C’est pire qu’un crime, c’est une faute

Publicat în Dilema Veche nr. 1008 din 3 august – 9 august 2023
image

Așa i-ar fi spus Boulay de la Meurthe – legendar jurist, numit în fruntea secțiunii legislative a Consiliului de Stat de Napoleon, funcție din care a contribuit major la mărețul Cod Civil din 1804, după care teribilul împărat l-a înnobilat cu titlul de comte de lEmpire – cînd a aflat că ducele d’Enghien a fost condamnat la moarte printr-o judecată sumară desfășurată pe la ora două noaptea și executat fără întîrziere. Vorba este atribuită și altora (Fouché, Talleyrand), dar nu pentru a discuta paternitatea ei am pus-o în titlu, ci ca să spun că e pentru prima dată în viața mea cînd îi înțeleg pe deplin sensul. Recenta decizie a unui complet de trei judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul celor care au organizat asasinarea lui Gheorghe Ursu (nr. 238/A/27.07.2023) mi-a dat ocazia. 

Așa cum există mai multe grade ale greșelii, există mai multe grade ale nedreptății. Ca și greșelile, nedreptățile pot fi unele mici, care jenează, frustrează chiar, dar nu încurcă, nedreptăți peste care poți trece. Le întîlnim toți, la tot pasul. Ne irită pe moment, dar sînt de-ale vieții și trecem peste ele. Lăsăm de la noi, cum se spune. Sînt, apoi, nedreptăți considerabile, care încurcă și care cheamă imediat remediul Justiției, nedreptăți peste care nu poți trece fără le îndrepți. În fine, sînt nedreptăți strigătoare la cer, cutremurătoare, nedreptăți istorice, colosale, care odată produse se descarcă cu totul în capilarele lumii și nu mai pot fi întoarse.

Judecătorii sînt rar expuși riscului de a comite acest din urmă gen de nedreptate, nu pentru că ar fi ei supraoameni, ci pentru că rar le ajunge pe masă un dosar cu o asemenea miză. Rar judecătorii sînt nevoiți să judece, după rigorile dreptului, deopotrivă o faptă și o epocă. Închis între legi și propriul jurămînt de a le respecta orice-ar fi ca într-un adăpost sigur, judecătorul se uită doar la faptele concrete la care se referă dosarul, săvîrșite de omul concret din fața lor. Și e suficient pentru a livra soluții în parametri unei Justiții decente. Rare sînt dosarele în care un judecător pur și simplu nu poate judeca faptele concrete ale oamenilor concreți fără să judece contextul socio-politic în care oamenii aceia au trăit și comis faptele, fără să judece istoria. Un dosar precum cel finalizat cu decizia 238/2023 este acest gen de dosar. 

Judecarea criminalilor direcți, a celor care l-au omorît în bătaie pe Gheorghe Ursu în celula arestului, s-a făcut. Fapta a fost judecată, vinovații au fost pedepsiți. Acum, cu acest dosar, lucrurile au mers mai departe. Așa cum ni se pare firesc că tribunalele de după al doilea război mondial nu s-au mărginit să-i pedepsească doar pe cei care înghesuiau cu mîna lor oameni în camerele de gazare, ci și pe comandanții lor și pe comandanții comandanților lor, era firesc ca instanțele noastre să-i pedepsească nu doar pe bătăușii lui Ursu, ci pe comandanții lor și pe comandanții comandanților lor. Aveai, așadar, de înțeles corect și de evaluat după valorile firești ale Justiției un sistem, căci comandanții bătăușilor și comandanții comandanților bătăușilor constituiau un sistem.

Efectele soluției unui asemenea dosar reverberează mai ales în viitor, în modul în care va fi învățată istoria generații de-acum, în modul în care ne vom uita fiecare dintre noi, cei care am trăit anii ’80 în Republica Socialistă România, la amintirile noastre. Știu, mi se va răspunde „profesional” că asta nu e treaba judecătorilor. Și spun și eu că nu e. În general. Uneori, în mod excepțional, scaunul de înalt judecător te obligă la mai mult. Cum spuneam, în rare ocazii, că nici procesele naziștilor nu sînt o rutină pentru Justiția altor țări. Sînt procese aparte, cu mize mari, istorice, iar judecătorul nu poate să răspundă acestui gen de provocare punîndu-și mîinile la ochi și repetînd ca o mantră că el se supune legii. Pentru că dacă face asta, într-un asemenea dosar, va constata la final că soluția lui e departe de lege. În mod ciudat, acestea sînt dosare în care, dacă vrei să respecți legea, trebuie să ridici ochii din buchea ei și să privești istoria. Legea nu poate fi niciodată citită astfel încît să protejeze crima sistematică. Iar crima sistematică este un fenomen istoric, înainte de a fi un caz judiciar. Și zîmbesc puțin acum, pentru că unul dintre momentele cele mai penibile ale acestei motivări este discuția pe care instanța o face cu privire la represiunea comunistă, care ar fi fost „sistematică” pînă în 1964 și după 1964 nu a mai fost „sistematică”. Un pasaj mic sub toate aspectele, mic de tot!

