Carte versus sport
Meci egal. Mai bine chiar, doi învingători.
Unii ar putea spune, poate, că cele două elemente se exclud. Am putea răspunde că-i fals. Se completează perfect. Istoria vine să confirme, ca de obicei. La apel, pardon, la fluierul de start, răspunde una dintre cele mai apreciate perioade istorice, cea interbelică.
Și Camil Petrescu. Acesta era recunoscut pentru înclinația sa către sporturile de vară, îndeosebi fotbal, spre deosebire de Mihail Sebastian, care încerca mai degrabă sporturile de iarnă și care prin 1939, la doi ani după prima zi de schi, se întreba în jurnalul său: De ce e de ajuns să îmi pun bocancii și hainele de schi ca să mă simt mai tînăr?
De altfel, ambii scriitori au și scris cronici sportive cu succes – un alt punct marcat în susținerea ideii că cele două, biblioteca și stadionul, pot face echipă foarte bună.
În 1933, Camil Petrescu a înființat el însuși o revistă de sport numită Foot-ball, iar textele sale din revistele de gen ale epocii erau foarte apreciate. Romancierul menținea o legătură directă cu mediul sportiv și participa adesea la competițiile consacrate de fotbal din București. Aparițiile sale la meciurile dintre Ripensia și Venus alături de actrița Leny Caler, una dintre frumusețile interbelice românești, erau consacrate. Cea din urmă mărturisește: Am început să iubesc acest sport, să devin tot atît de pasionată ca și Camil. Nu lipseam de la nici un meci și mă manifestam zgomotos la jocul echipei Ripensia, favorita noastră; săream în sus, aruncam pălăria în aer cînd unul dintre jucători marca un punct, sau mă supăram, decepționată, cînd se făceau greșeli. Imaginea cu Leny Caler aruncîndu-și pălăria pe stadion trebuie să fi fost una savuroasă.
Camil Petrescu nu se oprea doar la fotbal, pe care îl aprecia ca fiind spectacolul cel mai complet, o oră și jumătate de priveliște permanentă și dramatică, ci mai avea și alte pasiuni sportive, după cum notează la 8 iulie 1931: Mă pasionează boxul. Am plătit bani cu care aș fi cumpărat o carte interesantă ca să văd boxul.
În aceeași ordine, literar-sportivă, de idei și mișcări, Albert Camus (care a și fost jucător de fotbal la un moment dat, în tinerețe) afirma într-un interviu că cele mai multe lucruri despre moralitate și despre îndatoririle umane le-a învățat din sport.
Nu ne rămîne decît să luăm o carte bună și să ieșim pe teren.
Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitor, coprezentator și coautor (comentariu și scenariu) al serialului documentar România construită.
Foto: wikimedia commons