Casă pasivă, tuse productivă...

Publicat în Dilema Veche nr. 722 din 21-27 decembrie 2017
„Cu bule“ jpeg

Terminologiile de specialitate intră adesea în circulaţia mai largă prin publicitate: chiar dacă la început şochează, cuvintele şi expresiile tehnice recent împrumutate sau cu sensuri modificate, imitate după alte limbi, tind să devină acceptabile prin repetare. Momentul iniţial e oarecum riscant, pentru că publicitatea nu pare prea atentă la conotaţiile şi la asocierile pe care le-ar putea trezi noile cuvinte sau noile sensuri; probabil că acestea sînt considerate un risc minor, în comparaţie cu avantajele surprizei şi ale aspectului internaţional şi ştiinţific al formulelor.

Un slogan publicitar – „Tehnologii inovative pentru case pasive“ – asociază în rimă doi termeni care se depărtează de inventarele şi definiţiile dicţionarelor mai vechi prin sens (pasiv) şi prin formă (inovativ). În domeniul construcţiilor, conceptul ecologic de locuinţă sau casă pasivă este deja acceptat, pentru a traduce originalul german Passivhaus şi echivalentul englezesc passive house (formula fiind calchiată şi în franceză – maison passive –, italiană – casa passiva etc.). Denumirea este motivată semantic la origine, fiind vorba de încălzirea prin sisteme care reduc la minimum producţia de energie şi se bazează pe captarea energiei solare şi pe conservarea ei prin izolare etc., deci nu printr-o contribuţie activă la încălzirea globală. Pînă la deplina obişnuire cu formula, asocierea rămîne totuşi ciudată în română: pentru că presupune un antonim – casa activă –, pentru că sugerează o personificare a locuinţei şi mai ales pentru că intră în contradicţie cu conotaţiile predominant negative ale adjectivului pasiv. Casa pasivă este prezentată ca o inovaţie cît se poate de bună; insul pasiv e însă un exemplu rău; în DEX, prima definiţie a adjectivului pasiv este „care nu reacționează în nici un fel, care este lipsit de inițiativă și de interes pentru ceea ce face, vede etc.; inactiv“. Casa pasivă poate fi aşadar percepută – cel puţin pînă cînd formula tehnică se fixează şi se şterg conotaţiile primelor apariţii – ca o entitate apatică, indiferentă – ceea ce nu trezeşte neapărat dorinţa de a o avea.

Adjectivul inovativ s-a răspîndit extrem de mult în ultimele decenii, desigur datorită preluării şi adaptării din engleză (innovative); a fost adesea criticat, în primul rînd pentru că dublează adjectivul cu o altă terminaţie, inovator, preluat şi adaptat mai demult din franceză (din innovateur). În ciuda disputelor, termenul s-a impus şi se oficializează: este deja înregistrat de unele dicţionare generale şi inclus în denumiri de instituţii – de pildă, în titulatura Institutului de Cercetări Avansate pentru Materiale, Produse şi Procese Inovative. Unii vorbitori justifică împrumutul prin nevoia de diferenţiere: inovator s-ar fi folosit doar pentru persoane, astfel că inovativ ar fi fost necesar pentru noţiuni abstracte. Evident, inovator putea fi foarte bine folosit şi pentru a califica procese, produse, tehnologii etc., iar adjectivul inovativ nu îşi opreşte ascensiunea la inanimate, extinzîndu-se şi asupra persoanelor: „Cît de inovativi sînt românii?“ (hotnews.ro, 2010). În paralel, adjectivul (adesea substantivizat) conservativ (pe care DEX îl înregistrează ca termen de specialitate rar, împrumutat din franceză) se răspîndeşte, tot sub influenţa englezei (conservative), tinzînd să-l înlocuiască pe conservator.

Dacă pasivitatea e în genere un defect, productivitatea este de obicei demnă de laudă. Prima definiţie din DEX a adjectivului productiv este marcată evaluativ, cu orientare pozitivă: „care produce (mult); care dă randament“. Publicitatea pentru produse farmaceutice utilizează însă în ultimul timp formula tuse productivă; probabil consacrată în medicină (deşi Google Books indică puţine atestări, majoritatea foarte recente), în orice caz corespunzînd sintagmei englezeşti productive cough. Şi în acest caz, conotaţiile sînt periculoase: de ce ar vrea cineva să scape de o tuse harnică şi rentabilă?

Şi alte adjective în -iv suferă schimbări lexicale şi semantice în limba de azi. În cazul lui calitativ, folosit cu un sens pozitiv pe care dicţionarele nu îl atestă, e probabil vorba de o transformare în interiorul limbii române. Sensului standard, neutru din punctul de vedere al evaluării – „care se referă la calitate“ – i se adaugă o inovaţie colocvială pozitivă, cuvîntul devenind echivalent cu formula de calitate: „calitatea ceaiului se poate verifica de orice persoană, strîngîndu-l în pumn: dacă se sfarmă cu zgomot şi nu devine un praf înseamnă că e calitativ“ (gorjeanul.ro). În noua ipostază, adjectivul e supus fără ezitări gradaţiei: „Care telefon este mai calitativ?“ (tpu.ro); „«Aşa e mai calitativ, mult mai calitativ», zice un client“ (publika.md); „În fiecare an am făcut un vin mai bun, cu cît e mai nou cu atît e mai calitativ“ (bursa.ro). În cazul său, în lipsa vreunei terminologii de specialitate, putem spera că inovaţia nu se va extinde. 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Paradisul care atrage turiști români cu prețuri neschimbate de 10 ani. „Numai la noi se practică japca”
Românii aleg demulte ori să-și petreacă vacanțele în străinătate, în special vara, spre disperarea hotelierilor care se plâng de lipsa clienților. Însă, în foarte multe cazuri, turistul român face această alegere pentru că, nu e un secret, un sejur în străinătate e mai ieftin decât în propria țară
image
Radonul, ucigașul invizibil din Ardeal. Medic: „Se atașează de aerosol și rămâne la nivelul de 1-1,5 m înălțime, exact unde respiră copiii”
A crescut numărul cazurilor de cancer pulmonar la nefumători, iar un motiv este iradierea cu radon, un gaz radioactiv incolor și inodor foarte periculos pentru sănătate dacă se acumulează în clădiri.
image
Căutătorii de artefacte milenare. Fabuloasele noi descoperiri ale detectoriştilor, arheologii amatori plini de surprize
Înarmaţi cu detectoare de metal, colindând locuri numai de ei ştiute din ţinutul Neamţului, arheologii amatori au reuşit, graţie hazardului şi perseverenţei, să aducă la lumină vestigii din vremuri trecute

HIstoria.ro

image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.
image
Un proces pe care CIA l-a pierdut
În toamna lui 1961, CIA se mută din Washington în noul şi splendidul sediu de la Langley, Virginia.
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.