Ce are ea și nu am eu?

Publicat în Dilema Veche nr. 872 din 23 decembrie 2020 - 6 ianuarie 2021
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg

ÔÇŽchit c─â expertiza mea ├«n domeniul muzicii rom├óne╚Öti s-a oprit undeva ├«ntre Mirabela Dauer ╚Öi Semnal M. De domni╚Öoara (doamna?) Delia ╚Öi de c├«ntecul pomenit ├«n titlu am auzit ├«nt├«mpl─âtor, de la o cuno╚Ötin╚Ť─â din ╚Ťar─â, care mi-a trimis un video, acum c├«╚Ťiva ani. Dar, dup─â cum se poate lesne observa, a avut un impact suficient pentru a servi drept inspira╚Ťie textului care urmeaz─â.

F─âr─â a intra ├«n arcanele psihologiei, atunci c├«nd ceva las─â o impresie durabil─â e limpede c─â ╚Ťi-a atins cumva, pe undeva, o coard─â sensibil─â. Acest ÔÇ×cevaÔÇŁ poate fi chiar orice: o vorb─â aruncat─â ├«n v├«nt sau un v├«nt care st├«rne╚Öte pe nea╚Öteptate o ploaie de castane ├«n Parcul Central din Cluj; o banc─â dintr-un parc asociat─â cu o iubire sau o iubire asociat─â cu o carte; un banc cu Bul─â sau o arie din Verdi; un miros de chiftele sau aroma ierbii proasp─ât cosite. Orice. A c─âuta acestor asocieri explica╚Ťii strict ra╚Ťionale e v├«nare de v├«nt. Cu toatele ating cumva resorturi suflete╚Öti delicate, printr-un joc al rico╚Öeurilor de multe ori imposibil de explicat. Asta ├«ns─â nu le face mai pu╚Ťin eficiente. Dimpotriv─â. Pe scurt, pr─âjiturelele lui Marcel Proust din ├Än c─âutarea timpului pierdut joac─â un rol-cheie, chiar dac─â rolul lor r─âm├«ne imposibil de definit cu precizie. N-o mai lungesc.

Pr─âjiturica mea, dup─â alegerile din Rom├ónia, a fost c├«ntecelul mai sus pomenit. Uit├«ndu-m─â la rezultate, m-am g├«ndit imediat la to╚Ťi politicienii care au stat ╚Öi s-au sc─ârpinat ├«n cre╚Ötet, ├«ntreb├«ndu-se, precum Delia, ÔÇ×Ce are ea ╚Öi nu am eu?ÔÇť. Ce are acest partid ap─ârut de nic─âieri, AUR, ╚Öi n-avem noi? Cum ne-a furat, chiar de sub nas, electoratul, la fel cum i-a furat rivala bietei Delia iubitul ÔÇô ÔÇ×De ce ├«n fa╚Ťa mea v─â z├«mbea╚Ťi pe ascuns?ÔÇŁ. A c─âuta aici explica╚Ťii ÔÇ×╚Ötiin╚ŤificeÔÇŁ este, ╚Ötiin╚Ťific vorbind, o pierdere de vreme. Nu po╚Ťi g─âsi explica╚Ťii ÔÇ×ra╚ŤionaleÔÇŁ pentru vibra╚Ťiile subcon╚Ötientului, cum nu po╚Ťi g─âsi nici ├«ntre pr─âjiturelele lui Proust ╚Öi ceea ce urmeaz─â. Sigur, post-factum, s-au g─âsit ╚Öi exper╚Ťi, critici literari, dac─â prefera╚Ťi, care s─â ne explice ÔÇ×ce a vrut s─â ne spun─â poetulÔÇŁ, vorbaÔÇŽ poetului Ion Mure╚Öan. E plin─â lumea de ei ╚Öi-n America.

