Cînd iei democrația în serios

Publicat în Dilema Veche nr. 833 din 6 - 12 februarie 2020
Cînd iei democrația în serios jpeg

Îmi pare foarte rău că Marea Britanie a părăsit UE. Fără britanici, cred că UE va fi înclinată să comită erori în politica externă (mai ales în relația cu Rusia, căreia va începe să-i facă concesii, dar și în relația cu SUA, de care se va răci, cel puțin atîta timp cît acestea vor fi conduse de Trump), cred că șansele pentru o debirocratizare a Uniunii scad vertiginos și, financiar vorbind, cred că pierderea celui de-al doilea contributor net la uriașa mașinărie care, pînă una-alta, ne dă și nouă bani nu are cum să fie de bine.

Parcurg rapid singura presă care mai contează în România, cea zisă „social media“, adică cea care strînge într-un fel de Babel părerile oricui, și tristețea mea se adîncește. Găsesc strident formulate exclusiv cele două versiuni propagandistice ale Brexit-ului. Nimic nu e pus în discuție, totul e livrat pentru comoditatea creierului și pentru conservarea lui în sosul ideologic în care e deja așezat. Îmi dau seama că mașinăriile de propagandă ale secolului trecut sînt jocuri de copii care încă nu merg pe două picioare în comparație cu Leviatanul acestei „social media“. 

Așadar, prima și cea mai des întîlnită versiune este a celor nemulțumiți de Brexit. Aici mă situez și eu, dar nu pot accepta argumentele. Pe scurt, punctul de vedere majoritar în media de limba română este că Brexit-ul a fost o operațiune ilegitimă: populism, ingerință din afară, minciună și manipulare, populație dezinformată, Cambridge Analytica. Dacă ducem această linie de argumentație la consecința ei firească ar trebui să admitem că Brexit-ul e o samavolnicie: poporul britanic nu l-a vrut, dar alții l-au păcălit, abuzat, manipulat și a ieșit așa. Fără să neg o clipă că populismul a jucat un rol în întreaga dramă a Brexit-ului, căci propaganda în general joacă un rol apăsat și continuu în viețile noastre de azi, trebuie să fii în stop mental ca să accepți această explicație profund ideologizată drept principală cauză pentru acest eșec major al ideii europene.

David Cameron a declanșat referendumul dintr-un calcul de cabinet de partid, cît se poate de cinic. A văzut că vine un alt partid care îi ia alegătorii și a crezut că, dacă face un referendum care va respinge Brexit-ul, partidul concurent va scădea, iar el își va recîștiga alegătorii. Nimic populist aici. Calcul pur politicianist. Greșit, evident, dar nu populist. În campania pentru referendum s-au dezlănțuit toate forțele manipulatoare cu putință de ambele părți, căci așa e într-o campanie politică în orice democrație. Și brexiteers, și remainers au vehiculat scenarii de coșmar dacă cîștigă tabăra opusă. Scenariile taberei pro-Brexit au fost mai înspăimîntătoare decît ale taberei anti-Brexit, dar asta nu înseamnă că unii au fost în adevăr și alții în propagandă, ci doar că propaganda unora a fost mai tare decît a celorlalți. Ingerințe străine? Da, au fost. Dar de ambele părți. Furioși pe rușii care destabilizează Europa prin Internet, uităm de implicarea lui Obama de partea remain. Date „furate“ și manipulate online? Da, așa este. Doar că asta face oricine în orice campanie online de mai mult timp. Țintirea celor care potențial primesc cu încredere un anume mesaj se face și se rafinează continuu de cînd s-a inventat comerțul online. Nu au venit răii antieuropeni la referendumul de Brexit să inventeze așa ceva. Orice campanie online, că e comercială, socială, electorală, dacă e „profi“ făcută conține acest procedeu: se identifică și se țintesc clienții potențiali.

