Ce este în „mintea” păpușii Sally?

Publicat în Dilema Veche nr. 966 din 13 octombrie – 19 octombrie 2022
O mare invenție – contractul social jpeg

Un copil de trei ani, păpușa Sally și două cutii cu capac se află în aceeași cameră. În prima cutie este pusă o banană, a doua cutie este goală. Păpușa este scoasă din cameră, iar apoi banana este mutată în cealaltă cutie cu capac. După readucerea păpușii în cameră, copilul a fost întrebat în care cutie va „căuta” aceasta banana. Copilul a indicat cutia în care se afla banana în acel moment. Experimentul a fost repetat cu un copil de cinci ani. De această dată, copilul a indicat cutia în care se afla banana înainte ca păpușa Sally „să plece” din cameră. În prima etapă a experimentului, copilul de trei ani nu a făcut diferența dintre ceea ce se afla în mintea sa (el știa în care cutie se afla banana) și ceea ce se afla în „mintea” păpușii. În a doua etapă a experimentului, copilul de cinci ani a realizat că Sally nu „știa” de mutarea bananei, astfel încît  o căuta în cutia în care se aflase inițial.

Acest experiment simplu este evocat în teoria minții (a nu se confunda cu filosofia minții) pentru a marca evoluția conștiinței diferenței. Copiii dobîndesc mai întîi înțelegerea diferenței fizice față de obiectele și corpurile din preajmă. Ulterior, ei descoperă diferența dintre ceea ce se află în mintea lor și ceea ce se află în mintea celorlalți. Este surprinzător că această diferență de reprezentare a realității începe să fie înțeleasă de un copil de cinci ani, dar este uitată de adulți, inclusiv de specialiști în economie și politologie. Și mai surprinzător este că uneori chiar specialiștii care profesează teoriile diversității ignoră efectele sociale, economice și politice generate de diferențele de reprezentare a realității. Preocuparea, în bună măsură întemeiată, de a delegitima eurocentrismul prin afirmarea pluralismului identităților culturale nu este suficientă pentru a asigura un minim de valori comune și un minim de reguli în scopul acceptării reciproce a diferențelor identitare. Nu de puține ori, reprezentarea din „mintea” păpușii Sally nu este doar diferită de a celorlalți, dar este configurată fie pe ideea că nu mai există alte reprezentări, fie pe ideea că orice reprezentare diferită este inacceptabilă.

Recursul la experimentul păpușii Sally este relevant pentru a înțelege erorile săvîrșite de gîndirea și de practica politică din laboratoarele și cancelariile lumii euroatlantice în ultimele trei decenii. Cu bună-credință sau cu naivitate, ceea ce uneori poate să fie același lucru, gînditori, activiști și oameni politici s-au întrecut în a proclama globalizarea ca întruchipare și condiție a păcii și a prosperității. Tocmai specialiștii în teoriile diversității par să nu fi înțeles că în mintea altora este altceva decît în mintea lor. Această neînțelegere explică de ce, în Statele Unite și, mai ales, în Uniunea Europeană, au fost elaborate politici riguroase pentru protecția mediului, în timp ce în China, în Rusia și în multe alte țări constrîngerile de acest tip au fost afișate numai în scop propagandistic sau pur și simplu au fost ignorate. Tot astfel, regulile pentru descurajarea faptelor anticoncurențiale săvîrșite de marile companii au fost aplicate în mod mecanic în sectorul întreprinderilor mici și mijlocii. Consecința a fost creșterea nesustenabilă a costurilor de producție și ieșirea de pe piață a multor agenți economici, în avantajul concurențial al întreprinderilor din alte țări care nu și-au impus asemenea reguli. Mai grav, pacifiștii urcați pe valul globalismului au descurajat punerea în operă a strategiilor de securitate și de apărare în lumea euroatlantică, în timp ce alți competitori globali au făcut cheltuieli uriașe pentru producția de arme și de echipamente militare.

Reacțiile împotriva globalismului sînt firești, dar ele au fost folosite în mod pervers pentru a pune semnul egalității între globalism și europenism. Confuzia este foarte periculoasă, deoarece se încearcă pe această cale discreditarea construcției europene. Or, acest proiect politic instituțional a fost gîndit nu pentru disoluția identităților naționale, ci pentru conservarea lor într-o structură politică europeană. Supraviețuirea identităților naționale nu este posibilă decît dacă, în și prin acestea, se alcătuiește și se consolidează identitatea europeană. Globalismul este o aglomerare de abstracțiuni, adică o ideologie inaptă să întemeieze o construcție instituțională.  Europenismul este o gîndire de peste două secole, cu rădăcini în două milenii de istorie politică și culturală, care a dat naștere unei construcții concrete: Uniunea Europeană. 

Dialogul dintre europenism și alte tipuri de gîndire regională, iar nu globalismul, este calea care poate duce la înțelegerea alterităților, adică a diferențelor din mintea celuilalt. Numai astfel apare șansa construirii unor punți de comunicare culturală și de cooperare economică. Realizarea acestei șanse depinde de reciprocitatea acceptării diferențelor. Acceptarea celuilalt este firească numai dacă acceptarea este reciprocă. Ideea de reciprocitate, născută pe tărîmul schimburilor comerciale cu cîteva mii de ani în urmă, a devenit, de la Aristotel încoace, un principiu moral cu vocație universală. Dar nu orice vocație se realizează. Nimeni nu poate ști cînd vocația universală a reciprocității va deveni o realitate pentru toți competitorii jocului global pe teren politic și economic. Pînă atunci, fiecare trebuie să fie atent la ceea ce este în mintea celuilalt.

