Casa de vacanță a președintelui Ronald Reagan

Publicat în Dilema Veche nr. 1002 din 22 iunie – 28 iunie 2023
index jpeg 5 webp

Documente desecretizate din arhiva FBI au dezvăluit că securitatea Reginei Elisabeta a II-a a fost, poate, în pericol pe durata vizitei pe care a făcut-o în Statele Unite ale Americii în 1983. În ciuda acestei situații, din fericire gestionată cu succes de autorități, turul Reginei și al Prințului Philip pe Coasta de Vest a fost un succes. Și cum să nu fie, dacă oaspeții au ajuns și la reședința de vacanță din California a cuplului prezidențial Reagan, Ranch in the Sky, cunoscută și subdenumirea Rancho del Cielo; în limba română, probabil ar fi Ferma din Cer. Oricum, tradusă în orice limbă, denumirea spune tot.

Ne oprim puțin la casa de vacanță a președintelui american.

Inițial, ferma nu a avut această denumire, dar domnul Reagan nu putea rata un botez inspirat tocmai în cazul reședinței la care a ținut atît de mult. Așa că din 1974, de cînd familia a cumpărat proprietatea Rancho de los Picos, din Santa Barbara, California, aceasta s-a transformat în Rancho del Cielo. Cu o suprafață de aproape 3.000 de metri pătrați, domeniul este situat în apropierea munților Santa Ynez, dar pentru ca istoria să fie cu adevărat del cielo, are în același timp și o superbăvedere la Oceanul Pacific. Casa propriu-zisă este una tipic spaniolă, construită din chirpici, de refacerea căreia s-a ocupatchiar președintele, ajutat, desigur, de profesioniști. Au construit și o curte interioară pietruită, și un gard care să înconjoare locuința. Un hambar generos, grajduri pentru cai și alte clădiri anexe (care foloseau drept locuințe pentru serviciile secrete) făceau parte, de asemenea, din Rancho.

În magazie era și locul unei drujbe galbene pe care Ronald Reagan o folosea pentru a tăia bușteni. Domeniul includea și un lac numit Lacul Norocos (Lucky Lake), pe care soții Reagan obișnuiau să se plimbe cu o canoe. Cum ar fi de așteptat, casa de vacanță prezidențială era foarte retrasă ca poziționare, cu un singur drum de acces, nepracticabil în sezonul ploios.

Apropo de ploaie, aceasta a căzut din belșug la vizita Reginei Elisabeta a II-a în SUA din 1983, ceea ce a făcut-o pe suverană să remarce cu umoru-i caracteristic: „Știam că am exportat multe dintre tradițiile noastre în Statele Unite, dar nu mi-am dat seama că ploaia este unul dintre ele”.

Mihail Gorbaciov, alt oaspete de-ai președintelui Ronald Reagan la fermă, cu altă ocazie, nu a pomenit de exporturi de tradiții. Că nu avea ce. Dar a purtat o pălărie de cowboy pe timpul vizitei.

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Povestea care sparge tiparele în Japonia tradiționalistă. Cum a devenit o însoțitoare de bord prima femeie la conducerea Japan Airlines
Numirea în ianuarie a lui Mitsuko Tottori la conducerea Japan Airlines (JAL) a provocat un adevărat șoc în lumea afacerilor din această țară. Nu numai că Tottori era prima femeie aflată la conducerea companiei aeriene, dar își începuse cariera ca membru al echipajului de cabină.
image
„Era doar o chestiune de timp”: Eminem îl ucide pe alter ego-ul Slim Shady în noul album VIDEO
Unul dintre marile alter ego-uri din pop ar putea avea un sfârșit macabru, Eminem anunțând primul său album de după cel din 2020, intitulat „The Death of Slim Shady (Coup de Grâce)”, relatează The Guardian.
image
Dispariția misterioasă a fiicei de 16 ani a unor magnați americani ai tehnologiei. Când a fost văzută ultima dată VIDEO
Mint Butterfield, fiica unor cunoscuți antreprenori din lumea tehnologiei, a dispărut în weekend. Tânăra de 16 ani a fost zărită pentru ultima dată duminică seara, în Bolinas, California, la nord de San Francisco.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.