Căruţabil

Publicat în Dilema Veche nr. 629 din 10-16 martie 2016
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg

Carosabilul pare a fi un element esen┼úial al ┼čtirilor noastre zilnice despre gropi, blocaje, parc─âri neregulamentare ┼či mai ales despre accidente. Circula┼úia pe drumurile publice e un subiect favorit al presei actuale, care informeaz─â permanent despre ÔÇ×astuparea gropilor ap─ârute ├«n carosabil, pe arterele din Capital─âÔÇť (agerpres.ro); ÔÇ×Carosabil surpat ├«n centrul CapitaleiÔÇť (mediafax.ro); ÔÇ×aruncarea z─âpezii pe carosabilÔÇť (viata-libera.ro), despre faptul c─â ÔÇ×┼čoferii au plantat pomi ├«n gropile din carosabilÔÇť (vestic.ro), c─â ÔÇ×un autocamion (...) a ie┼čit de pe carosabil ┼či a intrat ├«ntr-un ┼čantÔÇť (ziare.com) etc. ├Än stilul jurnalistic este folosit mai ales substantivul neutru provenit din adjectivului carosabil; ├«n schimb, stilul oficial (juridic ┼či administrativ) recurge aproape exclusiv la adjectiv, mai ales ├«n sintagma parte carosabil─â: ÔÇ×Vehiculele trebuie conduse numai pe drumurile, p─âr┼úile carosabile, benzile sau pistele stabilite pentru categoria din care fac parteÔÇť (legislatia-rutiera.ro); ÔÇ×partea carosabil─â a drumului publicÔÇť (codulrutier.ro).

Termenul carosabil este un ├«mprumut modern din francez─â, unde ├«ns─â carrossable este doar adjectiv. Dac─â vom c─âuta ├«n Internet o posibil─â form─â francez─â substantivizat─â ÔÇô ÔÇ×le carrossableÔÇť ÔÇô, vom constata c─â cele c├«teva rezultate ob┼úinute s├«nt aproape exclusiv traduceri din rom├ón─â, f─âcute cel mai probabil de vorbitori care transfer─â ├«n francez─â, f─âr─â s─â-┼či dea seama, inova┼úia local─â.

E interesant c─â ├«mprumutul adaptat carosabil a fost concurat, ├«ntr-o prim─â faz─â, de un calc par┼úial, care ├«ncerca s─â-i motiveze structura, ref─âc├«nd-o cu elemente deja existente ├«n limb─â: c─âru┼úabil. Cuv├«ntul nu este ├«nregistrat de dic┼úionarele noastre, dar a avut perioada sa de relativ succes. Ap─ârea, spre sf├«r┼čitul secolului al XIX-lea, ├«n acte publice ÔÇô de pild─â, ├«ntr-un raport al primarului din R├«mnicu S─ârat, publicat ├«n Monitorul oficial din 3 mai 1888: ÔÇ×s-a format ghea┼ú─â pe distan┼úe considerabile, acoperind at├«t partea c─âru┼úabil─â, c├«t ┼či trotuareleÔÇť. Termenul era folosit de mai multe ori ├«n text, fiind scris, ├«n ortografia oscilant─â ┼či par┼úial etimologizant─â a vremii, carutabil. ├Äl reg─âsim, peste aproape o jum─âtate de secol, ├«n scrierile lui Cincinat Sfin┼úescu, profesor la ┼×coala Superioar─â de Arhitectur─â ┼či ├«ntemeietor al urbanismului rom├ónesc. Adjectivul c─âru┼úabil apare de 12 ori ├«n studiul s─âu C─âile de comunica┼úie ┼či transporturile ├«n Municipiul Bucure┼čti (1931): ÔÇ×┼čosea cu partea c─âru┼úabil─â de 10 m. l─â┼úimeÔÇť; ÔÇ×dac─â am reduce l─â┼úimile p─âr┼úilor c─âru┼úabile la strictul necesarÔÇť etc. Cuv├«ntul apare ┼či mai t├«rziu, ├«n Monitorul Prim─âriei Bucure┼čti, ca adjectiv ÔÇô ÔÇ×refacerea pavajului c─âru┼úabil din bolovani de r├«uÔÇť (25 aprilie 1937); ÔÇ×este interzis ambulan┼úilor de a sta┼úiona ┼či vinde pe trotuar sau pe partea c─âru┼úabil─â ├«n urm─âtoarele pie┼úe ┼či str─âziÔÇť (19 iunie 1938) ÔÇô ┼či chiar ca substantiv: ÔÇ×se adjudec─â definitiv (...) executarea lucr─ârilor de pavare la c─âru┼úabil pe str. Carol DavilaÔÇť (19 iunie 1938). Evident, ├«ntre timp se instala tot mai mult ├«n limb─â ├«mprumutul carosabil (atestat, de exemplu, ├«n Universul literar din 2 iunie 1913).

