ÔÇ×Cele mai extreme...ÔÇť

Publicat în Dilema Veche nr. 641 din 2-8 iunie 2016
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg

C├«nd se ├«nva┼ú─â, ├«n primii ani de ┼čcoal─â, despre existen┼úa unor adjective f─âr─â grade de compara┼úie, nu cred c─â elevilor le este foarte clar─â delimitarea dintre constr├«ngerile limbii ┼či normele exprim─ârii cultivate. Din punctul de vedere al structurii ┼či al func┼úion─ârii spontane a limbii, orice adjectiv poate intra ├«n structuri de compara┼úie. Faptul c─â adjectivele cu sens precis, ÔÇ×tehnicÔÇť, nu apar ├«n construc┼úii de grada┼úie ┼či compara┼úie e c├«t se poate de firesc: ├«n folosirea lor exact─â, acestea nu presupun calit─â┼úi variabile, gradabile; formul─âri de tipul un num─âr mai prim sau cel mai dreptunghic triunghi nici nu pot trece prin mintea celor care folosesc doar defini┼úiile curente ale termenilor ┼čtiin┼úifici. ├Än schimb, ├«n comunicarea curent─â, informal─â, chiar ┼či ace┼čti termeni pot ajunge s─â aib─â sensuri figurate ÔÇô ÔÇ×este un tip cu cap mai p─âtratÔÇť (academiacatavencu.info) ÔÇô sau pur ┼či simplu s─â fie folosi┼úi cu un sens aproximativ, indic├«ndu-se apropierea lor de un prototip. Din acest punct de vedere, al percep┼úiilor ┼či al aproxim─ârilor curente, formula mai p─âtrat nu este absurd─â, pentru c─â poate indica gradul de apropiere a formei unui dreptunghi de prototipul simetric al p─âtratului: ÔÇ×Cocalarul rom├ón e obsedat de num─ârul de ├«nmatriculare! ├Äl face mai mic, mai p─âtrat, ├«l imprim─â ├«n GermaniaÔÇť (forum.softpedia.com).

Regula de nefolosire a grada┼úiei este ┼či mai alunecoas─â ├«n cazul adjectivelor al c─âror sens este gradabil, dar care se plaseaz─â la o extremitate a scalei (excep┼úional), sau, prin etimologie, ├«ntr-o zon─â anume a compara┼úiei (superior, inferior etc.). ├Än aceste situa┼úii, norma cultivat─â condamn─â gradarea ┼či compararea din ra┼úiuni logice ┼či stilistice, potrivit unui criteriu ra┼úionalist de evaluare a limbii. Mai exact, s├«nt respinse contradic┼úia ├«n termeni (ceva extrem nu poate avea un grad intermediar de realizare a calit─â┼úii) ┼či pur ┼či simplu pleonasmul (dac─â superior e la origine un comparativ, nu trebuie s─â mai primeasc─â o alt─â marc─â de compara┼úie). Uzul ├«ncalc─â ├«ns─â sistematic norma academic─â: pentru c─â sensul etimologic nu este transparent ┼či pentru c─â semnifica┼úiile superlative se tocesc prin uz. ├Än limba vorbit─â, ceea ce indica┼úiile normative consider─â pleonasm e un mijloc curent de ├«nt─ârire, de intensificare a calit─â┼úii. Adjectivul extraordinar este definit ├«n DEX, printre altele, ca ÔÇ×foarte bunÔÇť, ceea ce justific─â respingerea de c─âtre norm─â a grad─ârii ┼či compar─ârii sale. ├Än realitate, g─âsim destule exemple de tipul ÔÇ×─ésta a fost lucrul cel mai neverosimil, ├«n fine cel mai extraordinar pe care l-am tr─âit ├«n via┼úa meaÔÇť (Henriette Yvonne Stahl, Voica); ÔÇ×incidentul cel mai nea┼čteptat, cel mai extraordinar, cel mai incredibil, cel mai neverosimilÔÇť (traducere din Jules Verne); ÔÇ×Lucrul cel mai extraordinar era c─â, p├«n─â ├«n ultima clip─â, el nu se a┼čteptase la acest sf├«r┼čitÔÇť (traducere din Dostoievski); ÔÇ×Cel mai extraordinar Eurovision din ultimii 10 aniÔÇť (facebook.com). Exemplele de mai sus indic─â faptul c─â extraordinar este sim┼úit de vorbitori ca insuficient atunci c├«nd ace┼čtia au inten┼úia de a sublinia importan┼úa unui fapt anume, unic. De altfel, s├«nt multe limbi ├«n care normele nu au dezvoltat ├«n aceea┼či m─âsur─â cu rom├óna obsesia pleonasmului. Sintagma englezeasc─â the most extraordinary are peste patru milioane de atest─âri furnizate de Google; fran┼úuzescul plus extraordinaire ÔÇô doar trei sute de mii. ├Än acest context, indica┼úiile normative intrate ├«n folclorul lingvistic par adesea exagerate: listele care circul─â pe diverse pagini de internet interzic gradarea pentru cuvinte ca admirabil, teribil, fantastic, pentru care uzul ofer─â adesea construc┼úii comparative, dar mai ales superlative, de intensificare.

