Ce vrăji a mai făcut ministra mea?

Publicat în Dilema Veche nr. 806 din 1-7 august 2019
Ce vrăji a mai făcut ministra mea? jpeg

Scriu acest articol dintr-unul dintre cele mai frumoase locuri pe care le cunosc în țara noastră. Coada lacului Gozna din Munții Semenic, o pensiune izolată, cochetă. De pe balcon se vede lacul, în jur e muntele, sînt pădurile și e o liniște care îți anulează orice urmă de tensiune pe care ai putea-o avea din cine știe ce cauze. Cînd am ajuns aici, Răzvan, fiul meu, a declarat că el nu e obișnuit cu atîta liniște. Copil dintre betoanele orașului venit, conectat aproape permanent la mediile virtuale. Aici, în locul ăsta unde aluneci cu caiacul pe ape calme, totul pare perfect. Și viața ta, și gîndurile tale, și lumea, în întregul ei. Sigur că doar pare, pentru că ești în vacanță și pentru că ești departe de ritmurile angoasante uneori ale tumultului cotidian, dar e destul pentru ca o scurtă vreme măcar să ai sentimentul împăcării și al echilibrului.

Sînt norocos, pentru că îmi pot permite acum aceste senzații. Dar nu oricine și le poate permite. Cel puțin nu acum. Nu prea și le pot permite, de exemplu, profesorii suplinitori. Pentru că ei sînt aproape toată vara robii examenelor și, apoi, ai ședințelor succesive, care se întind pe săptămîni întregi, de repartizare pe posturi. Mergi la una, nu prinzi post sau calculezi că mai bine aștepți pentru următoarea, căci ai auzit că se va mai scoate între timp un post care te interesează și așa mai departe. Tevatura aceasta pe care o trăiesc an de an profesorii suplinitori e cumplită. Empatizez cu ei deplin. Mulți, majoritatea de fapt, trec prin ea an de an, cine știe pentru cît timp, unii poate toată viața. E cumplit de greu și te macină, te consumă teribil. Nu cunosc domeniu de activitate, nici la stat, nici în mediul privat, care să presupună un asemenea supliciu, al examenelor pentru post anuale, în care să fie angrenați sute de mii de angajați. Sigur, în privat mai ales, ți se mai întîmplă să pierzi postul, mai depui CV la alte firme/companii, mai mergi la un interviu ici-colo, dar examen anual în toată regula, cu evaluare din toată bibliografia de studiu a disciplinei, patru ore de scris, nu cred că mai există în vreun domeniu de activitate. Și nici măcar să nu știi exact pentru ce concurezi de cele mai multe ori, pentru că intri de fapt într-o competiție pentru notă, nu pentru post, apoi apelezi la strategii de previzionare, mai auzi că un post se va elibera, însă numai după ce trec unele etape de repartizare pe post, așadar uneori riști, nu iei un post la 50 de kilometri de casă, așteptînd o ședință viitoare, în care eventual să ai șansa la un post mai aproape cu 20 de kilometri.

Anul acesta, doamna ministru Andronescu a anunțat, după desfășurarea concursului, că cei care nu au obținut nota 5 la examen și cei care s-au retras din concurs nu vor putea obține nici un post. Că nu vor putea preda, deci că nu pot spera să aibă serviciu în învățămînt. Aparent e o măsură de bun-simț. Nu ne dorim profesori care să nu poată lua nota minimă la concurs, pentru că, aplicînd o logică simplă, aceștia nu vor putea pregăti elevii pentru a obține la rîndul lor competențele minime. Totuși, ar fi cîteva amendamente de formulat. Mai întîi este principiul păstrării regulilor de-a lungul jocului. Și aici problema e veche. Metodologia acestui concurs se schimbă an de an, nu există o coerență a ei de care să se lege candidații, nevoiți să bîjbîie prin ea an de an, încercînd să-i înțeleagă ascunzișurile și reperele în fiecare primăvară și vară. Și nu e o metodologie simplă, e stufoasă, cu tot felul de încîlceli privind etapele, rolurile, notele, continuitățile, posturile etc. Dar mai mult decît atît, să schimbi regulile ei în timp ce etapele se află în derulare, ba mai mult, chiar după ce examenul s-a susținut, e o lipsă de respect față de toți participanții. Apoi, nu se iau în calcul încă o serie de aspecte. Unui candidat i se poate face rău în timpul examenului. Dacă știe că are o notă rezonabilă dintr-un an precedent, el va ieși din examen poate, din motive pur medicale, de disconfort fizic. Pe de altă parte, un candidat care are o notă mare la un examen din anii precedenți poate simți că nu stăpînește la fel de bine subiectul din acest an și alege să iasă din examen pentru a se scuti de efortul susținerii lui, de stresul așteptării rezultatului apoi. Alege, deci, pe baza dreptului său, dat tot de metodologia examenului, să folosească nota pe care a obținut-o într-un an anterior și care oricum îl plasează în poziție defavorizată față de cei care participă la repartiții pe baza notelor din anul curent: aceștia au prioritate la obținerea posturilor. E un drept pe care sistemul, prin legislația lui, i l-a dat, iar acum, prin schimbarea regulii pe parcurs, i-l ia.

