Cine sîntem noi?

Publicat în Dilema Veche nr. 688 din 27 aprilie – 3 mai 2017
Oxford, premierul şi Isaura jpeg

Acum vreo doi ani am discutat în mod serios cu puştii din Ferentari despre cum ne pregătim pentru meci. Că noi sîntem Învingătorii. Că o să-i facem praf şi pulbere. Cel puţin aşa am crezut. Ne strîngem într-o grămadă.

– Unu, doi, trei! Cine sîntem noi?

Liniște. Clar, puştii sînt încurcaţi. Mai încerc o dată:

– Unu, doi, trei! Cine sîntem noi?

Găbiţă e singurul care îndrăzneşte să zica ceva:

– Ghetoişti?

Vreau să zic că am întrebat cine şi nu ce, dar Nino e mai şmecher şi sare repede:

– Nu, bă, fraiere, sîntem ţigani!

Alex, care e blond, e un pic revoltat:

– Eu nu sînt ţigan!

Miki se trezește și el:

– Nici eu nu sînt, domnu’ Valeriu! Ăştia sînt, dar eu nu sînt. Eu sînt român.

Broască se trezeşte şi el:

– Nici eu, domnul, eu sînt turc!

– Bine, mă, dar eu sînt rom. E o ruşine cu asta?

Stabilim că nu e o ruşine, dar e clar că nu e nici vorbă de liantul magic care să ne facă Învingătorii pe care i-am văzut eu prin filme. S-a dus dracului toată schema mea motivaţională. Sîntem corciţi rău şi trebuie să construim o identitate de echipă. Cel puţin aşa zic toate teoriile cele procopsite că ar trebui să facem.

Mi se pare că acuşi sîntem în acelaşi punct cu societatea noastră cea minunată. E destul de clar că exerciţiul democratic a început să intre într-o fundătură şi că nu prea e deloc clar cine sîntem noi. În 1991, Michnik îi spunea lui Havel că datorită simplităţii lui a funcţionat comunismul: „[comunismul] putea să îi explice oricărui idiot complexitatea lumii… era îndeajuns să cunoşti cîteva formule pentru a fi mai deştept decît Platon, Heidegger sau Descartes“. Michnik credea că naţionalismul mîrlănesc şi primitiv o să ocupe golul lăsat de comunişti.

Incredibila reuşită a lui Funar de a ocupa timp de trei mandate funcţia de primar al Clujului în urma alegerilor, popularitatea lui Vadim Tudor perpetuată de foştii lui locotenenţi care ocupă poziţii extrem de importante în PSD, succesul discursului xenofob de dinaintea alegerilor şi al derapajelor rasiste ale unora dintre noii politicieni îi cam dau dreptate lui Michnik. Popularitatea pe care o au RTV-ul şi Antena 3, posturi care promovează tot felul de teorii isterico-naţionalisto-mîrlăneşti, arată că în mod clar o bună parte dintre compatrioţii noştri nu par a fi învăţat mare lucru din experienţa comunistă.

Emisiunile recente în care liderul PSD scoate la tablă jurnaliştii cu care discută şi îi încurajează cu un „bravo“ blînd cînd spun ceea ce îşi doreşte dînsul, glorificarea doamnei Firea şi a domnului Tăriceanu la televiziunea domnului Ghiţă sînt, toate, motive de îngrijorare. Aşa cum sînt şi minciunile deşănţate ale „invitaţilor imparţiali“ menite să-i prezinte pe corupţii momentului ca victime ale unei poliţii politice, minciuni prezentate la televiziunile controlate de tot felul de mafioţi disperaţi să iasă sau măcar să nu intre în puşcărie.

Dar cea mai îngrijătoare este tendinţa din ce în ce mai clară de acceptare şi proslăvire a arhetipului tătucului mult iubit al partidului luptător pentru românii adevăraţi. Băsescu a fost candidat unic la şefia PMP, Dragnea la şefia PSD, Tăriceanu la şefia ALDE şi Buşoi la şefia PNL Bucureşti. Este oarecum greu de înţeles cum toţi cei de mai sus se bat cu pumnul în piept, de fiecare dată cînd pot, că ei sînt cei mai mari apărători ai democraţiei. Începem din ce în ce mai mult să reproducem sistemul democratic al lui Putin şi Erdogan, şi, personal, mă simt îngrozit de simţămîntul de duioşie pe care îl am reamintindu-mi de modelul, prin comparaţie benign, al democraţiei originale promovate de Ion Iliescu. Declaraţia recentă a celui mai faimos bolovan al României, care din nefericire ne-a fost şi preşedinte, prin care acesta îl compara pe domnul Tăriceanu cu Thatcher, Kohl şi Gorbaciov, este la fel de pupincuristă şi interesată cum sînt şi declaraţiile de iubire şi admiraţie neţărmurită ale altui tont faimos pentru sultanul de la Răsărit.

