Cilibiu

Publicat în Dilema Veche nr. 609 din 15-21 octombrie 2015
„Cu bule“ jpeg

În aeroportul din Viena, transportul pasagerilor spre şi dinspre aeronave e asigurat de autobuzele firmei Çelebi: numele turcesc etalat la tot pasul pare să anunţe tuturor apropierea geografică de spaţiul balcanic, iar călătorilor români le oferă, în plus, şansa de a-şi readuce în memorie un cuvînt rar, aproape uitat. Adjectivul cilibiu, vechi împrumut din turcă, adaptat fonetic şi morfologic, are o circulaţie redusă în româna de azi; a fost totuşi foarte răspîndit în toate zonele ţării, chiar în limba populară, şi s-a păstrat în supranume (Iordache Ruset Cilibiul, în cronica lui Neculce; Cilibi Moise), devenite cu timpul nume de familie: Cilibiu sau (cu sufix hipocoristic) Celibidache. Îl înregistrează toate dicţionarele moderne, cu sensurile „fin, graţios, frumos; politicos, galant“ (DEX). Lazăr Şăineanu, în Influenţa orientală asupra limbei şi culturei române (1900), îl discuta pe larg, arătînd cum chiar etimonul, cuvîntul turcesc çelebi, suferise variaţii de uz şi de sens: ca termen de adresare princiară, apoi ca termen de politeţe mai general („nobil, de bun neam, titlu dat de turci mai ales europenilor“) şi ca substantiv comun cu sens apreciativ – pentru o persoană bine crescută, amabilă, elegantă. Dicţionarul Random House (1994) traduce în engleză sensurile actuale din turcă ale lui çelebi prin „educated“ şi „gentleman“. Turcismul a pătruns în mai multe limbi din Peninsula Balcanică (greacă, bulgară etc.); la noi, circulaţia sa pare să fi fost întărită de influenţa grecească.

Termenul a fost folosit de Miron Costin în caracterizarea italienilor: „oameni iscusiţi, la cuvînt stătători peste toate neamurile, neamăgei, blînzi, cu oamenii streini dintr-alte ţări nemăreţi, îndată tovaroşi, cum ar fi cu ai săi, cu mare omenie, supţiri, pentru acéia le zic gentiloni, cum zic grecii: celebii“ (De neamul moldovenilor). La Neculce cuvîntul apare de mai multe ori, de pildă într-o cunoscută diatribă asupra moravurilor contemporane: „alergaţi la cei străini, greci, de-i apucaţ cari de cari să vă hii gineri, că-s cilibii şi bogaţ, şi le daţi moşii şi-i puneţ în capul mesîi“. Forma circula şi în Transilvania, fiind întrebuinţată de Budai-Deleanu, în Ţiganiada („A-ş’ răpune-în cărţi toată-avuţie, / Într-aceasta faptele să-închieie / A coconaşilor cilibii“) şi cuprinsă în Lexiconul de la Buda (1825), cu sensurile „mîndru, frumos“, „curat, nestricat“ – în mod evident destul de depărtate de cele preluate din turcă.

În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, cuvîntul avea deja conotaţii ironice; era folosit în revistele umoristice ale vremii, în pamflete şi satire politice – „Susţinem cum că Ţarul e om prea cilibiu / Căci, deşi nu bea bere, bea rom, bea spirt, rachiu“ (Ghimpele, 23 iulie 1867). Cilibiu apare de mai multe ori la Caragiale, cel mai cunoscut context fiind finalul schiţei Politică şi Delicateţe, apărută în Epoca din 13 martie 1897: „Uite, d-aia îmi plac mie liberalii… oameni cilibii! cînd e vorba de delicateţe, nu se mai încape politică!“. Autorii dicţionarului academic latinist – Massim şi Laurian – au exilat termenul în Glosarul de cuvinte nerecomandabile, din 1871, cu explicaţii semantice şi de uz interesante: „mîndru, elegant, curăţel şi spălăţel, polit etc.; cuvînt turcesc, astăzi căzut în desuetudine“; „astăzi numai în rîs s-ar putea aplica cuiva apelaţiunea de cilibi“. Nota ironică nu era însă neapărat negativă, mai adesea transmiţînd mai curînd simpatie, ca în publicitatea care mizează pe imaginea rafinamentului şi a tradiţiei – „La bodega Mircea de pe Bulevard / Vin multe cucoane albite cu fard / Dar gustînd acolo vinuri cilibii / Li s-aprind obrajii, sînt trandafirii…“ (Furnica, 29 septembrie 1911) –, valoare reactivată şi în texte actuale; „pentru oamenii cilibii“ (negustoruldevinuri.ro).

În zilele noastre, cuvîntul e încă viu în literatură, ca arhaism livresc, uşor ironic sau pur şi simplu evocînd o epocă: la Mircea Cărtărescu, în Levantul („Mai ferice eşti ca mine, Tu cu fulgii cilibii“) sau în O seară la Operă, ori în dialogurile din filmul Aferim!: „Ce te faci că nu ştii? E harnică, cilibie…“. În alte contexte contemporane, cuvîntul poate transmite o notă glumeaţă, vag ironică – „casca… pare mai fragilă, mai puţin rigidă (încă o dată, pare, sper să nu o probez niciodată), însă mai micuţă, mai cilibie“ (motociclism.ro) –, dar poate avea şi o conotaţie negativă mai puternică, poate pentru că este netransparent şi vorbitorii îl apropie de termeni peiorativi precum zurliu, zbanghiu, candriu, diliu: „numai în România asta «cilibie» se poate întîmpla!“ (9am.ro).

În orice caz, cilibiu e un cuvînt simpatic, cu o istorie respectabilă şi cu o sonoritate pitorească; merită deci să supravieţuiască, cel puţin în limbajul colocvial…

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea Bucureşti. A publicat, între altele, volumele Limbaj şi politică (Editura Universităţii Bucureşti, 2007) şi 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecţia „Viaţa cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Gheorghe Hagi, „fiert“ din cauza lui Ianis: întrebarea care l-a iritat după România – Ucraina
Fostul căpitan al tricolorilor a asistat din tribune la marea victorie a naționalei.
image
Cântărețul Florin Decuseară a căzut de la înălțime la Centrala de la Cernavodă. Șanse minime de supraviețuire
Un bărbat de 46 de ani este în stare gravă, la spital, după ce a căzut de la 10 metri înălțime la Unitatea 3 a Centralei Nucleare de la Cernavoda, în timpul serviciului. Victima este Florin Decuseară, un cunoscut cântăreț local.
image
Scăldătoarea ursului din Parcul Național Retezat. Imagini rare surprinse în sălbăticia munților VIDEO
Temperaturile ridicate de la începutul verii au fost resimțite și în Munții Retezat, unde animalele sălbatice au căutat locuri de scăldat pentru a se răcori. Camerele de monitorizare a faunei au surprins în imagini un urs, bucurându-se de o baie într-un ochi de apă.

HIstoria.ro

image
Iuliu Maniu interceptat de Siguranță la ordinul lui Armand Călinescu
În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. La 5 decembrie el se mărturisește Jurnalului, ținut zilnic și pe ascuns:
image
,,Haide, haide RPR, du-ne la victorie!” România la preliminariile „Euro 1960”
Pe 6 iunie 1958, Agerpres anunța că Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA), în cadrul congresului său ținut la Stockholm, a luat hotărârea organizării competiției internaționale „Cupa Europei”.
image
Jurnalul lui Mihail Bulgakov, confiscat de NKVD
Manuscrisele nu ard!, proclamă solemn domnul Woland în Maestrul şi Margareta al lui Bulgakov.