Cilibiu

Publicat în Dilema Veche nr. 609 din 15-21 octombrie 2015
„Cu bule“ jpeg

În aeroportul din Viena, transportul pasagerilor spre şi dinspre aeronave e asigurat de autobuzele firmei Çelebi: numele turcesc etalat la tot pasul pare să anunţe tuturor apropierea geografică de spaţiul balcanic, iar călătorilor români le oferă, în plus, şansa de a-şi readuce în memorie un cuvînt rar, aproape uitat. Adjectivul cilibiu, vechi împrumut din turcă, adaptat fonetic şi morfologic, are o circulaţie redusă în româna de azi; a fost totuşi foarte răspîndit în toate zonele ţării, chiar în limba populară, şi s-a păstrat în supranume (Iordache Ruset Cilibiul, în cronica lui Neculce; Cilibi Moise), devenite cu timpul nume de familie: Cilibiu sau (cu sufix hipocoristic) Celibidache. Îl înregistrează toate dicţionarele moderne, cu sensurile „fin, graţios, frumos; politicos, galant“ (DEX). Lazăr Şăineanu, în Influenţa orientală asupra limbei şi culturei române (1900), îl discuta pe larg, arătînd cum chiar etimonul, cuvîntul turcesc çelebi, suferise variaţii de uz şi de sens: ca termen de adresare princiară, apoi ca termen de politeţe mai general („nobil, de bun neam, titlu dat de turci mai ales europenilor“) şi ca substantiv comun cu sens apreciativ – pentru o persoană bine crescută, amabilă, elegantă. Dicţionarul Random House (1994) traduce în engleză sensurile actuale din turcă ale lui çelebi prin „educated“ şi „gentleman“. Turcismul a pătruns în mai multe limbi din Peninsula Balcanică (greacă, bulgară etc.); la noi, circulaţia sa pare să fi fost întărită de influenţa grecească.

Termenul a fost folosit de Miron Costin în caracterizarea italienilor: „oameni iscusiţi, la cuvînt stătători peste toate neamurile, neamăgei, blînzi, cu oamenii streini dintr-alte ţări nemăreţi, îndată tovaroşi, cum ar fi cu ai săi, cu mare omenie, supţiri, pentru acéia le zic gentiloni, cum zic grecii: celebii“ (De neamul moldovenilor). La Neculce cuvîntul apare de mai multe ori, de pildă într-o cunoscută diatribă asupra moravurilor contemporane: „alergaţi la cei străini, greci, de-i apucaţ cari de cari să vă hii gineri, că-s cilibii şi bogaţ, şi le daţi moşii şi-i puneţ în capul mesîi“. Forma circula şi în Transilvania, fiind întrebuinţată de Budai-Deleanu, în Ţiganiada („A-ş’ răpune-în cărţi toată-avuţie, / Într-aceasta faptele să-închieie / A coconaşilor cilibii“) şi cuprinsă în Lexiconul de la Buda (1825), cu sensurile „mîndru, frumos“, „curat, nestricat“ – în mod evident destul de depărtate de cele preluate din turcă.

În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, cuvîntul avea deja conotaţii ironice; era folosit în revistele umoristice ale vremii, în pamflete şi satire politice – „Susţinem cum că Ţarul e om prea cilibiu / Căci, deşi nu bea bere, bea rom, bea spirt, rachiu“ (Ghimpele, 23 iulie 1867). Cilibiu apare de mai multe ori la Caragiale, cel mai cunoscut context fiind finalul schiţei Politică şi Delicateţe, apărută în Epoca din 13 martie 1897: „Uite, d-aia îmi plac mie liberalii… oameni cilibii! cînd e vorba de delicateţe, nu se mai încape politică!“. Autorii dicţionarului academic latinist – Massim şi Laurian – au exilat termenul în Glosarul de cuvinte nerecomandabile, din 1871, cu explicaţii semantice şi de uz interesante: „mîndru, elegant, curăţel şi spălăţel, polit etc.; cuvînt turcesc, astăzi căzut în desuetudine“; „astăzi numai în rîs s-ar putea aplica cuiva apelaţiunea de cilibi“. Nota ironică nu era însă neapărat negativă, mai adesea transmiţînd mai curînd simpatie, ca în publicitatea care mizează pe imaginea rafinamentului şi a tradiţiei – „La bodega Mircea de pe Bulevard / Vin multe cucoane albite cu fard / Dar gustînd acolo vinuri cilibii / Li s-aprind obrajii, sînt trandafirii…“ (Furnica, 29 septembrie 1911) –, valoare reactivată şi în texte actuale; „pentru oamenii cilibii“ (negustoruldevinuri.ro).

