Ce ├«nseamn─â o via╚Ť─â ├«mplinit─â?

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 902 din 22 ÔÇô 28 iulie 2021
Ce ├«nseamn─â o via╚Ť─â ├«mplinit─â? jpeg

ÔÇŁIf you can bear to hear the truth youÔÇÖve spoken

                                                                               Twisted by knaves to make a trap for fools...ÔÇŁ

                                                                                                                      Rudyard Kipling

╚śtiam deja: o fi b─âtr├«ne╚Ťea antipatic─â, o tot mai dureroas─â pant─â descendent─â a vitalit─â╚Ťii, dar r─âm├«ne indicatorul fundamental al modului ├«n care ne-am tr─âit via╚Ťa. Uit─â-te la om cum ├«mb─âtr├«ne╚Öte ╚Öi vezi dac─â via╚Ťa lui e ├«mplinit─â sau nu. Nu te ├«mpline╚Öti la maturitate, te ├«mpline╚Öti la b─âtr├«ne╚Ťe. S─â judeci via╚Ťa cuiva ├«nainte de b─âtr├«ne╚Ťe e o imens─â eroare. Dar chiar dac─â ╚Ötim c─â trebuie s─â avem r─âbdare ├«nainte de a trage linia socotelilor vie╚Ťii, ├«ntrebarea fundamental─â r─âm├«ne: cum s─â-╚Ťi dai seama dac─â cineva s-a ├«mplinit sau nu? Ce criteriu folosim ca s─â ╚Ötim dac─â o via╚Ť─â e ├«mplinit─â sau nu? Dac─â omul a f─âcut fapte bune? Dac─â bunele at├«rn─â mai greu dec├«t relele? Dac─â a iertat, dac─â a fost generos, dac─â a cl─âdit ceva important? C├«t s├«nt de importante pentru octogenar, de pild─â, gre╚Öelile f─âcute la 20 de ani? Dar faptele bune f─âcute la 30? Mai conteaz─â? C├«t? ╚śi, mai ales, pentru cine?

O ciudat─â ├«nt├«mplare petrecut─â nu demult m-a f─âcut s─â fiu cu pu╚Ťin mai l─âmurit ├«n privin╚Ťa acestor mari ├«ntreb─âri. ├Änt├«mplarea: ├«ntr-o sear─â, la un anumit moment, am deschis televizorul ╚Öi am r─âmas pe postul francez TV5. Ciudat, zic, pentru c─â de mult timp m─â uit rarisim la televizor ╚Öi doar la evenimente majore, precum finale sportive despre care vorbe╚Öte toat─â lumea, parade militare de zile na╚Ťionale sau la unele emisiuni ale excelentului post Trinitas TV. ╚śi mai zic ciudat pentru c─â nu cred c─â m-am uitat 30 de minute puse cap la cap toat─â via╚Ťa mea la emisiunile postului francez TV5. Nu doar c─â nu frecventez acest post, dar nici nu-l ├«nt├«lnesc! Dar uite cum, ├«ntr-o sear─â, deschid televizorul f─âr─â s─â fie vreun mare eveniment dintre cele care m─â intereseaz─â, m─â duc ÔÇô hipnotic, f─âr─â explica╚Ťie ÔÇô pe TV5, stau acolo vreo 3 minute ╚Öi, de-odat─â, ├«ncepe ceea ce postul ├«nsu╚Öi prezenta ca o lovitur─â jurnalistic─â rarisim─â: un interviu cu Alain Delon. 