În acest moment, exerciţiul pe care l-am făcut eu cu puştii mei ar fi un succes pentru o grămadă de oameni politici dintre cei mai influenţi în România, care ar striga triumfător într-un singur glas: „Sîntem români verzi şi penali!“ Cel mai logic răspuns pentru noi, restul, ar fi însă că sîntem cam corciţi şi cu tendinţe asemănătoare cu ale turcilor.

În mod sigur, domnul Ponta ar rînji satisfăcut ca orice naţionalist mîrlan la care se gîndea Michnik.

O ţară divizată, cu jumătate din populaţie fiind fascinată de mitomani hoţomani cu porniri autoritare şi cu excese religioase ipocrite, cu televiziuni bine controlate de ei şi cu un risc mare de demonstraţii stradale, poate fi la fel de bine nu numai Turcia, ci şi România, precum şi o mulţime de alte state din jurul nostru.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Muzee Bucuresti jpg
Orașul din România peste Bulgaria și Serbia. E un adevărat gigant economic în regiunea Europei de Est
Regiunea București-Ilfov a devenit, în 2023, una dintre cele mai puternice entități economice din Europa de Est, reușind o performanță remarcabilă: a depășit, ca produs intern brut (PIB), întreaga economie a țărilor vecine Bulgaria și Serbia.
Donald Trump FOTO AFP
Panică în rândul investitorilor americani: Vând cantități mari de acțiuni și schimbă dolarii în alte valute
Politica economică a lui Trump a dublat miza pe o viziune asupra lumii care consideră comerțul un joc cu sumă zero, iar tarifele un instrument brutal pentru afirmarea influenței. În realitate însă, aceste măsuri funcționează ca o taxă pentru consumatorii și producătorii americani.
Horoscop, foto shutterstock jpg
Horoscop iunie 2025: o lună a calculelor karmice și a deciziilor importante pentru toate zodiile
Iunie 2025 nu este doar începutul verii astronomice, ci și un moment de răscruce karmică. Energiile astrale te provoacă să privești în interior, să înțelegi ce trebuie eliberat și ce merită cultivat mai departe.
gradina curte istock jpg
Ce fac grădinarii de top pe final de luna mai, ca să aibă o recoltă bogată. Trucurile pe care toți românii trebuie să le știe
O scurtă privire în calendar ne va arăta că deja ne îndreptăm către finalul lunii mai, iar această perioadă din an este una crucială pentru românii care stau la curte. Dacă cultivăm propriile noastre fructe și legume, atunci trebuie să știm precis ce trebuie să facem în aceste zile.
Foto Copii in mediul rural renunta la liceul  Sursa foto World Vision Romania jpg
Copii forțați să devină adulți: jumătate renunță la liceu din cauza sărăciei
Educația este gratuită, dar pentru mulți copii din România liceul rămâne un vis imposibil. Peste 56% dintre elevi nu își continuă studiile după clasa a 8-a din cauza sărăciei, iar în mediul rural, aproape jumătate nu reușesc nici măcar să ia nota 5 la Evaluarea Națională.
Universitatea Harvard
Donald Trump dă o nou lovitură Universităţii Harvard şi îi retrage certificarea pentru studenţi străini. „Cei deja înscriși trebuie să se transfere”
Războiul dintre Donald Trump şi celebra Universitate Harvard a escaladat, preşedintele retrăgându-i acesteia dreptul de a mai avea studenţi străini.
Ceai negru Pinterest jpg
Ceaiul pe care trebuie să-l bei de 3 ori pe zi, ca să încetinești procesul de îmbătrânire
Poate că mulți dintre noi vom fi surprinși să auzim acest detaliu, însă ceaiul este a doua cea mai populară băutură din întreaga lume, după apă. Iar acest lucru nu se datorează numai gustului delicios pe care nenumăratele sortimente de ceai îl au, ci și beneficiilor pe care le aduc organismului.
gabriel liiceanu foto inquam photos mircea manole
23 mai: Ziua în care s-a născut scriitorul și filozoful Gabriel Liiceanu, figură marcantă a Școlii de la Păltiniș
În ziua de 23 mai, se nasc cunoscutul fotbalist Răzvan Marin și filozoful și scriitorul Gabriel Liiceanu. Tot în această zi, acum mai bine de 50 de ani, este inaugurat celebrul Hotel Intercontinental.
piscaturi tantari jpg
3 rețete de insecticide naturale, făcute în casă. Locuința ta va fi lipsită de țânțari, muște și gândaci toată vara
Știi momentul acela când în sfârșit te așezi pe canapea cu un pahar de vin, și brusc auzi acel „bzzzz” fin și insistent? Țânțarii intră în scenă ca niște actori neinvitați, în timp ce muștele se rotesc deasupra mesei, iar gândacii de bucătărie își fac defilarea de seară pe la plinte.