Carnagiu

Publicat în Dilema Veche nr. 809 din 22-28 august 2019
„Cu bule“ jpeg

Din cînd în cînd, presa actuală ne surprinde reînviind jurnalismul din epoca lui Caragiale nu doar prin hiperbole naive şi pretenţioase, ci şi prin vocabularul latinizant. De cîteva zile, titlurile ştirilor de senzaţie vorbesc, la unison, de carnagiu: „Carnagiul de la Spitalul Săpoca“ (libertatea.ro); „Detalii terifiante despre carnagiul de la Săpoca“ (evz.ro); „Carnagiul a avut loc în saloanele cu pacienți sedați“ (hotnews.ro); „Carnagiul de la Săpoca, cinci morți“ (stiri.tvr.ro); „Carnagiul de la Spitalul Sapoca putea fi evitat!“ (newsbuzau.ro) etc. Varianta carnaj nu lipseşte cu totul, dar este în clară minoritate: „Șocant. Carnaj la spitalul Săpoca“ (digi-life.tv). Or, forma carnagiu apare în dicţionarele noastre actuale doar ca variantă învechită a cuvîntului carnaj (iar în Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic din 2005 nici măcar nu mai este înregistrată). Ca şi în alte cazuri, în sute de cuvinte bine fixate în limbă, pentru adaptarea neologismelor latino-romanice s-a preferat varianta care păstra pronunţia franceză a finalei -age: blocaj (din fr. blocage), bricolaj (fr. bricolage), ghidaj (guidage), masaj, pavaj, peisaj, personaj, pontaj, rodaj, şantaj, viraj, voiaj etc. Unele dintre sursele lexicale ale acestor cuvinte erau tipic franceze, altele aveau corespondente în italiană sau în latină. În secolul al XIX-lea şi la începutul secolului XX circulau intens şi variantele de tip personagiu, peisagiu, sufragiu (ultimul, sursă a cunoscutei confuzii din O noapte furtunoasă) etc.

Motivul pentru care mai mulţi jurnalişti din presa tradiţională, din televiziune şi din mediul online au ales o formă mai veche, nerecomandată de normele în uz, e cît se poate de evident: din nou, influenţa engleză tinde să remodeleze împrumuturile mai vechi din franceză. Cei care au folosit forma carnagiu nu au mai verificat existenţa ei în dicţionare, convinşi că este cea potrivită, pentru că aveau în minte termenul englez carnage. Cu cît vorbitorii actuali ştiu mai puţină franceză, cu atît sufixele şi tiparele de accentuare ale împrumuturilor lexicale din secolul al XIX-lea riscă să le apară ca forme ciudate, atipice, „remediabile“ prin apropiere de etalonul englezei.

Dicţionarele noastre au înregistrat destul de tîrziu cuvîntul carnaj, cu sensul „ucidere în masă; măcel, masacru“: acesta apare în Dicţionarul limbii literare contemporane (1955), cu indicaţia „franţuzism“, iar Micul dicţionar academic (2000) îi consemnează prima atestare într-un citat din Contemporanul, din anul 1948. De fapt, cuvîntul era cu aproape un secol mai vechi. Dicţionarul etimologic al limbii române (volumul II, 2015) corectează datarea, împingînd-o în urmă pînă la 1870. Într-adevăr, termenul apare în presă începînd din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, de obicei în relatări de război, mai ales în forma carnagiu: „Acea bătălie a trebuit să fie în adevăr foarte cruntă, un adevărat carnagiu“ (Transilvania, 15 iulie 1869); „în timpul zilei se petrecu un carnagiu înfiorător“ (Gazeta Transilvaniei, 4 august 1904); „scene grozave de carnagiu“ (Furnica, 1 august 1913) etc. Apare (mai rar) şi forma carnaj: „Răniţii povestesc că în jurul Adrianopolului a fost un adevărat carnaj“ (Gazeta Transilvaniei, 14 octombrie 1912).

Cuvîntul a fost preluat în română din franceză şi italiană, recunoscîndu-i-se în acelaşi timp legătura cu etimonul latinesc al lui carne (caro, carnis). Derivatul francez carnage este atestat încă din secolul al XII-lea, iniţial cu sensuri total diferite de cel actual („carne“; „perioadă în care se poate consuma carne“); cuvîntul italian carnaggio e un împrumut din franceză, astăzi ieşit din uz. Termenul englezesc carnage, atestat destul de tîrziu, provine din aceleaşi surse romanice – franceza şi italiana.

Pînă la urmă, preferinţa actuală pentru varianta învechită nu e condamnabilă în sine. Poate că ea va duce chiar la schimbarea rolurilor, carnaj devenind, în dicţionarele viitorului, varianta defavorizată. Tendinţa de resuscitare a variantelor în -agiu nu acţionează totuşi uniform. Nu am observat semne care să indice că, sub influenţa englezescului baggage, cuvîntul bagaj ar putea să fie înlocuit de forma bagagiu, care circula prin secolul al XIX-lea! 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Descoperirea terifiantă făcută de arheologi în casa lui Hermann Goring, prietenul lui Adolf Hitler: „Am fost complet șocați“
Schelete înfiorătoare, cu membre lipsă, au fost găsite în „Bârlogul Lupului", unde a locuit cândva un apropiat de top al lui Hitler.
image
Obiceiul care îți „omoară” încet, dar sigur, relația amoroasă: „Este dificil de ignorat răul pe care îl poate face”
Obiceiul de a naviga seara pe rețelele de socializare ar putea fi fatal - cel puțin pentru viața ta amoroasă.
image
Descoperire „incitantă” a unui material care poate stoca gazele cu efect de seră
O nouă descoperire făcută de oamenii de știință ar putea rezolva una dintre cele mai apăsătoare provocări cu care se confruntă omenirea. Este vorba de un tip de material poros care poate stoca dioxidul de carbon, relatează Sky News.

HIstoria.ro

image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.
image
Bătălia Atlanticului - decriptarea codurilor de transmisii ale submarinelor germane
Planificatorii ambelor părți aflate în conflict au realizat rapid că al Doilea Război Mondial va fi câștigat sau pierdut de cel care domină Oceanul Atlantic.
image
Povestea savanților Louis Pasteur și Victor Babeş
Povestea de azi îi are ca ”eroi” pe cei doi renumiți savanți legați de o pasiune comună: cercetarea științifică.