Mi-am amintit imediat ce mult mi-a pl─âcut interviul pe care Alain Delon l-a dat la ├«nceputul anului 2018 ├«ntr-o edi╚Ťie special─â a publica╚Ťiei Paris Match, care-i era integral dedicat─â. Mi-amintesc bine acel interviu: spunea c─â nu-i e fric─â de moarte, ba chiar c─â o a╚Öteapt─â cumva senin, c─âci a cunoscut frumuse╚Ťea vie╚Ťii ├«n toate aspectele ei, iar lumea de azi ├«i provoac─â mai degrab─â sc├«rb─â. De o luciditate impecabil─â, Alain Delon ╚Ötia bine cui trebuie s─â-i fie recunosc─âtor pentru formidabila lui carier─â. Mai ├«nt├«i mamei sale, zice el, ÔÇ×pentru c─â m-a f─âcut cu fa╚Ťa astaÔÇŁ. Toat─â cariera lui s-a datorat fe╚Ťei ÔÇô e perfect con╚Ötient de asta. Apoi, e recunosc─âtor tuturor femeilor din via╚Ťa lui ╚Öi, pe acela╚Öi plan, publicului feminin din vreo trei genera╚Ťii, r─âsp├«ndit ├«n ├«ntreaga lume. Se considera un fel de dinozaur venit din alte lumi care nu se mai potrive╚Öte defel cu lumea de azi, pe care are t─âria s─â o sfideze ╚Öi s─â-i spun─â ├«n fa╚Ť─â ce nu-i place la ea. Cum prime╚Öte criticile socio-ideologico-politice ale recen╚Ťilor scandaliza╚Ťi? Nu-i pas─â de ele.

Un an mai t├«rziu, Festivalul de la Cannes a decis s─â-i acorde un Palme d'Or onorific. Hoardele de activi╚Öti ai naufragiului deopotriv─â vesel ╚Öi periculos pe care-l tr─âim au st├«rnit imediat o campanie de contestare cum ╚Ötiu ei s─â fac─â: cu viralizare agresiv─â, cu semn─âturi ╚Öi peti╚Ťii, cu apeluri patetice la boicot, cu etichete infamante etc. Totul s-a desf─â╚Öurat pe re╚Ťele, bine├«n╚Ťeles, c─âci re╚Ťelele s├«nt noile stadioane ├«n care au loc procesele maoiste ├«n versiunea recent─â. Delon se pronun╚Ťase ├«mpotriva adop╚Ťiei ├«n cadrul familiilor homosexuale (ÔÇ×copiii au nevoie de mam─â ╚Öi tat─â, punct!ÔÇŁ) ╚Öi avusese ├«n trecut opinii negative fa╚Ť─â de c─âs─âtoria homosexual─â. Evident, pentru scandalagii noului ev, asta ├«nseamn─â c─â Delon e homofob. Lui Delon, ├«ns─â, aceast─â zgomotoas─â sminteal─â nu i-a stricat bucuria ╚Öi nici vorb─â s─â-l fi speriat s─â apar─â, sigur pe el, ├«n cel mai expus loc cu putin╚Ť─â: la Festivalul de Cannes. Spre onoarea lui, nici Festivalul nu s-a clintit. O carier─â de genul celei a lui Alain Delon b─âtea acum doi ani agenda activi╚Ötilor zilei. ├Änc─â. Pentru c├«t timp, nu ╚Ötim. De pild─â, m─â ├«ntreb dac─â Festivalul ar fi putut avea aceea╚Öi pozi╚Ťie ├«n 2021, ├«n epoca post-Trump, dup─â ce ├«ngenuncherea, cenzura corect─â politic ╚Öi ostracizarea ideologic─â au devenit de rigoare. Sigur c─â e o prostie s─â spui c─â un om e homofob pentru c─â are dubii cu privire la c─âs─âtoria homosexual─â ╚Öi crede c─â adop╚Ťia ├«n familiile de acest gen nu e ├«n regul─â. De acord, vedem bine cum prostia asta devine norm─â sub ochii no╚Ötri, dar asta nu o face mai pu╚Ťin prostie! ├Äntrebat fiind la Cannes despre aceste ÔÇ×aspecte controversateÔÇŁ, Delon ╚Öi-a men╚Ťinut pozi╚Ťia, cu z├«mbetul pe buze. Z├«mbetul lui Delon...

