Cea mai înaltă clădire din lume și dezastrul dintr-o zi de vară

Publicat în Dilema Veche nr. 1007 din 27 iulie – 2 august 2023
image

Ironia istoriei poate face și ca cea mai înaltă clădire din oraș să devină invizibilă. Cum? Cum, din nefericire, s-a întîmplat în vara anului 1945 în New York.

Al Doilea Război Mondial era aproape încheiat, dar avioanele militare încă se mai perindau prin aer fără vreo semnificație menită să alerteze. Pe 28 iulie 1945, un bombardier, Mitchell B-25 pe numele său, se îndrepta dinspre New Bedford, Massachusetts, spre New York, unde trebuia să aterizeze pe Aeroportul LaGuardia. La bord erau doi piloți și un pasager. Vremea nu era deloc prietenoasă pentru zbor în acea dimineață de sîmbătă, o ceață foarte densă afecta serios vizibilitatea.Din acest motiv, controlorii de trafic au redirecționat avionul militar spre alt loc de aterizare, Aeroportul Newark din New Jersey.

Odată cu schimbarea rutei, avionul trebuia să treacă deasupra Manhattan-ului. Plin de ceață groasă. Echipajul de zbor fusese avertizat că cea mai înaltă clădire din oraș (și din lume!) de atunci, The Empire State Building, nu era vizibilă din cauza condițiilor meteo. Luase toate măsurile, dar se pare că nu suficiente. Aeronava zbura încet și cît de aproape de sol era posibil pentru a-și asigura o cît mai bună vizibilitate, cînd deodată i-a apărut în față clădirea Chrysler. Pentru a evita coliziunea, avionul a virat brusc. A evitat clădirea Chrysler. Slavă cerului! Doar că, în urma schimbării bruște de direcție,avionul militar a intrat în aripa de nord a Empire State Building, aproape de etajul 79. Dezastrul a arătat cam așa, pe scurt: rezervorul avionului a explodat, iar flăcările s-au împrăștiat pînă pe la etajul 75, unul dintre motoare a zburat pur și simplu prin clădire și a ajuns într-un apartament de pe partea cealaltă a străzii, iar al doilea motora rupt cablul unui lift. Părți din avion au aterizat prin clădirile din jur și pe acoperișul acestora. Evident, au existat și victime, 11 dintre acestea și-au pierdut viața, printre care și persoanele din avion.

Totul într-o zi liniștită de vară de la final de săptămînă, în care americanii își luau probabil micul dejun acasă sau sorbeau din vreo ceașcă de cafea în oraș, relaxați că istoria urma să fie mai blîndă cu omenirea după război.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cum să vă actualizați acronimele învechite pentru a ține pasul cu generația Z. Ce înseamnă DIFTP
Fie că ne facem conturi pe platforme de socializare, inclusiv pe TikTok, unde urmărim tot ce este nou, fie că încercăm să fim la curent cu ultimele tendințe în materie de modă, muzică, filme, mulți dintre noi încercăm să facem tot posibilul pentru a rămâne „în pas cu copiii”.
image
Ce oraș din lume este primul pe listă să fie distrus în cazul unui război nuclear. Documentele au fost declasificate
Documente secrete, care abia acum au fost dezvăluite, au stabilit ce oraș va fi primul care va fi aruncat în uitare în cazul unui război nuclear.
image
Rușii au lovit instalațiile energetice din centrul și vestul Ucrainei. Zelenski: Aprovizionarea cu gaz a UE este în pericol
Volodimir Zelenski reiterează rugămințile pentru mai multe rachete defensive după al patrulea atac aerian de amploare asupra sistemului energetic în ultimele săptămâni.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.