Cine sîntem noi?

Publicat în Dilema Veche nr. 688 din 27 aprilie – 3 mai 2017
Oxford, premierul şi Isaura jpeg

Acum vreo doi ani am discutat în mod serios cu puştii din Ferentari despre cum ne pregătim pentru meci. Că noi sîntem Învingătorii. Că o să-i facem praf şi pulbere. Cel puţin aşa am crezut. Ne strîngem într-o grămadă.

– Unu, doi, trei! Cine sîntem noi?

Liniște. Clar, puştii sînt încurcaţi. Mai încerc o dată:

– Unu, doi, trei! Cine sîntem noi?

Găbiţă e singurul care îndrăzneşte să zica ceva:

– Ghetoişti?

Vreau să zic că am întrebat cine şi nu ce, dar Nino e mai şmecher şi sare repede:

– Nu, bă, fraiere, sîntem ţigani!

Alex, care e blond, e un pic revoltat:

– Eu nu sînt ţigan!

Miki se trezește și el:

– Nici eu nu sînt, domnu’ Valeriu! Ăştia sînt, dar eu nu sînt. Eu sînt român.

Broască se trezeşte şi el:

– Nici eu, domnul, eu sînt turc!

– Bine, mă, dar eu sînt rom. E o ruşine cu asta?

Stabilim că nu e o ruşine, dar e clar că nu e nici vorbă de liantul magic care să ne facă Învingătorii pe care i-am văzut eu prin filme. S-a dus dracului toată schema mea motivaţională. Sîntem corciţi rău şi trebuie să construim o identitate de echipă. Cel puţin aşa zic toate teoriile cele procopsite că ar trebui să facem.

Mi se pare că acuşi sîntem în acelaşi punct cu societatea noastră cea minunată. E destul de clar că exerciţiul democratic a început să intre într-o fundătură şi că nu prea e deloc clar cine sîntem noi. În 1991, Michnik îi spunea lui Havel că datorită simplităţii lui a funcţionat comunismul: „[comunismul] putea să îi explice oricărui idiot complexitatea lumii… era îndeajuns să cunoşti cîteva formule pentru a fi mai deştept decît Platon, Heidegger sau Descartes“. Michnik credea că naţionalismul mîrlănesc şi primitiv o să ocupe golul lăsat de comunişti.

Incredibila reuşită a lui Funar de a ocupa timp de trei mandate funcţia de primar al Clujului în urma alegerilor, popularitatea lui Vadim Tudor perpetuată de foştii lui locotenenţi care ocupă poziţii extrem de importante în PSD, succesul discursului xenofob de dinaintea alegerilor şi al derapajelor rasiste ale unora dintre noii politicieni îi cam dau dreptate lui Michnik. Popularitatea pe care o au RTV-ul şi Antena 3, posturi care promovează tot felul de teorii isterico-naţionalisto-mîrlăneşti, arată că în mod clar o bună parte dintre compatrioţii noştri nu par a fi învăţat mare lucru din experienţa comunistă.

Emisiunile recente în care liderul PSD scoate la tablă jurnaliştii cu care discută şi îi încurajează cu un „bravo“ blînd cînd spun ceea ce îşi doreşte dînsul, glorificarea doamnei Firea şi a domnului Tăriceanu la televiziunea domnului Ghiţă sînt, toate, motive de îngrijorare. Aşa cum sînt şi minciunile deşănţate ale „invitaţilor imparţiali“ menite să-i prezinte pe corupţii momentului ca victime ale unei poliţii politice, minciuni prezentate la televiziunile controlate de tot felul de mafioţi disperaţi să iasă sau măcar să nu intre în puşcărie.

Dar cea mai îngrijătoare este tendinţa din ce în ce mai clară de acceptare şi proslăvire a arhetipului tătucului mult iubit al partidului luptător pentru românii adevăraţi. Băsescu a fost candidat unic la şefia PMP, Dragnea la şefia PSD, Tăriceanu la şefia ALDE şi Buşoi la şefia PNL Bucureşti. Este oarecum greu de înţeles cum toţi cei de mai sus se bat cu pumnul în piept, de fiecare dată cînd pot, că ei sînt cei mai mari apărători ai democraţiei. Începem din ce în ce mai mult să reproducem sistemul democratic al lui Putin şi Erdogan, şi, personal, mă simt îngrozit de simţămîntul de duioşie pe care îl am reamintindu-mi de modelul, prin comparaţie benign, al democraţiei originale promovate de Ion Iliescu. Declaraţia recentă a celui mai faimos bolovan al României, care din nefericire ne-a fost şi preşedinte, prin care acesta îl compara pe domnul Tăriceanu cu Thatcher, Kohl şi Gorbaciov, este la fel de pupincuristă şi interesată cum sînt şi declaraţiile de iubire şi admiraţie neţărmurită ale altui tont faimos pentru sultanul de la Răsărit.

În acest moment, exerciţiul pe care l-am făcut eu cu puştii mei ar fi un succes pentru o grămadă de oameni politici dintre cei mai influenţi în România, care ar striga triumfător într-un singur glas: „Sîntem români verzi şi penali!“ Cel mai logic răspuns pentru noi, restul, ar fi însă că sîntem cam corciţi şi cu tendinţe asemănătoare cu ale turcilor.

În mod sigur, domnul Ponta ar rînji satisfăcut ca orice naţionalist mîrlan la care se gîndea Michnik.

O ţară divizată, cu jumătate din populaţie fiind fascinată de mitomani hoţomani cu porniri autoritare şi cu excese religioase ipocrite, cu televiziuni bine controlate de ei şi cu un risc mare de demonstraţii stradale, poate fi la fel de bine nu numai Turcia, ci şi România, precum şi o mulţime de alte state din jurul nostru.