În plus, după referendum a urmat o perioadă de mare incertitudine politică, cu un Parlament britanic incapabil să livreze poporului ceea ce acesta a decis. Această perioadă a dat apă la moară forțelor anti-Brexit care au tot spus că poporul a votat aiurea și acum regretă, că dacă se mai face un referendum altul e rezultatul, că Parlamentul trebuie să oprească Brexit-ul mai degrabă decît să-l împlinească. Deruta parlamentară a dus, firesc, la alegeri. În cei trei ani și jumătate scurși de la referendum pînă la aceste ultime alegeri, britanicii au aflat cu vîrf și îndesat ce-i cu Brexit-ul. Și au votat un proiect politic care le-a promis Brexit, și Brexit le-a dat. Acum, argumentul neinformării/dezinformării electoratului e greu de susținut în continuare, după trei ani de dezbateri zgomotoase în care chiar s-au auzit limpede toate vocile. Se pare că britanicii chiar vor să părăsească UE, știind bine ce înseamnă asta. Cel puțin așa a reieșit la urne și înțeleg că sondajele nu infirmă această concluzie.

Noi, cei triști că UE s-a rupt la Canalul Mînecii, ar trebui să încercăm să fim lucizi. Dacă cerem oamenilor din jurul nostru să nu alunece după îndemnul lozincilor populiste, să nu alunecăm nici noi după lozincile antipopuliste. Să gîndim! Așadar, să chestionăm schemele de gîndire și mai ales pe acelea care ne asigură confortul propriilor noastre păreri. Eu cred, spre deosebire de o anume tendință ușor de detectat pe continent, că Marea Britanie chiar ia democrația în serios. Spre onoarea lor, britanicii nu au urmat sfaturile multor democrați din Europa care-i îndemnau să mai facă referendumuri pînă cînd iese rezultatul „bun“ sau să găsească artificii parlamentare și chichițe avocățești ca să răstoarne rezultatul urnelor. Democrația autentică presupune inclusiv ca poporul să greșească, dar dacă accepți că poporul decide în anumite materii, atunci te supui deciziei lui. Și judecătorii în statul de drept greșesc uneori și te supui deciziei lor. Și majoritățile parlamentare greșesc uneori legiferînd într-un anumit fel și nu în altul, dar legea rămîne lege. Greșeala poporului nu trebuie în nici un caz să suspende democrația, după cum erorile judiciare nu trebuie să suspende ordinea de drept și nici legiferările aiurea nu trebuie să ducă la dispariția regimurilor parlamentare.

A doua versiune despre Brexit prezentă în media noastră este la fel de ideologizată ca prima, un pic mai ineptă însă și, e adevărat, mai puțin prezentă. Ni se spune că Brexit-ul este eliberarea poporului britanic de sub o tiranie de tip sovietic sau nazist. Mi se pare stupefiant că există români care jubilează că Uniunea Europeană trece prin această criză. Dar ce mi se pare mie, admit, nu e atît de important. Fapt este că dezvoltarea României este strîns legată de UE, fie și pentru că primim bani buni de acolo, iar odată cu Brexit-ul, cum ziceam, al doilea contributor net la bugetul din care primim și noi bani dispare. Cum să te bucuri? Las la o parte, cum ziceam mai sus, că Marea Britanie chiar era singura garanție că fascinația istorică pe care Berlinul și Parisul o au pentru ruși nu generază decizii politice europene în consecință. Cum zic, de neînțeles…

