Che, ziare studenţeşti - Teaching in the USA -</i>

Publicat în Dilema Veche nr. 268 din 3 Apr 2009
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Iau în fiecare dimineaţă, de la standul gratuit pendent de staţia de autobuz, ziarul studenţilor din Universitate, The Daily Illini. Este în întregime realizat de studenţii de la jurnalistică, sigur, cu îndrumarea profesorilor din departament şi ca parte a pregătirii lor. Mijloacele financiare nu par o problemă, după cum arată cantităţile îndestulătoare din jurnal pe care le găseşti mai peste tot. În treacăt fie spus, departamentul de mass-media de aici este foarte bine clasat în topul şcolilor de gen din SUA. E uşor să realizezi de la prima lectură că studenţii învaţă să facă presă echilibrat, civilizat, uneori cu agresivitate rebelă, tinerească, dar şi cu acelaşi rebel umor şi bineînţeles, cu respectul deontologiei. Multe dintre ştirile de pe prima pagină privesc viaţa universităţii, a studenţilor, a oraşului ce găzduieşte campusul. Poţi remarca şi o uşoară naivitate în alegerea ştirilor, caracteristică de altfel tuturor localităţile americane ce nu sînt metropole. De exemplu, o ştire ce a ţinut o vreme prima pagină a fost votul ce urma să fie dat în Consiliul local, unei propuneri ca în barurile cu bere să nu mai aibă voie să servească decît cei şcoliţi pentru asta, ceea ce ar fi eliminat multe dintre locurile de muncă pentru studenţi. Apar zilnic ştiri internaţionale importante, pe scurt, dar îndrăzneţ comentate. Pagina a doua conţine eseuri pe probleme ale zilei şi preluări din ziarele altor universităţi. În rest, mult despre sport şi mai ales cel rege aici " fotbalul american. Deunăzi m-a distrat un interviu cu fiul lui Michael Jordan, student aici şi component al echipei de baschet. E de remarcat că un student, oricît de bun sportiv ar fi, nu poate juca în echipa oficială a universităţii decît dacă dovedeşte că are medii de cel puţin B (asta înseamnă cam 7-8 la noi). Jordan Jr. părea foarte conştient de asta. De fapt, ideea de a scrie aceste rînduri este urmarea unui articol preluat de la ziarul Universităţii Michigan, ce mi s-a părut pertinent şi binevenit în lumea tinerilor de azi. Se referă la multele discuţii din presa de aiurea, provocate de împlinirea a 40 de ani de la execuţia lui Che Guevara, execuţie fără proces, ce azi e condamnabilă. Iată concluzia tînărului gazetar: "Che a executat cu mîna lui zeci de oameni şi a ordonat execuţia altor sute (probele sînt prezentate în articol) şi iată, e erou. Felix Rodriguez (subofiţerul bolivian ce l-a executat la ordinul superiorilor, se pare fost agent american) este banditul. Al cărui chip să-l purtăm pe tricouri. Nu vărs nici o lacrimă pentru moartea lui Che; pot să spun însă că mă surprinde uneori că aniversarea ei nu e încă sărbătoare internaţională. Che merită să fie identificat ca una dintre brutele istoriei, nu ca o figură, culmea, rebel-angelică pe tricouri".

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Karl XII and Ivan Mazepa after The Poltava Battle by Gustaf Cederström jpg
Geniul militar precoce care a umilit trupele rusești. Alexandru Macedon al Nordului a avut o viață de roman istoric
Considerat un veritabil „Alexandru Macedon al Nordului”, regele suedez Carol al XII lea a fost unul dintre geniile militare ale Europei puțin cunoscute publicului larg. A guvernat o superputere europeană de la vârsta de 15 ani și a obținut victorii incredibile.
picioare, adolescenta, moda   foto pixabay jpg
Sexul la adolescenți, date alarmante. Băieții sunt mai responsabili decât fetele când vine vorba de contracepție
Fetele sunt mai vulnerabile când vine vorba de viața sexuală, un studiau realizat de INSP arătând că băieții folosesc în mai mare măsură metode contraceptive eficiente decât partenerele lor. În România, un nou-născut din nouă este al unei mame adolescente.
fcsb fb jpg
Doland Trump imediat dupa tentativa de asasinat FOTO AFP (2) jpg
13 iulie: Un an de la tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump, în timpul unui miting electoral
În ziua de 13 iulie, s-a născut celebrul actor american Harrison Ford, iar președintele Donald Trump a supraviețuit unei tentative de asasinat în 2024.
pisica pepper jpg
Pepper, pisica care detectează probleme invizibile. Contribuția neașteptată în lumea științei
Când crezi că știința nu te mai poate surprinde, apare o pisică care face a doua descoperire virală importantă. Pepper, o pisică obișnuită din Gainesville, Florida, a devenit faimoasă după ce a adus acasă un mic animal care purta un virus rar. Stăpânul ei, virologul John Lednicky de la Universitatea
Un nou episod „Undressed”, dating show difuzat exclusiv pe VOYO, duminica aceasta foto: Pro TV
Confesiuni picante și săruturi fierbinți direct în așternut, la „Undressed”
Un nou episod „Undressed”, dating show difuzat exclusiv pe VOYO, duminica aceasta.
Pui cu hummus și legume proaspete Foto api.retete.transavia.ro jpg
Pui cu hummus și legume proaspete - rețeta rapidă de cină cu beneficii antiinflamatoare pe care toată familia o va iubi
Pui cu hummus și legume proaspete — rețeta rapidă, sănătoasă și antiinflamatoare pe care toată familia o va iubi. Ideală pentru cine echilibrate și pline de savoare!
uta fb jpg
Plajă la Eforie Nord FOTO Shutterstock
O taxă neobișnuită a provocat controverse printre români. „Să pună taxă și pe costumul de baie, nu?”
Fie că este vorba despre facturi sau despre produse banale din magazine, totul pare să devină mai scump în ultima perioadă. Iar același lucru se întâmplă și cu vacanțele, care acum necesită un buget ceva mai generos decât în anii trecuți.