Voi încerca o critică a acestei decizii cu argumente de drept într-o publicație de specialitate pentru că spațiul acestei rubrici nu e atît de întins. Voi explica acolo de ce cred că instanța a greșit, din punct de vedere juridic, totul. Acolo mă voi referi în amănunt la erorile de analiză a textelor legale invocate, la ideea că infracțiunile din Decretul 210/1960 ar fi „de drept comun” și nu politice, la aplicarea rigidă și, de aceea, eronată, a principiului neretroactivității legii penale (fără punerea în discuție a alin. 2, art. 7 din CEDO care, după opinia mea, era aplicabil în cazul Ursu), la citarea stranie a autorităților doctrinare (după părerea mea, să citezi din Vintilă Dongoroz în 2023, într-o materie penală despre care nu puteai discuta liber în anii apariției lucrării, dovadă fiind că nu puteai discuta liber despre uciderea lui Ursu,  e cel puțin neconvingător), la descifrarea anapoda a sensurilor cuvintelor cu DEX în mînă (să spui că adversitatea există doar dacă părțile sînt conștiente de ea, de parcă nu există adversari neștiuți sau adversari camuflați în amici, de parcă orice antagonism, mai ales unul politic, între o putere dictatorială și un simplu cetățean există doar dacă cetățeanul declară explicit Puterii că îi este adversar). În fine, e atîta eroare în această motivare, încît nu poți să nu-ți dai seama că așezarea judecătorilor în raport cu speța a fost, de la bun început, nepotrivită și nu-i putea duce decît din eroare în eroare spre această mare nedreptate.

Centrul de la care iradiază toate erorile, mama tuturor erorilor acestei decizii este convingerea instanței că regimul comunist de după 1965 nu mai reprima opozanții, că nu mai existau deținuți politici și nu mai inspira frică în popor. Pe această idee se bazează judecătorii cînd spun că nu e întrunită situația premisă a normei de incriminare și că nici victima nu întrunește condiția să fie subiect pasiv al infracțiunii. Judecătorii aceștia nu au auzit de Radu Filipescu, de Vasile Paraschiv, de Petre Mihai Băcanu, de Dumitru Iuga, de muncitorii de la Brașov (condamnați, desigur, pentru huliganism, deci nimic politic acolo, ar zice completul Înaltei Curți, exact ca judecătorul militar comunist din 1987) și de atîția alții care au fost închiși (nu anchetați „în libertate”, ci chiar întemnițați) pe motive pur politice, din moment ce au scris: „spre deosebire de anii 1948-1964, în care s-au produs acele atrocități împotriva poporului român, reținute și în hotărîrile anterior menționate, la nivelul anului 1985 nu se mai poate considera că există o intenție clară de exterminare sistematică a oricărui opozant din partea autorităților statului (s.m.) prin acte materiale ce s-ar circumscrie infracțiunii analizate și care să permită încadrarea oricărui comportament nelegal față de persoanele aflate în detenție în acest tip de infracțiune”. Mi-ar fi plăcut ca președintele completului să citească această frază, esențială pentru întreaga motivare a deciziei, în fața oamenilor evocați mai sus și să le spună privindu-i în ochi că au fost închiși (ani de zile, cu lanțuri la picioare unii dintre ei) pentru fapte de drept comun, fiind hoți și huligani și traficanți de valută, căci regimul nu mai persecuta politic după 1965. 

Ei bine, ideea că regimul comunist a încetat să fie represiv odată ce a venit la putere Ceaușescu e similară negaționismului. E un fals la fel de revoltător. Magistrații Înaltei Curți și-au bazat hotărîrea exact pe această idee, cu care Nicolae Ceaușescu a păcălit Occidentul vreo 15 ani. Deja, prin anii ’80, cînd Ursu a fost ucis, nici măcar Occidentul nu-l mai credea pe Ceaușescu cînd spunea că nu reprimă violent, cu mijloace penale și extrapenale, opozanții. Dar imensa minciună că nu mai existau deținuți politici după 1965 a prins bine, așa cum alte cîteva minciuni fundamentale din comunism au priză și astăzi. Confuzia stupidă e generată de faptul că marile pușcării politice care au înfiorat România în anii obsedantului deceniu s-au golit între 1963 și 1964. Deținuții politici care au supraviețuit s-au întors acasă. Și regimul s-a sofisticat. Deja camuflarea pedepsei politice în pedeapsă de drept comun s-a dezvoltat într-o adevărată metodă. Deja populația era mai docilă, căci mai fricoasă. Regimul nu mai avea nevoie de închisori multe, căci toată țara devenise o mare închisoare. 