În zilele noastre, cuvîntul e încă viu în literatură, ca arhaism livresc, uşor ironic sau pur şi simplu evocînd o epocă: la Mircea Cărtărescu, în Levantul („Mai ferice eşti ca mine, Tu cu fulgii cilibii“) sau în O seară la Operă, ori în dialogurile din filmul Aferim!: „Ce te faci că nu ştii? E harnică, cilibie…“. În alte contexte contemporane, cuvîntul poate transmite o notă glumeaţă, vag ironică – „casca… pare mai fragilă, mai puţin rigidă (încă o dată, pare, sper să nu o probez niciodată), însă mai micuţă, mai cilibie“ (motociclism.ro) –, dar poate avea şi o conotaţie negativă mai puternică, poate pentru că este netransparent şi vorbitorii îl apropie de termeni peiorativi precum zurliu, zbanghiu, candriu, diliu: „numai în România asta «cilibie» se poate întîmpla!“ (9am.ro).

În orice caz, cilibiu e un cuvînt simpatic, cu o istorie respectabilă şi cu o sonoritate pitorească; merită deci să supravieţuiască, cel puţin în limbajul colocvial…

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea Bucureşti. A publicat, între altele, volumele Limbaj şi politică (Editura Universităţii Bucureşti, 2007) şi 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecţia „Viaţa cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Sarmizegetusa Regia   Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (8) jpg
Fenomenul de neoprit care macină Sarmizegetusa Regia. Templele capitalei dacilor, clădite pe „pământ mișcător”
Alunecările de teren au produs pagube însemnate la Sarmizegetusa Regia, fiind favorizate de solul moale, arborii seculari, precipitațiile abundente și clima umedă. Mai multe dintre vestigiile sitului UNESCO sunt în pericol constant.
Comuna Bătrâna, loc splendid din Munții Poiana Ruscă mp4 thumbnail png
Bătrâna, comuna cu cei mai puțini alegători: „Poate că mai sunt vreo 40 – 50 de oameni aici”
Turul al doilea al alegerilor prezidențiale a înregistrat o prezență redusă la urne a românilor din sate, față de orașe, dar a evidențiat totodată cât de depopulate au ajuns numeroase comune din România. Recordul negativ îl deține comuna Bătrâna din județul Hunedoara.
buzzer statie radio jpg
Mesaje criptice pe frecvențe vechi: „stația Apocalipsei” din Rusia se activează în preajma convorbirii Putin–Trump
Un mesaj enigmatic misterios a fost difuzat de misterioasa "stație radio apocaliptică" din Rusia în jurul orei convorbirii telefonice de ieri dintre Vladimir Putin și Donald Trump.
image png
Cum să plantezi ceapa pentru a se regenera singură. Trucuri care te scapă de munca în plus
Ceapa este unul dintre cele mai folosite și apreciate ingrediente în bucătărie, iar cultivarea ei acasă poate fi foarte simplă dacă știi câteva trucuri esențiale.
Mersul pe jos face nu doar piciorul frumos ci prelungește și viața potrivit studiilor Colaj DMS
Ca să slăbești un kilogram, ar trebui să mergi pe jos o zi și o noapte. Există o cale mai bună
Află de ce mersul pe jos nu ajută suficient la slăbit și care este metoda eficientă recomandată de un expert străin în pierderea grăsimii abdominale pentru un corp tonifiat și sănătos.
Medic trist  Sursa Freepik com jpg
Dosar medical electronic și spitale smart într-un sistem subfinanțat: Reforma sanitară a lui Nicușor Dan, între ideal și realitate
Nicușor Dan, proaspăt ales în funcția de președinte, vine cu un program ambițios de reformare a sistemului sanitar. Însă când bugetul se strânge, iar austeritatea devine normă, orice plan ambițios pentru sănătate ridică o întrebare esențială: de unde bani?
Manastirea prislop  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (22) jpg
Sfântul Ardealului, mai puțin căutat de români. Cum s-a stins „fenomenul Arsenie Boca”
Canonizarea părintelui Arsenie Boca a adus Mănăstirii Prislop încă un sfânt ocrotitor, însă nu a condus la o creștere a numărului de pelerini care vin să se roage la mormântul său. La cea mai recentă sărbătoare a mănăstirii, slujba religioasă a adunat doar câteva zeci de oameni.
copii cu parinti titlu 0 jpeg
Noi facilități fiscale pentru familiile cu copii. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Un grup de parlamentari a depus recent, la Senat, un proiect de Lege pentru instituirea Programului Subvenţii pentru căminul familiei, care ar urma să se deruleze pe o perioadă de 10 ani începând de anul viitor.
pilaf istock jpg
Ingredientul secret care schimbă complet gustul pilafului. Așa se face în restaurantele de top
Pilaful este, fără doar și poate, unul dintre cele mai populare preparate din țara noastră. Însă, în ciuda popularității sale, el încă mai ascunde câteva secrete pe care numai gospodinele cu experiență le mai cunosc astăzi. Iar dacă ne dorim o mâncare delicioasă, de care să nu ne mai săturăm, este i