Cartoful lui Fabergé

Publicat în Dilema Veche nr. 720 din 7-13 decembrie 2017
Cartoful lui Fabergé jpeg

Recenta dezbatere (și, mai ales, realitatea) referitoare la prețurile crescînde pînă la dublare ale ouălor m-a dus cu gîndul la o lectură relativ proaspătă, legată de cunoscutul Peter Carl Fabergé. Surpriza este, însă, că subiectul nu îl reprezintă la fel de cunoscutele și foarte prețioasele ouă-bijuterii pe care acesta le-a creat pentru familia imperială din Rusia, ci un cartof.

Informația provine de la Caroline Scheufele, director artistic al casei Chopard. Într-o zi, aceasta a intrat în À la Vieille Russie, un magazin de antichități din New York, iar atenția i-a fost captată imediat de un obiect de artă cel puțin curios, un cartof sculptat cu măiestrie din agat maroniu-roz. Iscusința bijutierului care a transformat una dintre cele mai banale legume într-o mică (mare) operă de artă este remarcabilă. Nu oricine s-ar gîndi să realizeze un cartof cu mici balamale montate în aur (da, este un cartof care se deschide, nu știm dacă nu cumva artistul nu a ascuns și un alt mic obiect în miniatură în interiorul lui, pierdut în timp, ca în cazul celebrelor ouă Fabergé) și cu o închizătoare tip fleur-de-lys (flori de crin stilizate, folosite ca ornament) tot de aur.

Dar Carl Fabergé s-a gîndit. Sau, mai bine zis, și-a lăsat imaginația să-l conducă, într-un moment în care căuta variante cît mai originale de a-și impresiona și atrage clienții nu tocmai modești și nici lipsiți de pretenții din Imperiul Rus. Rezultatul a fost că bijutierul a început să realizeze în atelierul său piese în formă de fructe și legume, alături de tot soiul de obiecte ornamentale de masă (se întîmpla pe la 1890). Aici se încadrează cel mai probabil și cartoful-bijuterie, care poartă inscripționată semnătura Fabergé, dar nu și data exactă a producției, care rămîne un mister.

Misterul din jurul cartofului Fabergé găsit de doamna Scheufele în magazinul newyorkez de antichități merge chiar mai departe de lipsa datei. În dorința de a afla mai multe despre el, aceasta a făcut o vizită la muzeul Fabergé din Sankt Petersburg. Curatorii de la muzeu, însă, habar nu aveau despre ce le povestea Caroline Scheufele, ba mai mult de atît, au constatat că obiectul nici nu este înregistrat în evidența lor.

Misterul crește. Și, cumva, și farmecul cartofului din À la Vieille Russie. Sperăm că nu și prețul ouălor din À la notre Roumanie.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
„Iuda“ care i-a trădat pe luptătorii anticomuniști, plătit regește. Povestea legendarului Ogoranu care nu a putut fi prins de Securitate timp de aproape trei decenii
Banda lui Ion Gavrilă Ogoranu, din care făceau parte unii din cei mai vestiți luptători anticomuniști, a fost anihilată după au fost infiltrați trădători. Informatorii Miliției și ai Securității primeau bani grei pentru informații despre partizani.
image
Joburile de rutină cresc riscul de declin cognitiv cu 66% și de demență cu 37%, potrivit unui studiu
Conform unui nou studiu, activitatea intensă a creierului la locul de muncă ar putea da roade nu numai în ceea ce privește avansarea în carieră, ci ar putea, de asemenea, să protejeze cogniția și să contribuie la prevenirea demenței pe măsură ce înaintezi în vârstă.
image
Rujeola a început să-i ucidă și pe părinții nevaccinați. Număr record de cazuri
În România avem epidemie de rujeolă, iar situația devine din ce în ce mai gravă: săptămâna trecută s-a înregistrat un record de îmbolnăviri.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.