Cu toate aceste explica┼úii care relativizeaz─â ┼či invit─â la mai mult─â toleran┼ú─â, gradarea adjectivului extrem mi se pare total nerecomandabil─â, pentru c─â sensul acestuia indic─â f─âr─â echivoc punctul fix al unei scale. Regula noncompar─ârii este ├«nc─âlcat─â foarte des: ÔÇ×cele mai extreme temperaturi din ├«ntregul UniversÔÇť (hotnews.ro); ÔÇ×Cele mai EXTREME senza┼úii la volanul unei ma┼čini! (sport.ro); ÔÇ×Telefonul care rezista la cele mai extreme testeÔÇť (yoda.ro); ÔÇ×c├«teva solu╚Ťii care te vor salva ├«n cele mai extreme situa╚ŤiiÔÇť (elli.ro). Evident, ├«n exemplele de mai sus termenul extrem e folosit cu un sens mai slab dec├«t cel de baz─â; la r─âsp├«ndirea construc┼úiilor superlative, reflec┬şt├«nd tendin┼úa general─â de sl─âbire semantic─â a evaluativelor, poate s─â fi contribuit stilul jurnalistic senza┼úionalist, ├«n care totul este urgent, uluitor, excep┼úional etc. Foarte probabil, e vorba ┼či de o influen┼ú─â a englezei, mult mai tolerant─â cu fenomenul ├«nt─âririi adjectivelor cu sens superlativ: sintagma most extreme apare pe Google de peste zece milioane de ori!

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea Bucure╚Öti. A publicat, ├«ntre altele, volumele Limbaj ╚Öi politic─â (Editura Universit─â╚Ťii Bucure╚Öti, 2007) ╚Öi 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colec╚Ťia ÔÇ×Via╚Ťa cuvintelorÔÇť, 2010).

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

Adevarul.ro

image
Experimentul social al unui român care a vrut să afle ce cred românii când li se spune că viaţa în luxul paradisului din Bali costă mai puţin decât în Cluj
Patrik Bindea este specialist ├«n marketing ┼či de c├óteva luni a ├«nceput un experiment social. El a f─âcut o compara┼úie ÔÇ×cosmetizat─âÔÇŁ a costului vie┼úii ├«n paradisul din Bali, cu Bucure┼čti sau Cluj, iar concluziile acestul ÔÇ×clickbaitÔÇŁ elaborat au fost surprinz─âtoare: oamenii au ├«nghi┼úit ÔÇ×g─âlu┼čcaÔÇŁ ┼či au generat un trafic nebun post─ârii.
image
Un YouTuber care a vizitat un McDonald's-ul rebrănduit din Rusia a povestit cât de multe diferenţe sunt faţă de varianta americană
Un reporter rus de la un cunoscut canal de YouTube a mers la McDonald's-ul rebranduit din Moscova, care s-a deschis pe 12 iunie, ┼či a spus c─â mirosul ┼či m├óncarea sunt diferite.
image
Cum au vrut bulgarii s─â anexeze toat─â Dobrogea. Jafuri, crime ┼či bomboane otr─âvite ├«n Primul R─âzboi Mondial
Dup─â nici jum─âtate de veac de la ie┼čirea Dobrogei de sub st─âp├ónirea otoman─â, provincia dintre Dun─âre ┼či Marea Neagr─â a cunoscut din nou ororile ocupa┼úiei, de data aceasta ale bulgarilor, care au ├«ncercat s─â anexeze toat─â provincia prin jefuirea ┼či omor├órea popula┼úiei.

HIstoria.ro

image
Rom├ónia, alian╚Ťele militare ╚Öi R─âzboaiele Balcanice
Se spune că orice conflict militar extins are parte de un preambul, iar preludiul Primului Război Mondial a fost constituit de cele două conflicte balcanice din anii 1912 și 1913.
image
ÔÇ×Greva regal─âÔÇŁ ╚Öi r─âspunsul lui Ion Mihalache
În prima parte a lui octombrie 1945, Lucreţiu Pătrășcanu îl abordează pe Mihalache, propunându-i să devină prim-ministru în locul lui Petru Groza.
image
Sultanul Mahmud II ÔÇô c─âl─âul ienicerilor
Sultanul otoman Mahmud II (1808-1839) a fost cel care a ini┼úiat seria de reforme ce urma s─â modernizeze ├«mb─âtr├ónitul Imperiu Otoman ┼či s─â ├«l ridice la nivelul puterilor occidentale. Urc├ónd pe tron ├«n contextul luptelor dintre reformatori ┼či conservatori, Mahmud a ├«n┼úeles mai bine dec├ót v─ârul s─âu, sultanul Selim III, cum trebuie implementate reformele la nivelul ├«ntregului imperiu.