Sigur, precum ├«n America, mass-media au fost prinse cu pantalonii ├«n vine de o mi╚Öcare care s-a dezvoltat concomitent la firul ierbii, fa╚Ť─â c─âtre fa╚Ť─â, cu autocarul auriu, ╚Öi-n bulele social media ÔÇô ambele ignorate cu o superioritate blazat─â de c─âtre gazetarii care nu mai fac altceva dec├«t s─â se citeasc─â unii pe ceilal╚Ťi. Sigur, ceva interese mai mult sau mai pu╚Ťin ascunse vor fi fiind at├«t ├«n spatele noului partid, c├«t ╚Öi al harismaticului domn C─âlin Georgescu, aspirant la fotoliul de ÔÇ×premierul nostruÔÇŁ. Similarit─â╚Ťile dintre mesaje s├«nt prea evidente pentru a fi coinciden╚Ťe.

╚śi totu╚Öi.

A te opri la aceste explica╚Ťii ├«nseamn─â, ├«nc─â o dat─â, a-╚Ťi fura singur c─âciula. Te po╚Ťi ├«mb─âta cu ap─â rece, ├«i po╚Ťi acuza pe to╚Ťi ace╚Öti votan╚Ťi c─â s├«nt noii vadimi╚Öti, lumpen-proletari, incul╚Ťi, nostalgici ai comunismului, manipula╚Ťi de servicii dinl─âuntru sau din afar─â, victime economice ├«n c─âutarea unor deful─âri daco-mioritice ÔÇô pe scurt, ni╚Öte frustra╚Ťi. ╚śi poate, pe ici, pe colo, chiar ai avea dreptate. Dar asta nu ├«nseamn─â nici c-ai ├«n╚Ťeles ce se ├«nt├«mpl─â ╚Öi nici c─â-i ÔÇ×comba╚ŤiÔÇŁ ÔÇô dimpotriv─â. Faptul c─â tu e╚Öti mai frustrat dec├«t frustra╚Ťii despre care vorbe╚Öti s-ar cuveni s─â te pun─â pe g├«nduri. ├Änseamn─â c─â ╚Ťi-a sc─âpat ceva. Iar faptul c─â ├«i ataci ├«n dev─âlm─â╚Öie, f─âr─â discern─âm├«nt, cu dispre╚Ťul t─âu educat, nu face altceva dec├«t s─â le confirme convingerile. Dup─â cum ne spunea ├«n liceu domnul Cri╚Öan, profesorul de istorie ÔÇô ╚Öi o spunea ├«n anii ÔÇÖ80, c├«nd se f─âcea pu╚Öc─ârie pentru ╚Öi mai pu╚Ťin: ÔÇ×Dac─â noi le tot spunem capitali╚Ötilor c─â s├«nt pe moarte, ce s─â fac─â ╚Öi ei, s─âracii? Se ap─âr─â!ÔÇŁ.

S─â l─âs─âm pentru moment la o parte absenteismul ╚Öi s─â ne ├«ndrept─âm aten╚Ťia strict asupra celor care au votat ├«n diaspora. ÔÇ×Spune tu, nu e ciudat?ÔÇŁ ÔÇô se ├«ntreab─â Delia, a╚Öa c─â s─â ne ├«ntreb─âm ╚Öi noi: nu e ciudat c─â ├«n diaspora, p├«n─â deun─âzi l─âudat─â ╚Öi dat─â de exemplu de spirit civic, ata╚Öament la valorile democratice ╚Ö.a.m.d., AUR a ie╚Öit pe locul doi, imediat dup─â USR? Nu e ciudat c─â, peste noapte, ÔÇ×diasporeniiÔÇŁ s-au remetamorfozat ├«n c─âp╚Öunari, parchetari ╚Öi lumpen-diaspora, potrivit unor fini anali╚Öti ╚Öi intelectuali, lua╚Ťi pe nepreg─âtite, precum Delia? Pentru unul care a participat la dou─â r├«nduri de alegeri ÔÇ×ciudateÔÇŁ ├«n SUA, cu rezultate neprev─âzute de nici un expert, sentimentul de d├ęj├á-vu e nelini╚Ötitor. De o parte avem explica╚Ťia ÔÇ×trumpi╚ÖtilorÔÇŁ, de cealalt─â, pe cea a ÔÇ×lumpenilorÔÇŁ. S-ar crede c─â de╚Ötep╚Ťii educa╚Ťi s-au str├«ns cu to╚Ťii ├«n cealalt─â tab─âr─â.