C─âru┼úabil e un exemplu de ├«ncercare lipsit─â de succes de a introduce ├«n limb─â, prin calc, un cuv├«nt cu motivare intern─â. Pentru a imita modul de formare al derivatului fr. carrossable (de la carrosse), a fost folosit ca baz─â cuv├«ntul c─âru┼ú─â. De┼či seam─ân─â fonetic cu c─âru┼ú─â, fr. carrosse desemneaz─â o tr─âsur─â elegant─â, deci un vehicul mult mai potrivit cu circula┼úia ├«n ora┼če. De altfel, ├«n spa┼úiul francez terminologia transportului rutier avea deja o anume tradi┼úie care permitea mai u┼čor transferul de la vechile vehicule la cele noi. S├«nt argumentele cu care critica termenul Al. Graur, ├«ntr-o noti┼ú─â lingvistic─â din 1939 (reluat─â ├«n volumul Pu┼úin─â gramatic─â, II, 1988): ÔÇ×├«n orice caz, pe bulevardele bucure┼čtene nu prea circul─â c─âru┼úele, ├«nc├«t, chiar dac─â expresia francez─â ar fi ├«nsemnat ┬źpentru c─âru┼úe┬╗, tot ar fi trebuit schimbat─â ├«n rom├óne┼čte, c─âci carrossable a fost creat ├«nainte de inventarea automobilelorÔÇť (p. 35). Vehiculul pe care ├«l evoca termenul c─âru┼úabil nu putea deveni, desigur, o emblem─â a traficului modern.

Ast─âzi, cuv├«ntul a disp─ârut cu des─âv├«r┼čire, fiind complet ├«nlocuit (poate ┼či sub influen┼úa criticilor lingvi┼čtilor) de carosabil. C─âru┼úabil poate st├«rni acum doar curiozitatea ┼či amuzamentul; probabil c─â de la bun ├«nceput apropierea de c─âru┼ú─â nu i-a dat prea multe ┼čanse de a se impune.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea Bucure╚Öti. A publicat, ├«ntre altele, volumele Limbaj ╚Öi politic─â (Editura Universit─â╚Ťii Bucure╚Öti, 2007) ╚Öi 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colec╚Ťia ÔÇ×Via╚Ťa cuvintelorÔÇť, 2010).