640px Boulevard Unirii jpg
Cu mîndrie despre România, cu luciditate despre români
România va construi și spitalele regionale și municipale (este greu de spus cînd), pentru că dacă acum este moda stadioanelor, cu siguranță va veni și cea a spitalelor.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Dependența de China
În discursul despre care aminteam mai devreme, Rishi Sunak propunea ca relațiile cu China să fie guvernate de acum înainte de un „pragmatism robust”.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Nota testamentară a lui Constantin Noica
S-au găsit, inevitabil, și hermenuți subtili, care să extindă „marasmul” nicasian asupra „discipolilor”.
Frica lui Putin jpeg
Dr.
Bine, dar de ce totuși au nevoie să-și pună la rever acest păcătos de dr.? Vanitate?
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Doar educația...
Și eu cred că responsabilitatea, respectul pentru ceilalți și hărnicia sînt valorile fundamentale pe care trebuie să le insuflăm celor ce vin după noi.
m simina jpg
Primul SMS din istorie
Fix treizeci de ani, așadar, de la primul mesaj scurt trimis (Short Message Sent) din istorie.
Iconofobie jpeg
Un demon atipic
Ambii reprezintă niște „realități” abstracte, imprecise, încărcate de mister și neclaritate semantică.
„Cu bule“ jpeg
Șofer de duminică
Popularitatea expresiei se reflectă în extinderea tiparului la alte ocupații.
HCorches prel jpg
Voi știți formula permanganatului de potasiu?
Așa era ea, o profesoară severă din cale-afară, la orele căreia nu se auzea nici musca.
radu naum PNG
Putem să vorbim despre un campionat prea mondial de fotbal?
Un minunat Panama-Oman va putea fi savurat la viitoarea Cupă Mondială. Sau un Brazilia – St. Kits şi Nevis, acolo să vezi distracţie! Nu s-au gîndit rău venerabilii.
p 7 WC jpg
Evitabila creștere a extremei drepte germane
Dar nu și în Germania, unde partidul de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD) are, deocamdată, un succes neînsemnat.
Comunismul se aplică din nou jpeg
De ce se opune Austria
Mi-am adus aminte atunci și cum o cunoștință din Oetz mi-a explicat odată că pe văile mai dinspre Elveția mă puteam întîlni cu oameni nesuferiți și încuiați.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (I)
În limba engleză, termenul subject a rămas fidel sensului etimologic de supus.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Conferințele noastre, viitorul nostru
Cînd generația liceenilor de azi va ajunge la butoanele țării, sînt convins că ne va fi mai bine decît ne este acum!
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Presa acum 85 de ani și azi
Nu mai e vorba de o slujbă publică, destinată să lămurească în vreun fel pe privitor.
Frica lui Putin jpeg
Condiția de înger
abandonînd umanitatea pentru un scurt răstimp, a împrumuta aripile de la îngeri.
AFumurescu prel jpg
Interesul și fesul
Dacă nu mă credeți, întrebați-vă prietenii de pe Facebook, Instagram, Twitter, TikTok și ce alte rețele „sociale” vor mai fi fiind. În lumea virtuală.
m simina jpg
Abraham Lincoln de Ziua Recunoștinței
Abraham Lincoln este primul președinte american care a salvat un curcan de la sacrificare, dar nu cu ocazia Zilei Recunoștinței, ci de Crăciun.
Iconofobie jpeg
Întîmplări întîmplătoare
„Întîmplările” sînt piesele unui puzzle imens ce creionează o imagine aflată dincolo de puterea noastră de cuprindere.
„Cu bule“ jpeg
Vechea gașcă
Originea cuvîntului nu a fost lămurită, deocamdată.
HCorches prel jpg
Nu-i cazul să renunți
Din fericire, chiar și în cadrul acestor formări pe care le mai susținem, constatăm că numărul acestor profesori este în scădere.
p 7 WC jpg
Libertate de expresie pentru cine?
Expresia lui Musk „într-o manieră sănătoasă” permite o gamă largă de interpretări, unele dintre ele foarte restrictive pentru libertatea de expresie.
radu naum PNG
Comunismul se aplică din nou jpeg
Bucureștiul văzut cu alți ochi
Bucureștiul acela, bombardat de americani și apoi și de germani, era încă frumos și bogat.

Adevarul.ro

 Razboi Rusia Ucraina elicopter rusesc de recunoastere şi atac Kamov Ka-52 Alligator in misiune de lupta in Ucraina 27-28 mai 2022 FOTO Profimedia / Ministerul rus al Apărării
Spațiul aerian, mortal pentru ambele părți, în războiul din Ucraina. Cum încearcă piloții să păcălească radarul VIDEO
Piloții ruși și ucraineni își asumă riscuri enorme la fiecare zbor, fie el cu un avion de vânătoare, fie cu elicopterele, în încercarea de a evita să fie depistați de radarele inamicilor.
Astronauți în spațiu  Captură video NASA png
Imagini spectaculoase publicate de NASA. Doi astronauți montează panouri solare pe Stația Spațială Internațională
NASA a publicat un scurt video cu doi astronauți americani care au instalat două panouri solare pe Stația Spațială Internațională, iar imaginile sunt spectaculoase.
Ucraina în întuneric, noiembrie 2022 FOTO Profimedia
LIVE TEXT | Război în Ucraina. Macron va discuta „în curând“ cu Putin, rușii susțin tot mai puțin războiul, iar sute de localități ucrainene n-au curent
Este a 284-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Macron a anunțat că va discuta în curând cu omologul său rus, Vladimir Putin, în timp ce britanicii susțin că războiul e tot mai puțin susținut de opinia publică rusă. Ucrainenii anunță că sute de localități nu au curent electric.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.