Cîinele Fabergé – ochi din smaralde și mustăți din platină

Publicat în Dilema Veche nr. 882 din 4 - 10 martie 2021
Cîinele Fabergé – ochi din smaralde și mustăți din platină jpeg

„Am acum o colecție de animale Fabergé atît de frumoasă încît este invidiată și admirată de toți cei care o văd“, declara regina Alexandra a Marii Britanii. Tocmai primise un cadou special de la soțul ei, regele Eduard al VII-lea.

În 1903, Carl Fabergé și-a deschis la Londra singurul său magazin din străinătate. Alegerea orașului nu a fost întîmplătoare. Monarhii britanici erau mari admiratori și colecționari de piese marca Fabergé, pe care regina Alexandra le cunoștea prin intermediul surorii ei, țarina Marina Fiodorovna. Suveranei britanice nu i-a trebuit mult pînă să ajungă să îndrăgească operele de artă ale bijutierului rus, care de regulă este asociat cu cele mai cunoscute dintre creațiile sale, ouăle decorative Fabergé. Doar că istoria Fabergé este mult mai complexă de atît și a mers la pas cu o imaginație bogată, atît a artistului, cît și a clienților. De data aceasta, au pășit pe domeniul regal de la Sandringham.

În 1907, regele Eduard al VII-lea l-a invitat pe Carl în Anglia și i-a încredințat o comandă specială, cadou pentru soția sa: o serie de sculpturi în miniatură care să reprezinte animalele de pe domeniul de la Sandringham. Pe lîngă exemplare de rasă precum calul Persimmon (cunoscut campion din istoria curselor britanice), în comandă erau incluse și animalele de la fermă, adică porci, vaci, găini și ce s-o fi mai găsit pe acolo, prin ograda regală. Bijutierul și-a adus cu el la reședința britanică cei mai buni artizani într-o vizită de lucru și, astfel, aceștia au avut ocazia să se inspire de la fața locului. Au realizat apoi modele din ceară ale animalelor comandate pe care le-au dus în Rusia pentru a lucra piesele propriu-zise.

Agată, calcedonie și cuarț sînt cîteva dintre materialele folosite de meșterii bijutieri ai Casei Fabergé pentru a confecționa miniaturile din prețioasa menajerie. Plus, desigur, multe pietre prețioase ca ochii din safire pe care îi avea un pîrș făcut dintr-o agată brună-albăstruie și ochii din smaralde ai cîinelui preferat al regelui, Cesar, un terier de Norfolk. Mustățile regale îi erau din platină...

...în contrast total cu bronzul industrial și cuprul folosite de Casa Fabergé peste cîțiva ani, la comanda istoriei Primului Război Mondial.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Umbra lui Putin în România. Un cunoscut expert în securitate explică de ce am devenit o țintă pentru spionajul rusesc
Rusia a pornit un veritabil război hibrid împotriva NATO, iar România e una dintre ținte. Analistul Hari Bucur Marcu a explicat motivele pentru care serviciile ruse sunt hiperactive în zonă și de ce România reprezintă o țintă importantă pentru spionii Kremlinului.
image
Mulți voluntari străini au crezut că sunt pregătiți să lupte în Ucraina, dar s-au înșelat, spune un veteran american
Unii voluntari occidentali care s-au alăturat războiului din Ucraina au fost uciși după ce s-au înrolat presupunând eronat că lupta va fi ușoară, a declarat pentru Business Insider un veteran american care a luptat în Ucraina de la începutul invaziei și până în decembrie.
image
„Copiii spun lucruri trăznite“, momente de colecție: Nu s-a oprit din râs toată emisiunea VIDEO
Virgul Ianțu s-a amuzat copios alături de fiecare copil care a spus un lucru amuzant în cadrul show-lui de televiziune.

HIstoria.ro

image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.
image
O tentativă de sinucidere în închisoarea Pitești: Povestea dramatică a lui Nicolae Eșianu
Nicolae Eșianu s-a născut la Cluj în 1923. Tatăl, director la Banca Ardeleană, iar mama, profesoară. Școala primară o face la Sibiu și apoi Liceul Militar la Târgu Mureș. În 1942 își dă bacalaureatul la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.