„Candy Bomber” în blocada Berlinului

Publicat în Dilema Veche nr. 846 din 25 iunie - 1 iulie 2020
„Candy Bomber” în blocada Berlinului jpeg

Dacă le-aș povesti celor mici, aș începe spunîndu-le că a fost odată, acum vreo 70 de ani, un pilot american care le ducea copiilor din Berlin bomboane, gumă de mestecat și alte dulciuri, cu avionul. Copiilor din Berlinul de Vest, mai exact. Și de aici intrăm (și) mai mult în istorie.

Acțiunea pilotului, pe nume Gail S. Halvorsen, era parte a inițiativei de aprovizionare pe cale aeriană a Berlinului de Vest.

La sfîrșitul celui de-al Doilea Război Mondial, cei „Trei Mari”, adică Statele Unite ale Americii, Marea Britanie și Uniunea Sovietică, au decis să își împartă Germania în zone de ocupație. Sovieticilor le-a revenit partea de est a țării, care include și Berlinul. Capitala germană a fost la rîndu-i împărțită: Vestul capitalist și Estul comunist.

Peste vreo trei ani după împărțeală, Uniunea Sovietică a decis, într-un sfîrșit de iunie (1948), să blocheze toate căile de acces ale Aliaților către zonele ocupate de aceștia din Berlin. Berlinezii din Vest au rămas fără orice fel de resurse și fără acces la… lumea largă.

Exista un acord între partea sovietică și cea americano-britanică, însă care îi lăsa celei din urmă trei coridoare aeriene deschise către Berlin. Erau tot ce aveau americanii și englezii pentru a-i ajuta pe locuitorii Berlinului de Vest, așa că s-au folosit de acestea, demarînd o operațiune unică în istorie prin care au aprovizionat zona lor de ocupație din capitala germană cu ajutorul transportului aerian. Pe „podul aerian” al Aliaților ajungeau toate resursele necesare la cetățenii din vestul Berlinului, de la hrană la echipamente medicale și cărbune. Tot ce le trebuia, dar și cît le trebuia. În primăvara anului 1949, la apogeul operațiunii, pe aeroportul Tempelhof din Berlin ateriza cîte un avion cu provizii la fiecare 45 de secunde.

Dincolo de rațiunile umanitare, „podul aerian” era și maniera Aliaților de a-și menține prezența în Berlinul de Vest; nu puteau pierde controlul asupra sferei lor de influență din capitala Germaniei. Logica confruntării din Războiul Rece deja se conturase.

Sovieticii au ridicat blocada asupra Berlinului după 11 luni (în mai 1949). Efectul izolării a fost unul invers celui dorit, după majoritatea analizelor: Stalin s-a ales fix cu ce nu prea își dorea, un stat german de Vest (la două săptămîni după finalul blocadei a luat naștere oficial Republica Federală Germania). Și a căpătat și un bonus de la istorie: cu o lună înainte, în aprilie 1949, Aliații au decis, la Washington, să formeze NATO.

Altfel, pilotul care ducea dulciuri copiilor s-a ales și el cu o poreclă: „Candy Bomber”.

Legitimă atribuire.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Cristian Diaconescu. FOTO Mediafax Foto / Alexandru Dobre
Consilierul prezidenţial Cristian Diaconescu, despre o eventuală „ruptură” între SUA și NATO. „Lucrăm 7 cu 24 să nu avem surprize”
Consilierul prezidenţial pe probleme de securitate Cristian Diaconescu afirmă că nu există niciun fel de semnale în ceea ce priveşte dezangajarea Statelor Unite în ceea ce priveşte participarea la Alianţa Nord-Atlantică.
aeroport foto pixabay jpg
Telefonul va înlocui pașaportul și biletul de avion. Cum se pregătește industria aeriană pentru o revoluție digitală
Un nou sistem digital promite să schimbe radical modul în care călătorim cu avionul, folosind doar telefonul și recunoașterea facială.
Open AI GPT 4 FOTO Shutterstock jpg
Open AI îl dă în judecată pe Elon Musk pentru „tactici de rea-credință”
OpenAI a intentat un proces împotriva cofondatorului Elon Musk, acuzându-l că încearcă să blocheze dezvoltarea companiei pentru a câștiga control asupra celor mai avansate tehnologii AI.
Ali Shamkhani preşedintele Consiliului naţional iranian de securitate FOTO EPA-EFE
Iranul anunţă că vrea un acord „serios și echitabil” cu SUA, înaintea negocierilor din Oman
Iranul anunţă vineri că vrea un acord ”serios şi echitabil” cu Statele Unite privind programul nuclear iranian, cu o zi înaintea unor negocieri între cele două ţări în Oman, relatează AFP.
pinguin cauzeaza accident jpg
Un pinguin provoacă prăbușirea unui elicopter în Africa de Sud. „Trump avea dreptate 100%. Sunt o problemă pentru securitatea mondială”
Un incident curios a avut loc în Africa de Sud, când un pinguin transportat într-o cutie de carton nelegată a dus la prăbușirea unui elicopter, fără a provoca victime.
horoscop webp
Horoscop sâmbătă, 12 aprilie. Nativii unei zodii vor fi copleșiți de emoții
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru cele 12 semne zodiacale, pentru ziua de sâmbătă, 12 aprilie.
bebelus jpg
Schimbat accidental la naștere în urmă cu 60 de ani. Un bărbat acuză spitalul că i-a distrus viața
Un bărbat din New York, Kevin McMahon, în vârstă de 64 de ani, a aflat după șase decenii că a fost naștere la naștere cu un alt copil. El afirmă că întreaga lui existență a fost afectată de greșeala spitalului și acum cere despăgubiri în justiție pentru suferința îndurată.
inundatii ministerul apararii
Totul despre inundațiile care i-au compromis campania lui Ponta. 2014, anul în care apele au măturat case, poduri, drumuri și au luat zece vieți
Peste zece morți, din aprilie și până în decembrie, zeci de drumuri distruse, mii de case măturate de ape și un efort financiar pentru care autoritățile au cerut sprijin european, este bilanțul anului 2014, marcat de calamități naturale.
George Simion și Claudiu Târziu FOTO Mediafax
Claudiu Târziu, critici pentru George Simion. „A fost învățat să comande și să controleze totul de unul singur”
Claudiu Târziu l-a criticat pe Simion și a subliniat că președintele AUR a fost învățat să comande și să controleze totul de unul singur, ceea ce îl face inadecvat ca lider pentru partid și pentru țară.