Mi-a pl─âcut mult Alain Delon ├«n interviul din Paris Match ╚Öi ├«n conversa╚Ťiile pe care le-a avut cu presa ├«n timpul Festivalului de la Cannes din 2019. Vorbele lui nu erau cele ale unui pensionar nostalgic ╚Öi cu at├«t mai pu╚Ťin ale unui has been ÔÇô erau vorbele cuiva care a ├«n╚Ťeles ceva profund despre lumea asta. ├Än plus, am fost cu adev─ârat sedus pentru c─â am putut detecta o leg─âtur─â ├«ntre aceste atitudini ╚Öi actoria lui.

Se spune c─â e╚Öti un actor bun dac─â po╚Ťi s─â joci personaje c├«t mai diferite ÔÇô at├«t de diferite ├«nc├«t tu, aproape, s─â nu te mai vezi. Versatilitatea este, adesea, sinonim─â cu excelen╚Ťa ├«n actorie. La Delon, paradoxal, e invers. A jucat enorm personaje de tot felul, dar mereu a fost Delon. Excelen╚Ťa actoriei lui const─â ├«n modul ├«n care s-a plasat pe el ├«nsu╚Öi ├«ntr-un rol sau altul. C├«t─â ├«ndr─âzneal─â! F─âr─â studii de actorie (de altfel, Delon este cu adev─ârat un om f─âr─â ╚Öcoal─â!), a ├«nv─â╚Ťat cum trebuie s─â fie, nu s─â joace, ├«n fa╚Ťa camerei de filmat ├«ntr-un proces de learning by doing ghidat de oameni precum Cl├ęment, Visconti, Godard, Melville sau Malle. Rezultatul a fost un actor cu o fa╚Ť─â de ├«nger, cumva minimalist ├«n mijloace, rece, ÔÇŁde privireÔÇŁ,  ├«n care sim╚Ťeai mereu c─â e mult mai mult, de nu chiar exact opusul a ceea ce arat─â ÔÇô de aici, cred, misterul care i-a poten╚Ťat frumuse╚Ťea. Pentru Delon actorul, exact ca pentru Delon omul, ├«ndr─âzneala ╚Öi disimularea au fost tr─âs─âturi fundamentale. Nu degeaba rolul care l-a propulsat ├«n galeria celor mai mari este cel din Plein soleil ÔÇô Ripley-ul f─âcut de Delon ├«n 1960 este mult peste ceea ce a f─âcut Matt Damon ├«n 1999! Au urmat, printre multe altele, Rocco i suoi fratelli,  Il gatopardo, Le Samura├», Le Clan de Siciliens ╚Öi La Piscine, p├«n─â la Monsieur Klein ╚Öi Mort d'un pourri ajung├«nd la Notre histoire ╚Öi propriile sale produc╚Ťii din seria ÔÇ×le flicÔÇŁ. P├«n─â ╚Öi lucrurile minore pe care le-a f─âcut, gen Zorro sau apari╚Ťia t├«rzie ├«n Ast├ęrix aux Jeux Olympiques, r─âm├«n memorabile pentru c─â era Delon ╚Öi nu pentru cine ╚Ötie ce sofisticat─â art─â actoriceasc─â. Magnetic cu adev─ârat, dup─â o biografie cu totul ie╚Öit─â din comun, Alain Delon nu are de ce s─â ├«ngenuncheze c─â a╚Öa cer vremurile Facebook.