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, dup─â 30 de ani, rom├ónii, al─âturi de ceilal╚Ťi europeni, de aceast─â dat─â, s─â se afle ├«n situa╚Ťia ├«n care s─â suporte o serie de restric╚Ťii de consum nepopulare ╚Öi dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
À la guerre...
Campania declan╚Öat─â ├«mpotriva Amnesty International este ├«n cel mai bun caz ineficient─â, ├«n cel mai r─âu ÔÇô d─âun─âtoare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului rena┼čte (supravie┼úuie┼čte) viguros pe scena noastr─â politic─â ┼či are la baz─â aceea┼či congenital─â inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinat─â.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele s├«nt prin defini╚Ťie nu numai ├«nc─âp─â╚Ť├«nate, ci ╚Öi cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa leg─âtura fascinant─â dintre prost ╚Öi de╚Öteptul lui ╚Öi, ├«n consecin╚Ť─â, mediul de via╚Ť─â cel mai propice pentru de╚Öteptul pro╚Ötilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. ╚śi continu─â. Trebuie doar s─â ╚Ötii s─â surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disec╚Ťii
Ce ├«╚Öi cunoa╚Öte omul mai bine dec├«t proprietatea, posesiunea (simbolic─â sau material─â) cu care genereaz─â, gradual, raporturi de consubstan╚Ťialitate?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de b─âtr├«nii s─âi ├«n╚Ťelep╚Ťi
Cum s─â-i fideliz─âm ╚Öi s─â le oferim bucuria de a mai d─ârui din ceea ce au acumulat o via╚Ť─â?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sf├«r╚Öitul ÔÇ×mesei gratuiteÔÇŁ ├«n Uniunea European─â
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenule┼ú electric de juc─ârie. Arat─â bine, se mi┼čc─â bine ┼či reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Merg├«nd ├«ntr-o zi la unele dintre aceste b─âi din Telega, la ╚śoimu, cu toat─â istoria asta ├«n cap, nu mic─â mi-a fost mirarea s─â ├«nt├«lnesc ni╚Öte personaje interesante.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Dincolo de costul ╚Öi eficien╚Ťa sanc╚Ťiunilor interna╚Ťionale
Sanc╚Ťiunile ├«mpotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de c├«nd m─â ┼čtiu, ├«ntre ascez─â ┼či l─âcomie, ├«ntre Yoga ierbivor─â ┼či Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, c─â ne-a╚Ťi speriat, bat─â-v─â s─â v─â bat─â....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
P├«n─â la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semn─âturi de sus╚Ťinere, din toate col╚Ťurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta ├«ngust─â ╚Öi elegant─â, bra╚Ťele ghidonului ╚Öi sunetul pe care ├«l scotea noul scuter ├«l asem─ânau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristic─â metafizic─â
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta at├«t de grav o genera╚Ťie, retez├«ndu-i pofta de a tr─âi?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Longevivi
Adjectivul ÔÇ×longevivÔÇŁ este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lung─â a unei vie╚Ťi umane, ci ╚Öi pe aceea a unei activit─â╚Ťi oarecare ├«ndeplinite de o persoan─â.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred c─â ├«n ╚Öcoli institu╚Ťia psihologului ╚Öcolar ar trebui s─â capete o mult mai mare vizibilitate ╚Öi importan╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Mai exist─â ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Exist─â o teorie imbecil─â conform c─âreia la stadion po┼úi face mai orice, ÔÇ×nu s├«ntem la teatruÔÇť, e bine s─â existe un loc unde s─â se descarce fl─âc─âii.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Turismul ne e str─âin
Mori╚Öca merge oricum ╚Öi mereu apar al╚Ťi clien╚Ťi fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce lipse╚Öte pe pia╚Ťa politic─â
Tejghelele vie╚Ťii noastre politice, de╚Öi multicolore ├«n aparen╚Ť─â, s├«nt, de fapt, goale.

Adevarul.ro

image
De ce s-a oprit slujba oficiată de ÎPS Teodosie la Ziua Marinei. Explicaţiile Forţelor Navale Române
Statul major al Forţelor Navale a oferit primele explicaţii cu privire la incidentul petrecut în timpul oficierii slujbei religioase de către ÎPS Teodosie.
image
Cherofobia: teama de a fi fericit sau ÔÇ×dup─â bine vine r─âuÔÇť. Cum se manifest─â, care sunt semnele
Unele persoane simt aversiune fa┼ú─â fericire, f─âr─â a avea un motiv ra┼úional pentru acest lucru. ├Än termeni de specialitate, aceast─â form─â de anxietate se nume┼čte ÔÇ×cherofobieÔÇť, iar cei afecta┼úi fac tot posibilul s─â evite sentimentul de fericire.
image
Gre┼čeala ce ar putea l─âsa nepedepsit─â o band─â de t├ólhari care a terorizat Ploie┼čtiul
Trei ho┼úi din Prahova care au terorizat ploie┼čtenii ├«n perioada s─ârb─âtorilor de iarn─â din anul 2020 sunt la un pas s─â r─âm├ón─â nepedepsi┼úi din cauza unei gre┼čeli a instan┼úei.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciad─â
├Än ziua de 27 noiembrie 1095, pe c├ómpul din fa╚Ťa ora╚Öului Clermont, c├óteva sute de oameni a╚Öteptau s─â aud─â predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al R─âzboiului ruso-turc din 1877-1878
R─âzboiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unit─â╚Ťi otomane, ruse╚Öti ╚Öi rom├óne╚Öti ├«n principal, dar ╚Öi trupe s├órbe╚Öti ╚Öi muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemor─ârii recente a mor╚Ťii voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Na╚Ťional ÔÇ×Regele Ferdinand IÔÇŁ a publicat pe pagina de socializare a institu╚Ťiei povestea inedit─â a raclei ├«n care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.