A da sfoară în țară” sau „a da sfară în țară”. Mulți greșesc, cum e corect?
În limba română, numeroase expresii uzuale au ajuns să fie utilizate greșit, iar una dintre acestea este binecunoscuta formulare „a da sfoară în țară”.
evaluare nationala rezultate jpg
A început Evaluarea Națională la clasa a IV-a. Elevii susțin marți proba scrisă la limba română
Evaluarea Națională 2025 a început marți, 20 mai, când elevii de clasa a IV-a susțin prima probă la limba română.
accident inchipuit jpg
Maramureșeanul cascador: s-a aruncat pe mașina vecinului pentru a-i înscena un accident. Circul, surprins de camere
Un bărbat din Maramureş a făcut tot posibilul să fie călcat de maşina vecinului său, fără să știe că o cameră de supraveghere a înregistrat totul.
Planeta Venus FOTO SHUTTERSTOCK
Cum au ajuns rușii să cucerească Venus. Povestea primelor dispozitive spațiale care au trimis date de pe o altă planetă
Sovieticii au jucat un rol esențial în istoria explorării spațiului, fiind printre primii care au deschis drumul către universul extraterestru. Prin ambițiosul program Venera, Uniunea Sovietică a înregistrat o serie de realizări fără precedent în domeniul călătoriilor interplanetare. Acest program a
Presiune social media asupra adolescentilor - telefon - adolescent - depresie FOTO Shutterstock
Tot mai mulți tineri visează la o lume fără internet, arată un nou studiu
Aproape jumătate dintre tinerii cu vârste între 16 și 21 de ani ar prefera să trăiască într-o lume în care internetul nu există, potrivit unui nou sondaj.
simion si nicusor jpg
Șeful INSCOP, despre alegerile prezidențiale: „Un vot patriotic în adevăratul sens al cuvântului”
Sociologul Remus Ștefureac, directorul INSCOP susține că „spirala tăcerii”, fenomenul care arată o reținere a votanților de a-și recunoaște opțiunea pentru un anume candidat, nu ar fi existat în alegerile de duminică, 18 mai 2025.
bufnita jpg jpeg
Cucuvea și bufniță. Care e diferența dintre cele două
În folclorul românesc, dar și în limbajul comun, termenii „cucuvea” și „bufniță” sunt adesea folosiți interschimbabil.