Cas─â pasiv─â, tuse productiv─â...

Publicat în Dilema Veche nr. 722 din 21-27 decembrie 2017
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg

Terminologiile de specialitate intr─â adesea ├«n circula┼úia mai larg─â prin publicitate: chiar dac─â la ├«nceput ┼čocheaz─â, cuvintele ┼či expresiile tehnice recent ├«mprumutate sau cu sensuri modificate, imitate dup─â alte limbi, tind s─â devin─â acceptabile prin repetare. Momentul ini┼úial e oarecum riscant, pentru c─â publicitatea nu pare prea atent─â la conota┼úiile ┼či la asocierile pe care le-ar putea trezi noile cuvinte sau noile sensuri; probabil c─â acestea s├«nt considerate un risc minor, ├«n compara┼úie cu avantajele surprizei ┼či ale aspectului interna┼úional ┼či ┼čtiin┼úific al formulelor.

Un slogan publicitar ÔÇô ÔÇ×Tehnologii inovative pentru case pasiveÔÇť ÔÇô asociaz─â ├«n rim─â doi termeni care se dep─ârteaz─â de inventarele ┼či defini┼úiile dic┼úionarelor mai vechi prin sens (pasiv) ┼či prin form─â (inovativ). ├Än domeniul construc┼úiilor, conceptul ecologic de locuin┼ú─â sau cas─â pasiv─â este deja acceptat, pentru a traduce originalul german Passivhaus ┼či echivalentul englezesc passive house (formula fiind calchiat─â ┼či ├«n francez─â ÔÇô maison passive ÔÇô, italian─â ÔÇô casa passiva etc.). Denumirea este motivat─â semantic la origine, fiind vorba de ├«nc─âlzirea prin sisteme care reduc la minimum produc┼úia de energie ┼či se bazeaz─â pe captarea energiei solare ┼či pe conservarea ei prin izolare etc., deci nu printr-o contribu┼úie activ─â la ├«nc─âlzirea global─â. P├«n─â la deplina obi┼čnuire cu formula, asocierea r─âm├«ne totu┼či ciudat─â ├«n rom├ón─â: pentru c─â presupune un antonim ÔÇô casa activ─â ÔÇô, pentru c─â sugereaz─â o personificare a locuin┼úei ┼či mai ales pentru c─â intr─â ├«n contradic┼úie cu conota┼úiile predominant negative ale adjectivului pasiv. Casa pasiv─â este prezentat─â ca o inova┼úie c├«t se poate de bun─â; insul pasiv e ├«ns─â un exemplu r─âu; ├«n DEX, prima defini┼úie a adjectivului pasiv este ÔÇ×care nu reac╚Ťioneaz─â ├«n nici un fel, care este lipsit de ini╚Ťiativ─â ╚Öi de interes pentru ceea ce face, vede etc.; inactivÔÇť. Casa pasiv─â poate fi a┼čadar perceput─â ÔÇô cel pu┼úin p├«n─â c├«nd formula tehnic─â se fixeaz─â ┼či se ┼čterg conota┼úiile primelor apari┼úii ÔÇô ca o entitate apatic─â, indiferent─â ÔÇô ceea ce nu treze┼čte neap─ârat dorin┼úa de a o avea.

Adjectivul inovativ s-a r─âsp├«ndit extrem de mult ├«n ultimele decenii, desigur datorit─â prelu─ârii ┼či adapt─ârii din englez─â (innovative); a fost adesea criticat, ├«n primul r├«nd pentru c─â dubleaz─â adjectivul cu o alt─â termina┼úie, inovator, preluat ┼či adaptat mai demult din francez─â (din innovateur). ├Än ciuda disputelor, termenul s-a impus ┼či se oficializeaz─â: este deja ├«nregistrat de unele dic┼úionare generale ┼či inclus ├«n denumiri de institu┼úii ÔÇô de pild─â, ├«n titulatura Institutului de Cercet─âri Avansate pentru Materiale, Produse ┼či Procese Inovative. Unii vorbitori justific─â ├«mprumutul prin nevoia de diferen┼úiere: inovator s-ar fi folosit doar pentru persoane, astfel c─â inovativ ar fi fost necesar pentru no┼úiuni abstracte. Evident, inovator putea fi foarte bine folosit ┼či pentru a califica procese, produse, tehnologii etc., iar adjectivul inovativ nu ├«┼či opre┼čte ascensiunea la inanimate, extinz├«ndu-se ┼či asupra persoanelor: ÔÇ×C├«t de inovativi s├«nt rom├ónii?ÔÇť (hotnews.ro, 2010). ├Än paralel, adjectivul (adesea substantivizat) conservativ (pe care DEX ├«l ├«nregistreaz─â ca termen de specialitate rar, ├«mprumutat din francez─â) se r─âsp├«nde┼čte, tot sub influen┼úa englezei (conservative), tinz├«nd s─â-l ├«nlocuiasc─â pe conservator.

