Cea mai bună sursă de lumină din istorie

Publicat în Dilema Veche nr. 941 din 21 – 27 aprilie 2022
Cea mai bună sursă de lumină din istorie jpeg

Propunere: luați un chibrit și aprindeți fitilul unei lumînări (albă, de preferat).

Egiptenii și-ar fi dorit poate să facă asta, doar că nu aveau încă... fitilul. Scufundau bucăți de trestie uscată în seu topit, pe care le aprindeau.

Au rezolvat romanii (și) această chestiune a fitilului. Au îmbibat role de papirus, uneori cu textile răsucite în jurul lor, în mai multe straturi de grăsime animală topită care se întărea. Acestea au fost primele lumînări din istorie asemănătoare cu cele pe care le avem și le aprindem astăzi. Romanii le foloseau ca să aibă lumină în case, ca să-și lumineze drumul noaptea cînd aveau de călătorit și, cînd era cazul, în cadrul ceremoniilor religioase.

Lumina se aprindea și la alte civilizații. Chinezii foloseau hîrtie rulată de orez pentru fitil și ceară de la o specie autohtonă de insecte, japonezii foloseau grăsimea de la anumiți arbuști oleaginoși, iar în India materia primă pentru lumînări se obținea prin fierberea fructului arborelui de scorțișoară.

Apoi, într-o epocă nu prea luminată a istoriei, în Evul Mediu, în Europa a fost introdusă o nouă materie primă pentru fabricarea lumînărilor: ceara de albine. Mirosul greu și flacăra fumegîndă ale lumînărilor pe bază de grăsime animală au fost înlocuite cu lumina curată și limpede a flăcării de la lumînarea din ceară de albine. Și cu un miros dulce și delicat. Lumînările din ceară de albine erau însă foarte scumpe, deci nu oricine și le permitea, așa că în breslele lumînărarilor, care se dezvoltaseră în epocă, se fabricau mai ales lumînări pe bază de seu animal.

Secolul al XIX-lea a schimbat lumina. În laboratoarele chimiștilor au fost inventate stearina și parafina, baze foarte eficiente pentru fabricarea lumînărilor și totodată a fost creată o mașină de turnat lumînări, care a făcut posibilă producția în masă. În 1879, domnul Thomas Edison a început să stingă din lumînări aprinzînd becul electric.

De la Edison înapoi la romani (de dragul istoriei și al luminii, nu în detrimentul tehnologiei): în timpul domniei sale, împăratul Constantin cel Mare ar fi poruncit să fie aprinse lumînări peste tot prin oraș în noaptea de Înviere. Biograful său, Eusebiu din Cezareea, confirmă: Sfînta veghe de noapte o prelungea pînă-n zi, anumiți oameni trimiși de el aprindeau pe întreg cuprinsul orașului lumînări lungi de ceară, cărora li se adăugau făcliile aprinse la tot pasul – ceea ce făcea ca tainica noapte a veghei să ajungă în cele din urmă mai dăruită cu lumină decît miezul zilei.

Lumina, cumva, cucerește și cel mai aspru întuneric.

Să găsim fitilul și să îl aprindem.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

vlad tepes krmz jpg
Cine a fost Ioana d’Arc a Valahiei, „Fata de la Cozia” care i-a salvat viața lui Vlad Țepeș pe câmpul de luptă
Se vorbește mult despre eroii care au salvat țara, cât și domnitorii care acum sunt menționați în cățile de istorie, însă despre femeile care au făcut multe pentru patrie se cunosc puține detalii. Un astfel de exemplu este Alexandrina de la Cozia, tot o Ioana d’Arc, dar de-a noastră, botezată de Dim
Crowne Plaza Drona2 5 jpg
Vești bune pentru Litoralul românesc! Ce ne așteaptă la Mamaia, în vara lui 2025: 450 de lei camera cu all inclusive!
Tot mai multe lanțuri hoteliere internaționale ajung și în România și aduc servicii de top pentru turiști. Click! vă prezintă două achiziții care vor schimba fața stațiunii Mamaia.
Donald Tusk Foto profimedia 0827824471 jpg
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Evenimentele recente arată că există riscuri reale de a se declanșa un conflict global, declară vineri prim-ministrul Poloniei, Donald Tusk, potrivit The Guardian.
„southern shield” americanii in Ro foto dvid 2 webp
Militarii americani execută un exercițiu de apărare antiaeriană și antirachetă în România
Militarii Armatei SUA din Regimentul 57 de Artilerie Apărare Aeriană desfășoară în România un exercițiu de apărare antiaeriană, potrivit Ministerului Apărării Naționale (MApN).
George Simion a votat la Roma Foto Captură Video TikTok jpg
George Simion a votat la Roma. Mesajul către românii din diaspora: „Nu sunt trădători, nu sunt persoane necalificate”
Preşedintele AUR, George Simion, candidat la alegerile prezidenţiale, a votat, vineri, la secţia amenajată în cadrul Consulatului General al României la Roma. Acesta a susținut că a ales să voteze în diaspora „din respect pentru românii care trăiesc în străinătate".
insomnie jpg
Ce să faci dacă te trezești în mijlocul nopții. Un influencer a dezvăluit trucul care te poate ajuta să adormi la loc
Dacă te trezești noaptea și nu poți adormi, un truc simplu de mișcare a ochilor ar putea să te ajute. Heather Gordon, influencer în domeniul sănătății, recomandă această tehnică, susținută de știință, care stimulează eliberarea melatoninei și te ajută să adormi rapid.
ciolacu trump orban colaj x png
Ciolacu, Trump și Orban, convorbire telefonică de la Budapesta. Despre ce au discutat
Premierul Marcel Ciolacu, omologul său ungar, Viktor Orban și viitorul președinte al SUA, Donald Trump au avut o convorbire telefonică, declară surse guvernamentale pentru Adevărul.
Factura gaz - frig - caldura calorifere FOTO Shutterstock
Cât au ajuns să plătească românii din Germania pentru facturi: „Sunt în șoc, vă spun sincer”
Problema costului tot mai ridicat al facturilor este una de care se lovesc tot mai mulți români, chiar și cei care locuiesc dincolo de hotarele țării. O româncă stabilită în München, în sudul Germaniei, a aflat că are plătit mii de euro la întreținere, deși de abia a avut parte de căldură.
colaj foto candidati prezidentiale 2024   foto mediafax, inquam photos jpeg
Cine va intra în turul 2 al prezidențialelor, conform ultimului sondaj. Un candidat surpriză vine tare din urmă
Marcel Ciolacu continuă să fie favorit în cursa prezidenţială. Lupta pentru turul 2 este în continuare una strânsă între ceilalți candidați, dar Elena Lasconi are un mic avans.