Chiulul tras, înghiţit sau jucat

Publicat în Dilema Veche nr. 548 din 14-20 august 2014
Cioace jpeg

E greu să ne imaginăm că acum o sută de ani chiul era un cuvînt argotic, deci şocant, şi tocmai de aceea folosit intens de presa umoristică românească. Un dialog din revista Furnica, din 19 august 1914, imaginează o reacţie pudică a autorităţii faţă de limbajul tinerei femei de stradă Miţa: „Tipu ăsta, dle comisar, mi-a tras chiulul! – Doamnă, pardon: termenii în cari vă exprimaţi....“ Între timp, chiulul s-a banalizat, în mare măsură, asociindu-se mai ales cu limbajul elevilor şi restrîngîndu-şi sensul. Dacă pe la 1900 desemna orice fel de înşelătorie, de păcăleală, în cele mai diverse situaţii, dar mai ales în contexte băneşti (expresia a trage chiulul avînd în epocă oarecum sensul expresiei actuale a trage ţeapa), acum termenul e legat în primul rînd de de absenţa de la şcoală sau de la muncă, fiind definit în DEX ca „sustragere nemotivată de la îndeplinirea unei obligaţii, a unei datorii“. Chiulangiul de azi e mai ales un ins leneş şi cam iresponsabil; cel de acum un secol producea daune ceva mai mari: „Auliu, maică, ce chiulangiu!... Nici hotelul nu l-a plătit!“ (Furnica, 6 septembrie 1907). În Adevărul din 6 iunie 1903, mai exact în suplimentul umoristic Belgia Orientului, articolul „Chiulul“ (semnat de Baronul de Trabuc) folosea cuvîntul ca emblemă naţională („românul e născut chiulangiu“), pentru a evoca ironic istoria recentă: „cei cîţiva bărbaţi de stat cari conduceau pe atunci destinele ţărilor surori au tras un straşnic chiul Europei – primul în analele Istoriei – alegîndu-l pe Cuza domn al Moldovei şi al Munteniei“; apoi, şi lui „îi traseră un chiul de-i merse pomina: îl abdicară de la domnie“; „mai departe, în 1877, am tras Turciei un chiul nostim, proclamînd independenţa“. Sub aceeaşi formulă ironică e pusă şi viaţa cotidiană individuală: „în agricultură, în comerţ, în industrie, în finanţe – o, mai ales în finanţe! – românul trage chiuluri cu nemiluita“; „începe prin a înghiţi chiuluri, pentru a sfîrşi trăgîndu-le şi el, la rîndul său, mai boacăne încă, altora!“

Dicţionarele au înregistrat destul de devreme cuvîntul chiul, probabil şi datorită utilizării sale în literatură. Caragiale l-a folosit de mai multe ori: în lecţia de gramatică din Ţal!... – „Genitiv – chiulurile ţalului“; „dativ – Li se trag chiuluri destule şi Ţalilor“ –, în Groaznica sinucidere din Strada Fidelităţii – „Se hotărî să recurgă la un subterfugiu, la aceea ce, ierte-ni-se expresia tipică şi consacrată, în argotul studenţesc se numeşte un chiul“ etc. Cuvîntul apăruse însă şi la Alecsandri, în Sînziana şi Pepelea (publicată în Convorbiri literare în 1883), într-o construcţie mai neobişnuită, azi ieşită din uz (asemănătoare ca formă şi sens cu a juca un renghi sau o festă): „Buturuga cea de Statu-Palmă ne-a jucat chiulul. El ne-a scos la malul mării şi ne-a dat pe mîna zmeului.“

Etimologia cuvîntului nu e lămurită. S-au propus (la Şăineanu, în Influenţa orientală..., în dicţionarul lui Tiktin etc.) mai multe explicaţii, în primul rînd din turcă, presupunîndu-se ca formă de bază fie chiul, fie chiulangiu. Cum e foarte posibil ca sursa turcească să fi fost şi ea argotică, evoluţia e greu de urmărit şi de dovedit. La ipotezele deja existente (din chiolhan şi chiolhangiu, dintr-un cuvînt turcesc cu sensul iniţial „vînzător de căciuli“ etc.), putem adăuga un element care ar merita să fie investigat mai departe: dicţionarele turceşti actuale înregistrează la cuvîntul kül „cenuşă“ expresii cu sensul figurat „a face cenuşă“ (comparabile cu familiarul a arde „a înşela“) şi chiar expresia argotică kül yutmak („a înghiţi cenuşă“), cu sensul „a fi păcălit“ (Redhouse, 1998).