Dac─â pasivitatea e ├«n genere un defect, productivitatea este de obicei demn─â de laud─â. Prima defini┼úie din DEX a adjectivului productiv este marcat─â evaluativ, cu orientare pozitiv─â: ÔÇ×care produce (mult); care d─â randamentÔÇť. Publicitatea pentru produse farmaceutice utilizeaz─â ├«ns─â ├«n ultimul timp formula tuse productiv─â; probabil consacrat─â ├«n medicin─â (de┼či Google Books indic─â pu┼úine atest─âri, majoritatea foarte recente), ├«n orice caz corespunz├«nd sintagmei engleze┼čti productive cough. ┼×i ├«n acest caz, conota┼úiile s├«nt periculoase: de ce ar vrea cineva s─â scape de o tuse harnic─â ┼či rentabil─â?

┼×i alte adjective ├«n -iv sufer─â schimb─âri lexicale ┼či semantice ├«n limba de azi. ├Än cazul lui calitativ, folosit cu un sens pozitiv pe care dic┼úionarele nu ├«l atest─â, e probabil vorba de o transformare ├«n interiorul limbii rom├óne. Sensului standard, neutru din punctul de vedere al evalu─ârii ÔÇô ÔÇ×care se refer─â la calitateÔÇť ÔÇô i se adaug─â o inova┼úie colocvial─â pozitiv─â, cuv├«ntul devenind echivalent cu formula de calitate: ÔÇ×calitatea ceaiului se poate verifica de orice persoan─â, str├«ng├«ndu-l ├«n pumn: dac─â se sfarm─â cu zgomot ┼či nu devine un praf ├«nseamn─â c─â e calitativÔÇť (gorjeanul.ro). ├Än noua ipostaz─â, adjectivul e supus f─âr─â ezit─âri grada┼úiei: ÔÇ×Care telefon este mai calitativ?ÔÇť (tpu.ro); ÔÇ×┬źA┼ča e mai calitativ, mult mai calitativ┬╗, zice un clientÔÇť (publika.md); ÔÇ×├Än fiecare an am f─âcut un vin mai bun, cu c├«t e mai nou cu at├«t e mai calitativÔÇť (bursa.ro). ├Än cazul s─âu, ├«n lipsa vreunei terminologii de specialitate, putem spera c─â inova┼úia nu se va extinde. 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din Bucure╚Öti. A publicat, ├«ntre altele, volumele Limbaj ╚Öi politic─â (Editura Universit─â╚Ťii Bucure╚Öti, 2007) ╚Öi 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colec╚Ťia ÔÇ×Via╚Ťa cuvintelorÔÇť, 2010).

O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Dincolo de costul ╚Öi eficien╚Ťa sanc╚Ťiunilor interna╚Ťionale
Sanc╚Ťiunile ├«mpotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de c├«nd m─â ┼čtiu, ├«ntre ascez─â ┼či l─âcomie, ├«ntre Yoga ierbivor─â ┼či Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, c─â ne-a╚Ťi speriat, bat─â-v─â s─â v─â bat─â....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
P├«n─â la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semn─âturi de sus╚Ťinere, din toate col╚Ťurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta ├«ngust─â ╚Öi elegant─â, bra╚Ťele ghidonului ╚Öi sunetul pe care ├«l scotea noul scuter ├«l asem─ânau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristic─â metafizic─â
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta at├«t de grav o genera╚Ťie, retez├«ndu-i pofta de a tr─âi?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Longevivi
Adjectivul ÔÇ×longevivÔÇŁ este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lung─â a unei vie╚Ťi umane, ci ╚Öi pe aceea a unei activit─â╚Ťi oarecare ├«ndeplinite de o persoan─â.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred c─â ├«n ╚Öcoli institu╚Ťia psihologului ╚Öcolar ar trebui s─â capete o mult mai mare vizibilitate ╚Öi importan╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Mai exist─â ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Exist─â o teorie imbecil─â conform c─âreia la stadion po┼úi face mai orice, ÔÇ×nu s├«ntem la teatruÔÇť, e bine s─â existe un loc unde s─â se descarce fl─âc─âii.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Turismul ne e str─âin
Mori╚Öca merge oricum ╚Öi mereu apar al╚Ťi clien╚Ťi fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce lipse╚Öte pe pia╚Ťa politic─â
Tejghelele vie╚Ťii noastre politice, de╚Öi multicolore ├«n aparen╚Ť─â, s├«nt, de fapt, goale.
Viktor Orbán (9298443437) jpg
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Orbán și românii
Indiferent însă de ceea ce îl mînă în luptă pe dl Orbán, nota sa de plată e mult întîrziată.
Frica lui Putin jpeg
Cenaclul ÔÇ×Flac─âraÔÇŁ 2.0
Nu, Adrian P─âunescu nu a fost un ÔÇ×colabora┼úionistÔÇŁ. El a fost un coautor, poate printre cei mai importan┼úi, al cultului lui Ceau┼čescu.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Phone Booth with Tower Bridge (36387425206) jpg
Cabina de telefon
├Än Marea Britanie, tradi╚Ťionalele cabine ro╚Öii de telefon au devenit mici galerii de art─â.
Iconofobie jpeg
Detalii complicate
Putem sesiza incongruen╚Ťe multiple ├«ntre omul creator ╚Öi ÔÇô juc├«ndu-ne pu╚Ťin cu no╚Ťiunile ÔÇô creatorul tr─âitor.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Teoria chibritului
ÔÇ×A face teoria chibrituluiÔÇŁ e una dintre expresiile colocviale ╚Öi umoristice cunoscute de toat─â lumea, dar pe care dic╚Ťionarele noastre nu le-au ├«nregistrat.
HCorches prel jpg
Atunci ne vom transforma într-un algoritm matematic
Nu matematica, nu fizica, nu chimia s├«nt cele care dau unei na╚Ťiuni identitate. Ci limba, literatura, istoria, artele.
p 7 WC jpg
Crizele de astăzi sînt altfel
Crizele nu mai sînt evenimente rare și izolate, care afectează un grup restrîns de persoane.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Carevas─âzic─â, Viktor Orb├ín ╚Ťine cu Csikszereda?
Tipul e un fabulos afacerist care folose┼čte orice mijloc, orice tertip pentru a-┼či m─âri capitalul, financiar sau electoral.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Pensionarii de la teras─â
├Ämi vin ├«n minte pensionarii str─âini, turi╚Öti prin Rom├ónia anilor ÔÇÖ70-ÔÇÖ80, care ne uimeau prin mobilitatea, veselia ╚Öi senin─âtatea lor.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Jus cogens
Cine are cîștig de cauză într-un conflict? Cel care e mai puternic sau cel care are dreptate?

