Chiparoşi şi chiparoase

Publicat în Dilema Veche nr. 787 din 21-28 martie 2019
Chiparoşi şi chiparoase jpeg

O recentă remarcă batjocoritoare rostită de un politician a stîrnit o oarecare curiozitate lingvistică, unei mari părţi a publicului nefiindu-i familiară folosirea ca termen de adresare a cuvîntului chiparos. Remarca în cauză – descalificantă pentru autorul ei în primul rînd pentru că viza presupuse defecte fizice ale adversarului – lămurea suficient intenţia agresiv-ironică, vocativul chiparosule! fiind urmat de un atac formulat direct („eşti urît“). În treacăt fie zis, e ciudat cum discursul politic românesc continuă să recurgă la tipul de umor vulgar, rudimentar (intens practicat în vremuri nu prea îndepărtate în revista România Mare), în care obiecte ale deriziunii sînt aspectul fizic, vîrsta sau bolile inamicilor. Ironia, oricît de transparentă, şi registrul argotic (mai ales cel încă necunoscut publicului mai larg) sînt adesea folosite ca spaţiu de ipocrită retragere strategică: politicianul în cauză a negat intenţia ofensatoare, trimiţîndu-i pe ziarişti să caute sensurile de dicţionar ale cuvîntului chiparos.

În cazul utilizărilor argotice, mai de folos decît dicţionarele este Internetul, care atestă forme şi expresii ale limbii vorbite, înregistrînd numeroase pătrunderi în scris ale oralităţii substandard. În spaţiul online se pot găsi mai multe exemple de folosire a vocativului chiparosule!, în contexte deloc favorabile, variind de la adresări ironice moderate pînă la injurii grave, nereproductibile. De cele mai multe ori, chiparos intră într-o serie de apelative, alcătuită din adjective substantivizate, multe cu terminaţia -os (frumos, arătos. ochios, bengos etc.): „valorosule, frumosule, bengosule, înzestratule, chiparosule… dispari“ (turnulsfatului.ro); „măi Ducipalule, măi… frumosule, bengosule, chiparosule“ (viorel-patrichi.blogspot.com); „Bă jegosule, cocalarule, chiparosule“ (facebook.com); „haoleo, chiparosule, bengosule“ (gds.ro) etc. Există şi o atestare mai veche a formei, care apare în filmul Fraţii Jderi (1974), în formulele persuasive ale unei babe ghicitoare, adresate mai întîi unui personaj feminin – „Hai dă palma la baba să-ţi ghicesc cu ghiocul. (…) Aoleu, frumuşaţa lumii“ – şi apoi unuia masculin: „Aoleu! Frumosule, chiparosule, adu un ban la baba la ghioc. Hai, mînca-ţi-aş ochişorii matale frumoşi, pune să-ţi ghicesc norocu (…). Frumosule, ginerică, hai să-ţi ghicească baba. Hai, mînca-ţi-aş ochii matale“ (replici.net). Nu ştiu dacă filmul a contribuit la răspîndirea apelativului, dar e o dovadă că aceasta exista în momentul respectiv, cel puţin în formulele pitoreşti de atragere a clienţilor din limbajul florăreselor şi al ghicitoarelor – de unde putea intra uşor în limbajul mediului interlop. O cronică la un film românesc recent (Charleston) menţionează frecvenţa cuvîntului în acest mediu: „Epitetul «chiparosule», rostit de un mafioso local din București de cîteva ori într-un minut, adresîndu-i-se ba lui Alexandru, ba acoliților săi este de o gratuitate și de o situare în afara verosimilului cu totul remarcabilă“  (M. Pavelescu, mediaexpres.ro). Autorul cronicii priveşte cu rezervă termenul, ceea ce poate fi încă o dovadă că circulaţia acestuia este destul de limitată în afara grupurilor argotizante.