A╚Öadar, am r─âmas pe TV5 ╚Öi l-am rev─âzut. Interviul era foarte recent. De la apari╚Ťia lui la Cannes din 2019, ├«l reg─âsesc acum deteriorat fizic. ├Äntre timp, Alain Delon (85 de ani) a suferit dou─â atacuri vascular-cerebrale. Vorbe╚Öte cu o mic─â dar perceptibil─â dificultate, se mi╚Öc─â greu ╚Öi are aparat auditiv . Z├«mbetul lui, care alt─âdat─â era rece-seduc─âtor, este acum cald-patern. ╚śi albastrul ochilor s─âi e mai domol. Acum e gata s─â m─ârturiseasc─â mai mult despre el ├«nsu╚Öi ÔÇô tocmai el, notoriu pentru singur─âtatea ╚Öi izolarea pe care ├«ntotdeauna le-a preferat. ├Än acest interviu, de pild─â, dest─âinuie ata╚Öamentul lui la Fecioara Maria (ÔÇ×datorez totul femeilorÔÇŁ, v─â aminti╚Ťi?) cu care vorbe╚Öte ├«n fiecare zi. Se simte mai apropiat de p─ârin╚Ťii lui, mor╚Ťi demult, dec├«t a fost vreodat─â ╚Öi ÔÇô tipic pentru senectute ÔÇô e impresionat de jocul bizar al propriei memorii: ├«╚Öi aminte╚Öte perfect scene ╚Öi detalii din copil─ârie, din prima tinere╚Ťe, dar nu mai ╚Ötie bine lucruri de acum un an sau doi. Despre politic─â are acelea╚Öi p─âreri pe care le ╚Ötiam (pe Macron ├«l face ar╚Öice!), c├«t despre valul ideologic actual, cumva obosit, spune c─â nu-i mai pas─â ce fac ceilal╚Ťi. Are p─âreri ferme despre actorii de azi: s├«nt vedete pe care le dispre╚Ťuie╚Öte ╚Öi nu ezit─â s─â le numeasc─â, dup─â cum s├«nt altele pe care le apreciaz─â ╚Öi le laud─â, merg├«nd p├«n─â acolo ├«nc├«t ar vrea s─â mai fac─â un film cu acestea. Spune pe ╚Öleau, f─âr─â ocoli╚Öuri ╚Öi amabilit─â╚Ťi, ce crede. Pe religio╚Öi ├«i ╚Öocheaz─â cu pledoaria sa pentru eutanasie (ÔÇ×cred c─â orice om ajuns la o v├«rst─â la care ├«i e din ce ├«n ce mai greu care-i spune lui Dumnezeu ┬źgata, nu mai pot, plec┬╗ are dreptul s─â fie ajutat ├«n acest sensÔÇŁ), iar pe recen╚Ťii activi╚Öti ai progresului ├«i enerveaz─â vituper├«nd mi╚Öc─ârile de gen #metoo , feminismul la zi ╚Öi emigra╚Ťia care se revolt─â ├«mpotriva societ─â╚Ťilor ├«n care ajunge (ÔÇ×s─â plece acas─â dac─â nu le place aici!ÔÇŁ).

Privindu-l ╚Öi ascult├«ndu-l pe Alain Delon acum, lovit de atacuri cerebrale, admira╚Ťia mea pentru el cre╚Öte p├«n─â acolo ├«nc├«t m─â duce spre un ciot de r─âspuns la marile ├«ntreb─âri cu care am ├«nceput. Iat─â, cred, un semn de ├«mplinire: s─â ajungi la o v├«rst─â la care mai to╚Ťi cei al─âturi de care ai tr─âit s├«nt mor╚Ťi, iar tu execu╚Ťi cu demnitate testamentul moral de a m─ârturisi deschis valorile, stilul ╚Öi op╚Ťiunile vie╚Ťii de atunci, ale vie╚Ťii care te-a f─âcut s─â fii ce e╚Öti, fie chiar ╚Öi ├«mpotriva vie╚Ťii prezente. Da, societatea omeneasc─â este cu adev─ârat suma celor ce au fost, a celor ce s├«nt ╚Öi a celor ce vor fi ÔÇô orice alt─â sum─â par╚Ťial─â este, ├«n fapt, inuman─â; oricare dintre acestea trei e l─âsat pe dinafar─â, suma e viciat─â fundamental.

