Casa de vacanță a președintelui Ronald Reagan
Documente desecretizate din arhiva FBI au dezvăluit că securitatea Reginei Elisabeta a II-a a fost, poate, în pericol pe durata vizitei pe care a făcut-o în Statele Unite ale Americii în 1983. În ciuda acestei situații, din fericire gestionată cu succes de autorități, turul Reginei și al Prințului Philip pe Coasta de Vest a fost un succes. Și cum să nu fie, dacă oaspeții au ajuns și la reședința de vacanță din California a cuplului prezidențial Reagan, Ranch in the Sky, cunoscută și subdenumirea Rancho del Cielo; în limba română, probabil ar fi Ferma din Cer. Oricum, tradusă în orice limbă, denumirea spune tot.
Ne oprim puțin la casa de vacanță a președintelui american.
Inițial, ferma nu a avut această denumire, dar domnul Reagan nu putea rata un botez inspirat tocmai în cazul reședinței la care a ținut atît de mult. Așa că din 1974, de cînd familia a cumpărat proprietatea Rancho de los Picos, din Santa Barbara, California, aceasta s-a transformat în Rancho del Cielo. Cu o suprafață de aproape 3.000 de metri pătrați, domeniul este situat în apropierea munților Santa Ynez, dar pentru ca istoria să fie cu adevărat del cielo, are în același timp și o superbăvedere la Oceanul Pacific. Casa propriu-zisă este una tipic spaniolă, construită din chirpici, de refacerea căreia s-a ocupatchiar președintele, ajutat, desigur, de profesioniști. Au construit și o curte interioară pietruită, și un gard care să înconjoare locuința. Un hambar generos, grajduri pentru cai și alte clădiri anexe (care foloseau drept locuințe pentru serviciile secrete) făceau parte, de asemenea, din Rancho.
În magazie era și locul unei drujbe galbene pe care Ronald Reagan o folosea pentru a tăia bușteni. Domeniul includea și un lac numit Lacul Norocos (Lucky Lake), pe care soții Reagan obișnuiau să se plimbe cu o canoe. Cum ar fi de așteptat, casa de vacanță prezidențială era foarte retrasă ca poziționare, cu un singur drum de acces, nepracticabil în sezonul ploios.
Apropo de ploaie, aceasta a căzut din belșug la vizita Reginei Elisabeta a II-a în SUA din 1983, ceea ce a făcut-o pe suverană să remarce cu umoru-i caracteristic: „Știam că am exportat multe dintre tradițiile noastre în Statele Unite, dar nu mi-am dat seama că ploaia este unul dintre ele”.
Mihail Gorbaciov, alt oaspete de-ai președintelui Ronald Reagan la fermă, cu altă ocazie, nu a pomenit de exporturi de tradiții. Că nu avea ce. Dar a purtat o pălărie de cowboy pe timpul vizitei.
Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.