În acest fel, decizia instanței în cazul Ursu validează o idee de bază a propagandei ceaușiste cu puterea stabilirii unui precedent judiciar, deci cu puterea de a influența serios hotărîri judecătorești ulterioare. De aceea, zic, această decizie e o nedreptate imensă, de tipul greșelilor la care se referea  Boulay de la Meurthe.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Adriana Bahmuțeanu și George Restivan s-au loogdit în biserică Sursa: Instagram
Nu-ți aduce anul ce-ți aduce ceasul! Adriana Bahmuțeanu și George Restivan, din nou împreună: „Un Hollywood script foarte bun”
Adriana Bahmuțeanu și George Restivan au făcut o dezvăluire surprinzătoare, care a captat atenția tuturor: formează un cuplu! Deși nimeni nu se aștepta la o astfel de confesiune, cei doi au decis să își facă publică relația după o perioadă în care au păstrat-o departe de ochii curioșilor.
realitatea plus emisie jpg
CNA întrerupe emisia Realitatea Plus, pentru scurt timp: încălcări repetate ale legislației audiovizualului. Reacţia postului TV: „Continuăm lupta cu Statul Paralel”
Consiliul Național al Audiovizualului a decis, pentru joi, 12 decembrie, ora 19, întreruperea emisiei Realitatea PLUS timp de 10 minute. Măsura vine în urma unor încălcări repetate ale legislației audiovizuale.
470151278 538188272547733 6261949949018933597 n jpg
Un județ din Transilvania va primi titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027
Județul Harghita a obținut o recunoaștere deosebită pe scena internațională, fiind desemnat Regiune Gastronomică a Europei pentru anul 2027. Titlul, acordat de Institutul Internațional de Gastronomie, Cultură, Arte și Turism (IGCAT),
univers paralel pixabay jpg
Google susţine că a descoperit dovada uluitoare că „trăim într-un multivers”. Ce rol are noul cip Willow în această teorie
Hartmut Neven, fondatorul Google Quantum AI, susţine că existenţa multiversului poate fi dovedită de performanţele extraordinare ale cipului Willow.
 Sambuca di Sicilia FOTO Shutterstock
Ce a povestit familia care a vrut să cumpere una dintre casele oferite pentru 1 euro în Italia: "Eram candidații ideali pentru acest program"
Italia este cunoscută pentru peisajele sale pitorești și orașele sale pline de istorie, dar în ultimii ani a apărut o inițiativă care a atras atenția multor tineri și familii: programul „case de 1 euro”.
shutterstock 390249514(1) jpg
Cum recunoști un AVC: Dr. Simona Novac, Medic primar neurolog, explică semnele care ne arată că trebuie să ne prezentăm de urgență la Camera de Gardă
4 români mor în fiecare oră din cauza unui accident vascular cerebral. Este o statistică cutremurătoare, care ilustrează, însă, realitatea: accidentul vascular cerebral reprezintă a doua cauză de mortalitate[ Date ale Societății de Neuroradiologie și Radiologie Intervențională din România. Principal
gazprom conducta
OMV a rupt contractul cu Gazprom
OMV a rupt contractul pe termen lung de livrare de gaze, încheiat cu compania rusească Gazprom Export, o subsidiară a grupului Gazprom, din cauza "mai multor încălcări fundamentale ale contractului".
accident intrarre slatina 12 decembrie 2024   foto martor (1) jpeg
Trafic blocat complet pe drumul european E 574, la intrarea în municipiul Slatina. Trei autovehicule, implicate într-un accident
Traficul rutier este complet blocat, joi-dimineață, pe drumul european E 574, la intrarea în municipiul Slatina, dinspre Craiova. Trei autovehicule sunt implicate într-un eveniment rutier.
642480b78bd85c6d1366d41d logo jpg
CNA a decis întreruperea emisiei televiziunii Realitatea Plus, după abateri repetate. Reacția postului
Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a hotărât oprirea emisiei postului de televiziune Realitatea Plus începând de joi, 12 decembrie, ora 19:00. Decizia, motivată prin încălcări