Ce (mai) este de făcut?

Publicat în Dilema Veche nr. 744 din 24-30 mai 2018
Ce (mai) este de făcut? jpeg

„Un diplomat“, „Ixulescu“, „Un liber-cugetător din Slatina“, „Un observator“, „Un pieton nedumerit“, „O gospodină din România“, „Un ieșean nelămurit“, „Un anonim din 23 de milioane“, „Un călător cu trenul“ și, pe lîngă acestea, multe nume proprii, unele cunoscute, printre care unul anume, Doina Cornea.

Erau doar cîteva dintre semnăturile puse pe textele scrisorilor românilor care ajungeau spre a fi citite la Radio Europa Liberă. Nu am trăit această istorie – din fericire –, dar dispariția doamnei Doina Cornea, care pe 30 mai a.c. ar fi împlinit 89 de ani, m-a dus cu gîndul la reconstituirea acelor ani, realizată de Mihnea Berindei şi de Gabriel Andreescu în cele două volume ale lucrării Ultimul deceniu comunist. Scrisori către Radio Europa Liberă.

„Un ieșean nelămurit“ scria astfel în toamna anului 1987: „Mă aflu încă sub impresia minunatului text al doamnei Cornea și nu pentru prima dată scrisorile acesteia îmi produc o încîntare spirituală și un sentiment de invidie pentru curajul său de a vi se adresa deschis, cu asumarea tuturor riscurilor, ce nu sînt de neglijat acum la noi.“ Mesajul ieșeanului difuzat în luna noiembrie venea ca răspuns la o scrisoare semnată de doamna Doina Cornea și transmisă la Radio Europa Liberă în 11 octombrie 1987, constituind astfel (așa cum remarcă autorii lucrării menționate) și o dovadă a dialogului pe care românii îl purtau între ei prin intermediul postului de radio.

„Încîntarea spirituală“ amintită mai sus de cetățeanul din Iași este într-adevăr un efect implicit al textelor Doinei Cornea, care conțin, mai ales, un puternic mesaj moral, pe care a continuat să îl propage în ciuda tuturor încercărilor regimului de a o împiedica. Textul doamnei Cornea la care se referea ieșeanul de mai sus este intitulat sugestiv „Ce este de făcut? – sau să nu dăm Cezarului ce i se cuvine lui Dumnezeu“ și se distinge, poate mai mult decît altele, prin conținutul profund moral, luînd forma unei reale meditații. M-aș opri asupra esenței și a concluziei. Esența meditației autoarei este că „vigoarea unui popor izvorăște, în primul rînd, din potențialul său spiritual: creativitate, inteligență, imaginație, forță morală, afectivitate, curaj. Spiritul creează totul, cultură, artă, știință, dar și economie, tehnică, comerț.“

În concluzie, Doina Cornea face un apel: „Să nu abdicăm de la demnitate, să nu tolerăm să ni se manipuleze spiritul, să nu tolerăm să ni se răpească ceea ce avem mai uman în noi. (…) Să iubim, să credem, să sperăm. Să refuzăm orice complicitate cu minciuna și nelegiuirea, ca să nu mai trăim această mare vinovăție în suflet față de destinul nostru, ca indivizi și ca neam.“

În caz că ne mai întrebăm din cînd în cînd „ce (mai) este de făcut?“…

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

alimentul ce te ajuta sa dormi mai bine logo jpg
Alimentul ieftin ce te ajută să adormi mai bine. Dr. Mihai Pautov: „Direct la creier se duce”
Deja nu mai este un secret pentru nimeni faptul că somnul are un rol crucial pentru sănătatea noastră. Din păcate, chiar dacă știm acest lucru, el nu reușește întotdeauna să se traducă și într-un mod practic. Mulți dintre noi avem probleme cu somnul, din diferite motive.
oameni pierzand vasul de croaziera foto x
Imagini virale pe Internet: Mai mulți turiști au rămas în porturi, după ce au întârziat la îmbarcare pe navele de croazieră
Se spune că dacă ai o zi proastă, mereu există cineva care o duce mai rău. În ultimii ani, internetul a fost invadat de imagini cu turiști surprinși în timp ce fug disperați spre vase de croazieră, sub privirile amuzate ale sutelor de pasageri deja îmbarcați.
vin pexels jpg
Ce pun grecii în vin pentru un gust unic. Descoperă aroma străveche a retsinei
Vinul nu este doar o băutură, este o veritabilă călătorie prin timp și cultură, o experiență care se desfășoară pe papilele gustative și deschide porți către tradițiile și poveștile altor popoare. În această lume fascinantă a vinurilor, Grecia se remarcă printr-o creație aromatică aparte: retsina.
Tom Cruise cu soții Beckham  foto   Instagram jpg
Tom Cruise, denumit „englez de onoare”. Oare prietenia cu moștenitorul tronului britanic să-i aducă titulatura?
Actorul american se pregătește să fie onorat cu o titulatură aparte, oferită de englezi în urma contribuției lui consistente.
poza main jpg
Premieră MedLife: primele reconstrucții mamare asistate robotic la Cluj, pro-bono
Grupul MedLife continuă să inoveze în chirurgia oncologică și reconstructivă, realizând în premieră la Cluj-Napoca primele reconstrucții mamare asistate robotic din sistemul privat, de altfel printre primele intervenții de acest tip din Europa de Est.
Sabia lui Napoleon, scoasă la licitație (© drouot.com)
Sabia lui Napoleon, scoasă la licitație
O sabie care i-a aparținut lui Napoleon, „comandată pentru uzul său personal” în 1802 și păstrată în timpul domniei sale, va fi scoasă la licitație pe 22 mai la Paris.
femeie la birou  foto   Shutterstock jpg
Stai pe scaun mult? Posterirul tău se poate deforma!
Știi deja că sedentarismul nu este deloc benefic pentru sănătatea spatelui tău, dar poate avea și un impact direct și asupra feselor tale.
electrocasnice care ne spioneaza jpg
Un aparat electrocasnic va fi interzis în România printr-o decizie a UE. Măsura se aplică de la 1 iulie
Un aparat electrocasnic întâlnit în multe dintre casele românilor, mai ales ale celor care locuiesc la bloc, va fi interzis de la comercializare începând cu data de 1 iulie, printr-o decizie a Uniunii Europene.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov la o conferință de presă la Moscova FOTO EPA EFE jpg
Lavrov susține că Putin a acceptat, de fapt, o încetare necondiționată a focului în Ucraina
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a admis într-un interviu pentru CBS News că în martie Vladimir Putin a fost de acord cu propunerea președintelui american Donald Trump privind o încetare necondiționată a focului în Ucraina, dar că această acceptare a venit cu unele condiții implicite.