Adevarul.ro

image
Bătaie generală la Untold, în faţa scenei la concertul lui David Guetta VIDEO
În cea de-a treia zi a Festivalului Untold, când au fost prezente peste 95.000 de persoane din peste 100 de ţări ale lumii, a izbucnit o bătaie între mai mulţi tineri, în timpul concertului lui David Guetta. Filmarea a devenit virală pe Internet.
image
Pericolul frumos ÔÇ×ambalatÔÇť care ├«i transform─â pe tineri ├«n victime. ÔÇ×Inima lor ajunge ca la 80-90 de aniÔÇť
Vârsta pacienţilor la care medicii au ajuns să trateze accidentul vascular cerebral sau infarctul miocardic acut a scăzut dramatic în ultimii ani. Produsele foarte populare printre tineri, consumate de la vârste mici, duc la un astfel de deznodământ.
image
Luptă contracronometru pentru a salva balena beluga blocată în râul Sena. Mamiferul refuză hrana VIDEO
Oficialii francezi ├«ncearc─â cu disperare s─â salveze o balen─â┬ábeluga blocat─â ├«n r├óul Sena, cu o injec┼úie cu vitamine pentru a-i stimula apetitul. Observatorii ┼čtiin┼úifici spun c─â balena pare s─â fie vizibil subnutrit─â, iar salvatorii sper─â totu┼či s─â o ajute s─â-┼či recapete apetitul ┼či energia necesar─â pentru a se ├«ntoarce pe mare.

HIstoria.ro

image
ÔÇ×R─âceala diplomatic─âÔÇŁ dintre Bulgaria ╚Öi Rom├ónia
Per ansamblu, climatul diplomatic de la sf├ór╚Öit de secol XIX poate fi definit ca fiind ÔÇ×destinsÔÇŁ. O dovad─â o constituie ╚Öi vizita lui Carol I, ├«nso╚Ťit de frunta╚Öul liberal D. A. Sturdza (un adept al Triplei Alian╚Ťe), la Sankt Petersburg, ├«n iulie 1898, unde s-a bucurat de o foarte bun─â primire.
image
Dacia roman─â, o provincie puternic militarizat─â
Distribu┼úia armatei ├«n interiorul teritoriului provinciei Dacia a servit scopului strategic principal al acestei provincii, ┼či anume de a separa ┼či supraveghea neamuri ÔÇ×barbareÔÇŁ care erau poten┼úial periculoase, ├«n special dac─â se aliau ├«ntre ele contra Romei, cum au fost ├«n special sarma┼úii iazigi.
image
Stalin îl întreabă pe Jukov dacă va putea apăra Moscova
├Ängrijorat de ├«naintarea germanilor ╚Öi de cucerirea Solnechnogorsk (23 noiembrie 1941), Stalin l-a ├«ntrebat pe Jukov dac─â va putea men╚Ťine Moscova. Jukov a r─âspuns afirmativ, cu condi╚Ťia trimiterii a ├«nc─â dou─â armate ╚Öi furniz─ârii a 200 de tancuri, dar Stalin a replicat c─â nu mai existau tancuri.