De╚Ötept de-a╚Ö fi, simpla apartenen╚Ť─â la o ÔÇ×turm─â de de╚Ötep╚ŤiÔÇŁ m-ar pune pe g├«nduri, taman pentru c─â o g├«ndire ├«n turm─â nu mai e g├«ndire. Pentru asta, ├«ns─â, e nevoie ╚Öi de o doz─â zdrav─ân─â de bun-sim╚Ť ╚Ť─âr─ânesc pe care, da, l-am pierdut. Da, s├«ntem lumpeni, dar s├«ntem lumpenii g├«ndirii ÔÇô ne-am pierdut bunul-sim╚Ť ╚Ť─âr─ânesc ╚Öi nu l-am dob├«ndit ├«nc─â pe cel trecut prin filtrul g├«ndirii autonome. (Not─â: Pentru a evita noi acuza╚Ťii, m─â gr─âbesc s─â precizez c─â n-am votat nici cu Trump ╚Öi nici cu AUR.) Da, USR-PLUS nu e AUR. Da, par a fi la poluri opuse, dar a╚Öa pare a fi ╚Öi c├«ntecul Deliei, pentru cei care privesc video-ul oficial. Considera╚Ťi aceasta o aten╚Ťionare formal─â: video-ul cu pricina nu e recomandat persoanelor cu naturelul sim╚Ťitor. D─âuneaz─â grav s─ân─ât─â╚Ťii estetice. C├«ntecul e una, prezentarea, cu totul altceva. Cu kitsch-ul pre kitsch c─âlc├«nd. Tocmai de aceea, mi-e greu s─â spun dac─â respectivul c├«ntec mi-a r─âmas ├«n╚Öurubat ├«n minte datorit─â muzicii sau din cauza prezent─ârii. Sau ambelor. Mai conteaz─â?

╚śi-acum putem, ├«n sf├«r╚Öit, r─âspunde la ├«ntrebarea ÔÇ×Ce are ea ╚Öi nu am eu?ÔÇŁ. At├«t USR-PLUS, c├«t ╚Öi AUR au, ├«n feluri diferite, ceea ce nu au partide precum PNL sau PSD. Au, cel pu╚Ťin deocamdat─â, abilitatea de a st├«rni visarea ÔÇô visul unei societ─â╚Ťi civilizate, cur─â╚Ťat─â de corup╚Ťie, sau visul unei Rom├ónii cu un proiect de ╚Ťar─â care s─â ne redea o identitate ╚Öi un scop. Sau ambele. Mai conteaz─â? Important e visul. B─ât─âliile viitorului vor fi b─ât─âlii pentru visuri. Pentru c─â de un vis sau altul avem cu to╚Ťii nevoie. Cu to╚Ťii avem nevoie de un Mo╚Ö Cr─âciun.

La anul ╚Öi la mul╚Ťi ani!

P.S. Cu aceast─â ocazie, n─âd─âjduiesc c─â am l─âmurit-o ╚Öi pe domni╚Öoara (doamna?) Delia: degeaba ╚Öi-a uscat iubitul dup─â ce ploaia l-a udat. ├Än momentul ├«n care i-a m─ârturisit c─â ÔÇ×╚Öi f─âr─â flori e u╚Öor de iubitÔÇŁ, l-a pierdut. Neg├«nd importan╚Ťa florilor, a negat importan╚Ťa vis─ârii. L-a uscat de poman─â.

Alin Fumurescu este associate professor la Departamentul de ╚śtiin╚Ťe Politice al Universit─â╚Ťii din Houston, autor al c─âr╚Ťii Compromisul. O istorie politic─â ╚Öi filozofic─â (Humanitas, 2019).

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

HIstoria.ro

image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.
image
SUA și Republica Dominicană - Cum a eșuat o anexare dorită de (mai) toată lumea
Pe 2 decembrie 1823, ├«ntr-o vreme c├ónd majoritatea coloniilor spaniole din Americi ├«╚Öi declaraser─â independen╚Ťa sau erau pe cale s-o c├ó╚Ötige, pre╚Öedintele SUA, James Monroe, a proclamat doctrina care-i poart─â numele ╚Öi care a devenit unul dintre documentele emblematice ale istoriei politice a SUA ╚Öi a lumii.