Valeriu Stoica este avocat și profesor de drept civil la Facultatea de Drept a Universității din București.

640px Boulevard Unirii jpg
Cu mîndrie despre România, cu luciditate despre români
România va construi și spitalele regionale și municipale (este greu de spus cînd), pentru că dacă acum este moda stadioanelor, cu siguranță va veni și cea a spitalelor.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Dependența de China
În discursul despre care aminteam mai devreme, Rishi Sunak propunea ca relațiile cu China să fie guvernate de acum înainte de un „pragmatism robust”.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Nota testamentară a lui Constantin Noica
S-au găsit, inevitabil, și hermenuți subtili, care să extindă „marasmul” nicasian asupra „discipolilor”.
Frica lui Putin jpeg
Dr.
Bine, dar de ce totuși au nevoie să-și pună la rever acest păcătos de dr.? Vanitate?
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Doar educația...
Și eu cred că responsabilitatea, respectul pentru ceilalți și hărnicia sînt valorile fundamentale pe care trebuie să le insuflăm celor ce vin după noi.
m simina jpg
Primul SMS din istorie
Fix treizeci de ani, așadar, de la primul mesaj scurt trimis (Short Message Sent) din istorie.
Iconofobie jpeg
Un demon atipic
Ambii reprezintă niște „realități” abstracte, imprecise, încărcate de mister și neclaritate semantică.
„Cu bule“ jpeg
Șofer de duminică
Popularitatea expresiei se reflectă în extinderea tiparului la alte ocupații.
HCorches prel jpg
Voi știți formula permanganatului de potasiu?
Așa era ea, o profesoară severă din cale-afară, la orele căreia nu se auzea nici musca.
radu naum PNG
Putem să vorbim despre un campionat prea mondial de fotbal?
Un minunat Panama-Oman va putea fi savurat la viitoarea Cupă Mondială. Sau un Brazilia – St. Kits şi Nevis, acolo să vezi distracţie! Nu s-au gîndit rău venerabilii.
p 7 WC jpg
Evitabila creștere a extremei drepte germane
Dar nu și în Germania, unde partidul de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD) are, deocamdată, un succes neînsemnat.
Comunismul se aplică din nou jpeg
De ce se opune Austria
Mi-am adus aminte atunci și cum o cunoștință din Oetz mi-a explicat odată că pe văile mai dinspre Elveția mă puteam întîlni cu oameni nesuferiți și încuiați.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (I)
În limba engleză, termenul subject a rămas fidel sensului etimologic de supus.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Conferințele noastre, viitorul nostru
Cînd generația liceenilor de azi va ajunge la butoanele țării, sînt convins că ne va fi mai bine decît ne este acum!
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Presa acum 85 de ani și azi
Nu mai e vorba de o slujbă publică, destinată să lămurească în vreun fel pe privitor.
Frica lui Putin jpeg
Condiția de înger
abandonînd umanitatea pentru un scurt răstimp, a împrumuta aripile de la îngeri.
AFumurescu prel jpg
Interesul și fesul
Dacă nu mă credeți, întrebați-vă prietenii de pe Facebook, Instagram, Twitter, TikTok și ce alte rețele „sociale” vor mai fi fiind. În lumea virtuală.
m simina jpg
Abraham Lincoln de Ziua Recunoștinței
Abraham Lincoln este primul președinte american care a salvat un curcan de la sacrificare, dar nu cu ocazia Zilei Recunoștinței, ci de Crăciun.
Iconofobie jpeg
Întîmplări întîmplătoare
„Întîmplările” sînt piesele unui puzzle imens ce creionează o imagine aflată dincolo de puterea noastră de cuprindere.
„Cu bule“ jpeg
Vechea gașcă
Originea cuvîntului nu a fost lămurită, deocamdată.
HCorches prel jpg
Nu-i cazul să renunți
Din fericire, chiar și în cadrul acestor formări pe care le mai susținem, constatăm că numărul acestor profesori este în scădere.
p 7 WC jpg
Libertate de expresie pentru cine?
Expresia lui Musk „într-o manieră sănătoasă” permite o gamă largă de interpretări, unele dintre ele foarte restrictive pentru libertatea de expresie.
radu naum PNG
Comunismul se aplică din nou jpeg
Bucureștiul văzut cu alți ochi
Bucureștiul acela, bombardat de americani și apoi și de germani, era încă frumos și bogat.

Adevarul.ro

camasialtita
Greșelile intenționate de pe iile cusute de femeile de pe vremuri. „Știau să-și pună acest semn al bunului simț”
Ia cu altiță se află pe lista patrimoniului UNESCO. Demersul de includere a acestei cămăși în patrimoniul UNESCO a fost pornit în comun de specialiști din România și Republica Moldova.
nava de croaziera Viking Polaris Foto AFP jpg
O americancă a fost ucisă la bordul unui vas de croazieră, după ce vaporul a fost lovit de un val răzleț
O turistă a fost ucisă și alți patru pasageri au fost răniți după ce un un val răzleț (de tip rogue, n.r.) a lovit un vas de croazieră cu destinația Antarctica, a anunțat compania de turism Viking.
vin fiert shutterstock 1207175692 jpg
Rețeta unui delicios vin fiert, cea mai populară băutură iarna. Ingrediente care îl fac senzațional
Băut în cantități moderate, vinul roșu se transformă în leac natural. Iarna, consumat fiert, acționează eficient împotriva răcelilor datorită resveratrolului, o substanță care are proprietăţi inflamatorii.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.