Caravana NATO
„Securitateeeee!!!“
„Apărareeee!!!“
„Democrațieee și prevenirea războaielor!!!“
Nu spre vînzare, ci spre garantare.
După ce a fost înființată pe 4 aprilie 1949, Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) și principiile sale aveau nevoie să fie făcute cunoscute publicului larg. Televizorul reprezenta încă un obiect exclusivist, iar principalele mijloace de informare erau ziarele și radioul, la care oricum oamenii care nu locuiau în marile orașe nu prea aveau acces. S-a găsit o soluție pentru a ajunge la cît mai mulți cetățeni. Cu rulota.
Astfel, în 1952, prima expoziție mobilă NATO formată dintr-un cort imens și dintr-o rulotă expansibilă a pornit de la sediul organizației din Paris către Italia. Succesul a fost fabulos: timp de șase luni, mai mult de un milion și jumătate de italieni din Napoli, Roma, Bologna, Milano, Genova, Florența, Veneția, Torino și Bari au făcut cunoștință cu NATO.
,„Caravana Păcii“, căci acesta era numele ei, a poposit apoi în Grecia, în Turcia și în toate statele membre ale Alianței, unde întîlnea mulțimi de oameni curioși să afle mai multe despre noua organizație.
Din 1960, conceptul care a căpătat între timp denumirea de „Centru Mobil de Informare“ a fost revizuit. S-au cumpărat două autobuze mari, complet utilate, mult mai potrivite pentru călătoriile îndepărtate și mai pregătite să înfrunte diferite condiții de mediu. Acestea puteau fi folosite și ca săli de cinema unde rulau filme despre Alianță. E drept, nu încăpeau mai mult de 50 de persoane, dar cînd vremea o permitea filmele puteau fi proiectate pe un ecran exterior imens. Doi reprezentanți NATO din țara-gazdă erau mereu prezenți pentru a le răspunde oamenilor la întrebări. Oricum, existau postere și broșuri care explicau în detaliu, în limba țării respective, cum funcționează Alianța.
În anii ’70, autobuzele NATO și-au încheiat activitatea în contextul evoluției mijloacelor de răspîndire a informației.
În unele state, totuși, poate ar avea treabă și în prezent.