Cea mai scumpă carte de literatură din istorie
Aproape zece milioane de dolari.
Cine o fi scris-o oare? Ce format? Cîte pagini?
Răspunsul, pe măsura premierei istorice: ediția princeps care cuprinde 36 de piese de teatru compuse de William Shakespeare, cunoscută sub apelativul First Folio (expresie folosită pentru a desemna astfel de manuscrise și în cazul altor autori).
Aceasta a apărut în 1623, iar 18 dintre operele lui Shakespeare (printre care Macbeth, Furtuna și A douăsprezecea noapte) au fost tipărite pentru prima dată în paginile sale. Celelalte 18 fuseseră publicate și anterior în alte formate. Doi prieteni de-ai dramaturgului s-au ocupat de apariția volumului de colecție, iar cel mai probabil, fără apariția acestei cărți rare, unele din capodoperele lui Shakespeare nici nu ar fi supraviețuit, dacă ne luăm după opinia avizată a directoarei Departamentului de Cărți și Manuscrise de la casa de licitație Christie’s. Poate în teorie, la o primă enunțare, ipoteza nu sună chiar înfricoșător, dar parcă dacă o punem în scenă devine destul de… dramatică.
Suma record obținută de Christie’s pe First Folio luna aceasta (octombrie 2020) confirmă valoarea colosală pe care o au acest tip de volume și care provine, evident, în primul rînd din raritatea lor. Puțină matematică completează literatura: doar 235 din cele aproximativ 750 de ediții de acest gen publicate au supraviețuit timpului și istoriei pînă în prezent, iar dintre acestea doar 56 (cele mai multe aparținînd statului american sau celui englez) sînt considerate complete.
Nu doar raritatea pieselor de colecție contează – nu tot ce este rar este și bun –, ci și contribuția în sine a operei la patrimoniul cultural și, în cazul lui Shakespeare, în particular la cel lingvistic. Încă puțină matematică cu ajutorul site-ului LitCharts: scriitorul englez a introdus cel puțin 422 de cuvinte noi în limba engleză. În A douăsprezecea noapte, se pare că a folosit pentru prima dată cuvîntul friend cu valoare de verb. Nu mă omor după Shakespeare, dar acest cuvînt îmi place mult în orice limbă ar fi el, plus că este esențial în orice istorie, indiferent de valoarea morfologică.
Adjudecat!
Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.
Foto: wikimedia commons