Unii au negat însă originea turcească a cuvîntului, căutînd alte surse. Există o explicaţie etimologică propusă prin 1937, preluată de Alexandru Graur şi impusă în majoritatea dicţionarelor româneşti de azi (DEX, DEXI, NDU etc.). Se afirmă că la originea construcţiei a trage chiulul ar sta expresia franceză tirer au cul, care conţine un verb cu sens similar şi are sensul „a fi leneş“. Mai ingenioasă e ipoteza lui E. Suciu (Cuvinte româneşti de origine turcă, 2006: 244), care presupune o încrucişare şi o influenţă reciprocă între cuvinte de origine turcească – chiulhangiu „funcţionar însărcinat să încălzească baia turcească“, chiolhaniu „şmecher“ – şi tirer au cul. Expresia (vulgară) există într-adevăr în franceză (Trésor de langue française informatisé, la cuvîntul cul), ca şi compusul popular tire-au-cul „leneş“, dar ambele sînt destul de rare şi nu avem dovezi că ar fi circulat în spaţiul românesc, mai ales în epoca în care încep să fie atestate chiul şi chiulangiu. Nici forma de adaptare (cu pronunţarea lui -l final), nici condiţiile de preluare (pe cale cultă sau populară) nu sînt plauzibile.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea Bucureşti. A publicat, între altele, volumele Limbaj şi politică (Editura Universităţii Bucureşti, 2007) şi 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecţia „Viaţa cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

cafea jpg
Ce alimente să nu consumi pe stomacul gol. Ce spun specialiștii americani
Cu toate că sunt alimente sănătoase, nu toate sunt benefice pentru prima masă a zilei. Află ce nu ar trebui să mănânci niciodată pe stomacul gol, ­pentru a nu ajunge imediat la toaletă, de la specialiştii americani.
Donald Trump în timpul mitingului organizat la Madison Square Garden Foto Captură Video X jpg
Trump promite să folosească armata SUA pentru deportări în masă
Preşedintele ales Donald Trump a confirmat pe reţeaua sa de socializare că intenţionează să folosească armata americană pentru a efectua o deportare în masă a migranţilor fără documente, potrivit BBC.
poiana brasov jpg
Un sejur de Revelion la Poiana Brașov, de două-trei ori mai scump ca la New York și Londra
Un sejur de patru nopți în perioada 30 decembrie 2024-3 ianuarie 2025 costă în Poiana Brașov chiar și de două-trei ori mai mult comparativ cu unul la hoteluri de trei și patru stele la New York sau Londra, în zone foarte bune.
INSTANT DEZBATERE DIGI24 00 INQUAM Photos Octav Ganea jpg
Cristian Tudor Popescu, după dezbaterea prezidențiabililor la Digi24: „George Simion, câștigătorul detașat al întâlnirii”
Gazetarul Cristian Tudor Popescu a făcut o analiză a dezbaterii de luni seara de la Digi 24 și spune că liderul AUR este câștigătorul confruntării.
Unicul complex balnear de 5 stele din Romania
Ultima șansă de a pleca la băi, în 2024, prin Casa de Pensii. Bilete „la liber” pentru salariați și pensionari, în mai multe stațiuni
Zeci de bilete de tratament care se distribuie prin Casa de Pensii încă sunt disponibile pentru ultima serie din acest an. Pot fi solicitate direct la ghișeu, atât de către pensionari, cât și de către salariații asigurați în sistemul public de pensii, dacă au recomandare de recuperare.
orase din romania png
Unde se află Paris, Londra, Roma și Veneția de România. Te duc cu gândul la marile orașe ale lumii
România este o țară cu o istorie complexă, marcată de influențe diverse din partea marilor imperii și comunități străine. Aceste influențe se reflectă, printre altele, în numele unor localități care poartă denumiri inspirate de orașe celebre din întreaga lume.
monica birladeanu colaj instagram jpg
Profesoara profesor scoala invatamant educatie elevi FOTO Shutterstock jpg
România cheltuie mai puțini bani pe educație decât Zambia - Raport UNESCO
România se situează la coada clasamentului european și mondial în privința alocărilor bugetare pentru educație, potrivit celui mai recent raport Unesco.
brain teaser spot the hidden cat jpg
Test pentru genii! Găsește pisica din imagine, în 5 secunde. Numai 1% reușesc într-un timp așa scurt
Găsește pisica din imagine! Doar 1% dintre oameni reușesc în 5 secunde