Și cînd mă pregăteam să închei acest mic text, iată că apare și un al treilea tip de reacție. Ea nu vine nici de la analiștii bine bruxellizați și nici de la derutații autohtoni, ci de la însuși ministrul de Externe. Zice dl Aurescu că Brexit-ul are un efect benefic asupra UE, că de-acum e mai unită. N-am avut sentimentul că Marea Britanie era un factor de dezbinare în interiorul Uniunii. Poate că era. Și dacă era, e nepoliticos să le-o spui așa, acum. „Bine c-am scăpat de voi!“ Eu cred că Brexit-ul e o criză (și) a UE. În loc să vedem ce-i de făcut, anunțăm veseli că, gata, britanicii au plecat și să vedeți ce bine o să fie de-acum înainte. Dacă acesta e discursul general al membrilor UE după Brexit, sînt încă și mai dezamăgit.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Colaj candidati presedentie 2024  Foto Inquam Photos Mediafax  Profimedia jpg
Sondaj INSCOP: PSD conduce în intenția de vot pentru alegerile parlamentare 2024, urmat de AUR
Cel mai recent sondaj de opinie realizat de INSCOP Research arată că Partidul Social Democrat (PSD) se află pe primul loc în intenția de vot pentru alegerile parlamentare din decembrie 2024, urmat de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR).
MedLife Black Friday reveal jpg
Black Friday la MedLife – 40% reducere la abonamentele medicale individuale adulți și copii
Sănătatea este cea mai prețioasă resursă a noastră, iar prevenția este cheia pentru a o proteja pe termen lung. Este mult mai eficient și mai accesibil să prevenim problemele de sănătate decât să le tratăm ulterior.
horoscop 3 august webp
Zodiile care vor avea cel mai bun final de săptămână din acest an. Fericirea apare, în sfârșit, în viața lor
Sfârșitul acestei săptămâni aduce schimbări importante și momente de fericire pentru anumite zodii. După o perioadă în care viața lor a fost plină de provocări și incertitudini, astrele se aliniază acum pentru a aduce un final de săptămână cu adevărat special.
harta  drum expres jpg
Se construiește un nou Drum Expres, o investiție majoră în infrastructura din Moldova. Vor fi create 1.800 de locuri de muncă
România se pregătește pentru o investiție majoră în infrastructură, prin construirea unui Drum Expres între municipiile Bacău și Piatra Neamț. Cu o valoare estimată la peste 6
Marian godina din nou tata FOto Facebook jpg
Marian Godină, amendat după ce și-a lăsat mașina în parcare fără să plătească. Celebrul polițist își dusese soția să nască
Marian Godină a povestit, într-o postare pe Facebook, cum a fost amendat după ce și-a lăsat mașina într-o parcare cu plată fără să achite taxa. Polițistul își dusese soția la spital să nască.
Angelina Jolie, Brad Pitt  foto   Shutterstock jpg
Divorțul Angelinei Jolie cu Brad Pitt devine tot mai urât! Actorii se întâlnesc din nou la tribunal
S-au despărțit de opt ani, însă niciunul dintre ei nu e pregătit să cedeze sau să renunțe la ceva. Dimpotrivă, bătălia lor ajune iar la tribunal și promite să fie sângeroasă!
Nationala Romaniei (Sportpictures) jpg
România a urcat în ierarhia FIFA, deși nu a jucat. Singura echipă care o mai poate scoate din urna a 2-a
Tricolorii evoluează în Liga Națiunilor cu gândul la preliminariile pentru Cupa Mondială.
targ craciun facebook jpg
Când se deschide primul târg de iarnă din București. Cu ce surprize și activități sunt așteptați românii la cea de a IX-a ediția a Târgului „Poveste de Crăciun”
Românii intră mai devreme în spiritul Crăciunului! „Poveste de Crăciun”, primul târg de iarnă din Capitală și din țară, invită publicul la cea de a IX-a ediţie, desfășurată în perioada 15 noiembrie – 29 decembrie 2024. Românii sunt așteptați cu o mulțime de activități și surprize de sezon.
image png
Văduva lui Prigoană, replică dură pentru Adriana Bahmuțeanu. Mihaela Botezatu, prima reacție: „Copiii nu vor să o vadă”
Moartea lui Silviu Prigoană a iscat multe neînțelegeri între fosta soție, Adriana Bahmuțeanu, Mihaela Botezatu și copiii afaceristului. Ce i-a transmis aceasta vedetei despre Maximus și Eduard, cei doi copii ai Adrianei cu Prigoană, aflați din rândurile de mai jos.