Ciocolată cu portocale la Versailles

Publicat în Dilema Veche nr. 908 din 2 – 8 septembrie 2021
Ciocolată cu portocale la Versailles jpeg

Un cub de ciocolată amăruie (cu portocale) savurat la început de toamnă pe aleile de la Versailles. Tentant? Ciocolata a ajuns în Franța cu o ocazie pe măsură: nunta regelui Ludovic al XIII-lea cu Ana de Austria. Acesteia din urmă îi plăcea ciocolata caldă, pe atunci o băutură consistentă, amăruie, cu accente ușor picante, folosită pentru proprietățile ei tonice, așa că a adus-o cu ea la Versailles. Fiul său, Ludovic al XIV-lea, nu aprecia în mod deosebit ciocolata, dar soția acestuia, Maria Teresa, era o consumatoare avidă (originile spaniole își spuneau probabil cuvîntul, ciocolata fiind adusă în Europa de conchistadori din noua descoperită America). În vremea acesteia, ciocolata a devenit populară la curtea regală, fiind preparată în tot felul de variante în bucătăria de la Versailles.

Peste niște ani, un alt Ludovic, al XV-lea, putea fi surprins uneori făcîndu-și singur ciocolată caldă în bucătăria apartamentului său privat de la palat. Știm și rețeta: puneți un număr egal de tablete de ciocolată și căni de apă într-o cafetieră și fierbeți la foc mic cîteva minute; înainte de a servi adăugați cîte un gălbenuș de ou la fiecare patru căni și amestecați pe foc mic fără a permite să fiarbă. Este mai bună pregătită cu o zi înainte. În epoca lui Ludovic al XV-lea s-au inventat primele aparate de făcut ciocolată și au fost înființate primele ateliere de fabricație în Paris.

Iar apoi, la Versailles a venit Maria Antoaneta, care a continuat povestea în stilul ei: și-a adus cu ea de la Viena un ciocolatier personal. Ciocolatierul reginei îi prepara ciocolata de băut în fiecare dimineață, adesea în stil vienez, adică cu frișcă deasupra. Și mai făcea ceva absolut minunat, combina ciocolata cu aromă de portocală. Nu știu cum de nu făcea abuz Maria Antoaneta, căci aparent era foarte cumpătată în consum, deși era mare iubitoare de ciocolată. Pentru ea au fost creați primii bănuți de ciocolată de producătorul francez Debauve & Gallais. Dar știți de ce? Sulpice Debauve, fondatoarea ciocolateriei amintite, era chimista familiei regale și a creat monedele de ciocolată pentru a diminua aversiunea Mariei Antoaneta față de medicamente. Bănuții erau un mix de cacao, zahăr brun și medicamente, după caz și nevoie. Regina a fost încîntată.

Restul este istorie. Și ciocolată neagră cu portocale.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
image
Rușii au pierdut încă 1.160 de soldați și 58 de sisteme de artilerie în ultimele 24 de ore, anunță Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei
Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat că Rusia a pierdut alți 1.160 de soldați și 58 de sisteme de artilerie în ultimele 24 de ore. Aceste pierderi se adaugă la totalul forțelor rusești între 24 februarie 2022 și 16 iunie 2024.
image
Bătaie ca în filme între fanii Angliei și Serbiei la Gelsenkirchen înaintea meciului celor două echipe de la Euro 2024. Meci cu grad ridicat de risc VIDEO
Un fan al Angliei și un ofițer de poliție din Germania s-au ales cu răni grave după ce huliganii au atacat un bar în care suporterii Serbiei sărbătoreau înaintea meciului Serbia - Anglia de la Euro 2024, care va începe la ora 22.00.

HIstoria.ro

image
Cea mai mare operațiune amfibie din epoca modernă, în „Historia” de iunie
6 iunie 1944. Ziua Z. Nicio altă operaţiune militară din istoria celui de
Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel atât de ridicat de securitate operaţională, implicând ample acţiuni de inducere în eroare a inamicului, precum Operaţiunea Overlord (Suveranul).
image
Escrocheria „Andronic” - un precursor al Caritasului în România sfârșitului de secol XIX
Înainte de a fi marele ziarist şi marele proprietar de „Universul”, Stelian Popescu şi-a făcut meseria de jurist. Ca judecător de instrucţie la cabinetul 5, Ilfov, el a dat gata multe cazuri. Printre acestea, se numără celebra escrocherie „Andronic”.
image
A fost sau nu Alexandru Ioan Cuza membru al Masoneriei?
La un deceniu după abdicarea lui Cuza, în 1876, la București a fost înființată Loja Alexandru Ioan I, apoi, în 1882, la Dorohoi a fost înființată Loja Cuza Vodă.