Dicţionarele nu ne spun, desigur, decît că substantivul masculin chiparos desemnează arborele mediteranean Cupressus sempervirens; forma românescă e o adaptare a unui împrumut cult din greacă; textele mai vechi cuprind şi varianta chiparis (mai apropiată de originalul grecesc, kyparissi); totuşi, în Biblia de la Bucureşti (1688) cuvîntul apărea deja cu terminaţia -os: chiparos. Dicţionarele cuprind şi substantivul feminin chiparoasă, denumire populară (sinonimă cu tuberoză) a florii decorative Polianthes tuberosa. Termenul francez tubéreuse şi cel latin tuberosa sînt forme feminine ale adjectivelor care indică prezenţa tuberculilor; de altfel, şi în română a circulat termenul biologic tuberos, cu femininul tuberoasă. Denumirea plantei a fost apropiată prin etimologie populară fie de roză (în mai multe limbi), fie, ca în română, cu o modificare fonetică mai consistentă, de chiparos (poate şi de alte denumiri de plante cu arome puternice, de tipul chipăruş), prin forma intermediară tiparoasă. Chiparoasă a intrat repede în inventarele de nume populare de plante (Z. Panţu, Plantele cunoscute de poporul român, 1906) şi în dicţionare. Planta de origine mexicană, pătrunsă în Europa din secolul al XVI-lea, avea o utilizare funerară, evocată, de exemplu, de o poezie umoristică din revista Furnica – „voi, chiparoase / Staţi mai mult pe reci / Şi negre morminte, / Coroane pioase!“ (16 august 1912). Cele două cuvinte au şi respectabile cariere literare: dacă arborele chiparos este emblematic pentru decorul romantic eminescian („Se clatin visătorii copaci de chiparos / Cu ramurile negre uitîndu-se în jos“, în Sarmis), tiparoasa sau chiparoasa apare frecvent la Arghezi („a miere / Și a tiparoase / Hoitul tău miroase“, Fătălăul; „Fata zace-n pat bolnavă,/ Gingașă și somnoroasă, / Ca pe-o tavă / De argint, o chiparoasă“, Lingoare etc.).

Apelativul sarcastic chiparosule nu este, desigur, legat de toate aceste ecouri filologice şi literare; probabil că evocă în primul rînd floarea familiară, în ipostază masculină. Şi nici nu este o metaforă propriu-zisă, creatoare de imagini, ci mai curînd rezultatul unui joc de cuvinte, tipic pentru acumulările de apelative afective din limbajul popular. E foarte posibil ca denumirea botanică să apară, prin atracţie, ca o amplificare glumeaţă a mai vechiului adjectiv chipos („arătos“).

În Imagine: Eugen Teodorovici, credit: Adevarul.ro

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Se scumpesc locuințele: românii își temperează achizițiile, dar crește cererea în zonele periurbane
Piața imobiliară din România trecere printr-un proces de reconfigurare și se îndreaptă tot mai mult către proiecte de locuințe mai eficiente energetic, în zone periurbane și o temperare a cererii.
image
Primarii de la țară care au rupt „blestemul” reabilitărilor aberante. „Ar fi păcat să faci o lucrare și apoi să o distrugi”
Doi primari din județul Botoșani au învățat să prioritizeze proiectele edilitare, renunțând chiar la fonduri pentru asfaltări fiindcă aveau în execuție lucrări subterane. Și-au asumat decizia tocmai pentru a nu sparge drumurile proaspăt reabilitate, o practică devenită tradiție în administrație
image
Chinul lui Andrei, băiatul de 14 ani omorât de tată într-un sat din Vaslui. Pedeapsă minoră primită de criminal
Un bărbat din Vaslui și-a rănit mortal fiul pe fondul consumului de alcool și al unor probleme psihice netratate. Băiatul era maltrat de tatăl său de ani de zile, care de multe ori îl bătea fără motiv.

HIstoria.ro

image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.
image
Bătălia Atlanticului - decriptarea codurilor de transmisii ale submarinelor germane
Planificatorii ambelor părți aflate în conflict au realizat rapid că al Doilea Război Mondial va fi câștigat sau pierdut de cel care domină Oceanul Atlantic.
image
Povestea savanților Louis Pasteur și Victor Babeş
Povestea de azi îi are ca ”eroi” pe cei doi renumiți savanți legați de o pasiune comună: cercetarea științifică.