╚śtiind bine c─â, din p─âcate, nu se poate ├«nt├«mpla a╚Öa ceva, totu╚Öi, ├«mpotriva mersului biologiei ╚Öi poate chiar ├«mpotriva a ceea ce crede╚Ťi acum, urez fiec─âruia dintre dumneavoastr─â s─â ajung─â acolo!

Foto: Alain Delon, Cannes, 2019 (wikimedia commons)

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

Adevarul.ro

image
Mu┼čc─âtura de viper─â: ce nu ai voie s─â faci dac─â e┼čti mu┼čcat de acest ┼čarpe veninos
Mu┼čc─âtura de viper─â poate fi grav─â, ajung├óndu-se la deces ├«n lipsa interven┼úiei prompte. Speciali┼čtii explic─â ce trebuie f─âcut ┼či, mai ales, ce nu trebuie f─âcut ├«ntr-o astfel de situa┼úie. Sunt, de asemenea, m─âsuri de preven┼úie ┼či informa┼úii pe care orice amator de drume┼úii ar trebui s─â le cunoasc─â.
image
Un b─ârbat care ┼či-a ├«n┼čelat so┼úia a fost obligat de judec─âtori s─â-i achite desp─âgubiri de 20.000 euro
Un b─ârbat care ┼či-a ├«n┼čelat so┼úia ┼či a l─âsat-o f─âr─â avere a fost obligat de instan┼ú─â s─â-i pl─âteasc─â daune morale ┼či compensatorii ├«n valoare total─â de 20.000 euro.
image
P─â┼úania nea┼čteptat─â a unei rom├ónce ├«n Grecia. ÔÇ×Asta cu seriozitatea ┼či amabilitatea grecilor e doar un mitÔÇŁ
O rom├ónc─â spera s─â petreac─â un concediu de vis ├«n Grecia, iar pentru asta ┼či-a rezervat din timp camere la un hotel de patru stele. Ajuns─â acolo, turista a avut o surpriz─â nepl─âcut─â.

HIstoria.ro

image
Nașterea Partidului Țărănesc, în tranșeele de la Mărășești
├Än Primul R─âzboi Mondial, Mihalache se ├«nscrie voluntar ca ofi┼úer ├«n rezerv─â ╚Öi se remarc─â prin curaj ╚Öi prin vitejie peste tot, dar mai cu seam─â la M─âr─â╚Öe╚Öti. Regele Ferdinand ├«nsu╚Öi ├«i prinde ├«n piept ordinul ÔÇ×Mihai ViteazulÔÇť pentru faptele sale de eroism.
image
Dacă am fi luptat și vărsat sânge în 1940 pentru Basarabia, poate că...
Istoria nu se scrie cu autoprotectoarele ÔÇ×dac─â...ÔÇŁ ╚Öi ÔÇ×poate c─â...ÔÇŁ. Nimeni nu poate dovedi, chiar cu documente istorice atent selectate, c─â ÔÇ×dac─â...ÔÇŁ (sunte┼úi liberi s─â completa┼úi Dumneavoastr─â aici), soarta Rom├óniei ar fi fost alta, mai bun─â sau mai rea. Cert este c─â ultimatumurile sovietice din 26-27 iunie 1940 ╚Öi deciziile conduc─âtorilor rom├óni luate atunci au avut efecte puternice imediate, dar ╚Öi pe termen lung.
image
Cine a fost Mary Grant, englezoaica devenit─â simbol al Revolu╚Ťiei de la 1848 din ╚Üara Rom├óneasc─â
ÔÇ×Rom├ónia revolu╚Ťionar─âÔÇŁ, crea╚Ťia pictorului Constantin Daniel Rosenthal, este unul dintre cele mai reprezentative tablouri ale rom├ónilor, simbol al Revolu╚Ťiei de la 1848. Rom├ónca surprins─â ├«n tabloul care a f─âcut istorie a fost, de fapt, la origini, o englezoaic─â pe nume Mary Grant.