Ce are Liverpool şi n-au alţii?

Publicat în Dilema Veche nr. 798 din 6-12 iunie 2019
Un sport la Răsărit jpeg

Ce are Liverpool şi n-au alţii? 

E titulară pe cîntecul acela magic, „You’ll Never Walk Alone“, care vorbeşte despre credinţă, camaraderie, umilinţă şi biruinţă, şi sună imens cîntat în orice stadion. Pentru că orice stadion devine un lăcaş al unui soi de cult atunci cînd îl aude. Liverpool dă fotbalului un sens al răzvrătirii, ca atunci cînd a întors Milan acum 14 ani sau Barcelona acum cîteva săptămîni din drumuri fără întoarcere. Liverpool nu va fi niciodată Manchester Utd, Real, Bayern, Barcelona, PSG, Chelsea, Juventus, Milan, baroni ai fotbalului cu morgă şi pretenţii autocratice. Liver-pool nu ar şti să impună o „dictatură“ şi de aceea va fi etern îndrăgită de cei mereu în căutare de haiduci ai sistemului. Deşi, să nu ne înşelăm, Liverpool e parte din sistemul care împarte fotbalul în bogaţi şi săraci. Numai că aura ei e a unui tînăr trăgînd dintr-o trompeţică pe o plajă în vreme ce maturii beau vinuri sofisticate la un restaurant cu stele Michelin. Liverpool de astăzi şi-a oferit în plus un antrenor pe măsura imaginii. Jurgen Klopp e un hirsut simpatic şi înfricoşător în acelaşi timp (la întrebarea unui fan „Cum aş putea să îl întîlnesc pe Klopp?“, a răspuns rînjind: „Nu vrei să-l întîlneşti pe Klopp!)“, capabil de crize de furie teribile, dar şi de a face pe clovnul cu şapca pusă invers sau cocoţat pe muchia de sus a unui autobuz. Asta e doar frişca. Tortul e savoir-faire-ul acestui excelent om şi antrenor, care, conform unor statistici prezentate de colegii de la Digisport, în patru ani a făcut Liverpool să progreseze la toate capitolele: posesie, goluri etc. Klopp nu a preluat o echipă cu vedete de nivel zero mondial, ci şi-a transformat în timp fotbaliştii foarte buni în vedete. Asta înseamnă să fii creator de fotbal. Guardiola e un făcător de sisteme. Klopp e constructor de echipe cu oameni. Un şef de trib cu care poţi glumi pînă cînd spune: „Înainte!“. Şi atunci nimeni nu mai întreabă nimic. Ataci la baionetă şi înfigi steagul pe redută. Şi dacă nu-l înfigi rămîne gestul, de neuitat. Ăsta e Liverpool. O sumă de oameni care nu merg singuri. Niciodată.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

ec0d7da087c0a838003dca2a8039d929 jpg
Rusia a livrat Coreei de Nord un milion de barili de petrol, arată imagini din satelit
Rusia a trimis Coreei de Nord un milion de barili de petrol din martie, potrivit analizei imaginior din satelit realizată în urma unei anchete jurnalistice, relatează Business Insider.
Statia CFR Simeria  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (2) jpg
Nod feroviar important, modernizat în șase ani. Cum arată acum gara de epocă, complet schimbată după 120 de ani
Stația CFR Simeria, una dintre cele mai vechi gări din România, a fost modernizată, iar lucrările la clădirea de epocă a nodului feroviar, construită în jurul anului 1900, au ajuns la final.
comuna jpg
Unde se află uzina metalurgică Ciocanul, cea care stârnea hohote de râs. A dispărut brusc, după 200 de ani
La poalele Munților Poiana Ruscă, într-un peisaj sălbatic din județul Timiș, se află comuna Nădrag, un loc care timp de două secole a trăit și s-a dezvoltat în umbra unei industrii ce părea eternă.
Turistii au mers la pas spre Parang  Sursa: PParang Ski & Summer Resort Facebook
Imagini revoltătoare dintr-o stațiune montană. Drum închis iarna, telescaun pe butuci. „Așa se urcă în Parâng: patru kilometri pe jos”
Deși a nins abundent în zona alpină a Munților Parâng, turiștii care au vrut să se bucure de zăpadă în stațiunea montană Parâng au fost puși în fața unei situații neobișnuite. Unii au fost nevoiți să urce patru kilometri pe jos, spre cabanele montane.
Atacul cerebral vascular reprezintă una dintre principalele cauze de deces în România Colaj DMS
Stresul care ucide. Legătura cu motivul morții lui Gabriel Cotabiță și riscul major pentru vârsta mijlocie
Reducerea stresului este crucială pentru prevenirea AVC-urilor, mai ales la vârsta mijlocie. Stresul cronic poate contribui la creșterea tensiunii arteriale și inflamația vaselor, factori majori ai AVC-ului. În România, infrastructura limitată reduce accesul rapid la tratamente eficiente.
alegeri 1990 sursa mnir
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste și ciomege ale primelor alegeri după '89
Acum aproape 35 de ani aveau loc primele alegeri prezidențiale libere din istoria României. Era primul exercițiu democratic pentru un popor care trăise 45 de ani în comunism. A fost însă un eveniment umbrit de întâmplări grotești, scandaloase care nu aveau nimic în comun cu libertatea de expresie.
copil batut foto adevarul
Ce simt copiii când sunt bătuți de părinți. Răspuns șocant din partea unui psiholog: „Umilința este aceeași ca în cazul unui viol”
2 din 10 părinți români cred că educația copiilor se face prin bătaie. Este una dintre concluziile studiului „Bunăstarea Copilului din Mediul Rural” 2024, realizat la comanda World Vision România.
image png
Simona Trașcă, traumatizată de căsnicia cu diplomatul libanez. La ce orori a fost supusă
Simona Trașcă și-a cunoscut prima și cea mai mare iubire în adolescență. Mahmud Ahmad Hammoud a fost cel care a luat-o de soție și i-a oferit un băiețel. După șase ani de mariaj, blondina a luat decizia de a se despărți de el.
Bani - bancnote - lei FOTO Shutterstock
Cât câștigă un dezvoltator software. În ce orașe din România sunt cele mai mari salarii
Salariul unui dezvoltator software este de 18.700 lei, brut lunar, a anunțat miercuri Asociația Business Service Leaders Romania (ABSL), precizând că salariile vor crește și anul viitor.