Nu în ultimul rând, se mai ridică o întrebare. În mod logic, dacă procesul de selecție și de repartizare pe posturi ar funcționa echilibrat, pe baza notelor, descendent, s-ar ocupa posturile vacante. Sînt trei posturi, să spunem, cinci candidați, primii trei au note peste 5, le ocupă cei care au obținut primele trei note. De ce te-ai teme că un post e obținut de ultimul candidat, care are notă sub 5? Teoretic, fie posturile se acoperă cu primii trei care au luat notă de trecere, fie rămîi cu un post descoperit, nu ai om care să îți intre în clasă. Dacă așa ar sta lucrurile, înseamnă că toată agitația lansată de afirmația doamnei ministru e inutilă. Dar nu e chiar așa. Pentru că de fapt nu există destulă resursă umană pentru a acoperi toate posturile la nivel național. Eforturile sînt uneori deosebite pentru a acoperi zone izolate, în care accesul e dificil, naveta e grea sau imposibilă, condițiile de viață și de muncă sînt spartane. Mai degrabă cred că această măsură anunțată de doamna ministru afectează aceste zone. Cine va ajunge, astfel, să predea în aceste locuri? Fie pensionari, uneori pensionați de zece ani sau mai mult, fie profesori necalificați, care vor da un alt concurs, mai simplu și necentralizat național. Practic, în orașe și în zonele limitrofe, bătălia pentru posturi e atît de mare, încît e imposibil să obțină cineva un post cu o notă mai mică de 7. În marile orașe, chiar cu notă de 9, riști să nu obții post. De suplinitor! Așadar, problema e sistemică. Lucrurile nu se pot rezolva, însă, printr-o astfel de măsură. Ea capătă, în ansamblul problemelor cu care ne confruntăm ca societate de fapt, o coloratură populistă: susținem performanța. 

Horia Corcheș este scriitor și profesor de limba și literatura română.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Ziua a doua a congresului PPE la Romexpo, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Gazprom a oprit livrările de gaz către Austria. Nehammer: „Nu ne vom lăsa şantajaţi de Rusia”
Austria îşi va menţine politica de sprijin faţă de Ucraina şi are constituite suficiente rezerve de gaze naturale, a declarat vineri cancelarul austriac în exerciţiu, Karl Nehammer.
2 john malkovich in rolul lui sergiu celibidache in cravata galbena de serge celibidachi jpg jpeg
Magazinul din România unde și-a făcut apariția unul dintre cei mai mari actori din lume. Oamenilor nu le-a venit să creadă. VIDEO
Celebrul actor american John Malkovich revine în România, aducând din nou magia sa pe scena Teatrului Național din Timișoara.
netflix pixabay jpg
Serialul fenomen de pe Netflix care a cucerit publicul din toată lumea! Povestea inedită îi ține pe fani lipiți de televizor
O nouă producție de pe Netflix a captivat publicul din întreaga lume! A ajuns pe locul 2 în topul din țara noastră!
neurochirurgul vlad ciurea jpeg
De câte ori pe săptămână trebuie să avem relații intime cu partenerul pentru a ne menține creierul sănătos. Ce spune medicul Vlad Ciurea: „Face parte din viața noastră”
Invitat la podcastul lui Cătălin Măruță, renumitul prof. dr. Vlad Ciurea a vorbit și despre rolul pe care relațiile intime dintr-un cuplu îl au în menținerea sănătății creierului nostru.
scumpiri aşlimente bani supermarket hipermarket
Românii, extrem de îngrijorați de creșterea prețurilor de Sărbători: vor cheltui mai puțin ca anul trecut
Românii sunt extrem de îngrijorați de creșterea prețurilor în preajma Sărbătorilor, o bun parte luând în calcul să aloce un buget mai mic per achiziție comparativ cu anul 2023.
Baiant captura jpg
România – Kosovo, ce atmosferă: imnul național, cântat de Irina Baianț, a emoționat o țară întreagă
Meciul de pe Arena Națională, penultimul din Liga Națiunilor, a fost precedat de un spectacol cu adevărat special.
image png
Adolescenți uciși cu bestialitate în Anglia: „Au ieșit la o pizza și acum băieții noștri au dispărut pentru totdeauna”
Mason Rist, 15 ani, și Max Dixon, 16 ani, au murit după ce au fost urmăriți de patru adolescenți în Bristol în acest an.
Vestigiile unui necunoscut până în prezent, descoperit în cetatea dacică de la Costeşti-Cetăţuie (foto: Consiliul Județean Hunedoara)
Vestigiile unui templu necunoscut până în prezent, descoperite în cetatea dacică de la Costeşti-Cetăţuie
Campania arheologică din anul 2024, finanțată de Consiliul Județean Hunedoara și Ministerul Culturii, a adus la lumină vestigiile unui templu necunoscut până în prezent.
Bancnote lei bani FOTO Shutterstock jpg
Ce personalități importante apar pe bancnotele românești. Fiecare are o poveste interesantă
Banii sunt un instrument esențial utilizat zilnic la nivel global pentru achiziționarea de bunuri și servicii. În prezent, în lume există 183 de monede naționale, printre care se numără și leul românesc.