Ceasurile şi ora

Publicat în Dilema Veche nr. 660 din 13-19 octombrie 2016
„Cu bule“ jpeg

Grija pentru corectitudinea limbii e, desigur, lăudabilă, dar împinge uneori către excese normative şi către judecăţi aspre, care nu ţin cont de variaţia în timp şi în spaţiu a limbii. În programele şcolare ar trebui să intre nu doar cunoştinţe despre norma lingvistică actuală, ci şi deschideri de orizont, perspective mai largi asupra legăturii dintre limbă şi gîndire, dintre limbă şi cultură, asupra variaţiei lingvistice, a relativităţii normelor şi a modificării lor în timp. Altminteri, cu cele mai bune intenţii, vorbitorii ajung să critice (la alţii) forme perfect acceptabile acum cîteva decenii, prezente în literatura din secolul trecut, recomandate altădată chiar de şcoală. Iar vechimea formelor nu e un motiv de condamnare, pentru că modificarea în timp a normelor nu e un fapt de progres (şi nici de regres); limba română de acum un secol nu se afla în vreo fază inferioară de dezvoltare (după cum nu era nici într-o stare ideală de care s-ar fi depărtat prin grave degradări).

Circulă, în ultima vreme, părerea că formulări de tipul orele 3, la orele 5 etc. ar fi greşite, hipercorecte, că ar extinde nepermis de mult cerinţele acordului gramatical. Asemenea afirmaţii sînt explicabile în măsura în care se raportează la stadiul actual al limbii, în care ora se exprimă prototipic prin singularul substantivului, căruia cifra juxtapusă îi aduce precizarea temporală printr-o formă a numeralului cardinal (ora 3, ora 5 – ca în pagina 3 sau etajul 5). Nu putem face totuşi abstracţie de istoria recentă a limbii, de faptul că pînă de curînd tocmai construcţiile cu pluralul substantivului oră erau mai frecvente.

De fapt, în textele cele mai vechi exprimarea orei se făcea cu ajutorul cuvîntului de origine slavă ceas, însoţit (precedat sau urmat) de un numeral ordinal: în secolul al XVI-lea, în cărţile tipărite de Coresi, aceasta e construcţia tipică: „pînă la al unsprăzeacelea ceas“ (Evanghelia cu învăţătură), „de va veni întru al doilea ceas sau într-al treilea ceas“ (Tetraevanghel). Acelaşi model apare la Varlaam („cînd fu întăiul ceas de noapte“), la Dosoftei („de la al treile ceas pîn-al nouăle ceas“), la Antim Ivireanul („am lucrat în viia Domnului, de nu ca cel de la al noaolea ceas, măcar ca cel de la al unsprăzeacelea ceas“) etc. În textul religios orele sînt adesea pomenite pentru valoarea lor simbolică; pînă astăzi, formula metaforică păstrează construcţia veche (în al unsprezecelea ceas), diferenţiată între timp de banala indicare a momentului (la ora unsprezece).

Altă construcţie destul de veche este cea în care numeralul cardinal precedă substantivul ceas şi se acordă (cînd este cazul): „Şi cînd fu la 9 ceasuri de noapte“ (Varlaam). Acest tipar este pe larg ilustrat în dicţionarul academic (Dicţionarul limbii române, Litera C, 1940) – „Sînt două ceasuri“, „La patru ceasuri fix“, „Trenul soseşte la ceasurile 23 şi 17“ –, inclusiv prin unele variaţii: exemple în care numeralul e postpus (dar acordat) – „Sînt ceasurile două“ –, sau substantivul este elidat: „Am fost la tine pe la (ceasurile) trei“; Acelaşi dicţionar preciza că, în epocă, ceas era tot mai des înlocuit de împrumutul modern oră. Desigur, oră a intrat în aceleaşi tipare, fiind folosit la plural (de exemplu, în ziarul Dumineca din 25 martie 1934, se indica programul bisericii greco-catolice din Sighet: „la orele 6 1/2 Vecernie“; „la orele 5 mărturisire“.

Pentru aceste tipare de exprimare a timpului pot fi invocate şi diferite modele străine, dar nu trebuie excluse nici coincidenţele. Oricum, construcţia cu pluralul corespunde cel mai bine celei din franceză: à onze heures. În secolul al XIX-lea găsim deja formulări de tipul: „a început la 11 1/2 oare“ (la Alecsandri, citat în Dicţionarul limbii române, Litera O). Şi în italiană indicarea orei presupune pluralul, chiar dacă substantivul nu mai apare (alle undici).

În orice caz, ceea ce într-o perspectivă strict limitată la actualitate poate părea o abatere de la uzul curent reprezintă de fapt persistenţa unui uz mai vechi, a unei norme care a mai pierdut teren, fără a fi explicit abandonată. Ambele construcţii – la ora cinci şi la orele cinci – pot rămîne în continuare variante perfect acceptabile de indicare formală a orei (alături de mai colocvialul şi mai simplul la 5). 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Podul peste Dunăre de la Brăila arată jalnic. Asfaltul a crăpat și s-au format șanțuri ca pe „arătură”, spun șoferii VIDEO
Șoferii care trec pe podul peste Dunăre de la Brăila sunt revoltați. Deși a fost dat în folosință în urmă cu un an, podul arată deplorabil. Asfaltul a crăpat și s-au format numeroase șanțuri, exact ca pe un drum abandonat.
image
Surse: Dani Mocanu a rămas fără permis după ce a fost prins „zburând” pe A2. Ce viteză avea manelistul
Polițiștii au amendat sâmbătă, 13 iulie, șoferul unei mașini marca BMW, care circula cu o viteza uimitoare pe A2. Potrivit unor surse, la volan s-ar fi aflat manelistul Dani Mocanu.
image
Turiștii, terorizați de marea de alge de pe litoral. „Acolo unde au curățat, valurile aduc din nou cantități mari de alge” VIDEO
Zeci de mii de turiști goniți de caniculă în stațiunile de pe Litoral au parte, în aceste zile, de o surpriză mai puțin plăcută: apele Mării Negre au devenit verzi din cauza tonelor de alge aduse la mal și care miros a hazna.

HIstoria.ro

image
România anului 1944, văzută din exil: „Sfârșitul lumii noastre”
Ajuns în Elveția, Constantin Argetoianu se miră de calmul și liniștea care domnesc în rândul localnicilor și imediat ia pulsul celor câțiva români aflați aici.
image
Un cărturar francez justifică argumentat Comunismul lui Sadoveanu
„Războiul rece bîntuia și printre intelectuali. În acest context, Sadoveanu, care făcuse deja alegerea în 1944, în timpul răsturnării de situație prosovietice acționînd convins potrivit conștiinței sale umaniste, este pus în situația să aibă luări de poziție fără echivoc în favoarea noului regim”.
image
Războiului din Pacific: decriptarea codului japonez JN-25b
Un salt major pentru SUA în domeniul informațiilor a avut loc în februarie 1942, când criptanaliștii US Navy au început decriptarea mesajelor japoneze trimise cu ajutorul codului naval standard JN-25b.